Useat amerikkalaismediat uutisoivat tiistaina Benito Gutierrezin, 69, ja Carol Gutierrezin, 64, pidätyksestä Arizonan Tucsonissa, kertoo IL. Paikallisen sheriffintoimiston mukaan Gutierrezin pariskunnan epäillään pitäneen neljää 6-12-vuotiasta adoptiolastaan vankeina omassa kodissaan.
Poliisin mukaan pariskunnan epäillään pitäneen lapsiaan muun muassa lukittuina omiin huoneisiinsa, joissa ei ollut valaistusta, vettä tai ruokaa. Lapset päästettiin tekemään tarpeensa yhdessä huoneessa olleeseen ämpäriin.
Poliisi pääsi pariskunnan jäljille pian sen jälkeen, kun yksi lapsista onnistui pakenemaan huoneensa ikkunasta ja pääsi läheiseen kauppaan hälyttämään apua.
Toistaiseksi ei tiedetä, miten kauan Gutierrezin pariskunnan adoptiolapset ovat joutuneet virumaan huoneissaan alkeellisissa olosuhteissa. Amerikkalaismediat ovat ristinneet tapauksen uudeksi "kauhujen taloksi".
Kauhu-uutiset pian mahdollisia myös Suomessa
Suomessa ollaan ajamassa lainsäädäntöön ja sosiaalihuollon toimintakäytäntöihin adoptioita ratkaisuksi lastensuojelun alati kasvaviin kustannuksiin ja köyhien perheiden ongelmiin.
"Adoptio ei ole lasten kannalta yleisesti hyvä ratkaisu", kommentoi Perhekotien keskusjärjestön edustaja Tellervo Söderberg aiemmin ja huomautti, että "myös adoptiolapset voidaan sijoittaa perhekotiin".
Lapsen oikeuksien komitean yleiskommentin mukaan lapsen erottamiseen vanhemmista ei tulisi ryhtyä, jos lasta voidaan suojella lievemmilläkin toimenpiteillä. Ehdotus adoptiosta sijoituksen vaihtoehtona on epäeettinen tilanteessa, jossa lastensuojelu on todettu vakavaksi ihmisoikeusongelmaksi, lasten eriarvoistuminen lisääntyy, asiakaslähtöisyys- ja osallisuus, perheen jälleenyhdistämisvelvoite tai oikeusturva eivät toteudu eivätkä lapset ja vanhemmat saa tarvitsemaansa tukea ennen, aikana eikä jälkeen huostaanoton.
Adoptioasiantuntija Nigel Cantwellin mukaan adoptiojärjestelmän väärinkäytöksiä havaitaan vuosittain huomattavia ja aina vain kasvavia määriä. Äärimmäisissä tapauksissa lapsia on viety vanhemmiltaan vastoin heidän tietoaan ja tahtoaan. Perheitä on myös painostettu antamaan lapsensa adoptioon, vaikka heitä olisi voitu auttaa lievemminkin keinoin (Salmela, 2015).
Pakkoadoptio jo mahdollinen Suomessakin- adoptioista puuhataan lastensuojelukeinoa
Ongelmallista on, että adoptiolasta toivovien aikuisten oikeudet ohittavat lapsen edun periaatteen, jonka professori J.P. Roos määrittelee kaikeksi siksi mitä ns. asiantuntijaviranomainen pitää lapsen etuna tai mikä sopivasti valitussa asiantuntijalausunnossa todetaan lapsen eduksi. Hänen mukaansa lapsen edusta on tullut lyömäase, jolla voidaan argumentoida sekä lapsen tosiasiallista mielipidettä että biologisten vanhempien näkemyksiä vastaan. Haagin konventio tai Cantwellin tarkastuslista tarjoaisikin suomalaista asiantuntijavaltaa paremmat eväät lapsen edun määrittelyyn.
Tutkija Elina Rautanen väittää, että vasta nyt aletaan tunnistaa ja tunnustaa, että lapseksiottaminen on yhä ennen kaikkea (varakkaiden pariskuntien) lapsettomuuden ongelman ratkaisemista. Neoliberaali riskiregiimi hakee adoptiosta myös kustannussäästöjä alati kohoaviin sijashuollon kuluihin. 1990-luvun lama- aikana kunnat pyrkivät välttämään äidin adoptioharkinnan ajalta aiheutuvia lasten väliaikaishoidon maksuja kiirehtimällä lapsen siirtämistä adoptioperheeseen (Kauppi & Rautanen 1997, 163).
