Quantcast
Channel: Lokakuun liike - LL-Uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 661

Sijaishuollon vaaralliset "terapiat" osa 1

$
0
0
Picture
Sijoitettuja lapsia ja nuoria hoidetaan lastensuojelulaitoksissa ja sijaisperheissä erilaisilla terapioilla ja terapeuttisilla hoidoilla, joiden vaikuttavuudesta ei välttämättä ole mitään näyttöä.
"Hoitojen" tavoitteena voi olla huostaanoton tai sen jatkamisen perustelu tai korotetut vuorokausimaksut sijaishuoltoyrittäjälle. 
Usein hoidot aiheuttavat sijoitetuille vain sosiaalisen leiman tai väärän diagnoosin väärine ja vahingollisine lääkityksineen.

Osa sijaishuollossa käytetyistä hoidoista ja terapioista paljastuu toisinaan jopa vaaralliseksi. Epätieteelliseksi tai vaaralliseksi todistettua hoitoa ei kuitenkaan välttämättä lopeteta. Tyypillistä on, että hoitomuotoa jatketaan ja vain hoidon nimi vaihdetaan.

Suomalaista lastensuojelua hallitsee virheellisesti tulkittu kiintymyssuhdeteoria ja psykonalyyttinen orientaatio, joka pyritään piilottamaan sanojen psykodynaaminen, psykoterapeuttinen tai perheterapeuttinen alle. Psykoanalyyttisen hoidon tunnistaa keskittymisestä varhaislapsuuden kokemuksiin, oletettuihin repressoituneisiin muistoihin ja traumoihin, lapsi- vanhempi -vuorovaikutukseen ja oletettuun ongelmien ylisukupolviseen periytymiseen.

Leeni Ikosen mukaan "jopa muutaman vuoden ikäisille lapsille tehdään psykologisia testejä ja päiväkodeissakin käytetään kaikenmaailman kettutestejä.

Lasten kanssa työtä tekevillä on huono tietämys lapsen normaalista kehityksestä ja ongelmia nähdään kaikessa erilaisuudessa. Viranomaisen silmissä korkean riskin lapsia ovat yksinhuoltajan lapsi, maahanmuuttaja, adoptiolapsi, vammainen, sairas eli ne, joiden tulisi saada erityistä tukea ja sosiaalihuollon hyvää palvelua - ei pelkkää arviointia ja tarkkailua.

Eräs sosiaalityöntekijä perusteli ulkomaisen adoptiolapsen huostaanottoa kiintymyssuhdehäiriöllä. Työntekijän mukaan lapsen tulee kiinnittyä lastenkodin hoitajaan, vaikka hänellä oli vastuulliset ja lapsensa vaikeudet ymmärtävät adoptiovanhemmat. Kuka suojelisi lasta yli-innokkailta lapsuuden tärvääjiltä?

Varhaisessa seulonnassa jo raskausaikana ns. korkean riskin äideille tehdään testejä olettamalla, että heillä tulee olemaan ongelmia äitiytensä toteuttamisessa. Tällaisia äitejä ovat mm. lastensuojelun asiakkaina nuoruudessaan olleet äidit.

Lastensuojelussa puhutaan ylisukupolven ulottuvan ketjun katkaisemisesta. Lastensuojelu ei ilmeisesti luota omiin kykyihinsä, kun se haluaa ottaa vauvan pois äidiltä ja varmistaa lastensuojelun asiakkuuden jo ennen kuin äiti-lapsi -suhde on päässyt edes kunnolla alkuun. On selvää, että ennakoiva huostaanotto ei ehkäise, vaan ylläpitää ja vahvistaa lastensuojelun tarvetta.

Erään äidin (kyse ei ollut päihdeäidistä!) lastensuojelun asiakkuus oli alkanut koulunkäyntiin liittyvistä, myöhemmin voitetuista, vaikeuksista. Tästä syystä sosiaalityöntekijä piti äitiä kykenemättömänä huolehtimaan syntyvästä vauvastaan. Kun äiti ei suostunut luopumaan vauvastaan, hänet painostettiin menemään ensikotiin.

