Pikku- Albertin äiti oli ihmiskaupan uhri ja lastensuojelun asiakas kaappauksensa aikana
Pikku- Albertin löytymistä koskevassa uutisoinnissa ei mainita, että Tampereella kaapattu ihmiskaupan uhri, pikku- Albertin äiti oli ollut aiemmin huostaanotettuna ja että kaappauksensa aikana hän oli lastensuojelun asiakas.
Toimittajia ei myöskään tunnu huolettavan, että äiti ja poika olivat lastensuojeluasiakkuutensa aikana peräti kuusi ja puoli vuotta "kadoksissa" lastensuojelulta.
Esimerkiksi Kurhelan pojat ehtivät olla kadoksissa vanhemmiltaan vain 10 minuuttia kun sosiaalipäivystys oli jo hälytetty paikalle. Heinäkuussa 2013 lastensuojelijat hakivat kolmen lapsen huostaanottoa väkivallan mahdollisuuden perusteella sanoin ”Lasten isä on mahdollisesti kurittanut perheen lapsia fyysisesti ja hallitsee heitä pelolla. Vaikka isä ei käyttäisikään väkivaltaa, väkivallan uhka on jossain muodossa olemassa lasten mielessä” mutta todistetusti väkivaltaisissa oloissa elänyt Albertti puolestaan päätyi takaisin kaappaajille, kun äidin järkyttävät olot selvisivät viranomaisille.
Lokakuun liike on julkaissut aiemmin tapauksesta jutun:
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/ihmiskaupan-uhri-oli-lastensuojelun-asiakas
Suomen kuvalehti kertoo, että ”toukokuussa 2010 tamperelainen 40-vuotias mies ja tämän 18-vuotias tytär kaappasivat 19-vuotiaan naisen. Nainen joutui tekemään kotitöitä ihmisarvoa loukkaavissa oloissa ja synnyttämään miehelle neljä lasta. Häntä valvottiin jatkuvasti. Kun nainen yritti karata, hänet pahoinpideltiin. Henkilöllisyyspapereita naisella ei ollut, eikä omaa pankkitiliä. Lapsilisät menivät miehen entisen vaimon tilille, johon tekijöillä oli tunnukset.”
Tuo nainen oli pikku- Albertin äiti, joka synnytti myös Alberttin kaappauksensa aikana.
Ihmiskaupasta ja lapsikaappauksesta tuomittu mies on Lokakuun Liikkeen saamien tietojen mukaan syyllistynyt aiemmin sekä Suomessa että Ruotsissa vastaaviin rikoksiin.
Kaapattu äiti esiteltiin sairaalassa Jasmin Mäntylänä
Pikku-Albertin äidin kaappaukseen liittyy muitakin outoja yksityiskohtia ja puutteita viranomaistoiminnassa. Iltasanomien mukaan ”todistajana kuultu lastenhoitaja kertoi oikeudessa, että syksyllä 2012 sairaalan synnytysosaston perhehuoneessa oli synnytyksen jälkeen ollut nuori aranoloinen tyttö, jonka nimeksi kerrottiin Jasmin Mäntylä. Synnyttänyt nainen, pikku-Albertin äiti, oli maannut sängyssä yksin peittojen alla ja lapsi oli ollut keskellä huonetta. Lastenhoitaja oli pitänyt tilannetta erikoisena ja siirtänyt asian käsittelyn sairaalan sosiaalihoitajalle, mutta nainen oli ehditty päästää pois sairaalasta viikonlopun aikana.”
Iltalehden mukaan äitiä oli pidetty vankina neljän vuoden ajan, jona aikana hän oli ehtinyt synnyttää hänen vapautensa riistäneelle miehelle kolme lasta. Albertti oli näistä lapsista vanhin. Kun naisen olot paljastuivat, lapsen isä lähti pakoon ja kaappasi Albertti-pojan mukaansa.
Poliisi löysi yli vuoden kateissa olleen 5-vuotiaan Albertin Tampereen Näsijärven rannalta vuokratulta kesämökiltä tytöksi puettuna.
Lapsen äitiä kuultiin tapauksen oikeudenkäynnissä. Hän kertoi ennen lapsen kaappausta viettäneensä paljon aikaa Albertin kanssa ja Albertin tietäneen, että hän oli tämän äiti. Jos pojalla oli joku hätänä, hän aina turvautui äitiinsä.
