Quantcast
Channel: Lokakuun liike - LL-Uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 661

Kela eväsi köyhältä lääkkeet- aikovatko Kela ja Valvira estää ei- tavanomaisten kilpirauhasongelmien hoidon Suomessa?

$
0
0
Picture
KELA ei tee yksilö- ja tapauskohtaista harkintaa kenellekään?

 Iltalehti ja HS uutisoivat Kelan oudosta lääkekorvauskäytännöstä.

Vähävarainen henkilö oli saanut vuodesta 2006 lähtien kunnan maksusitoumuksen lääkkeeseen kilpirauhasen vajaatoimintaan. Kunnan viranomainen maksoi sen aina toimeentulotuesta.

Vuonna 2017 Toimeentulotuen siirryttyä kunnilta Kelalle, Kela ryhtyi arvioimaan terveydenhuollon menojen kohtuullisuutta asiantuntijalääkäreidensä arvioilla.

Kela vaati potilaalta valtavan määrän lisäselvityksiä. Yksi vei hänet Keski-Suomen keskussairaalaan, josta hän sai todistuksen, että synteettiset valmisteet eivät sovi hänelle. Sen sijaan potilas voi käyttää eläinperäistä lääkettä. Potilas toimitti pyydetyt lisäselvitykset.

Kela myönsi vielä vuonna 2017 maksusitoumuksia asiakkaan eläinperäiseen kilpirauhaslääkkeeseen.
Potilaan mukaan hän sai kuitenkin loppuvuodesta ilmoituksen, jonka mukaan Kelan terveydenhuoltomenojen asiantuntijaryhmä on linjannut eläinperäiset kilpirauhasvalmisteet toimeentulon ulkopuolelle.
Asiakkaan oikaisuvaatimus hylättiin.
Hän teki valituksen Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen, joka katsoi annetut selvitykset riittäviksi toimeentulotuen myöntämiselle. Hallinto-oikeus vaati Kelaa tekemään uuden päätöksen marraskuun 2017 osalta. Kela on hakenut valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta. Valitusluvan käsittely on kesken.

Kelan lääkärin päätös

Potilas teki Kelan toiminnasta kantelun oikeusasiamiehelle, joka pyysi Kelalta selvitystä asiasta. Oikeusasiamiestä kiinnosti, miksi Kelan asiantuntijaryhmä on linjannut, ettei toimeentulotukea eläinperäisiä kilpirauhaslääkkeitä varten myönnetä kategorisesti kenellekään.

Kela kertoi oikeusasiamiehelle helmikuun 2018 selvityksessään, että toimeentulotukiasiakkaan toimittamat selvitykset lääkemenon tarpeellisuudesta arvioidaan aina yksilöllisesti. Kelan mukaan selvitysten jälkeen asiantuntijalääkäri esittelee asian Kelan terveydenhuoltomenojen asiantuntijaryhmälle, jossa kaikki eläinperäisiä kilpirauhasvalmisteita koskevat asiat arvioidaan tapauskohtaisesti.
Asiantuntijaryhmä taas arvioi lääkkeen tarpeellisuuden. Asiantuntijalääkäri kirjaa käsittelystä arvion, johon päätöksentekijä nojautuu. Oikeusasiamies ei kuitenkaan pyynnöstä huolimatta saanut Kelalta asiantuntijalääkärin lausuntoa tai asiantuntijaryhmän asiakirjoja.

Kela vastasi joulukuussa 2018 oikeusasiamiehelle, ettei kantelijan asiaa oikeastaan missään vaiheessa viety asiantuntijaryhmään. Sen sijaan se on ollut useasti asiantuntijalääkärin lausunnolla. Toisessa selvityksessä Kela toteaa, että asiantuntijalääkäri on ilmeisesti pitänyt asiaa niin selvänä, ettei ole kokenut tarvetta ryhmäkäsittelylle.
Oikeusasiamies katsoi, ettei asiakkaan tapausta olekaan arvioitu ”Kelan terveydenhuoltomenojen moniammatillisessa asiantuntijaryhmässä yksilöllisesti ja tapauskohtaisesti, vaan kantelijalle annettu päätös on perustunut vain asiantuntijalääkärin tekemään arvioon lääkkeen tarpeellisuudesta kantelijalle”.