Ensikoti teki sosiaalitoimen pyynnöstä havaintoja vuorovaikutuksesta ja suositti lapsen huostaanottoa vuorovaikutuksen ongelmien takia. Lausunnossa pyrittiin vahvistamaan sosiaalitoimen antamia ennakkotietoja äidistä. Voi syystäkin penätä ensikodin toiminnan eettisyyttä.

Epätieteelliset menetelmät aikaansaavat ns. vääriä positiivisia löydöksiä ja lapsi voi joutua väärin perustein erotetuksi vanhemmistaan. Näyttää siltä, että yhä vähäisemmistä syillä aloitetaan tutkimukset ja yhä heiveröisemmin perustein tehdään yhä varhemmin huostaanottoja. Luottamus ihmisten omiin kykyihin ja ammattitaitoinen tuen antaminen on vaihdettu ennakoivan huostaanoton kaikkivoipaan ylivoimaan, piittaamatta Lapsen oikeuksien sopimuksesta tai Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen Suomelle langettavista tuomioista.

Sosiaali- ja terveysministeriö on ajanut lastensuojelun kaaostilaan keskittymällä valvonnan ja arvioinnin menetelmien luomiseen, sen sijaan, että lasten ja perheiden auttamisen keinoja olisi kehitetty".

Suomessa Kelan kustantamaa kuntoutuspsykoterapiaa sai  vuonna 2014 25 050 ihmistä, ja lisäksi yli 10 000 kävi psykoterapiassa kotikunnan, vakuutusyhtiön, seurakunnan, sairaanhoitopiirin tai omalla kustannuksellaan.

Väestö ja myös suuri osa lääkärikuntaa on tottunut pitämään psykoterapiaa haitattomana hoitomuotona. Näin ei ole: huonossa terapiasuhteessa psykoterapiasta saattaa olla merkittävää haittaa.
Psykoterapian alussa olisi hyödyllistä arvioida terapiasuhteen toimivuutta, ja sen osoittautuessa huonoksi harkita terapian keskeyttämistä tai terapeutin vaihtamista.

Lokakuun Liike on tehnyt listauksen vaarallisiksi todetuista ja olemattoman/vähäisen vaikuttavuuden omaavista terapioista/ hoidoista ja kehottaa vanhempia tarkistamaan sijaishuoltoyrittäjien lapsille tarjoamien terapioiden  laadun.

Peukkusääntönä kannattaa muistaa, että lähes kaikki kiintymyssuhdeterapiat on todettu vaarallisiksi.

Picture
Kiintymyssuhdeterapia

Kohderyhmä: varhaislapsuudessaan traumatisoituneet kaikenikäiset lapset, nuoret, aikuiset ja heidän perheensä
Teoriaperusta: Kiintymyssuhdeteoria, traumateoria.

• Perustuu näkemykseen, jonka mukaan lapset, joille ei ole kehittynyt kiintymyssuhdetta primaarihoitajaan 2−3 ensimmäisen elinvuotensa aikana, häiriintyvät kehityksessään. Häiriöt ilmenevät luottamuksen puutteena, kykenemättömyytenä vastavuoroisuuteen ihmissuhteissa, vaikeutena ymmärtää syy- ja seuraussuhteita, katumuksen tunteen puutteena sekä manipulatiivisena, aggressiivisena ja tuhoavana käyttäytymisenä.
Hoito rakennetaan olettamukselle, jonka mukaan nämä lapset eivät hyödy perinteisistä psykoterapioista.

• Uskotaan, että näistä lapsista tulee helposti rikollisia, väkivallan tekijöitä, syrjäytyneitä ja mielenterveysongelmaisia, mikäli he eivät saa kiintymyssuhdeterapiaa.
Tavoitteet ja toteutus:
• Tavoitteena on auttaa lapsen ja hoitajan välisen kiintymyssuhteen kehittymistä.
• Hoidossa korostetaan turvallisuutta, hoivaamista ja kunnioitusta.
• Keskeisinä teemoina ovat trauman vaikutukset, suru ja menetys.
• Hoito koostuu monien erilaisten tekniikoiden synteesistä.
Tekniikoita:
• Sopiminen (Contracting), kognitiivinen uudelleen rakentaminen, roolien mallintaminen (Role modelling), käyttäytymisen muokkaus, EMDR, emotionaalis-kathartinen terapia, psykoedukatiivinen terapia, tunteiden säätely, holding-terapia, psykodraama, ohjattu kuvittelu (guided imagery), strukturaalinen perheterapia, sisarusterapia, pariterapia, eksistentiaalinen psykoterapia, hahmoterapia, elämäkerran kirjoittaminen. lääkehoito, motivaatioterapia (body training), ympäristöterapia, vanhempien kouluttaminen.