Suomen adoptiolaki sallii jo pakko-adoption ilman vanhempien suostumusta.
Adoptiolain 11§:n mukaan " adoptio voidaan kuitenkin erittäin poikkeuksellisista syistä vahvistaa, vaikka vanhempi on kieltäytynyt antamasta siihen suostumustaan tai peruuttanut antamansa suostumuksen, jos lapsen etu voimakkaasti puoltaa adoptiota eikä suostumuksen antamisesta kieltäytymiseen tai annetun suostumuksen peruuttamiseen ole riittävää aihetta, kun otetaan huomioon lapsen ja vanhemman välisen yhteydenpidon tiiviys ja heidän välillään vallitsevan suhteen laatu.
Jos vanhempi ei voi sairautensa tai vammansa vuoksi pätevästi ilmaista tahtoaan taikka vanhemman olinpaikka on tuntematon, adoptio voidaan erittäin poikkeuksellisista syistä vahvistaa, jos lapsen etu voimakkaasti puoltaa adoptiota".
Kansainvälisiä adoptioita ja lapsen edun ensisijaisuuden periaatetta tutkinut Jonna Salmela ihmettelee Lokakuun Liikkeen tavoin miksi myöskään adoptiolain 42§:ssä adoptioluvan myöntämisen edellytykseksi ei ole asetettu suostumusten hankkimista biologisilta vanhemmilta (Salmela, 2015).
Brasilian hallituksen selvityksen (2003) mukaan keskimäärin joka neljäs lapsi oli huostaanotettuna perheensä köyhyyden vuoksi. ATD-Fourth World –järjestö on päätynyt samanlaisiin tuloksiin mm. Ranskassa ja muualla Euroopassa.
Riitta Högbackan mukaan syy adoptioon antamiselle on usein pelkkä köyhyys ja työttömyys, ja elämäntilannetta lukuun ottamatta lapsen biologinen äiti voi olla aivan kunnossa.
Högbackan mielestä äideille pitäisi ensin tarjota konkreettista tukea niin, että köyhyys ei olisi adoption ensisijainen syy. Senkin jälkeen on aina lapsia, jotka eivät voi asua synnyinperheessään ja tarvitsevat adoptiovanhemmat.
On todennäköistä, että lastensuojelullisten adoptioiden valvonta jää niiden yleistyessä yhtä heikoksi kuin huostaanottojen. Lastensuojeluun omaksuttuja psykoanalyyttisiä oppeja seuraten biologiset vanhemmat pyritään poistamaan adoptoitujen elämästä.
Adoptioiden kanssa työskentelevät ja viranomaiset eivät Suomessa suhtaudu biologisten vanhempien ja lasten yhteydenpitoon suopeasti (Adoptiolainsäädännön uudistaminen 2010, 41).
Avoimet adoptiot ovat usein osoittautuneet huijauksiksi mutta niitä markkinoidaan silti sijoitettujen biologisille vanhemmille.
Pirkanmaan käräjäoikeus toteaakin selväjärkisesti, että adoptiolain yhteydenpito- esityksen tavoitteena vaikuttaa olevan se, että huostaan otettujen lasten vanhempien kynnys antaa lapsensa adoptoitavaksi madaltuisi, vaikka huostaanoton perimmäinen tarkoitus on palauttaa lapsi biologisille vanhemmilleen näiden olosuhteiden kohennuttua.
Psykoterapeutti Joe Sollin mukaan adoptiotyöntekijät alkavat helposti painostaa äitejä adoptioon löydettyään adoptiovanhemmat- sillä siitä heille maksetaan palkka.
Hänen mukaansa niin kutsutut avoimet adoptiot ovat useimmiten huijausta.
Heti kun sopimus on allekirjoitettu äideillä ei ole enää juridisia mahdollisuuksia perua sopimusta, joka ei tosiasiassa takaa yhteydenpitoa lapseen.
