Quantcast
Channel: Lokakuun liike - LL-Uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 661

Nuorten Ystävien Pohjolakodissa alistamista ja laittomuuksia- ohjeistuksista ei välitetä

$
0
0
PicturePohjolakoti, kuvakaappaus Kainuun Sanomat

​Laittomuuksia, nöyryytystä ja mielivaltaa

Nuorten Ystävien Pohjolakodissa havaittiin useita lakiin perustumattomia mielivaltaisia, lapsia alistavia ja nöyryyttäviä käytäntöjä, kertoo Kaleva- lehti.


  • Pohjolakodin tarkastusmatkalla apulaisoikeusasiamiehen edustajat keskustelivat yksiköiden työntekijöiden kanssa, kahden yksikön vastaavan ohjaajan kanssa ja laitoksen sosiaalityöntekijän kanssa.
  • Tarkastushetkellä Pohjolakodissa oli 35 iältään yli 13-vuotiasta lasta. Tarkastajat haastattelivat heistä 12 ja kahden kanssa he keskustelivat jälkeenpäin puhelimitse. Tarkastajat perehtyivät myös sinne sijoitettuna olevia lapsia koskeviin asiakirjoihin.
  • Tarkastuksen jälkeen Pohjolakoti sai kommentoitavakseen lasten esittämät havainnot ja johtaja Kati Lehtola antoi selvityksen, jossa esitetään Pohjolakodin näkemykset näihin asioihin. Tämän aineiston pohjalta apulaisoikeusasiamies laati kannanottonsa eli raportin, jossa hän vaatii useita muutoksia koulukodin toimintaan.
Kalevan mukaan oikeusasiamies on löytänyt Muhoksella toimivan yksityisen koulukodin toiminnasta jälleen laittomuuksia.

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinin tarkastajat tekivät viime huhtikuussa Nuorten Ystävät -Palvelut Oy:n ylläpitämään Pohjolakotiin kaksipäiväisen yllätystarkastuksen, jonka aikana he havaitsivat useita lakiin perustumattomia mielivaltaisia, lapsia alistavia ja nöyryyttäviä käytäntöjä.
Apulaisoikeusasiamies vaatii Pohjolakodin toimintaan useita muutoksia, joista osa täytyy toteuttaa välittömästi.
– Koulukotiin sijoitetut, huostaan otetut lapset ovat yhteiskunnan vastuulla olevia lapsia, joiden pitäisi saada tarpeidensa mukaista hoitoa laitoksessa. Lastensuojelu ei saisi olla lapselle rangaistus eikä syy, joka oikeuttaisi loukkaamaan heidän oikeuksiaan, oikeusasiamiehen kanslian vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Riikka Jackson sanoo.

Apulaisoikeusasiamies on aiemminkin puuttunut useisiin Pohjolakodin käytäntöihin, joita hän on pitänyt lakiin perustumattomina. Hän on saanut vuosien saatossa useita kanteluita koulukodista ja sitä on moitittu osin samoista asioista kuin huhtikuisella yllätystarkastuksella nousi esiin.

– Ylimmän laillisuusvalvojan ja muiden laillisuusvalvojien ohjausta ei ole käytännössä otettu huomioon, eikä Pohjolakoti ole muuttanut käytäntöjään, tarkastusraportissa todetaan.

Apulaisoikeusasiamies on tehnyt kahden viime vuoden aikana vastaavankaltaisia yllätystarkastuksia kymmeniin lastensuojelulaitoksiin eri puolilla maata. Riikka Jacksonin mukaan kaikissa hänen tarkastamissaan laitoksissa on ollut huomautettavaa, mutta Pohjolakodissa puutteita paljastui selvästi eniten.
– Vaikuttaa siltä, että siellä on vallinnut jo pidemmän aikaan tietynlainen, osin laiton toimintakulttuuri.