Äidin mukaan poika oli ollut hyvin vilkas, aivan tavallinen kolmevuotias pikkupoika. Albertti oli tykännyt laulaa, hän oli leikkinyt legoilla ja palloilla ja puhunut lauseita.
Äiti kertoi oikeudelle, että kun poliisi ja sosiaaliviranomaiset löysivät hänet ja hänen kaksi nuorempaa lastaan, oli lasten isä ehtinyt jo lähteä Albertin kanssa.
Nainen kertoi oikeudelle joka päivä itkeneensä ja miettineensä, missä hänen lapsensa on ja kenen kanssa.
Äiti näki lapsensa ensimmäisen kerran uudelleen noin viikko tämän löytymisen jälkeen. Lapsi oli äidin mukaan ollut levoton, mennyt omaan tilaansa eikä ottanut kontaktia kehenkään eikä puhunut mitään.
Albertti heti löydyttyään sijoitukseen- äiti sai tavata lastaan vain kolme kertaa
Erikoista tapauksessa oli Alberttin sijoittaminen heti löydyttyään vaikka äidin sijoittamisen ja kohtelun lastensuojeluasiakkuuden aikana olisi luullut toimineen varoittavana esimerkkinä lastensuojelun palvelupolusta.
Pojan löytymisen jälkeisenä parina kuukautena äiti näki lastaan vain kolme kertaa. Noina kertoina lapsi ei puhunut, ei leikkinyt eikä ottanut kontaktia ihmisiin. Äidin mukaan lapsella on myös erikoista seksuaalista käyttäytymistä.
Oikeudessa kuultiin todistajana myös kaksikymmentä vuotta sijaisvanhempana toiminutta naista. Nainen oli Albertin löytymisen aikaan toiminut kriisipäivystysperheenä ja oli sen vuoksi saanut pojan hoitoonsa.
Albertti vietti sijaisperheessä yhteensä kolme viikkoa.
Naisen mukaan poika oli tullessaan arka ja pelokas. Hän oli syönyt kolmen tunnin ajan ahmimalla kaikkea: jugurttia, banaaneja, korvapuusteja, munkkeja. Lapsi oli syönyt kaiken käsin, ainoastaan jugurttia hän söi lusikalla.
Sijaisvanhemman mukaan lapsi ei osannut puhua, vaan hän oli sormilla elehtinyt ja sanonut "zipzipzipzip".
Lapsi ei myöskään osannut leikkiä. Sen sijaan hän oli väännellyt pikkulusikat mutkalle ja koputellut niillä seiniin, pöytiin, ikkunoihin.
Poika oli myös kiljunut, huutanut ja koputellut aamusta iltaan ja tahrannut omalla ulosteellaan kaiken, kuten seinät, patterit, television, verenpainemittarin. Lapsi oli tykännyt olla ammeessa ja ulostanut myös sinne.
Kolmen viikon aikana lapsi oli ainoastaan kolme kertaa pissannut pönttöön.
Albertti taantui "1-vuotiaan tasolla"
Iltalehden mukaan myös ruoan ahmiminen ja omiminen oli jatkunut monta päivää. Lisäksi lapsi söi myös hiekkaa, styroksia ja kyniä.
Albertti ei osannut varoa kylmää tai kuumaa ruokaa, sillä kaikki ruoan valmistukseen liittyvä oli ollut hänelle vierasta.
Naisen mukaan lapsi oli ollut jatkuvasti liikkeessä ja nukuttaminen saattoi kestää parikin tuntia. Nukahdettuaan lapsi saattoi nukkua 12 tuntia.
Sijaisvanhempi arvioi, että hänen mielestään lapsi oli kehitykseltään yksivuotiaan tasolla. Hänen mukaansa lapsi ei ollut saanut ikätasoaan vastaavaa hoitoa.
Käräjäoikeus katsoikin, että lapsi pidettiin vapaudenriiston aikana eristettynä ympäristöstään siten, että se vaikutti lapsen mahdollisuuksiin kehittyä ikätasoaan vastaavasti.
Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi torstaina 30.9 Onerva Asrit Karmela Lindbergin, 41, ja Marko Christian Lähdekallion, 29, pienen Albertti-pojan törkeästä vapaudenriistosta.
Oikeus huomautti tuomiossaan, että törkeästä vapaudenriistosta voidaan puhua, kun se on jatkunut yli kolme vuorokautta. Albertin tapauksessa lasta pidettiin siepattuna vuoden ja seitsemän kuukauden ajan.