Kriittistä lukijaa kummastuttaa joidenkin adoptiolainsäädäntötyöryhmän järjestöjen historiallisen muistin katoaminen ja kaksinaamaisuus. Toisin kuin lakitekstistä - mm. Pelastakaa Lapset ry:n lehdistölle suuntaamista lausunnoista ja Kaarina Pasasen haastattelusta Suomen Kuvalehteen- saa käsityksen, että järjestö olisi halukas tukemaan adoptiolasten ja biologisten vanhempien yhteydenpitoa. Kulissien takana ja lainsäädäntötyössä kuitenkin kannatetaan suljettuja pakkoadoptioita ja tekohengitetään psykoanalyysin olettamia ongelmien ylisukupolvisesta periytyvyydestä.
Erityisen innokas pakkoadoptioiden asianajaja PeLan lisäksi on ollut Sateenkaariperheet ry, vaikka järjestön päättäjien luulisi tietävän, että suuri osa Yhdysvaltain ja Euroopan kodittomista on juuri LGBTQ- nuoria, jotka ovat karanneet adoptio/bio/sijaisperheistään syrjinnän vuoksi.
Köyhien on syytä varautua pakkoadoptioyrityksiin
Adoptoitavien lasten vähetessä ja suomalaisen sosiaalipalvelujärjestelmän tuntien on todennäköistä, että:
1. Sosiaalityöntekijät ja poliitikot saavat varautua lähitulevaisuudessa adoptioiden markkinointiin. Adoptiotoimijat yhteistyökumppaneineen ( esim. Pelastakaa Lapset ry kouluttaa kuntien sosiaalityöntekijöitä, jotta nämä tarjoaisivat adoption mahdollisuutta asiakkailleen) pyrkivät vaikuttamaan sosiaalityöntekijöihin ja muihin adoptioviranomaisiin , -päättäjiin ja suureen yleisöön, jotta adoptio miellettäisiin ja hyväksyttäisiin lastensuojelukeinoksi toisten joukkoon. Jos adoptiota pidetään lastensuojelutoimenpiteenä, sen eettisyyttä ei tarvitse pohtia. Tätä strategiaa käyttää erityisesti Pelastakaa Lapset ry:n Kaarina Pasanen, joka on istunut myös (laittomista) huostaanotoista hermostuneita vanhempia rauhoittelemaan pyrkivän Voikukkia- hankkeen ohjausryhmässä.
2. Kun adoptio on lobattu lastensuojelukeinoksi, siitä voi tulla kuntien tapa säästää lastensuojelukustannuksissa ja viimesijaisen keinon sijaan ensimmäinen tarjottava lastensuojelutoimi, joka tehdään vastoin lasten ja/tai vanhempien tietoa ja tahtoa.
2. Köyhät ja suojattomat äidit myös Suomessa saavat varautua pakkoadoptioyrityksiin, joita tehdään ensikodeissa ja perhe- , päihde - ja psykiatrisissa kuntoutuslaitoksissa, joista köyhien äitien kannattaa pysyä yhä tarkemmin erossa.
Yhä useampi köyhä äiti voidaan pakottaa ennakollisilla lastensuojeluilmoituksilla ja huostaanotolla uhkailemalla johonkin laitokseen, josta tehdään huostaanottoon ja pakkoadoptioon johtava kiireellinen sijoitus laittomin perustein.
3. Yhteydenpitomahdollisuudesta lapseen tehdään houkutin, jolla köyhät äidit saadaan suostumaan avoimeksi luvattuun adoptioon. Äideille annetaan valheellisia lupauksia yhteydenpidosta, jotta heidät saadaan allekirjoittamaan adoptiopaperit. Äideille ei kerrota, että sopimuksen allekirjoittamalla he luopuvat kaikista oikeuksistaan ja että yhteydenpito jää adoptiovanhemman/ sosiaalityöntekijän hyvän tahdon varaan ja tulee usein typistymään muutamaan valokuvaan ja puhelinsoittoon lapsen ensimmäisinä vuosina.