Yli 780 rajoitustoimenpidettä

Tarkastusmatkalla kiinnitettiin huomiota etenkin Pohjolakodin rajoitustoimenpiteisiin.
Rajoitustoimenpiteitä voidaan käyttää vain lastensuojelulain tarkoittamissa tilanteissa silloin, kun lain niille asettamat edellytykset täyttyvät.

Rajoitustoimenpiteeksi lasketaan esimerkiksi se, jos lapselta otetaan haltuun erilaisia esineitä kuten vaikkapa kännykkä.
Sitä on myös muun muassa liikkumisvapauteen puuttuminen tai yhteydenpidon rajoittaminen, omaisuuden ja lähetysten tarkastaminen, kiinnipitäminen, eristäminen, henkilönkatsastus ja henkilöntarkastus.
Tarkastajien saamien tietojen mukaan Pohjolakodissa kirjattiin vuonna 2017 yli 780 rajoitustoimenpidettä. He pitävät niiden todellista määrää vieläkin suurempana, sillä heidän havaintojensa mukaan läheskään kaikista toimenpiteistä ei ole tehty lainmukaisia päätöksiä eikä niitä ole kirjattu siten kuin lastensuojelulaki edellyttää.
– Rajoitusten määrä oli keskimääräistä suurempi, Jackson sanoo.

Tarkastusraportin mukaan Pohjolakodissa on ollut jo vuosien ajan käytössä useita lasten liikkumisvapautta merkittävästi rajoittavia, lakiin perustumattomia sääntöjä.
Lapset eivät esimerkiksi ole saaneet liikkua ulkona itsenäisesti kuin lyhyen ulkoiluajan verran. Lasten kertomusten mukaan ulkoilulenkit pitää ansaita ja niiden pituutta pystyy pidentämään hyvällä käytöksellä, kun taas huonosta käytöksestä voidaan rangaista lenkkien menettämisellä.
Toisissa yksiköissä lapsilta oli otettu lenkkioikeudet kokonaan pois tai lenkkioikeus oli lyhyt, 15 minuuttia päivässä.
Jacksonin mukana tällaisten ”lenkkioikeuksien” laajamittainen käyttö merkitsee käytännössä sitä, että Pohjolakodissa rajoitetaan lasten liikkumisvapautta joka ikinen päivä.
– Lasten liikkumisvapautta ei voi rajoittaa rangaistuksena tämän käyttäytymisestä.

Tarkastajat kiinnittivät huomiota myös kirjallisiin tehtäviin, joita Pohjolakodissa on teetätetty lapsilla.He ovat joutuneet tekemään kirjallisia tehtäviä muun muassa niin sanotuista hatkareissuista, kotilomien tapahtumista, tupakan poltosta tai huonosta käytöksestä.
Tarkastusraportin mukaan lapset eivät ole saaneet poistua tehtävien tekemisen aikana omasta huoneestaan ennen kuin vastaukset ovat tyydyttäneet ohjaajia.
Raportissa todetaan, että se on saattanut kestää useita tunteja. Haastatellut lapset olivat kertomansa mukaan joutuneet lopulta valehtelemaan tai liioittelemaan vastauksiaan päästäkseen pois tilanteesta.
Apulaisoikeusasiamies vaatii, että ”alistavasta ja nöyryyttävästä menettelystä kirjallisten tehtävien tekemisessä luovutaan välittömästi”.
– Lapsen tekojen tai käyttäytymisen läpikäyntiä ei voida koskaan toteuttaa lasta nöyryyttävällä tavalla tai siten, että menettelyllä tosiasiassa rajoitetaan lapsen perusoikeuksia.

