Kuvissa Karjalainen, Strömberg-Jakka ja Metter
Reformin sijaan taas uusi selvitys
Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko on asettanut seksuaalisuuden tabuista kirjoittaneen Minna Strömberg- Jakkan, kohtuuttomia päätöksiä tutkineen Anna Metterin ja sosiaalityön vaikuttavuutta pohtineen Pekka Karjalaisen selvityshenkilötyöryhmäksi valmistelemaan Sosiaalityön tulevaisuus- ohjelmaa ja sitä toteuttavia konkreettisia toimenpide-ehdotuksia esim. asiakaslähtöistä sote-integraatiota.
Ryhmän heikoin lenkki on Strömberg- Jakka, joka päinvastaisesta tutkimusnäytöstä huolimatta haluaa uskoa lastensuojelun ongelmien ratkeavan sosiaalityöntekijöiden edunvalvonnalla.
Linjausten mukaan tulevaisuuden sosiaalityön tulee toimia asiakassuhteiden pysyvyyden mahdollistavana lähipalveluna matalalla kynnyksellä. Tavoitteisiin pääsemiseksi on tarpeen kartoittaa sosiaalityön käytäntötutkimukseen perustuvia työmenetelmiä ja toiminta-areenoita ja arvioida miten niiden edellyttämä osaaminen varmistetaan parhaiten.
Selvityshenkilöryhmän tulee kirkastaa sosiaalityön visio ja laatia konkreettiset toimenpide-ehdotukset ja tiekartta niiden toteuttamiseksi.
Työssään selvityshenkilöryhmän tulee:
-määritellä, mihin sosiaalityössä pyritään
-tunnistaa keskeiset ilmiöt ja toiminta-areenat, joiden kohdalla sosiaalityön osaamista eniten tarvitaan
-löytää keinoja sosiaalityön tavoitteellisuuden ja vaikuttavuuden todentamiseen
-esittää konkreettisia sosiaalityön ja asiakasohjauksen toimintamalleja maakunnallisessa toimintaympäristössä
-vastata asiakkaiden tarpeisiin
Lokakuun Liike ehdottaa, että:
-Uusien selvitysten ja konsulttisopimusten tilaaminen lopetetaan ja sosiaalityön visio rakennetaan jo olemassaolevan kotimaisen ja kansainvälisen tutkimus- ja kokemusasiantuntijatiedon perusteella.
-Sosiaalityössä aletaan sosiaalityön ja sijaishuollon henkilöstön edunvalvonnan ja asiakashankinnan sijaan keskittyä asiakkaiden edunvalvontaan, hyvinvointiin ja itsenäiseen selviytymiseen. Sosiaalityön koulutuksen aloituspaikkoihin lisätään kiintiö kokemusasiantuntijoille, joilta ei vaadita lukiokoulutusta tai yo- todistusta.
- Sosiaalityössä luovutaan psykoanalyyttisesta viranomaislähtöisestä orientaatiosta ja epätieteellisistä työmenetelmistä ja siirrytään asiakaslähtöisiin näyttöön perustuviin käytäntöihin.
-Sosiaalityön vaikuttavuus todennetaan kaikkeen toimintaan liitetyillä asiakaspalautteilla, yhteis- ja seurantatutkimuksilla ja avoimella kaikki sosiaalipalveluiden tuottajat kattavalla julkisella rekisterillä, johon merkitään asiakaspalaute, tehdyt tarkastukset ja valvontaviranomaisten lausunnot ja huomautukset.
- Sosiaalityön asiakasohjaus digitalisoidaan siten, että asiakkaat hoitavat palveluohjauksensa ja yhteydenpidon palveluntuottajiin verkossa valitsemalla avoimesta rekisteristä itse ilman välikäsiä palveluntuottajansa, tarvitsemansa palvelun ja arvioimalla lopuksi saamansa palvelun henkilökohtaisesti tunnistautumalla. Kaikki asiakkaat opetetaan asioimaan digitaalisesti ja kasvokkainen asiakaspalvelu varataan vain niille, joille digitaalinen asiointi on rajoitetun tai puuttuvan toimintakyvyn vuoksi mahdotonta.