4. Venäläisten ja kiinalaisten adoptiolasten vähentyminen suuntaa markkinoita Afrikkaan ja adoptoitavaksi päätyy yhä useammin köyhän, sairaan tai raiskatun äidin lapsi tai kaapattu, karannut , kadonnut , sairas/vammainen tai ostettu lapsi. Lännen adoptiointo takaa sen, että afrikkalaisten äitien köyhyyttä, sairauksia ja suojattomuutta hoidetaan adoptioilla ja paikallisen hyvinvoinnin/ infrastruktuurin rakentaminen, yhteisöjen vahvistaminen ja rakenteellinen kehitysyhteis/sosiaalityö jätetään tekemättä.
5. Yhä useampi adoptiolapsi poikkeaa ulkonäöltään ja terveydentilaltaan valtaväestöstä , altistuu rasismille, kiusaamiselle ja ulkopuolisuuden ja kuulumattomuuden kokemuksille , alkaa oireilla ja päätyy viranomaisten huostaanottamaksi. Vaikeasti oireileville/ sairaille lapsille ei löydy sijaisperheitä joten heidät säilötään koko lapsuuden ajaksi lastensuojelulaitoksiin vailla valvontaa tai panostusta terveydenhuoltoon tai koulutukseen.
6. Tiukat ehdot adoptiolle asettanut Haagin sopimus ja Cantwellin tarkastuslista korvataan viranomaisten määrittelemällä lapsen edun käsitteellä, jolla voidaan argumentoida niin adoptiolapsen kuin tämän vanhempien tosiasiallista etua ja tahtoa vastaan.
7. Adoptioon liittyvät väärinkäytökset lisääntyvät ja niitä peitellään salassapitoon vedoten. Adoptiokäytännöt irroitetaan lainsäädännöstä ja siirretään viranomaisten harkintavallan alaisuuteen. Adoptiotoimijoiden yhdessä lastensuojelujärjestöjen kanssa laatimiin lakeihin jätetään tahallaan viranomaismielivallan ja väärinkäytökset mahdollistavia porsaanreikiä epäeettisten adoptioiden helpottamiseksi kuten nykyinen adoptiolaki osoittaa.
8. Yhä useampi kehitysmaasta adoptoiva adoptiovanhempi adoptoi iäkkäänä ja yksin ja yhä useampi adoptiolapsi kokee uuden hylkäämisen adoptiovanhemman sairastumisen ja ennenaikaisen kuoleman muodossa, joka voitaisiin välttää nimeämällä adoptoitavalle lapselle aina varavanhemmat.
9. Isät sivuutetaan adoptioprosesseissa vielä tehokkaammin kuin huoltoriidoissa tai huostaanotoissa. Tapauksissa , joissa pakkoadoption kohteeksi kaavailtu äiti on painostettu johonkin laitokseen, isän kontaktit sekä äitiin että lapseen pyritään estämään kokonaan.
10. Yksin maahan saapuneet turvapaikanhakijalapset ovat vaarassa joutua adoptoiduiksi vastoin omaa ja biologisten vanhempiensa tietoa ja tahtoa.
Lue myös:
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/valmistautukaa-pakkoadoptioihin-koyhat-aidit
Lue myös: http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/avoin-adoptio-ei-ole-vaihtoehto-vaan-riski
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/adoptio-ei-ole-ratkaisu-huono-osaisuuden-ongelmiin
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/psykoterapeutti-avoimet-adoptiot-ovat-useimmiten-huijausta
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tyomenetelmat-2-laiton-sijoitus-huostaanotto
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/komissio-selvittamaan-ensikotien-rikoksia-ja-olosuhteita
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/traumaterapiakoulutus-syy-ensi-ja-turvakotien-harharetkeen
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/ensi-ja-turvakotien-tutkimus-tarvitsee-huostaanottoa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelujarjestot-viimein-kuriin
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-perhepalvelut-selkokielella
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sijaishuollon-sadistinen-kiristys
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/mihin-tarvitaan-julkisrahoitettuja-sijaishuollon-piiloyrityksia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-keskusliitto-kenen-edunvalvoja
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/mihin-jai-lapsikoyhyyden-ehkaisy-ja-lapsiin-investointi
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/perhehoidon-lakimuutoksia-ei-saa-tehda-ilman-tutkimustietoa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-uskoo-yha-psykoanalyysiin-osa-1
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakkuus-estaa-avun-saamisen
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sijaishuolto-ei-takaa-kokemusta-pysyvasta-kodista-tai-perheesta
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/pelastakaa-lapset-ry-syyttaa-vanhempia-lastensuojelun-epaonnistumisista
Poliisin mukaan pariskunnan epäillään pitäneen lapsiaan muun muassa lukittuina omiin huoneisiinsa, joissa ei ollut valaistusta, vettä tai ruokaa. Lapset päästettiin tekemään tarpeensa yhdessä huoneessa olleeseen ämpäriin.