Joukkorangaistuksista luovuttava

Apulaisoikeusasiamies edellyttää, että Pohjolakoti luopuu myös muista lapsia alistavista ja nöyryyttävistä säännöistä ja rangaistuksista. Hänen mukaansa esimerkiksi joukkorangaistuksista täytyy luopua, sillä ne eivät ole hyväksyttävä kasvatuskeino.
Raportin mukaan eräässä Pohjolakodin yksikössä on esimerkiksi aiemmin ollut käytäntö, jossa televisio pitää sulkea aina poistuttaessa paikalta. Jos lapsi on lähtenyt edes vessaan ja tv:tä ei ole suljettu, kukaan lapsista ei ole enää sinä iltana saanut katsoa televisiota.
Raportissa todetaan lapsia rangaistun myös kiellolla käyttää puhelimiaan ennen kuin kaikki ovat tehneet heille annetut siivoustehtävät.
Siivouksen määrä kiinnitti sekin tarkastajien huomion. Raportin mukaan joidenkin Pohjolakodin yksiköiden lasten arkeen on kuulunut huomattava, tavanomaisesta kotikasvatuksesta poikkeava määrä laitoksen tilojen siivoamista.

Lastensuojelulaitoksessa saa lain mukaan pitää lasta kiinni hänen rauhoittamisekseen, jos hän muutoin sekavan tai uhkaavan käyttäytymisensä perusteella todennäköisesti vahingoittaisi itseään tai muita. Kiinnipitäminen on lopetettava heti kun se ei ole enää välttämätöntä.
Apulaisoikeusasiamiehen mielestä Pohjolakodissa on toteutettu useita lainvastaisia kiinnipitomenettelyjä.
– Lapsen kiinnipitoon ei voida ryhtyä lapsen tottelemattomuuden tai passiivisen vastarinnan murtamiseksi. Kiinnipidon on oltava kussakin tilanteessa välttämätöntä, raportissa todetaan.
Sen mukaan Pohjolakodissa on vuosia vallinnut toimintakulttuuri, jossa työntekijät hyvinkin matalalla kynnyksellä ryhtyvät lapsen kiinnipitoon. Siinä todetaan siihen päädytyn esimerkiksi silloin kun lapsi ei ole toiminut ohjaajan toivomalla tavalla tai hän on uhmannut laitoksen sääntöjä ja ohjaajan käskyjä.

Jos lapsi on käyttäytymisensä perusteella vaaraksi itselleen tai muille, hänet voidaan eristää laitoksen muista lapsista siksi aikaa kun se on välttämätöntä. Apulaisoikeusasiamies pitää Pohjolakodin menettelyjä lapsen eristämiseen ryhtymisessä ja toteuttamisessa lainvastaisena.
Raportin mukaan siellä on ollut esimerkiksi käytäntö, jossa eristämistilaan vietävän lapsen vaatteet vaihdetaan vaikka väkisin jos hän ei suostu vaihtamaan niitä itse. Tarkastajien mukaan tällainen käytäntö loukkaa lapsen yksityisyyttä ja ihmisarvoa.
– Lapsen riisuminen ja pukeminen väkisin ei ole sallittua minkään lastensuojelulain säädöksen perusteella.
Apulaisoikeusasiamies edellyttää, että jatkossa Pohjolakodissa noudatetaan lastensuojelulain eristämistä koskevia säännöksiä.
– Lapsen eristämistä ei voida toteuttaa rangaistuksena lapsen käyttäytymisestä. Eristämisen on oltava kussakin tilanteessa välttämätöntä.

Koulukotilapselle voidaan tehdä niin sanottu henkilöntarkastus jos on perusteltu syy epäillä, että hänellä on hallussaan päihtymistarkoituksessa käytettävää ainetta. Siinä tutkitaan hänen vaatteensa tai muutoin yllä olevat tavarat.
Pohjolakodin lapset kertoivat tarkastajille, että heidät oli riisutettu kymmeniä kertoja kokonaan alasti henkilöntarkastuksen aikana.
Raportin mukaan jotkut lapsista olivat lisäksi joutuneet pyörähtämään alastomana ohjaajan edessä ennen pukeutumista.
Riikka Jackson huomauttaa, että tämänkaltainen toimintatapa on laiton. Monessa muussa lastensuojelulaitoksessa henkilöntarkastus toteutetaan siten, että lapselle annetaan pyyhe tai kylpytakki, jonka suojissa hän saa riisua vaatteensa pois ja antaa tarkastettavaksi.
– Lapselle täytyy antaa mahdollisuus suojata vartaloaan. Ei saa toimia niin, että työntekijä näkee lapsen kokonaan alasti.