Viestiin lipsahti mallipohja

Oikeusasiamies löysi Kelan toimittamista lausunnoista erikoisen seikan. Kelan asiantuntijalääkäreillä on hänen mukaansa käytössään mallipohjia, kun he antavat kieltäviä lausuntoja eläinperäisiin kilpirauhaslääkkeisiin. Pohjan sisältö päätyi vahingossa Kelan lähettämään sähköpostiin.
– Hylkäys, eläinperäinen kilpirauhaslääke; arviokohtaan PCX62 + yksilöllinen perustelu, joka siirretään asiakkaan päätökseen, ei maksusitoumusta, mallipohja alkaa.
Oikeusasiamies tulkitsee mallipohjan sanamuotojen perusteella, että Kela ei tee yksilöllistä ja tapauskohtaista harkintaa ensinkään. Mallipohjan perustelut ovat Kelan linjauksia asiakkaan yksilöllisistä olosuhteista riippumatta. Oikeusasiamiehen mukaan kyseessä on laajempi menettelytapa, joka koskee kaikkia toimeentulohakijoita, jotka ovat hakeneet tukea eläinperäisiin kilpirauhaslääkkeisiin.

– Mallipohjassa käytetyt ilmaisut pikemminkin osoittavat, että huolimatta asiakkaan toimittamasta yksilöllisestä hoitavan lääkärin selvityksestä, Kela sivuuttaa ne ja soveltaa päätöksenteossaan vain yleisiä etukäteen linjaamiaan perusteluja, kuten tässä tapauksessa, ratkaisussa todetaan.

Oikeusasiamies pitää ristiriitaisena, että Kela on itse myöntänyt vuoden 2017 aikana useita maksusitoumuksia samaan lääkkeeseen. Kantelijan lääke on siis ollut Kelan mukaan tarpeellinen vielä alkuvuoden 2017, ennen kuin se ei enää yhtäkkiä ollutkaan.

Kantelijalle ilmoitettiin myös, että kyseisen tyyppisiä lääkkeitä ei jatkossakaan myönnetä hänelle perustoimeentulotukena. Tämä oli apulaisoikeusasiamiehen mukaan vastoin lakia: kielteisen päätöksen voi tehdä vain sille ajalle, jolle toimeentulotukea on haettu.

Apulaisoikeusasiamiehen mukaan Kelan päätöksessä otettiin myös kantaa kantelijan taudinmääritykseen, vaikka sellainen ei kuulu Kelan toimivaltaan.


Päätöksen perusteluissa kuvattiin Kelan asiantuntijalääkärin kannanotto, mutta ei sitä, kuinka kantelijalta pyydetyt lisäselvitykset oli otettu huomioon. Apulaisoikeusasiamies huomautti, ettei asiantuntijalääkärin lausunto voi yksinään ratkaista päätöksenteossa, vaan huomioon on otettava asiakkaan kokonaistilanne ja esimerkiksi hoitavan lääkärin selvitys.

Kelan toiminta on oikeusasiamiehen mukaan voinut aiheuttaa olennaista taloudellista vahinkoa ja asiakas on saattanut jopa velkaantua. Jos hän ei ole saanut lääkkeitään, se on voinut olla myös terveydellinen vahinko. Oikeusasiamies tulkitsi Kelan menetelleen lainvastaisesti ja virheellisesti. Seurauksena oli vakava huomautus ja selvityspyyntö, mihin toimiin Kela ryhtyy.