- Huostaanotto-oikeudenkäynnit siirretään hallinto- oikeuksista käräjäoikeuksiin ja jäävien asiantuntijoiden/palveluntuottajien osallisuus prosessissa, samoin kuin kaikissa sosiaalityön palvelutarpeen arvioinneissa, lainsäädäntötyössä ja suosituksissa estetään.
- Sosiaalityön henkilöstölle asetetaan vastuu- ja korvausvelvoitteet väärinkäytöksistä ja asiakkaille taataan automaattinen väärien päätösten oikaisu ja hyvitys väärinkäytöksistä ilman hitaita ja raskaita oikeudenkäyntejä.
-STEA , STM, valtio ja kunnat lakkaavat rahoittamasta sosiaalityön palveluntuottajia, jotka eivät perusta toimintaansa voimassa olevaan lainsäädäntöön , ihmisoikeussopimuksiin ja tutkimustietoon.
Selvitys on keino viivyttää reformia ja varmistaa asiantuntijoiden edunvalvonta
Hyvinvointipalvelut on marginalisoitu ja niille on luotu oma strategia- ja suunnittelumyllynsä, jolla ei ole mitään käytännön merkitystä. Papereita kyllä pyöritellään, mutta tuloksia ei saada", väittää emeritusprofessori Matti Rimpelä Onko Strategioista tullut tragedioita -raporttiin liittyvässä YLE:n haastattelussa 1.11.2018.
Rimpelän mukaan lapsiperhe on unohtunut jonnekin järjestelmien syövereihin, kun eri ammattilaiset ja järjestemän osat vahtivat omia etujaan.
Kunnissa käytetään yli 10 miljardia euroa vuodessa lasten ja lapsiperheiden palveluihin ja tukemiseen, mutta tuloksia ei tule.
– Samat pulmat ovat olleet esillä jo 70-80-luvuilta alkaen, ja tulokset ovat huonompia.
Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan luotto lastensuojeluun on loppu. Hänen mukaansa rikkinäinen auto ei tarvitse lisää bensaa: "Lastensuojelu tarvitsee reformin. Selvitykset voivat tuottaa sinänsä arvokasta analyysiä. Selvityksiä on kuitenkin viime vuosina ja aikoina tehty erinäisissä hankkeissa vinot pinot.
Sosiaali- ja terveysministeriöllä tulisi olla jo kaikki edellytykset johtopäätösten tekemiseen. Se tarkoittaa lastensuojelun reformia . Lastensuojelun kustannusrakenne on läpinäkymätön, kallis ja mahdollistaa valvonnan ollessa heikkoa lapsen kannalta epätarkoituksenmukaiset ratkaisut.
Lastensuojelulain 3 a §:n mukaan ehkäisevää lastensuojelua annetaan, kun lapsi tai perhe ei ole lastensuojelun asiakkaana. Termi on sekava ja täysin turhaan lastensuojelulla raskautettua.
Termistä ehkäisevä lastensuojelu tulisi luopua ja sitä koskevat lastensuojelulain säännökset kumota. Sama normipurku koskisi myös lastensuojelun avopalveluita. Nämä palvelut löytyvät eri säädöksistä, kuten sosiaalihuoltolaista, tavanomaisina lasten ja perheiden palveluina.
Jo näillä toimin valtio pystyy ottamaan vahvemman vastuun lastensuojelun sijaishuollossa olevista lapsista. Nyt näiden lasten tuen tarpeisiin ei lastensuojelussa pystytä vastaamaan.
Esimerkiksi päihde- ja mielenterveyspalvelut ovat riittämättömiä. Lisäksi neuropsykiatrisista ongelmista kärsivät lapset ja nuoret jäävät usein heitteille ja päätyvät lastensuojelulaitoksiin, joissa heidän tilanteensa vain heikkenee.
Kurttila kritisoi vastuuttomaksi lastensuojelun kustannus- ja vaikuttavuusseurantaa.
Lastensuojelun laitos- ja perhehoitoon kuluu vuosittain arviolta lähes miljardi euroa.
– Valtion talousarviosta ei löydy edes käsitettä ”sijaishuolto”. Samaan aikaan lastensuojelun laitos- ja perhehoitoon kuluu vuosittain arviolta lähes miljardi euroa.
