Quantcast
Channel: Lokakuun liike - LL-Uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 661

Turha huoli- ilmoittelu syö resurssit pahoinpideltyjen lasten tunnistamiselta ja auttamiselta

$
0
0
Huoli- ilmoittelu syö resurssit pahoinpideltyjen lasten tunnistamiselta ja auttamiselta

Lyhyesti:
Kun suomalainen auttaja pyrkii auttamaan/ puuttumaan, autettavalle seuraa ongelmia koska auttaja elää täysin erilaisessa todellisuudessa eikä ymmärrä, että lapsen ja perheen auttamisen lisäksi apu/puuttuminen pitäisi kohdistaa myös yhteisöihin ja toimimattomaan palvelujärjestelmään.

Väkivaltaa käyttäviin järjestelmiin ja yhteisöihin puuttumisen , lapsiin kohdistuvan väkivallan estämisen ja uhrien hoidon tulisi olla lastensuojelutyön prioriteetti- ei  subjektiivinen huoli, normaaliuden/ kunnollisuuden määrittely, köyhien elämäntapavalvonta tai sosiaalityöntekijöiden ja sijaishuollon edunvalvonta.  

Joensuulaisen Milo- pojan pahoinpitelyn ja kuoleman myötä media on täynnä nykyiset epäkohdat ja myös tulevat kuolemantapaukset mahdollistavia jo toimimattomiksi osoitettuja suosituksia lastensuojelun ilmoitusvelvollisuuden laajentamisesta, kansalaisten tarkkailusta, tietosuojan kaventamisesta, sijoituksista ja  sosiaalityöntekijöiden resurssien ja puuttumisten lisäämisestä.
 Juuri nämä suositukset ovat mahdollistaneet lastensuojelun kriisin ja ovat syynä siihen, että järjestelmä, josta harva enää uskaltaa hakea vapaaehtoisesti apua ei onnistu auttamaan juuri ketään - vähiten vaarassa olevia lapsia.

Joissakin kaupungeissa on jo alettu kirjata kaikki perheiden yhteydenotot lastensuojeluilmoituksiksi. 
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/oulun-lastensuojelu-fabrikoi-asiakirjoja-lastensuojeluilmoitukset-lisaantyivat-40
Tilanne on sama kuin se, että poliisi alkaisi kirjata määrärahojaan lisätäkseen kaikki kansalaisten yhteydenotot esim. passi- ja huvilupahakemukset rikosilmoituksiksi. 

 Turhat huoli- ilmoitukset ruuhkauttavat lastensuojelun niin, ettei aitoja väkivaltatapauksia ole aikaa käsitellä.
Asiakasturvallisuus vaarantuu vakavasti kun lastensuojeluilmoituksen syyksi kelpaa vääränlainen koruisän työssäkäynti, äidin punttisalikäynti, peruuttamaton hammaslääkärikäynti tai parkkirästi mutta ei lasten toistuva pahoinpitely.

Ongelma on ollut tiedossa 15 vuotta mutta sen ratkaisemiseksi ei laadittu esim. valtakunnallisia yhdenmukaisia ilmoituskriteereitä tai rangaistuksia turhista ilmoituksista. 

Haitan, riskin ja trauman käsitteiden yletön laajentaminen ja villit kehen tahansa kohdistuvat seulaukset eivät auta traumatisoituneita lapsia vaan tuottavat traumoja - ja syövät resurssit pahoinpideltyjen lasten tunnistamiselta ja auttamiselta.

Pitkästi:

 
Lastensuojelu täyttyy turhista , jopa kiusantekotarkoituksessa tehdyistä lastensuojeluilmoituksista, joiden perkaaminen syö lähes kaiken sosiaalityöntekijöiden ajan. 

Subjektiivinen huoli-ilmoittelu on riistänyt ja tulee tulevaisuudessakin riistämään resurssit todellisten väkivaltatapausten tutkimiselta. Lisäksi huoli- ilmoittelu on turhaa, koska lasten ja perheiden tarpeiden mukaisia tukitoimia ei ole olemassa tai tarjolla.