Potilaat ovat arvostelleet Kelaa myös kipulääkkeenä käytetyn  lääkekannabiksen korvausten eväämisestä.


https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1351964b-db6d-4734-b86d-2a78e83b9eb8
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005965436.html​
https://www.lansivayla.fi/artikkeli/667934-kela-evasi-900-ekk-tuen-useilta-laakekannabiksen-kayttajilta-taysin-absurdi-tilanne

Kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitamisesta kasvoi lihava riita

Suomalaisista noin 5,7 prosenttia käyttää kilpirauhasen vajaatoiminnan lääkkeitä. Se tarkoittaa hiukan vajaata 314 000 potilasta, ilmenee Kelan vuoden 2015 tiedoista. Sairastavia naisia on neljä kertaa enemmän kuin miehiä.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitamisesta on kasvanut lihava riita, kertoo YLE . Sen keskiössä on kilpirauhasen vajaatoimintaan annettava T3-hormoni, joka on päätetty rajata julkisen palveluvalikoiman ulkopuolelle. Osa kilpirauhaspotilaista kuitenkin on kokenut saaneensa lääkkeestä apua ja syyttää viranomaisia lääkärien ajojahdista.

Jotkut endokrinologit pitävät T3:sta määrääviä lääkäreitä puoskareina. T3-lääkäreiden mielestä endokrinologien ammattitaidossa on suuria puutteita. Lääkärien riidan uhreja ovat potilaat.

Perinteinen kilpirauhasen hoito T4-hormonilla, Thyroxinilla, on osoittautunut monen potilaan kohdalla riittämättömäksi. He ovat saaneet avun joko ns. yhdistelmähoidosta, jossa Thyroxiniin yhdistetään T3-lääkitys (Liothyronin tai Thybon), tai eläinperäisestä kilpirauhashormonista (Armour Thyroid tai Erfan Thyroid). On myös ryhmä potilaita, joille käy pelkästään T3-hormoni. Tästä hoidosta käytetään nimitystä T3-monoterapia.

Kelan etuuspäällikkö Marja-Leena Valkonen sanoo HS:lle, että linjanmuutoksen taustalla ei ole säästöjen hakeminen, vaan asiakkaiden yhdenvertaisuus. Valkosen näkemys yhdenvertaisuudesta on vähintäänkin erikoinen.

Joidenkin potilaiden mukaan Valvira aikoo estää ei-tavanomaisten kilpirauhasongelmien hoidon Suomessa. Valviran päässä ajatellaan ei-tavanomaisella tavalla potilaiden parasta: Yksi ”toimiva” lääke kaikille, ei-tavanomaiset potilaat ajetaan ruotuun.

Sosiaali- ja terveysministeriön yhteyteen perustettu uusi palveluvalikoimaneuvosto on linjannut, että T3-lääke kilpirauhasen vajaatoiminnan ainoana lääkityksenä ei kuulu julkisesti rahoitettuun palveluvalikoimaan. Siitä ei siis voi saada Kela-korvausta.

Lääketurvallisuutta valvovan Fimean lääketurvapäällikkö Leo Niskasen mukaan ”T3-hormoni ei ole vaarallinen. Kysymys on vain siitä, miten sitä annostellaan. Lääkkeen ja myrkyn ero on annostelu… Erityisesti hormonikorvausvalmisteet ovat elimistön omia tuotteita. Allergiset reaktiot ja harvinaiset haittavaikutukset kuten verenkuvanmuutokset ovat todella olemattomia.” Fimea onkin saanut kautta aikojen vain kolme ilmoitusta T3:n haittavaikutuksista.

Kilpirauhasen vajaatoiminta hoidetaan masennuslääkityksellä-väärä hoito tukee lääketeollisuuden intressejä?


Kilpirauhanen.com- sivuston mukaan kymmeniä vuosia sitten lääkärit hoitivat kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavia potilaitaan menestyksekkäästi kuuntelemalla heidän oireitaan ja lääkitsemällä oireiden mukaan; päinvastoin kuin nykyisen käytännön mukaan, jolloin potilaat lääkitään 70-luvulla keksityn epätarkan TSH-mittauksen mukaan eikä huomioida oireita. 1970-luvulla markkinat valtasi myös uusi synteettinen kilpirauhashormonilääke, Thyroxin, jonka myötä yleistyi kilpirauhasen vajaatoiminnan diagnosointi ja hoito perustuen yksinomaan laboratoriomittauksiin. Kuitenkin lähes poikkeuksetta vajaatoimintaa sairastavat kokevat, että Thyroxin-korvaushoito ei riitä poistamaan heidän kaikkia oireitaan. Riittämättömästä hormonikorvaushoidosta johtuen suuri osa kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavista pysyy edelleen vajaatoimintaisena altistaen heidät myös muille vakaville sairauksille. Esimerkiksi korkea verenpaine, rytmihäiriöt, masennus, allergiat, ihottumat, unihäiriöt, nivelvaivat, apatia, korkea kolesteroli ja diabetes ovat sairauksia, joiden on todettu olevan hyvin yleisiä Thyroxinia hormonikorvaushoitonaan käyttävillä henkilöillä. Kuitenkin henkilön hakeuduttua lääkärille vajaatoiminnasta johtuvien oireiden takia hänelle usein tarjotaan ensimmäisenä masennuslääkkeitä.