Hän painottaakin, että kuntien valtionosuusjärjestelmän ja maakuntien rahoitusjärjestelmän uudistamisessa tilanteen parantamiseen ei ole vielä riittävän vahvaa otetta, on enintään kehittämispuhetta.
Kurttilan mukaan "lastensuojelun reformin on ulotuttava rohkeasti perustuksiin. Lastensuojelun sijaishuolto on säädettävä perusopetuksen eli koulujemme tapaan liiketaloudellisen voiton tavoittelun ulkopuolelle".
Lue myös:
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lapsen-etu-ei-toteudu-lastensuojelussa-eika-hallinto-oikeuksissa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tehdaanko-lastensuojelun-tiekartastakin-sosiaalityontekijoiden-ammatillista-edunvalvontaa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lisapanostus-sosiaalipalvelujen-henkilostoon-ei-tuottanut-toivottuja-tuloksia-virhetta-vaaditaan-uusittavaksi
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/vain-kaikista-kovimmat-selviytyvat-tarjotusta-avusta
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miten-toipua-palvelujarjestelman-vakivallasta
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lasten-palveluiden-saatavuus-heikentynyt-ongelmana-laittomat-huostaanotot-ja-jaavit-palvelutarpeen-arvioinnit
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/erityisen-tuen-painopeitto
https://www.lokakuunliike.com/vammaispalvelut-ja-muu-kuntoutus.html
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-ja-psykiatrian-rajapinta-on-tuulinen-paikka-potilaalle
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/superin-kysely-hoitajia-kehotetaan-jopa-valehtelemaan
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lahisuhdevakivallan-selvitys-ja-hoito-ei-toimi-lastensuojelussa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/missa-piileksivat-huostaanotettujen-ja-koulukiusattujen-koulukuraattorit
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/mita-on-etsiva-nuorisotyo
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/vaarinymmarretty-rakenteellinen-sosiaalityo
https://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/sosiaalityonpsykiatrian-palvelujarjestelmia-ei-tehty-asiakkaille-vaan-mm-keskiluokkaisten-rouvien-paistattelupaikaksi
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityontekijoiden-muutosehdotukset-lastensuojelun-kriisin-ratkaisuyrityksia-vai-yllapitoa
http://www.lokakuunliike.com/raili-miettisen-blogi/avohuollon-tukitoimet-tuottavat-huostaanottoja
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tyomenetelmat-2-laiton-sijoitus-huostaanotto
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/yksi-syrjaytetty-nuori-tuottaa-syrjayttajilleen-miljoonan
www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/talous-v-uushuutolaisuusverkostoissa-piiri-suuri-pyorii
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/talous-ii-lastensuojelujarjestot-bisneksen-syrjassa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/talous-iii-vanhemmuudenarviointi-kasvavana-bisneksena
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lapsia-sijoitetaan-puuttuvien-mielenterveyspalvelujen-takia-ja-laakitaan-turhaan
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-arviointi-on-oikeusturvariski
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-arviointivimma-salaseulontoja-puutteellisilla-menetelmilla
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/monitoimijainen-arviointi-unohtaa-perheiden-oikeusturvan
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/perhetyon-tyovalineopas
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tuottoisa-myytti-riskiperheista
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalialan-tyontekijoiden-ammatillinen-edunvalvonta-havitti-perheiden-konkreettisen-avun
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityon-tutkimus-tarvitsee-huostaanottoa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-kehittamisen-ihanteet-ja-todellisuus
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-perhepalvelut-selkokielella
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/perhekuntoutus-on-uusi-huosta-automaatti-lastensuojelun-trendit-2018
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kuvitteellisesti-vai-konkreettisesti-rohkeammin
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lapsen-paras-yhdessa-enemman-psykopuoskarointia
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-moniammatillinen-asiantuntijaryhma-turhake-kyseenalaisten-huostaanottopaatosten-tueksi
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/pride-valmennettujen-sijaisperheiden-odotusaikakaytanto-tuottaa-turhia-kiireellisia-sijoituksia
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sijaisvanhempien-ahneus-ja-perhehoitoliiton-sopimukset-estavat-lasten-kotilomat
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-keskusliitto-kenen-edunvalvoja
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kenen-etua-turvaa-sosiaaliasiamies
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/perhetyo-miten-valmistautua-kohtaamaan-perhetyontekija
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-5-miten-tunnistaa-fabrikointi
Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko on asettanut seksuaalisuuden tabuista kirjoittaneen Minna Strömberg- Jakkan, kohtuuttomia päätöksiä tutkineen Anna Metterin ja sosiaalityön vaikuttavuutta pohtineen Pekka Karjalaisen selvityshenkilötyöryhmäksi valmistelemaan Sosiaalityön tulevaisuus- ohjelmaa ja sitä toteuttavia konkreettisia toimenpide-ehdotuksia esim. asiakaslähtöistä sote-integraatiota.