 Tilannetta pahentaa , että edelleenkään mitään valtakunnallisesti yhdenmukaisia kriteerejä huoli-ilmoittelulle ja asiakkuuksille ei ole ja toimenpiteiden seurauksia ei tutkita vaan sosiaalityön organisaatioissa pyritään vaientamaan tieto palveluiden tilasta ( Tiitinen, 2018).
 Valvontaa ja vastuu- ja korvausvelvoitteita väärinkäytöksistä ei käytännössä ole ja autettavilta puuttuvat toimivat palvelut ja oikeussuojakeinot. 
Alati jatkuva mielivalta ja väärinkäytökset estävät kansalaisia hakemasta apua ja traumatisoivat apua hakeneet vieden luottamuksen myös lastensuojelun yhteistyökumppaneihin, jopa kaikkeen viranomaistoimintaan. 
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/suomessa-tehdaan-tuhansia-lain-hengen-vastaisia-huostaanottoja-kuntaliitto-avaa-katastrofaalista-tilannetta-on-oltu-aika-pitkaankin-laittomassa-tilanteessa/8479826

Lauren Devinen mukaan sosiaalipalveluihin ohjattujen lasten määrän valtava kasvu Englannissa on kuormittanut työntekijöitä, estänyt aitojen väkivaltatapausten paljastumisen ja aiheuttanut "katastrofaalisia" traumoja kymmenille tuhansille perheille jättäen heidät “täysin tuhoutuneiksi”.

Länsi-Englannin yliopiston tilastoanalyysin mukaan lastensuojelulähetteet ovat lisääntyneet 297 % Children Act -lain voimaantulon jälkeen ja sosiaalipalvelujen arvioinnit ovat lisääntyneet 359 % samalla kun niiden tapausten osuus, joissa lasten kaltoinkohtelu on havaittu, on pudonnut 24 prosentista vajaaseen 8 prosenttiin. "Olemme nyt tilanteessa, jossa jopa 5% kaikista perheistä lähetetään arvioitavaksi joka vuosi", kertoi tohtori Lauren Devine.

Suomalaiset viranomaiset eivät myönnä turhan huoli- ilmoittelun ongelmia. Esimerkiksi LASTA- työntekijä (Lastenasiaintalo, Barnahus), OT- keskus- asiantuntija, perheiden "monitoimijaisen arvioinnin" kehittäjä ja sosiaalipalvelut omavalvonnan varaan jättävä sijaishuollon johtava sosiaalityöntekijä Arja Ahonen vakuutti taannoin televisiossa, että " turhia lastensuojeluilmoituksia ei ole." Monipuolisesti verkostoitunut Ahonen toimii myös Varsinais- Suomen lasten edunvalvojat ry:n hallituksessa edistämässä oikeusturvaongelmiksi osoittautuneiden lastensuojelun edunvalvojien käyttöä.

Vuonna 2022 Suomessa tehtiin yhteensä 184 685 lastensuojeluilmoitusta. Teini-ikäisistä lähes 14 prosentista tehtiin vuoden 2022 aikana lastensuojeluilmoitus. Sijaishuoltoon joutuu jo 6% kaikista lapsista. Kolmasosa (32 %) vuonna 2022 sijoitettuina olleista on ollut sijoitettuna vähintään puolet elämästään. Huostaanottoja purettiin harvoin ja kodin ulkopuolisesta sijoituksesta onkin THL:n ja Me- säätiön mukaan tullut lasten syrjäytymisen suurin riskitekijä. 
 
Avuksi luulotellut toimenpiteet tuottavat usein enemmän haittavaikutuksia kuin alkuperäinen ongelma, johon lähdettiin hakemaan apua. 

Perheelliset kansalaiset eivät enää uskalla etsiä apua omiin tai lastensa traumoihin, opiskelu- ja toimeentulovaikeuksiin, neuropsykiatrisiin tai käytöshäiriöihin, parisuhde- tai seksuaaliväkivaltaan tai päihde- tai mielenterveysongelmiin eikä välttämättä enää edes fyysisiin sairauksiin sillä avunhaun usein ainoa seuraus on lastensuojeluilmoitus ja hatarin ,  laittomin ja jopa tekaistuin perustein tehty hallinnollinen vapaudenriisto ( sijoitus) , sillä uhkailu tai sen pohjustus nk. “ avohuollon tukitoimilla”.

Sariaslanin ja kumppaneiden noin 890 000 Suomessa syntynyttä lasta kattavan tutkimuksen mukaan lapsuudessaan sijoitettuna olleet pärjäsivät elämässään heikommin ja heidän hyvinvointinsa oli huonompi kuin muun väestön ja samoissa oloissa kasvaneiden sisarustensa, jotka eivät olleet olleet sijoitettuna.

Huonoista tuloksista huolimatta, kodin ulkopuolinen sijoitus- jota pitäisi käyttää vain lapsen totaalisen laiminlyönnin tapauksissa- on edelleen ensisijainen ja usein ainoa lastensuojelussa tarjottava toimenpide mihin tahansa ongelmaan ja siihen pyrkivät myös nk. lastensuojelun tukitoimet.