Antti Heikkilän mukaan "käypähoitosuositusten antajien viisaus on jyrännyt kliinisen osaamisen. Suositusten antajien todellisuus rajoittuu laboratorioarvoihin ja mitään sen ulkopuolella ei ole olemassa, vaikka potilas kärsisi kuinka.
Todellisuuden muokkaus johtuu näiden henkilöiden sidonnaisuuksista lääketeollisuuteen, sillä potilaan hoito pelkkien laboratorioarvojen perusteella tukee vain lääketeollisuuden intressejä
..Poliitikkojen olisi viimein herättävä tarkastelemaan omien asiantuntijoittensa sidonnaisuuksia. On täysin käsittämätöntä, että terveydenhuollon päätökset tehdään tavarantoimittajien kanssa yhdessä sanoen ja ryypäten.
Jostakin syystä viisaat ovat päättäneet, että mitataan vain osa kilpirauhasarvoista. Ennen mitattiin TSH, T4 ja T3. Nyt viimeksi mainittu on jätetty pois ja siitä ei ole edes mainintaa KELA:n laboratoriolähetteessä. Perusterveydenhoidon tasolla T3:ta ei mitata käytännössä koskaan, joten diagnoosit perustuvat vajavaiseen tietoon. Haluaisin tietää, kuka on vastuussa kyseisestä muutoksesta ja minkä takia. Fysiologinen tosiasia (mitä on unohtunut tyystin) kertoo, että kilpirauhanen esittää T4:ää, joka sitten muuttuu maksassa T3:ksi, mikä on hormonin aktiivimuoto. Jos sitten mitataan vain T4, niin ei tiedetä totuutta, toimiiko systeemi oikein. Pitäisi aina mitata myös T3. On nimittäin paljon potilaita, joilla maksa ei tee tuota muutosta. Virallinen labra voi näyttää normaalilta, vaikka potilas on hypotyreoottinen. Nämä potilaat luokitellaan psyykkisesti poikkeaviksi ja saavat helposti SSRI- lääkityksen, jota määrätään kuin karkkia jokaiselle".

Monet saavat avun eläinperäisestä kilpirauhashormonista

Ennen 1970-lukua kilpirauhasen vajaatoimintaa hoidettiin yksinomaan eläinperäisellä hormonivalmisteella joka kehittettiin 1800-luvulla lampaan kilpirauhasesta kuivattamalla. Kuitenkin jo 1900-luvun alussa siirryttiin prosessissa käyttämään sian kilpirauhasta ja näin kehittyi ensimmäinen eläinperäinen kilpirauhashormonilääke nimeltään Armour Thyroid. Synteettisesti valmistettu Thyroxin sisältää vain yhtä hormonia (T4), kun taas eläinperäiset kilpirauhashormonit sisältävät lähes kaikkia terveen kilpirauhasen toiminnassa syntyviä hormoneja (T4, T3, T2, T1 sekä kalsitoniinia) Nämä kaikki hormonit ovat välttämättömiä terveydelle. Ihmisen kehossa ei ole yhtäkään hormonirauhasta, joka tuottaisi hormoneja turhaan. Normaalin kehon toiminnan ylläpitämiseksi ihminen tarvitsee kaikkia kilpirauhasen tuottamia hormoneja.