Poliisi pääsi pariskunnan jäljille pian sen jälkeen, kun yksi lapsista onnistui pakenemaan huoneensa ikkunasta ja pääsi läheiseen kauppaan hälyttämään apua.
Toistaiseksi ei tiedetä, miten kauan Gutierrezin pariskunnan adoptiolapset ovat joutuneet virumaan huoneissaan alkeellisissa olosuhteissa. Amerikkalaismediat ovat ristinneet tapauksen uudeksi "kauhujen taloksi".
Kauhu-uutiset pian mahdollisia myös Suomessa
Suomessa ollaan ajamassa lainsäädäntöön ja sosiaalihuollon toimintakäytäntöihin adoptioita ratkaisuksi lastensuojelun alati kasvaviin kustannuksiin ja köyhien perheiden ongelmiin.
"Adoptio ei ole lasten kannalta yleisesti hyvä ratkaisu", kommentoi Perhekotien keskusjärjestön edustaja Tellervo Söderberg aiemmin ja huomautti, että "myös adoptiolapset voidaan sijoittaa perhekotiin".
Lapsen oikeuksien komitean yleiskommentin mukaan lapsen erottamiseen vanhemmista ei tulisi ryhtyä, jos lasta voidaan suojella lievemmilläkin toimenpiteillä. Ehdotus adoptiosta sijoituksen vaihtoehtona on epäeettinen tilanteessa, jossa lastensuojelu on todettu vakavaksi ihmisoikeusongelmaksi, lasten eriarvoistuminen lisääntyy, asiakaslähtöisyys- ja osallisuus, perheen jälleenyhdistämisvelvoite tai oikeusturva eivät toteudu eivätkä lapset ja vanhemmat saa tarvitsemaansa tukea ennen, aikana eikä jälkeen huostaanoton.
Adoptioasiantuntija Nigel Cantwellin mukaan adoptiojärjestelmän väärinkäytöksiä havaitaan vuosittain huomattavia ja aina vain kasvavia määriä. Äärimmäisissä tapauksissa lapsia on viety vanhemmiltaan vastoin heidän tietoaan ja tahtoaan. Perheitä on myös painostettu antamaan lapsensa adoptioon, vaikka heitä olisi voitu auttaa lievemminkin keinoin (Salmela, 2015).
Pakkoadoptio jo mahdollinen Suomessakin- adoptioista puuhataan lastensuojelukeinoa
Ongelmallista on, että adoptiolasta toivovien aikuisten oikeudet ohittavat lapsen edun periaatteen, jonka professori J.P. Roos määrittelee kaikeksi siksi mitä ns. asiantuntijaviranomainen pitää lapsen etuna tai mikä sopivasti valitussa asiantuntijalausunnossa todetaan lapsen eduksi. Hänen mukaansa lapsen edusta on tullut lyömäase, jolla voidaan argumentoida sekä lapsen tosiasiallista mielipidettä että biologisten vanhempien näkemyksiä vastaan. Haagin konventio tai Cantwellin tarkastuslista tarjoaisikin suomalaista asiantuntijavaltaa paremmat eväät lapsen edun määrittelyyn.
Tutkija Elina Rautanen väittää, että vasta nyt aletaan tunnistaa ja tunnustaa, että lapseksiottaminen on yhä ennen kaikkea (varakkaiden pariskuntien) lapsettomuuden ongelman ratkaisemista. Neoliberaali riskiregiimi hakee adoptiosta myös kustannussäästöjä alati kohoaviin sijashuollon kuluihin. 1990-luvun lama- aikana kunnat pyrkivät välttämään äidin adoptioharkinnan ajalta aiheutuvia lasten väliaikaishoidon maksuja kiirehtimällä lapsen siirtämistä adoptioperheeseen (Kauppi & Rautanen 1997, 163).