Kansainvälinen tutkimustieto on osoittanut, että kodin ulkopuolelle sijoittaminen kasvattaa lapsiin kohdistuvan väkivallan, erityisesti seksuaaliväkivallan ja ihmiskaupan riskin ja vakavan kuolemaan tai vammautumiseen johtavan väkivallan riskin moninkertaiseksi muuhun väestöön verrattuna.

Nykyiset, hatarin tai kokonaan laittomin perustein muiden palvelujen puutteessa tehdyt sijoitukset väkivallan riskiä lisäävään valvomattomaan sijaishuoltoon koko lapsuuden ajaksi eivät siis auta lapsia. Sijoitettujen kuolleisuus on todettu moninkertaiseksi sijoittamattomiin verrattuna.

Kuvitteellisesta ja subjektiivisesta "suojelusta" siirryttävä näyttöön perustuviin käytäntöihin


Kun lasten kaltoinkohtelun merkeiksi voidaan tulkita mm. mikroaterian lämmittäminen itse ( vastuutus kotitöistä), elämä uusperheessä ( ACE-piste), neuropsykiatrinen oireilu tai aiempi avunhaku lastensuojelusta ( BarnahusLASTA- sisäänottokriteeri), runsas tai vähäinen tunteiden osoittaminen (”tarkemmin määrittämättömät tavallisesti lapsuudessa alkavat toiminto- ja tunnehäiriöt” F98.9), vetäytyminen tai huomion hakeminen (kiintymyssuhdehäiriö), allergia ( sairauksien sepittelyä), vanhempien kiire, likaiset hiukset tai älypuhelimen käyttö ( Nelimarkka, 2018, 16 -22; Pappila, 2017, 30-31: Montonen, 2019, 18 ) ollaan hukassa.

Nykymuotoinen suojelumissio on täysin väärä lähestymistapa lasten ja luonnon hyvinvoinnin takaamiseksi.
Se on elitistinen, vakavia haittavaikutuksia tuottava, lähinnä suojelijoita itseään ja suojeluliiketoimintaa hyödyttävä suojeluorganisaatioiden resurssien lisäämiseen perustuva ammatillisen edunvalvonnan ja fanatismin muoto, jossa hyvän tarkoituksen katsotaan pyhittävän kaikki laittomatkin keinot. 

 Ei ole eettisesti kestävää, että luonnonsuojelualueista pyritään tekemään alkuperäisasukkaista vapaita puistoja turisteille ja lastensuojelusta vanhemmista ja suvusta vapaita vyöhykkeitä sijaishuollon liiketoiminnan lihottamiseen

Sekä luonnonsuojelussa että lastensuojelussa suojelumissio onkin jäänyt markkinoistamista ja vallan- ja reviirinlaajennuksia oikeuttavaksi puheenparreksi, jolla ei ole kyetty estämään sen paremmin lasten kuin luonnon tuhoamista anteliaista lahjoituksista ja resursseista huolimatta. 
Yhä uusien luonnonalueiden ja lasten haltuunotto on korruptoituneiden järjestelmien olemassaolon ehto.
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/ymparistososiaalityosta-puuttuu-fyysinen-ymparisto-tyo-ja-etiikka

Toimet, joihin Human Rights Watch ja American Civil Liberties Union kehottavat viranomaisia ryhtymään lastensuojelun haitallisten vaikutusten vähentämiseksi sekä lasten, perheiden ja yhteisöjen auttamiseksi ovat päinvastaisia kuin Suomessa suositellaan.

Tärkeimmät niistä ovat subjektiivisen ja laajennetun huoli- ilmoittelun ja seulonnan lopettaminen ja resurssien suuntaaminen ammattilaisten ja sijaishuollon sijaan räätälöidysti suoraan perheille ja yhteisöille. 

Järjestöt korostavat , että lapsia ja perheitä ei tulisi rangaista köyhyydestä tai avun/hoidon tarpeesta ja hakemisesta.
Lastensuojelun toimenpiteet , jotka tutkitusti aiheuttavat enemmän haittaa kuin hyötyä lapsille ja perheille tulee lopettaa.

Lapsia ei tarvitse suojella kaikelta, mitä auttajaksi identifioituva ikinä keksiikin pelätä. 

Riittää, että ( myös köyhien) lasten perus- ja ihmisoikeudet, tärkeimpänä oikeus elämään turvataan adoptio-, bio- ja sijaisperheissä, kouluissa, harrastuksissa ja hoito- ja palvelujärjestelmissä. 