Kilpirauhanen.com- sivusto kehottaa  kaikkia potilaita, joilla on selviä vajaatoiminnan oireita Thyroxin-lääkityksestä huolimatta, KYSEENALAISTAMAAN saamansa hoidon ja lääkityksen, ja rohkaisee heitä hakemaan tietoa muistakin vaihtoehdoista. Yleisemmin potilaat saavat huomattavasti paremman hoitotuloksen Armourilla, koska eläinperäisen hormonihoidon, kuten Armourin, kautta annamme kehollemme täysin samoja hormoneja joita oma terve, kilpirauhasemme tuottaisi – T4:ää, T3:a, T2:a, T1:ä ja kalsitoniinia.

Eläinperäiselle kilpirauhashormonille myönteisiä lääkäreitä on nykyään hyvin hankala löytää Suomesta.

Endokrinologit määrittelevät valtavirtalääkäreiden uskomukset kilpirauhasen vajaatoiminnasta ja sen hoidosta. Yksi näistä uskomuksista on, että oikea vajaatoimintahoito sisältää potilaan TSH (Thyroid Stimalting Hormone)  -tasojen tuomisen tiettyjen viitearvojen (”normaalille alueelle”) sisälle. Endokrinologien mielestä potilas on terve, kunhan hänen TSH-arvonsa ovat viitearvojen sisällä, vaikka potilaan vajaatoiminnan oireet ja kärsimys jatkuisivat.

Hoitamalla potilaita viitearvojen säännöillä lääkärit ovat jättäneet miljoonia ihmisiä kroonisesti sairaiksi, lamautuneiksi ja ennenaikaisesti kuolleiksi.


https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005965436.html
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/09/22/kilpirauhanen-jakoi-faktat-kahtia-kasikirjoitus
https://kilpirauhaspotilaat.fi/artikkeli/jaanan-tarina-elainperainen-laake-toi-avun
https://www.anttiheikkila.com/blogi/kilpirauhasongelmasta/


Lue myös:

http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/laakariliitto-ja-psykiatriyhdistys-teppo-jarvisen-kimpussa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miten-laaketutkimuksissa-huijataan-ja-miten-masennuksesta-leivottiin-kaikkien-aikojen-bisnes
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sairauksien-kaupustelijat-ja-mielenterveysongelmien-luokittelun-haasteet
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kuinka-arvioida-terveysuutisen-luotettavuus
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/hoidolliset-huostaanototmedical-kidnappingskasvava-ongelma
http://www.lokakuunliike.com/allergiaohjelman-uhrit/kansallinen-allergiaohjelma-pyyteetonta-tyota-laaketeollisuuden-hyvaksi-jo-vuodesta-2008
http://www.lokakuunliike.com/allergiaohjelman-uhrit/hoitosuositusten-paivittelya-pseudotutkimuksen-varjolla
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/ketipinorin-vaaroista-vaietaan-suomessa
http://www.lokakuunliike.com/laulavan-uutisankkurin-blogi/ssri-hiljaiset-sivuoireet

http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/toimittajat-ja-tutkijat-tautimarkkinoijina
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lapsensa-psyykelaakityksesta-kieltaytyvaa-rangaistaan-lastensuojeluilmoituksella
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kemiallinen-vakivalta-lastensuojelussa-tunnistusohjeet
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miksi-lapsille-haitallisia-uskomushoitoja-rahoitetaan-verovaroin

https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/palveluihin-palaa-miljardeja-silti-nuoret-syrjytyvt
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kela-kaaos-olisi-ratkaistavissa-mutta-sita-ei-haluta
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/erityisen-tuen-painopeitto
https://www.lokakuunliike.com/elena-maria-uusitalon-blogi/-te-toimisto-kela-ja-yksi-aiti-kahden-kauppa-kolmannen-korvapuusti
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/jarjenvastaista-kayttaa-resursseja-pelolla-perusteltuun-kyttaamiseen
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kelan-psykoterapia-siirtymassa-maakunnille-asiantuntijat-huolissaan-suomalaisten-mielenterveydesta


Viewing all articles
Browse latest Browse all 661

Trending Articles