Ryhmän heikoin lenkki on Strömberg- Jakka, joka päinvastaisesta tutkimusnäytöstä huolimatta haluaa uskoa lastensuojelun ongelmien ratkeavan sosiaalityöntekijöiden edunvalvonnalla.
Linjausten mukaan tulevaisuuden sosiaalityön tulee toimia asiakassuhteiden pysyvyyden mahdollistavana lähipalveluna matalalla kynnyksellä. Tavoitteisiin pääsemiseksi on tarpeen kartoittaa sosiaalityön käytäntötutkimukseen perustuvia työmenetelmiä ja toiminta-areenoita ja arvioida miten niiden edellyttämä osaaminen varmistetaan parhaiten.
Selvityshenkilöryhmän tulee kirkastaa sosiaalityön visio ja laatia konkreettiset toimenpide-ehdotukset ja tiekartta niiden toteuttamiseksi.
Työssään selvityshenkilöryhmän tulee:
-määritellä, mihin sosiaalityössä pyritään
-tunnistaa keskeiset ilmiöt ja toiminta-areenat, joiden kohdalla sosiaalityön osaamista eniten tarvitaan
-löytää keinoja sosiaalityön tavoitteellisuuden ja vaikuttavuuden todentamiseen
-esittää konkreettisia sosiaalityön ja asiakasohjauksen toimintamalleja maakunnallisessa toimintaympäristössä
-vastata asiakkaiden tarpeisiin
Lokakuun Liike ehdottaa, että:
-Uusien selvitysten ja konsulttisopimusten tilaaminen lopetetaan ja sosiaalityön visio rakennetaan jo olemassaolevan kotimaisen ja kansainvälisen tutkimus- ja kokemusasiantuntijatiedon perusteella.
-Sosiaalityössä aletaan sosiaalityön ja sijaishuollon henkilöstön edunvalvonnan ja asiakashankinnan sijaan keskittyä asiakkaiden edunvalvontaan, hyvinvointiin ja itsenäiseen selviytymiseen. Sosiaalityön koulutuksen aloituspaikkoihin lisätään kiintiö kokemusasiantuntijoille, joilta ei vaadita lukiokoulutusta tai yo- todistusta.
- Sosiaalityössä luovutaan psykoanalyyttisesta viranomaislähtöisestä orientaatiosta ja epätieteellisistä työmenetelmistä ja siirrytään asiakaslähtöisiin näyttöön perustuviin käytäntöihin.
-Sosiaalityön vaikuttavuus todennetaan kaikkeen toimintaan liitetyillä asiakaspalautteilla, yhteis- ja seurantatutkimuksilla ja avoimella kaikki sosiaalipalveluiden tuottajat kattavalla julkisella rekisterillä, johon merkitään asiakaspalaute, tehdyt tarkastukset ja valvontaviranomaisten lausunnot ja huomautukset.
- Sosiaalityön asiakasohjaus digitalisoidaan siten, että asiakkaat hoitavat palveluohjauksensa ja yhteydenpidon palveluntuottajiin verkossa valitsemalla avoimesta rekisteristä itse ilman välikäsiä palveluntuottajansa, tarvitsemansa palvelun ja arvioimalla lopuksi saamansa palvelun henkilökohtaisesti tunnistautumalla. Kaikki asiakkaat opetetaan asioimaan digitaalisesti ja kasvokkainen asiakaspalvelu varataan vain niille, joille digitaalinen asiointi on rajoitetun tai puuttuvan toimintakyvyn vuoksi mahdotonta.