Hoidon kesto: Vaihtelee (unspecified)
Manuaali: ATTACh (Association for Treatment and Training in the Attachment of Children (undated).
Standards of Practice (ks. www.attachmentcenter.org) (ks. myös www.attach.org ja www.
attachmenttherapy.com sekä www.attachmentdisorder.net)

Tutkimustuloksia menetelmän vaikuttavuudesta: Ei ole
Menetelmän käyttökelpoisuus(Saunders et al. 2004): 6 = Epäilyttävä hoitomenetelmä;
Perustelut:

1. Teoriaperusta on kyseenalainen: hoidossa sovelletaan virheellisesti lapsen kehityksen ja lapsuuden kiintymyssuhde-prosessien teorioita (Speltz 2002).

2. Ohjelmassa käytetyt tekniikat ovat ilmeisen ”pakottavia” (coercive), mistä voi koitua lapsille psykologisia ja fyysisiä haittoja (National Advisory Committee 2004).

3. Ohjelman proseduurien luonne voi johtaa väärinkäytöksiin ja virheellisiin menettelyihin (Saunders et al. 2004).

4. Lasten turvallisuus on kyseenalainen, sillä on raportoitu, että lapsia on kuollut Attachment Therapy-hoidon aikana (Crowler & Love 2000).

5. Ei ole olemassa tutkimuksia, jotka osoittaisivat Attachment Therapy-hoidolla olevan posi-
tiivisia vaikutuksia (Saunders et al. 2004).


Lue myös:

http://childmyths.blogspot.com/2013/03/warnings-from-attachment-industry.html
https://www.psychologytoday.com/us/blog/standard-deviations/201608/why-attachment-theory-is-all-sizzle-and-no-steak
https://www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/at.html

Picture
Holding- terapeuttinen kiinnipito- turvaistaminen

Ylilääkäri Antero Langinauerin terapeuttisesta kiinnipidosta kehittämän turvaistamiseksi nimetyn menetelmän uhriksi on saattanut joutua jopa 1000 lasta Hyvinkään sairaalassa ja kymmeniä ellei satoja lapsia eri lastenkodeissa esim. Nummisten Eemelissä

Epätieteelliseksi ja jopa vaaralliseksi arvioitu ”turvaistava hoitomalli” hallitsi vuosikausia Hyvinkään sairaalan lastenpsykiatrian yksikköä.

Tässä ”hoidossa” aggressiivisesti käyttäytyvä lapsi otetaan syliin ja pidetään tiukassa otteessa eikä tälle puhuta mitään. ”Hoidon” yhteydessä lasta ei saa päästää edes vessaan. Kiinnipitäjiä on neuvottu, että jos pissa tulee housuun, se siivotaan sitten myöhemmin. Valviran asiantuntijat pitävätkin hoitoa hyvin arvelluttavana lasten hyvinvoinnin kannalta.


Heli Kallion, Eija Laurilan ja Jari Kortsalon Metropolian AMK:n opinnäytetyö Turvaistava hoitomenetelmä Lastenkoti Nummisten Eemelissä on kammottava esimerkki lastenkotien tilaamista opinnäytetöistä, jotka levittävät väärää ja vahingollista tietoa hoitomenetelmistä ja niiden tuloksista. 
Kirjoittajien mukaan "Opinnäytetyömme aineistosta kävi ilmi, että turvaistavan hoitomenetelmän keskeisimmät elementit olivat aikuisjohtoisuus, syliturvaistaminen, kosketus ja fyysinen läheisyys. Hoitajat kokivat lasten hyötyvän turvaistavasta hoitomenetelmästä. Kaikki olivat yksimielisiä sen positiivisista vaikutuksista lasten kehitykseen, ja lasten koettiin rauhoittuneen. Tulosten perusteella voimme päätellä, että turvaistava hoitomenetelmä on toimiva menetelmä sijaishuollossa asuvien lasten hoidossa. Kun aikuinen ajattelee turvaistavan hoitomenetelmän mukaisesti, hän ymmärtää levottoman, häiritsevästi käyttäytyvän lapsen tarvitsevan turvallista aikuista".