Tarkastajat: Lapset vietiin tarkoituksella pois

Yllätystarkastus paljasti myös useita muita epäkohtia, joiden vuoksi apulaisoikeusasiamies vaatii Pohjolakotia muuttamaan käytäntöjään.
Se ei jatkossa saa esimerkiksi rajoittaa lasten yhteydenpitoa läheisiinsä tai ottaa näiden omaisuutta haltuun elleivät laissa säädetyt edellytykset täyty.
Petrattavaa löytyi myös muun muassa siinä, että osa lapsista oli joutunut syömään erillään muista käyttäytymisensä vuoksi tai että heidät oli määrätty huoneisiinsa muita aikaisemmin sanktiona vaikkapa kiroilusta tai päiväunien nukkumisesta. Huomautettavaa tuli myös käyttövaroja koskevista käytännöistä ja ohjaajien käyttäytymisestä.
Apulaisoikeusasiamies vaatii, että jatkossa sijoitettujen lasten yhdenvertainen oikeus perusopetukseen turvataan. Hän kiinnittää Pohjolakodin vakavaa huomiota siihen, että lastensuojelulaitokseen sijoitetulla lapsella on ehdoton oikeus halutessaan keskustella oman sosiaalityöntekijänsä kanssa luottamuksellisesti.

Tarkastuksen alkaessa erään Pohjolakodin yksikön lapset vietiin ostosreissulle Kempeleen Zeppeliiniin. Tarkastajille syntyi ohjaajien menettelystä käsitys, että sijoitetut lapset vietiin tarkoituksella pois, jotta heidän kuulemisensa pystyttäisiin estämään.
Riikka Jacksonin mukaan näin ei saa missään nimessä menetellä.
– Meillä on hyvin laajat tiedonsaantioikeudet ja laitokset ovat velvollisia myötävaikuttamaan siihen, että heidän toimintaansa voidaan tarkastaa. Heillä ei ole oikeutta estää lasten kuulemista.
Esittelijä ei ryhdy arvottamaan, mitkä tarkastusmatkalla havaitut ongelmat ovat ylimmän laillisuusvalvojan silmissä vakavimpia.
– Kaikkia voidaan pitää yhtä vakavina, kun kyse on lasten perusoikeuksien rajoittamisesta ilman laissa säädettyä perustetta.

Pohjolakodin täytyy antaa oikeusasiamiehelle 28. syyskuuta mennessä selvitys siitä, millaisiin toimenpiteisiin se on tarkastushavaintojen vuoksi ryhtynyt. Tämän jälkeen oikeusasiamies päättää mahdollisista jatkotoimista.

Kalevan jutussa Pohjolakodin johtaja Kati Lehtola kiistää osan oikeusasiamiehen näkemyksistä koulukotinsa käytäntöjen lainvastaisuudesta ja väittää, että lapsista suojelu voi tuntua rankaisulta; nuori voi kokea koulukodin henkilökunnan toiminnan mielivaltaisena, jos hän on esimerkiksi pahalla päällä.
Nuorten Ystävät -Palvelut Oy:n toimitusjohtaja Tiina Haanpään mukaan Pohjola- kodin asiakkaat ovat haastavia ja rajattomia nuoria.
–Kaikki me tiedämme, että kyseessä on lasten kokemukset ja ajatukset siinä hetkessä.
 
Valvontavastuullisilta odotetaan selvitystä - Avi: Tuli yllätyksenä

Sekä oikeusasiamies että Pohjois-Suomen aluehallintovirasto ovat vuosien saatossa saaneet useita kanteluita Pohjolakodista.
Ne ovat toistuvasti ohjeistaneet koulukodin toimintaa, mutta silti huhtikuisella tarkastusmatkalla oikeusasiamies joutui jälleen puuttumaan samankaltaisiin asioihin.