- Teko on kohdistunut pieneen, puolustuskyvyttömään lapseen aiheuttaen hänelle mitä ilmeisemmin myös vahinkoa, tuomiossa todettiin.
Äiti ja poika kadoksissa lastensuojelulta lähes kuusi ja puoli vuotta
Tampereella kaapattu ihmiskaupan uhri, Albertin äiti oli käytännössä kadoksissa viranomaisilta neljä vuotta ja seitsemän kuukautta -samaan aikaan kun oli lastensuojelun asiakkaana. Hänen lapsena oli niinikään kadoksissa lastensuojelulta vuoden ja seitsemän kuukauden ajan eli yhteensä äiti ja poika olivat lastensuojeluasiakkuutensa aikana kadoksissa lastensuojelulta lähes kuusi ja puoli vuotta.
Suomen kuvalehti kirjoittaa: ”Katoaminen on hämmästyttävää, varsinkin, kun uhri ilmeisesti oli sosiaalihuollon asiakas. Oikeuden tuomioon kirjattujen kuulustelukertomusten mukaan syntyneitä lapsia ei laitettu naisen omiin nimiin, sillä tekijät pelkäsivät, että lapset vietäisiin pois. Kaapparinainen ja uhrin vanhemmat kertoivat naisen olevan ”jälkihuostaanotettuna”. Naisella oli todettu ADHD ja kehitysviivästymä. Termiä ”jälkihuostaanotto” ei kuitenkaan ole olemassa.”
Saiko Albertin äiti lainkaan apua lastensuojeluasiakkuutensa aikana?
”Käsitykseni mukaan uhri on ollut huostaanotettuna alle 18-vuotiaana ja ollut sen jälkeen jälkihuollon asiakas”, sanoo sosiaalityön professori Timo Harrikari Helsingin yliopistosta. Hän tutustui Suomen Kuvalehden pyynnöstä oikeuden materiaaliin.
Lastensuojelulain mukaan sosiaaliviranomaisilla on velvollisuus auttaa asiakkaitaan esimerkiksi asunnon ja toimeentulon hankkimisessa viisi vuotta huostaanoton jälkeen tai siihen saakka, kun nämä täyttävät 21 vuotta. Nuorelle määrätään edunvalvoja, jonka kanssa tehdään tulevaisuudensuunnitelmia.
Harrikarin mukaan juuri jälkihuolto on ollut viimeiset kolmekymmentä vuotta lastensuojelun kipukohta.
”Velvoitteita on niin paljon, ja niiden toteutuminen riippuu kunnista. Lisäksi jälkihuolto tarkoittaa vain palveluiden tarjoamista. Jos ihminen ei halua ottaa niitä vastaan, sille ei voi mitään”, hän sanoo.
Vaikkei jälkihuoltoa haluaisikaan, sosiaalityöntekijän täytyy lain mukaan ohjata nuori seuraavalle luukulle, jottei hän jäisi yksin. Suurin osa tapauksen yksityiskohdista on julistettu salaisiksi, joten ei ole mahdollista saada tietää, onko Albertin äidin tapauksessa toimittu lakien mukaan. Huostaanotettujen myöhemmästä pärjäämisestä on kuitenkin jonkin verran tilastotutkimusta.
Kelan tekemän selvityksen mukaan tilanne on huono.
Melkein puolet sijoitetuista naisista ei ole yli parikymppisenä ”kiinnittynyt yhteiskuntaan”, eli he ovat syrjäytyneet. Miehillä tilanne on vielä pahempi. Esimerkiksi työttömyys on kaksi kertaa yleisempää kuin ei-huostaanotetuilla. Mitä vanhempana nuori on otettu huostaan, sitä vaikeampaa kiinnittyminen on.
Samalla juuri 16–17-vuotiaiden sijoitusmäärä Suomessa on lähes tuplaantunut vuoden 1998 jälkeen.
Oulussa paljastui vastaava seksuaalirikosvyyhti- lastensuojelu ei taaskaan huomannut mitään
Oulun käräjäoikeudessa on sanomalehti Kalevan mukaan vireillä erittäin poikkeuksellinen seksuaalirikosjuttu, joka muistuttaa Albertin tapausta.
Syyttäjä vaatii lehden mukaan ulkomaalaistaustaiselle miehelle tuomiota törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Lehden tietojen mukaan isä on hyväksikäyttänyt vuosia omaa tytärtään.