Picture
Koppaterapia

Koppaterapiahoito on Barbara Dockar- Drysdalen käytöshäiriöistä ja sopeutumisvaikeuksista kärsiville lapsille kehittämä hoitomuoto ja psykoanalyyttisen ryhmäpsykoterapian sovellutus, jossa käytetään esim. pyykkikoreja, tyynyjä ja huopia terapiavälineinä. Hoito perustuu psykoanalyysin virheelliseksi todettuun olettamukseen repressoituneesta traumasta.

Hoidon ideana on taannuttaa lapset varhaisemmalle kehitystasolle, jotta he voisivat työstää oletettuja traumoja ja uudelleenkokea perustarpeidensa tyydytystä symbolisessa muodossa terapeuttien ja terapiatilan välityksellä. Psykoanalyyttisen teorian mukaan lapset elävät  ryhmässä aikaisemmat vuorovaikutuskokemuksensa ja sisäistyksensä transferenssisuhteessa psykoterapeuttiin ja ryhmään uudestaan nykyisyydessä ”tässä ja nyt” -tilanteessa.

Menetelmän kehittäjän mukana hoitoa voi antaa vain osana lastensuojelulaitoksissa annettavaa kokopäivähoitoa mutta Suomessa hoitoa on annettu myös avohuollossa, terapiaryhmissä ja lastenpsykiatrisessa hoidossa (Tervonen- Arnkil, 2001, 56). Teorian pohjalta Suomen ryhmäpsykoterapia ry on kouluttanut vuodesta 1994 alkaen lasten- ja nuorten  erityistason ryhmäpsykoterapeutteja sekä vaativan erityistason   lastenryhmäpsykoterapeutteja.  

Vantaan kaupungin perheneuvolassa ja Auroran ja Jorvin sairaalassa on työskennellyt ylilääkäri, lastenpsykiatri Erja Tuompo-Johansson. Hän toimii myös yksityislääkärinä omalla toiminimellään.

Tuompo-Johansson sai Etelä-Suomen lääninhallituksen vuonna 2003 huomautuksen, joka liittyy hänen toimintaansa lapsen seksuaalisen hyväksikäytön tutkimuksessa. Lääninhallituksen mukaan ”hänen laatimansa potilasasiakirjat ovat sisältäneet erittäin paljon virheellisiä tietoja ja potilasasiakirjojen laatiminen on viivästynyt”. Potilasiakirjoihin kirjoitettiin vanhempien epäilevän useita henkilöitä, joita he todellisuudessa eivät epäilleet. Näin vahvistettiin kuvaa harhaisesta ja heikosti perustellusta epäilystä.

Helsingin poliisilaitos ei ottanut huomioon vanhempien tyytymättömyyttä ja heidän Tuompo-Johanssonin toiminnasta tekemäänsä kantelua. Vanhempien vaatimuksista huolimatta Tuompo-Johanssonin lääkärinoikeuksia ei poistettu eikä rajoitettu siten, ettei hän enää voisi toimia asiantuntijana lapsen seksuaalisen hyväksikäytön tutkimuksissa. Sisäasiainministeriön poliisiosasto kiinnitti poliisin huomiota siihen, että tapauksesta olisi pitänyt ilmoittaa syyttäjälle, mitä ei ollut tehty.

Tuompo- Johansson toimii nykyisin psykoanalyyttisen ryhmäpsykoterapiakoulutuksen pääkouluttajana ja Suomen ryhmäpsykoterapia ry:n lasten ryhmäpsykoterapeuttikoulutuksen toimikunnassa.