Suomen adoptiolaki sallii jo pakko-adoption ilman vanhempien suostumusta.
Adoptiolain 11§:n mukaan " adoptio voidaan kuitenkin erittäin poikkeuksellisista syistä vahvistaa, vaikka vanhempi on kieltäytynyt antamasta siihen suostumustaan tai peruuttanut antamansa suostumuksen, jos lapsen etu voimakkaasti puoltaa adoptiota eikä suostumuksen antamisesta kieltäytymiseen tai annetun suostumuksen peruuttamiseen ole riittävää aihetta, kun otetaan huomioon lapsen ja vanhemman välisen yhteydenpidon tiiviys ja heidän välillään vallitsevan suhteen laatu.
Jos vanhempi ei voi sairautensa tai vammansa vuoksi pätevästi ilmaista tahtoaan taikka vanhemman olinpaikka on tuntematon, adoptio voidaan erittäin poikkeuksellisista syistä vahvistaa, jos lapsen etu voimakkaasti puoltaa adoptiota".
Kansainvälisiä adoptioita ja lapsen edun ensisijaisuuden periaatetta tutkinut Jonna Salmela ihmettelee Lokakuun Liikkeen tavoin miksi myöskään adoptiolain 42§:ssä adoptioluvan myöntämisen edellytykseksi ei ole asetettu suostumusten hankkimista biologisilta vanhemmilta (Salmela, 2015).
Brasilian hallituksen selvityksen (2003) mukaan keskimäärin joka neljäs lapsi oli huostaanotettuna perheensä köyhyyden vuoksi. ATD-Fourth World –järjestö on päätynyt samanlaisiin tuloksiin mm. Ranskassa ja muualla Euroopassa.
Riitta Högbackan mukaan syy adoptioon antamiselle on usein pelkkä köyhyys ja työttömyys, ja elämäntilannetta lukuun ottamatta lapsen biologinen äiti voi olla aivan kunnossa.
Högbackan mielestä äideille pitäisi ensin tarjota konkreettista tukea niin, että köyhyys ei olisi adoption ensisijainen syy. Senkin jälkeen on aina lapsia, jotka eivät voi asua synnyinperheessään ja tarvitsevat adoptiovanhemmat.
On todennäköistä, että lastensuojelullisten adoptioiden valvonta jää niiden yleistyessä yhtä heikoksi kuin huostaanottojen. Lastensuojeluun omaksuttuja psykoanalyyttisiä oppeja seuraten biologiset vanhemmat pyritään poistamaan adoptoitujen elämästä.
Adoptioiden kanssa työskentelevät ja viranomaiset eivät Suomessa suhtaudu biologisten vanhempien ja lasten yhteydenpitoon suopeasti (Adoptiolainsäädännön uudistaminen 2010, 41).
Avoimet adoptiot ovat usein osoittautuneet huijauksiksi mutta niitä markkinoidaan silti sijoitettujen biologisille vanhemmille.
Pirkanmaan käräjäoikeus toteaakin selväjärkisesti, että adoptiolain yhteydenpito- esityksen tavoitteena vaikuttaa olevan se, että huostaan otettujen lasten vanhempien kynnys antaa lapsensa adoptoitavaksi madaltuisi, vaikka huostaanoton perimmäinen tarkoitus on palauttaa lapsi biologisille vanhemmilleen näiden olosuhteiden kohennuttua.
Psykoterapeutti Joe Sollin mukaan adoptiotyöntekijät alkavat helposti painostaa äitejä adoptioon löydettyään adoptiovanhemmat- sillä siitä heille maksetaan palkka.
Hänen mukaansa niin kutsutut avoimet adoptiot ovat useimmiten huijausta.
Heti kun sopimus on allekirjoitettu äideillä ei ole enää juridisia mahdollisuuksia perua sopimusta, joka ei tosiasiassa takaa yhteydenpitoa lapseen.