Osa adoptio-, bio- ja sijaisvanhemmista ja lasten kanssa työskentelevistä yhteisöineen ja instituutioineen on väkivaltaisia ja sopimattomia kasvatustehtäviin.
Väkivaltaa käyttäviin yhteisöihin puuttumisen , lapsiin kohdistuvan väkivallan estämisen ja uhrien hoidon tulisi olla lastensuojelutyön prioriteetti- ei subjektiivinen huoli, normaaliuden/ kunnollisuuden määrittely, köyhien elämäntapavalvonta tai sosiaalityöntekijöiden ja sijaishuollon edunvalvonta.  


Sen sijaan, että kymmenistä tuhansista lapsista , nuorista ja vanhemmista seulotaan, sanoitetaan ja tulkitaan väkisin oletettuja menneisyyden traumoja ja henkistä väkivaltaa sadoilla miljoonilla vuodessa, voitaisiin muutamilla miljoonilla vaikuttaa yhteisöihin ja järjestää nopea ja pätevä rikostutkinta ja asianajajia, terveydenhoitoa, vertaistukea ja asuntoja niille muutamille tuhansille groomingin, ihmiskaupan, silpomisen, pakotettujen avioliittojen ja muun väkivallan uhreiksi joutuneille lapsille ja nuorille, joissa jo on väkivallan merkkejä ja/ tai jotka ovat itse raportoineet väkivallasta tai pyytäneet apua. 

Lapsiin ja nuoriin kohdistuvan väkivallan tunnistamiseen ja myös väkivallan salaamisen tunnistamiseen on päteviä välineitä ja niitä tulisi soveltaa samoin kriteerein kaikkiin lapsiin- myös sijaishuollossa eläviin
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/munchausen-by-proxy-sijaishuollossa-tunnista-sijaisvanhempien-ja-sosiaalityontekijoiden-sairastuttama-lapsi
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kemiallinen-vakivalta-lastensuojelussa-tunnistusohjeet
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/suomessa-yli-3000-tyttoa-vaarassa-joutua-silvotuksi-viranomaiset-eivat-tunne-ehkaisykampanjoita
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miten-sijaishuoltovakivallan-selvittaminen-sabotoidaan

Mitään resurssien lisäyksiä tai lakimuutoksia ei tarvita- riittää, että nykyiset resurssit kohdennetaan oikein- eli aletaan tehdä oikeita asioita lainalaisesti ja luovutaan haitallisten ja väärien asioiden tekemisestä ja rahoittamisesta. 
Sijaishuollon kasvavan rahoittamisen sijaan järjestetään toimivat peruspalvelut. Sijaishuoltotoimijoiden kanssa tehtyjen epätieteellisten arviointien, tulkintojen, sanoittamisten ja huoli- ilmoitusten sijaan tutustutaan lapsiin ja perheisiin ja annetaan heille ajoissa sitä apua, jota he ilmoittavat tarvitsevansa jo voimassa olevia lakeja ja säädöksiä kunnioittaen.

Suomalainen lastensuojelupolitiikka, jossa tutkimustietoa ei kerätä, käytetä eikä koeta tarpeelliseksi on tähän asti perustunut emotivismille, mutulle, moralistisille virhepäätelmille ja sosiaalityöntekijöiden ja sijaishuollon edunvalvonnalle. 

Sosiaalityöntekijöiden ja sijaishuollon kritiikittömänä edunvalvojana on muutamia poikkeuksia lukuunottamatta toiminut myös suomalainen media, joka on vuosikaudet leimannut kansalaisten havainnot ja kokemukset palvelujärjestelmästä ja sen puutteista  yksittäistapauksiksi ja salaliittoteorioiksi, jopa senkin jälkeen kun puutteista on yhdenmukainen kansainvälinen tutkimusnäyttö. 

Olisiko jo muutoksen aika? 