Oikeusasiamies kiinnittääkin toimenpiteissään Pohjolakodin vakavaa huomiota sen velvollisuuteen noudattaa siihen kohdistuvia laillisuusvalvontaviranomaisten kannanottoja. Samoin hän kiinnittää vakavaa huomiota oikeusasiamiehen tiedonsaantioikeuteen.

Oikeusasiamies on ryhtynyt oma-aloitteisesti tutkimaan, miten Pohjois-Suomen avi on valvonut sijoitusten järjestämistä alueellaan ja miten se on valvonut Pohjolakodin toimintaa.
– Heidän täytyy selvittää meille, mitä toimenpiteitä he ovat tässä asiassa tehneet. Me ylimpinä laillisuusvalvojina valvomme myös sitä, että alemmat valvojat valvovat, oikeusasiamiehen kanslian vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Riikka Jackson sanoo.

Oikeusasiamies haluaa myös Pohjolakotiin lapsia sijoittaneilta kunnilta selvityksen siitä, miten ne ovat valvoneet Pohjolakodissa annettavaa sijaishuoltoa. Sekä avin että kuntien selvitysten tulee valmistua syyskuun loppuun mennessä.

"Vakavia asioita"

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston yksikön päällikkö, lakimies Pirjo Mäkeläinen kertoo heidän valmistelevan vaadittua selvitystä.
– Raportissa saatujen tietojen valossa teemme ilman muuta valvontakäynnin Pohjolakotiin sen jälkeen, kun oikeusasiamies on antanut kannanottonsa vastauksestamme. Emme aloita päällekkäistä valvontaa vaan odotamme ensin, mitä hän lausuu.
Mäkeläisen mukaan apulaisoikeusasiamiehen tarkastajien tekemät havainnot olivat odottamattomia.
– Ainakin minulle tuli yllätyksenä, että käynnillä tuli esiin näin vakavia asioita.

Mäkeläinen painottaa, että valvontavastuu on omalta osaltaan lapsen sinne sijoittavalla kunnalla ja lapsen etua valvovalla lapsen asioista vastaavalla sosiaalityöntekijällä, minkä lisäksi myös koulukodin sijaintipaikkakunta on velvollinen valvomaan toimintaa. Yksityinen sosiaalipalveluntuottaja kuten Pohjolakoti on lisäksi velvollinen toteuttamaan omavalvontaa. Aluehallintovirasto puolestaan tekee omaa lakisääteistä valvontaansa yhteistyössä Valviran kanssa.

Mäkeläinen kertoo, että avi on käynyt keskimäärin noin vuosittain tarkastamassa Pohjolakodin lastensuojelun. Nämä käynnit ovat hänen mukaansa Pohjolakodin lupiin liittyneitä tarkastuksia.
Avi teki viimeisimmän lastensuojelua koskevan lupatarkastuskäynnin Pohjolakotiin 10. huhtikuuta eli viikkoa ennen oikeusasiamiehen käyntiä. Mäkeläisen mukaan se tehtiin yhteen uuteen yksikköön, joka aloitti toimintansa seuraavassa kuussa. Käynnin aikana ei kuultu lapsia.
Valvontatarkastuksia avi kertoo tehneensä Pohjolakotiin viimeksi vuonna 2015.
Mäkeläinen huomauttaa, että Pohjois-Suomen avilla on valvottavanaan yli 50 ympärivuorokautista hoitoa tarjoavaa lastensuojeluyksikköä kahden lastensuojeluasiantuntijan resurssilla. Näiden tehtäviin kuuluu lisäksi kuntien lastensuojelun ja avohuollon valvonta.
– Pyrimme selviämään tehtävistämme annetuilla resursseilla parhaamme mukaan.