Kriittistä lukijaa kummastuttaa joidenkin adoptiolainsäädäntötyöryhmän järjestöjen historiallisen muistin katoaminen ja kaksinaamaisuus. Toisin kuin lakitekstistä - mm. Pelastakaa Lapset ry:n lehdistölle suuntaamista lausunnoista ja Kaarina Pasasen haastattelusta Suomen Kuvalehteen- saa käsityksen, että järjestö olisi halukas tukemaan adoptiolasten ja biologisten vanhempien yhteydenpitoa. Kulissien takana ja lainsäädäntötyössä kuitenkin kannatetaan suljettuja pakkoadoptioita ja tekohengitetään psykoanalyysin olettamia ongelmien ylisukupolvisesta periytyvyydestä.
Erityisen innokas pakkoadoptioiden asianajaja PeLan lisäksi on ollut Sateenkaariperheet ry, vaikka järjestön päättäjien luulisi tietävän, että suuri osa Yhdysvaltain ja Euroopan kodittomista on juuri LGBTQ- nuoria, jotka ovat karanneet adoptio/bio/sijaisperheistään syrjinnän vuoksi.
Köyhien on syytä varautua pakkoadoptioyrityksiin
Adoptoitavien lasten vähetessä ja suomalaisen sosiaalipalvelujärjestelmän tuntien on todennäköistä, että:
1. Sosiaalityöntekijät ja poliitikot saavat varautua lähitulevaisuudessa adoptioiden markkinointiin. Adoptiotoimijat yhteistyökumppaneineen ( esim. Pelastakaa Lapset ry kouluttaa kuntien sosiaalityöntekijöitä, jotta nämä tarjoaisivat adoption mahdollisuutta asiakkailleen) pyrkivät vaikuttamaan sosiaalityöntekijöihin ja muihin adoptioviranomaisiin , -päättäjiin ja suureen yleisöön, jotta adoptio miellettäisiin ja hyväksyttäisiin lastensuojelukeinoksi toisten joukkoon. Jos adoptiota pidetään lastensuojelutoimenpiteenä, sen eettisyyttä ei tarvitse pohtia. Tätä strategiaa käyttää erityisesti Pelastakaa Lapset ry:n Kaarina Pasanen, joka on istunut myös (laittomista) huostaanotoista hermostuneita vanhempia rauhoittelemaan pyrkivän Voikukkia- hankkeen ohjausryhmässä.
2. Kun adoptio on lobattu lastensuojelukeinoksi, siitä voi tulla kuntien tapa säästää lastensuojelukustannuksissa ja viimesijaisen keinon sijaan ensimmäinen tarjottava lastensuojelutoimi, joka tehdään vastoin lasten ja/tai vanhempien tietoa ja tahtoa.
2. Köyhät ja suojattomat äidit myös Suomessa saavat varautua pakkoadoptioyrityksiin, joita tehdään ensikodeissa ja perhe- , päihde - ja psykiatrisissa kuntoutuslaitoksissa, joista köyhien äitien kannattaa pysyä yhä tarkemmin erossa.
Yhä useampi köyhä äiti voidaan pakottaa ennakollisilla lastensuojeluilmoituksilla ja huostaanotolla uhkailemalla johonkin laitokseen, josta tehdään huostaanottoon ja pakkoadoptioon johtava kiireellinen sijoitus laittomin perustein.
3. Yhteydenpitomahdollisuudesta lapseen tehdään houkutin, jolla köyhät äidit saadaan suostumaan avoimeksi luvattuun adoptioon. Äideille annetaan valheellisia lupauksia yhteydenpidosta, jotta heidät saadaan allekirjoittamaan adoptiopaperit. Äideille ei kerrota, että sopimuksen allekirjoittamalla he luopuvat kaikista oikeuksistaan ja että yhteydenpito jää adoptiovanhemman/ sosiaalityöntekijän hyvän tahdon varaan ja tulee usein typistymään muutamaan valokuvaan ja puhelinsoittoon lapsen ensimmäisinä vuosina.
4. Venäläisten ja kiinalaisten adoptiolasten vähentyminen suuntaa markkinoita Afrikkaan ja adoptoitavaksi päätyy yhä useammin köyhän, sairaan tai raiskatun äidin lapsi tai kaapattu, karannut , kadonnut , sairas/vammainen tai ostettu lapsi. Lännen adoptiointo takaa sen, että afrikkalaisten äitien köyhyyttä, sairauksia ja suojattomuutta hoidetaan adoptioilla ja paikallisen hyvinvoinnin/ infrastruktuurin rakentaminen, yhteisöjen vahvistaminen ja rakenteellinen kehitysyhteis/sosiaalityö jätetään tekemättä.