Tytär tuli isälleen useita kertoja raskaaksi. Tytölle tehtiin lukuisia abortteja. Lisäksi hän synnytti isälleen lapsen.
Kalevan haastattelema Lapin yliopiston rikosoikeuden professori Minna Kimpimäki sanoo, että tapaus on erittäin poikkeuksellinen ja törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö.
Professori: Lastensuojelun kontrolli petti täysin
Lapin yliopiston rikosoikeuden emeritaprofessorin Terttu Utriaisen mukaan Oulun kaupungin lastensuojelu on saattanut syyllistyä asiassa rikoksiin. Hänen mielestään on syytä tutkia, ovatko sen työntekijät syyllistyneet asiassa rikoksiin jättäessään puuttumatta asiaan.
– Kontrolli on pettänyt täysin. Laiminlyönnit ovat aivan selviä. Pitää tutkia, ovatko ne (rikokset) vanhentuneet.
Utriaisen mielestä tapaus antaa Oulun lastensuojelun toiminnasta ”aivan ihmeellisen kuvan”.
– Raskauden keskeytyksiä on ollut niin paljon, että tottakai he ovat tienneet hyväksikäytöstä. Sitä ei ole vain haluttu nähdä.
Sekä Albertin äidin, Albertin että Oulun hyväksikäyttötapauksissa kiinnittävät huomiota lukuisat ilmiselvät hälytysmerkit; kaappaajien jatkuva valehtelu viranomaisille, väärät henkilöllisyydet , lapsen merkitseminen väärälle henkilölle, Albertin äidin esittely synnytyssairaalassa "Jasmin Mäntylänä" ja "jälkihuostaanotettuna" ja Oulun tapauksessa lukuisat alaikäiselle tehdyt abortit.
Ne herättävät kysymyksen, vaikuttaako etninen alkuperä ja kulloinkin vallalla oleva poliittisen korrektiuden diskurssi lastensuojelupäätöksiin ja kuinka paljon ? Vai onko kyse ennemminkin siitä, että kun lastensuojelun tiedontuotanto, laillisuusvalvonta ja oikeudenkäyttö ei perustu tosiseikkaselvittelyyn, päätökset tehdään umpimähkään vaihtuvien virkailijoiden mutu-tuntumalla?
Tutkimustiedon puuttuessa lukijan pääteltäväksi jää, miksi viranomaiset, jotka epäilevät ja seulovat tavallisia suomalaisia perheitä pienimmästäkin syystä eivät kiinnittäneet näissä tapauksissa lainkaan huomiota vuosikausia jatkuneisiin selkeisiin ja räikeisiin varoitusmerkkeihin.
Lue myös:
http://www.lokakuunliike.com/101-syyta-elaa-perhe-kn-tarina.html
http://www.lokakuunliike.com/elena-maria-uusitalon-blogi/tekorikos-vai-tekemalla-tehty-rikosprosessi
http://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/pikku-albertin-katoamisen-rajut-taustat-aiti-vuosia-vangittuna-uhkailtiin-ja-pakotettiin-seksiin/5998198
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityossa-ei-osata-hoitaa-seksuaalivakivallan-uhreja
http://www.lokakuunliike.com/kauhutarina-blogi/kristan-tarina-i-hyvaksikaytetty-tytto-huostaan
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/miksi-seksuaalista-vakivaltaa-hoidetaan-huostaanotoilla
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/vakivalta-sijaishuollossa-onkin-biovanhempien-syyta-ja-sijoitettujen-tietamattomyytta
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-1-fabrikoitu-lastensuojeluilmoitus
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-2-fabrikoitu-lastensuojelulausunto
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-3-fabrikoitu-rikosilmoitus
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/saisiko-keroputaan-mallin-myos-lastensuojeluun
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityon-tutkimus-tarvitsee-huostaanottoa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityon-koulutus-tuottaa-ja-yllapitaa-lastensuojelun-ongelmia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/laakarin-ja-sosiaalityontekijan-moninakokulmainen-yhteistyo-tapausesimerkki
http://www.talentia-lehti.fi/hiljainen-tieto-ei-kuulu-sosiaalityohon/
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-uskoo-yha-psykoanalyysiin-osa-1
http://mariasyvala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/162060-long-playn-lastensuojelujuttu-vahvistaa-ennakkoluuloja