Luvasta päättävä Valvira odottaa valvonnan tuloksia

Yksityisen koulukodin toiminta on luvanvaraista. Tarkastushavainnot on saatettu myös lupavalvontaviranomaisen eli sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran tietoon.
Valviran ryhmäpäällikkö Eine Heikkinen kertoo, että Pohjolakodin tilanteesta keskusteltiin torstaina Valvirassa.
Apulaisoikeusasiamies on edellyttänyt, että Nuorten Ystävät -Palvelut Oy ja Pohjolakoti ilmoittavat määräaikaan mennessä, mihin toimenpiteisiin ne ryhtyvät tarkastuksen havaintojen perusteella. Tämän jälkeen aluehallintovirasto arvioi omalta osaltaan valvonnan tarpeen ja lupaviranomainen arvioi tämän valvonnan perusteella, mihin toimenpiteisiin on kenties tarvetta ryhtyä.
Heikkisen mukaan Valvira odottaa nyt, miten Pohjois-Suomen aluehallintovirasto ryhtyy seuraavaksi valvomaan Pohjolakotia.
– Odotamme valvontaa ja sen tuloksia tehden yhteistyötä avin kanssa. Sen jälkeen katsomme, onko perusteltua syytä ryhtyä joihinkin jatkotoimiin myös täällä Valvirassa. Pallo on nyt avilla. (Susanna Kemppainen, Kaleva 26.8.2018). Koko jutun voi lukea:

https://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/muhoslaisesta-koulukodista-loytyi-laittomia-mielivaltaisia-ja-noyryyttavia-kaytantoja-oikeusasiamies-selvittaa-valvontaa-koulukoti-kiistaa-laittomuudet/803053/

Sijaishuollon valvonta edelleen retuperällä

 Maija Sakslin havaitsi myös aiemmissa tarkastuksissaan, että sosiaalityöntekijät eivät usein edes huomaa saati raportoi puutteita sijaishuollossa (Tarkastuspöytäkirja dnro 1001/3/12).

Aluehallintoviraston tarkastaja Marita Uusitalon mukaan tarkastuksia tehdään pahimmillaan vain joka 10. vuosi ja pelkästään tarkastamalla laitoksen toimittamat paperit.

Valtiontalouden tarkastusviraston johtavan tuloksellisuustarkastaja Sari Hanhisen mukaan valvontapuutteita löytyi kaikilta sijaishuollon tasoilta, niin kunnissa kuin aluehallintovirastoissa.

VTV:n tarkastuskertomuksen teossa vuonna 2012 selvisi, että vain yksi kymmenestä kyselyyn vastanneesta kunnasta valvoi järjestelmällisesti lastensuojelun yksiköitä.

 Suomessa lastensuojelun uutisointi-, tutkimus- ja kehittämistoimintaa on vaikeaa ellei mahdotonta erottaa sijaishuollon edunvalvonta- ja markkinointitoiminnasta.

Sijaishuollon edunvalvonnaksi muuttuneessa lastensuojelussa ei suhtauduta vakavasti sijaishuollon oikeusturva-, valvonta- tai tutkimustietopuutteisiin. 


Lasten kaltoinkohtelu sijaishuollossa jatkuu
 kuntien, STEA:n, lastensuojelujärjestöjen ja niitä rahoittavien kansalaisten tuella.


Lue myös:

http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tarkastetuissa-lastenkodeissa-ilmeni-vakavia-puutteita-lasten-koulutuksesta-ei-huolehdita
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kaltoinkohtelu-sijaishuollossa-jatkuu-kuntien-jarjestojen-ja-rayn-tuella
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/asiakirjojen-panttaamisesta-ja-vaarentamisesta-on-tullut-viranomaisten-rutiinia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lskln-vakivaltatyon-opas-eli-kuinka-lyoda-lasta-oikein
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/nuorten-ystavat-ry-perheiden-oikeusturvaongelmien-kehittajana
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/nuorten-ystavien-koulukoti-sakkotuomio-vapaudenriistosta-ja-virkavelvollisuuden-rikkomisesta
http://www.lokakuunliike.com/kauhutarina-blogi/kristan-tarina-iv-tyhjan-paalla-lastenkodissa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/nuorten-ystavien-irma-moilasen-koulupelko-diagnoosi-koulukiusattujen-huostien-ja-mielisairaalakyyditysten-veruke
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/hoidolliset-huostaanototmedical-kidnappingskasvava-ongelma
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kemiallinen-vakivalta-lastensuojelussa-tunnistusohjeet
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/useimmat-kodin-ulkopuolelle-sijoitetut-jaavat-vaille-toisen-asteen-tutkintoa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lapsen-paras-yhdessa-enemman-huostaanottoja
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/osa-lastensuojelulapsista-tiputetaan-tyhjan-paalle-18-vuotissyntymapaivana-huolimatta-sijaishuollon-miljardituesta
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/outamon-lastenkodista-ei-paasty-kouluun-laitoksessa-kaytettiin-laittomia-rajoitustoimenpiteita
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lapsen-etu-ei-toteudu-lastensuojelussa-eika-hallinto-oikeuksissa
https://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/yksi-syrjaytetty-nuori-tuottaa-syrjayttajilleen-miljoonan
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-katkaisee-niin-sijoitettujen-kuin-vanhempien-koulutuspolut-osa-1
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-katkaisee-niin-sijoitettujen-kuin-vanhempien-koulutuspolut-osa-2
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/takaa-lapsille-koulutus-lopeta-sijaishuollon-rahoitus
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lasten-ja-perheiden-ongelmat-vahenevat-sijoitukset-lisaantyvat-ilman-tietoa-sijoitussyista

http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityontekija-ei-puutu-lapsen-kaltoinkohteluun-sijaishuollossa-mita-tehda
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miten-estaa-kaltoinkohtelua-lastensuojelulaitoksissa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityon-koulutus-tuottaa-ja-yllapitaa-lastensuojelun-ongelmia
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-herattaa-suuria-tunteita-puretaan-sosiaalityontekijoiden-myytteja
http://www.lokakuunliike.com/perheeni-tarina/sinivalkoinen-painajainen-huostanuorta-riisutettiin-alasti-mink-jlkeen-suomalainen-auttamisjrjestelm-on-tehnyt-kaikkensa-syrjyttkseen-nuoren-aikuisen
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-perhepalvelut-selkokielella
http://www.lokakuunliike.com/maria-syvaumllaumln-blogi/orwellilaisesta-psykokielest
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakkuus-estaa-avun-saamisen
http://www.lokakuunliike.com/raili-miettisen-blogi/avohuollon-tukitoimet-tuottavat-huostaanottoja
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miksi-asiantuntija-asettuu-vallan-vaarinkayttajan-puolelle
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/paa-pois-brandista-ja-barrikadeille
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/hullun-leima-huostan-oikeuttajana
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-ja-psykiatrian-rajapinta-on-tuulinen-paikka-potilaalle
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-ja-psykiatrian-mielivalta-on-samankaltaista
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-uskoo-yha-psykoanalyysiin-osa-2
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-uskoo-yha-psykoanalyysiin-osa-1
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tyomenetelmat-2-laiton-sijoitus-huostaanotto
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tutkimusmenetelmat-osa-1-rorschach
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-5-miten-tunnistaa-fabrikointi
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-2-fabrikoitu-lastensuojelulausunto
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/dissosiaatiohairio-on-lottovoitto-lastensuojelulaitokselle
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/mihin-tarvitaan-julkisrahoitettuja-sijaishuollon-piiloyrityksia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-oudot-onnistumiset
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/vaiettu-kampanja-laitoshoidon-vaaroista
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/talous-ii-lastensuojelujarjestot-bisneksen-syrjassa

https://www.oikeusasiamies.fi/fi_FI/-/apulaisoikeusasiamies-on-maarannyt-lukuisia-yllatystarkastuksia-lastensuojelulaitoksiin-rajoitustoimenpiteissa-ongelmia


Viewing all articles
Browse latest Browse all 661

Trending Articles