#lastensuojeluilmoitus #asiakirjafabrikointilastensuojelussa #miten tunnistaafabrikointi lastensuojelussa #varhainen puuttuminen lastensuojelussa #sosiaalihuollon henkilöstön ilmoitusvelvollisuus #huoli #huoli-ilmoitus #asiakasturvallisuuslastensuojelussa #väkivaltalastensuojelussa #sijaishuoltoväkivalta #lähisuhdeväkivaltalastensuojelussa #kemiallinenväkivaltalastensuojelussa #seksuaaliväkivaltalastensuojelussa #TuijaBrax #MarjaPajulahtikritiikki #PiiaNooraKauppi#lastensuojelujärjestötSuomessa #ChildWelfareOrganizationsinFinland#lastensuojelunmarkkinoistaminen #vihapuhesosiaalityössä #STM #Terveydenjajahyvinvoinninlaitos #FinnishInstituteforHealthandWelfare #THL #THLtutkii #Lastensuojelunkeskusliitto #LSKL #STEA #traumainformoitusote #ACE #pysyvähuostaanotto #NewYorkinmalli #sosiaalialanosaamiskeskus #sijaishuollonedunvalvonta #SOS-lapsikylät #sijaishuollon vaaralliset terapiat #Dyadic Developmental Psychotherapy #vuorovaikutteinen kehityspsykoterapia #Theraplay #holding #turvaistaminen #koppaterapia #kopparyhmä #koppahoito #DDPmentorointi #kiintymyssuhdeperustainenperhehoito #Pesäpuu #Suomen Kasvatus- ja perheneuvontaliitto  #KASPER #TAMK #Sopiva sijaiskoti lapselle#PelastakaaLapsetry #SaveTheChildrenFinland #Tampereenyliopistonsosiaalityönlaitos #Jyväskylänyliopistonyhteiskuntatieteellinentiedekunta #TarjaHeino #TarjaPösö #Piia-LiisaHeiliö  #lapsiasiavaltuutettu #X-ketju #lastensuojelututkimus #sijaishuoltoväkivalta #sijaishuollonlähisuhdeväkivalta #seksuaaliväkivaltasijaishuollossa #sijaishuollossakaltoinkohdellut #Kadotetulapset #ChildWelfarelackofresourcesinFinland #TheCentreofExcellenceonSocialWelfareinFinland #Systeeminenlastensuojeluntoimintamalli #Syty #Lumo #Tienviittojalastensuojeluun #onnistuminenlastensuojelussa #Lastensuojelunonnistumisentekijät #lastensuojelunedunvalvoja #privatizationinFinnishchildwelfare

Lue myös:
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/salaisten-hairioiden-etsinta-estaa-vakivallan-havaitsemisen
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakkuus-estaa-avun-saamisen
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/anteeksi-mika-resurssipula
https://leeniikonen.fi/2021/04/01/suomen-laki-vastaus-resurssipulaan/
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/salassapitovelvoite-ei-esta-sosiaalityontekijan-nakokulmaa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/omatoiminen-avunpyynto-lastensuojelusta-johti-taloudelliseen-painajaiseen-ja-tekaistuun-rikossyytteeseen​
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lisapanostus-sosiaalipalvelujen-henkilostoon-ei-tuottanut-toivottuja-tuloksia-virhetta-vaaditaan-uusittavaksi
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/salassapito-ei-estanyt-viranomaisyhteistyota-eerikan-tapauksessa-tietosuojan-heikennykset-eivat-paranna-sosiaalityon-laatua
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-resurssipula-on-edunvalvontajargonia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalihuoltolain-henkilokunnan-ilmoitusvelvollisuuden-esteet​
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lisasivatko-sosiaalihuollon-ilmoitusvelvollisuus-ja-ammattihenkilolaki-asiakasturvallisuutta​
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/anders-breivik-ja-vakivallan-anatomia
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/varhainen-huoli-ja-puuttuminen-mielen-sairautta
https://leeniikonen.fi/2021/03/16/totuus-on-tarua-ihmeellisempi/
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/pariskunta-kaytti-sijoitettua-seksilelunaan-noin-puolella-laitosnuorista-seksuaalisen-vakivallan-kokemuksia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityossa-ei-osata-hoitaa-seksuaalivakivallan-uhreja
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/virheelliset-traumateoriat-ja-turhat-lastensuojelututkimukset-tuottavat-traumoja-ja-oikeusturvaongelmia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelujarjestojen-koulutukset-levittavat-vaaraa-tietoa-kiintymyssuhteista-sijoitetuilta-evataan-kaypa-hoito-kiintymyssuhdehairion-verukkeella
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-toimii-raiskaajan-logiikalla
http://www.lokakuunliike.com/ll-ulkomaat/yli-100-000-huostaanotettua-kadonnut-tai-karannut-yhdysvalloissa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kielletaan-myos-lastensuojelun-eheytyshoidot
​http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/vuorovaikutteinen-kehityspsykoterapia-ddp-puoskarointivalineena-kiintymyssuhdeterapia-ja-teoria-huostabisneksen-palveluksessa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-valehtelun-ja-vaarentamisen-tekniikat-osa-2

Viewing all articles
Browse latest Browse all 661

Trending Articles