5. Yhä useampi adoptiolapsi poikkeaa ulkonäöltään ja terveydentilaltaan valtaväestöstä , altistuu rasismille, kiusaamiselle ja ulkopuolisuuden ja kuulumattomuuden kokemuksille , alkaa oireilla ja päätyy viranomaisten huostaanottamaksi. Vaikeasti oireileville/ sairaille lapsille ei löydy sijaisperheitä joten heidät säilötään koko lapsuuden ajaksi lastensuojelulaitoksiin vailla valvontaa tai panostusta terveydenhuoltoon tai koulutukseen.
6. Tiukat ehdot adoptiolle asettanut Haagin sopimus ja Cantwellin tarkastuslista korvataan viranomaisten määrittelemällä lapsen edun käsitteellä, jolla voidaan argumentoida niin adoptiolapsen kuin tämän vanhempien tosiasiallista etua ja tahtoa vastaan.
7. Adoptioon liittyvät väärinkäytökset lisääntyvät ja niitä peitellään salassapitoon vedoten. Adoptiokäytännöt irroitetaan lainsäädännöstä ja siirretään viranomaisten harkintavallan alaisuuteen. Adoptiotoimijoiden yhdessä lastensuojelujärjestöjen kanssa laatimiin lakeihin jätetään tahallaan viranomaismielivallan ja väärinkäytökset mahdollistavia porsaanreikiä epäeettisten adoptioiden helpottamiseksi kuten nykyinen adoptiolaki osoittaa.
8. Yhä useampi kehitysmaasta adoptoiva adoptiovanhempi adoptoi iäkkäänä ja yksin ja yhä useampi adoptiolapsi kokee uuden hylkäämisen adoptiovanhemman sairastumisen ja ennenaikaisen kuoleman muodossa, joka voitaisiin välttää nimeämällä adoptoitavalle lapselle aina varavanhemmat.
9. Isät sivuutetaan adoptioprosesseissa vielä tehokkaammin kuin huoltoriidoissa tai huostaanotoissa. Tapauksissa , joissa pakkoadoption kohteeksi kaavailtu äiti on painostettu johonkin laitokseen, isän kontaktit sekä äitiin että lapseen pyritään estämään kokonaan.
10. Yksin maahan saapuneet turvapaikanhakijalapset ovat vaarassa joutua adoptoiduiksi vastoin omaa ja biologisten vanhempiensa tietoa ja tahtoa.
Lue myös:
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/valmistautukaa-pakkoadoptioihin-koyhat-aidit
Lue myös: http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/avoin-adoptio-ei-ole-vaihtoehto-vaan-riski
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/adoptio-ei-ole-ratkaisu-huono-osaisuuden-ongelmiin
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/psykoterapeutti-avoimet-adoptiot-ovat-useimmiten-huijausta
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tyomenetelmat-2-laiton-sijoitus-huostaanotto
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/komissio-selvittamaan-ensikotien-rikoksia-ja-olosuhteita
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/traumaterapiakoulutus-syy-ensi-ja-turvakotien-harharetkeen
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/ensi-ja-turvakotien-tutkimus-tarvitsee-huostaanottoa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelujarjestot-viimein-kuriin
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-perhepalvelut-selkokielella
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sijaishuollon-sadistinen-kiristys
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/mihin-tarvitaan-julkisrahoitettuja-sijaishuollon-piiloyrityksia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-keskusliitto-kenen-edunvalvoja
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/mihin-jai-lapsikoyhyyden-ehkaisy-ja-lapsiin-investointi
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/perhehoidon-lakimuutoksia-ei-saa-tehda-ilman-tutkimustietoa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-uskoo-yha-psykoanalyysiin-osa-1
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakkuus-estaa-avun-saamisen
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sijaishuolto-ei-takaa-kokemusta-pysyvasta-kodista-tai-perheesta
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/pelastakaa-lapset-ry-syyttaa-vanhempia-lastensuojelun-epaonnistumisista