- Huostaanotto-oikeudenkäynnit siirretään hallinto- oikeuksista käräjäoikeuksiin ja jäävien asiantuntijoiden/palveluntuottajien osallisuus prosessissa, samoin kuin kaikissa sosiaalityön palvelutarpeen arvioinneissa, lainsäädäntötyössä ja suosituksissa estetään.
- Sosiaalityön henkilöstölle asetetaan vastuu- ja korvausvelvoitteet väärinkäytöksistä ja asiakkaille taataan automaattinen väärien päätösten oikaisu ja hyvitys väärinkäytöksistä ilman hitaita ja raskaita oikeudenkäyntejä.
-STEA , STM, valtio ja kunnat lakkaavat rahoittamasta sosiaalityön palveluntuottajia, jotka eivät perusta toimintaansa voimassa olevaan lainsäädäntöön , ihmisoikeussopimuksiin ja tutkimustietoon.
Selvitys on keino viivyttää reformia ja varmistaa asiantuntijoiden edunvalvonta
Hyvinvointipalvelut on marginalisoitu ja niille on luotu oma strategia- ja suunnittelumyllynsä, jolla ei ole mitään käytännön merkitystä. Papereita kyllä pyöritellään, mutta tuloksia ei saada", väittää emeritusprofessori Matti Rimpelä Onko Strategioista tullut tragedioita -raporttiin liittyvässä YLE:n haastattelussa 1.11.2018.
Rimpelän mukaan lapsiperhe on unohtunut jonnekin järjestelmien syövereihin, kun eri ammattilaiset ja järjestemän osat vahtivat omia etujaan.
Kunnissa käytetään yli 10 miljardia euroa vuodessa lasten ja lapsiperheiden palveluihin ja tukemiseen, mutta tuloksia ei tule.
– Samat pulmat ovat olleet esillä jo 70-80-luvuilta alkaen, ja tulokset ovat huonompia.
Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan luotto lastensuojeluun on loppu. Hänen mukaansa rikkinäinen auto ei tarvitse lisää bensaa: "Lastensuojelu tarvitsee reformin. Selvitykset voivat tuottaa sinänsä arvokasta analyysiä. Selvityksiä on kuitenkin viime vuosina ja aikoina tehty erinäisissä hankkeissa vinot pinot.
Sosiaali- ja terveysministeriöllä tulisi olla jo kaikki edellytykset johtopäätösten tekemiseen. Se tarkoittaa lastensuojelun reformia . Lastensuojelun kustannusrakenne on läpinäkymätön, kallis ja mahdollistaa valvonnan ollessa heikkoa lapsen kannalta epätarkoituksenmukaiset ratkaisut.
Lastensuojelulain 3 a §:n mukaan ehkäisevää lastensuojelua annetaan, kun lapsi tai perhe ei ole lastensuojelun asiakkaana. Termi on sekava ja täysin turhaan lastensuojelulla raskautettua.
Termistä ehkäisevä lastensuojelu tulisi luopua ja sitä koskevat lastensuojelulain säännökset kumota. Sama normipurku koskisi myös lastensuojelun avopalveluita. Nämä palvelut löytyvät eri säädöksistä, kuten sosiaalihuoltolaista, tavanomaisina lasten ja perheiden palveluina.
Jo näillä toimin valtio pystyy ottamaan vahvemman vastuun lastensuojelun sijaishuollossa olevista lapsista. Nyt näiden lasten tuen tarpeisiin ei lastensuojelussa pystytä vastaamaan.
Esimerkiksi päihde- ja mielenterveyspalvelut ovat riittämättömiä. Lisäksi neuropsykiatrisista ongelmista kärsivät lapset ja nuoret jäävät usein heitteille ja päätyvät lastensuojelulaitoksiin, joissa heidän tilanteensa vain heikkenee.
Kurttila kritisoi vastuuttomaksi lastensuojelun kustannus- ja vaikuttavuusseurantaa.
Lastensuojelun laitos- ja perhehoitoon kuluu vuosittain arviolta lähes miljardi euroa.
– Valtion talousarviosta ei löydy edes käsitettä ”sijaishuolto”. Samaan aikaan lastensuojelun laitos- ja perhehoitoon kuluu vuosittain arviolta lähes miljardi euroa.
Hän painottaakin, että kuntien valtionosuusjärjestelmän ja maakuntien rahoitusjärjestelmän uudistamisessa tilanteen parantamiseen ei ole vielä riittävän vahvaa otetta, on enintään kehittämispuhetta.