Tuompo- Johanssonin mukaan koppaterapiassa lastenryhmäpsykoterapeutin tärkeä tehtävä  on sanoittaa ja kuvata lasten kokemuksia empaattisesti. "Hän tarkastelee omia vastatunteitaan ja kehollisia tuntemuksiaan. Erityisesti haastavissa ryhmätilanteissa hänen tulee kyetä  erittelemään mielessään miksi ja mitä hän tuntee sekä onko kyse hänen omista sisäisistä   ristiriidoistaan vai lasten häneen sijoittamista tunteista".

Leeni Ikonen kertoo kuinka erään amerikkalaisen koulun 10 -vuotiaita lapsia syötettiin tuttipullolla korvaavan kiintymyssuhteen saamiseksi ”hoitajaansa”. Eräässä maamme perheneuvolassa 5 -vuotiaita makuutettiin ammeessa ja juotettiin tuttipullolla turvallisen varhaislapsuuden kokemuksen saamiseksi. Koppaterapian jälkeen osalle lapsista ilmaantui tuhrimista.

Lue myös:
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/huuhaa-valtaa-lastensuojelua

https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/emdr-menetelma-kallista-silmien-pyorittelya
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/helsinki-rahoitti-ihmiskauppa-ja-seksirikoksista-epailtya-joogalahkoa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miten-tunnistaa-uskonnollinen-vakivalta
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tunnetaidot-lastensuojelussa-julma-empatia-ja-kielletty-sympatia
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tietoisuustaidot-lastensuojelussa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/jarjestelmallista-vakivaltaa-uskomushoitoja-ja-sosiaalihygieniaa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miksi-lapsille-haitallisia-uskomushoitoja-rahoitetaan-verovaroin
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/noitaroviot-roihuavat-edelleen
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/dissosiaatiohairio-on-lottovoitto-lastensuojelulaitokselle
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-kaytannot-perustuvat-vaaralle-tiedolle-kiintymyssuhteista
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/traumaterapiakoulutus-syy-ensi-ja-turvakotien-harharetkeen
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/salaisten-hairioiden-etsinta-estaa-vakivallan-havaitsemisen
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tutkimusmenetelmat-osa-1-rorschach
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tutkimusmenetelmat-osa-2-mim
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tutkimusmenetelmat-osa-3-lapsilahtoiset-valineet-vuorovaikutuksen-vahvistamiseksi
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tutkimusmenetelmat-osa-4-haastattelu http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-3-fabrikoitu-rikosilmoitushttp://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-5-miten-tunnistaa-fabrikointi 
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/pelastakaa-lapset-ryn-ja-viola-ryn-puoskarointia-ja-paatelmia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/ensi-ja-turvakotien-kaytannot-selvitettava-valittomasti
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/talous-iii-vanhemmuudenarviointi-kasvavana-bisneksena
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lasten-kaltoinkohtelun-tunnistusohjeet-tuottavat-turhia-tutkimuksia-ja-vaaria-syytoksia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-uskoo-yha-psykoanalyysiin-osa-1
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-uskoo-yha-psykoanalyysiin-osa-2
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/vihapuhe-sosiaalityossa
http://www.lokakuunliike.com/tiina-liljebergin-blogi/moniongelmaisia-perheita-vai-ongelmiin-keskittyvia-viranomaisia
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/vain-kaikista-kovimmat-selviytyvat-tarjotusta-avusta
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-arviointivimma-salaseulontoja-puutteellisilla-menetelmilla
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityon-tutkimus-tarvitsee-huostaanottoa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/alkaa-jattako-lastensuojelun-arviointia-ja-kehittamista-sosiaalityontekijoille
http://www.rapport.fi/rapport/artikkeli.php?aid=225443
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lasten-kaltoinkohtelun-tunnistusohjeet-tuottavat-turhia-tutkimuksia-ja-vaaria-syytoksia
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/100-shades-of-grey-sosiaalityon-seksuaalikasityksia-ohjaavat-arvot-ja-ideologiat
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tyomenetelmat-2-laiton-sijoitus-huostaanotto
http://www.lokakuunliike.com/anu-suomelan-blogi/aiti-erotisoi-lasta-imettamalla-huostaanotto-ja-psykologinen-todistelu-lapsiin-kohdistuneissa-seksuaalirikosten-epailyissa




Viewing all articles
Browse latest Browse all 661

Trending Articles