Kurttilan mukaan "lastensuojelun reformin on ulotuttava rohkeasti perustuksiin. Lastensuojelun sijaishuolto on säädettävä perusopetuksen eli koulujemme tapaan liiketaloudellisen voiton tavoittelun ulkopuolelle".
Lue myös:
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lapsen-etu-ei-toteudu-lastensuojelussa-eika-hallinto-oikeuksissa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tehdaanko-lastensuojelun-tiekartastakin-sosiaalityontekijoiden-ammatillista-edunvalvontaa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lisapanostus-sosiaalipalvelujen-henkilostoon-ei-tuottanut-toivottuja-tuloksia-virhetta-vaaditaan-uusittavaksi
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/vain-kaikista-kovimmat-selviytyvat-tarjotusta-avusta
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miten-toipua-palvelujarjestelman-vakivallasta
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lasten-palveluiden-saatavuus-heikentynyt-ongelmana-laittomat-huostaanotot-ja-jaavit-palvelutarpeen-arvioinnit
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/erityisen-tuen-painopeitto
https://www.lokakuunliike.com/vammaispalvelut-ja-muu-kuntoutus.html
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-ja-psykiatrian-rajapinta-on-tuulinen-paikka-potilaalle
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/superin-kysely-hoitajia-kehotetaan-jopa-valehtelemaan
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lahisuhdevakivallan-selvitys-ja-hoito-ei-toimi-lastensuojelussa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/missa-piileksivat-huostaanotettujen-ja-koulukiusattujen-koulukuraattorit
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/mita-on-etsiva-nuorisotyo
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/vaarinymmarretty-rakenteellinen-sosiaalityo
https://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/sosiaalityonpsykiatrian-palvelujarjestelmia-ei-tehty-asiakkaille-vaan-mm-keskiluokkaisten-rouvien-paistattelupaikaksi
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityontekijoiden-muutosehdotukset-lastensuojelun-kriisin-ratkaisuyrityksia-vai-yllapitoa
http://www.lokakuunliike.com/raili-miettisen-blogi/avohuollon-tukitoimet-tuottavat-huostaanottoja
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tyomenetelmat-2-laiton-sijoitus-huostaanotto
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/yksi-syrjaytetty-nuori-tuottaa-syrjayttajilleen-miljoonan
www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/talous-v-uushuutolaisuusverkostoissa-piiri-suuri-pyorii
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/talous-ii-lastensuojelujarjestot-bisneksen-syrjassa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/talous-iii-vanhemmuudenarviointi-kasvavana-bisneksena
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lapsia-sijoitetaan-puuttuvien-mielenterveyspalvelujen-takia-ja-laakitaan-turhaan
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-arviointi-on-oikeusturvariski
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-arviointivimma-salaseulontoja-puutteellisilla-menetelmilla
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/monitoimijainen-arviointi-unohtaa-perheiden-oikeusturvan
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/perhetyon-tyovalineopas
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tuottoisa-myytti-riskiperheista
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalialan-tyontekijoiden-ammatillinen-edunvalvonta-havitti-perheiden-konkreettisen-avun
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityon-tutkimus-tarvitsee-huostaanottoa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-kehittamisen-ihanteet-ja-todellisuus
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-perhepalvelut-selkokielella
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/perhekuntoutus-on-uusi-huosta-automaatti-lastensuojelun-trendit-2018
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kuvitteellisesti-vai-konkreettisesti-rohkeammin
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lapsen-paras-yhdessa-enemman-psykopuoskarointia
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-moniammatillinen-asiantuntijaryhma-turhake-kyseenalaisten-huostaanottopaatosten-tueksi
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/pride-valmennettujen-sijaisperheiden-odotusaikakaytanto-tuottaa-turhia-kiireellisia-sijoituksia
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sijaisvanhempien-ahneus-ja-perhehoitoliiton-sopimukset-estavat-lasten-kotilomat
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-keskusliitto-kenen-edunvalvoja
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kenen-etua-turvaa-sosiaaliasiamies
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/perhetyo-miten-valmistautua-kohtaamaan-perhetyontekija
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-5-miten-tunnistaa-fabrikointi