Savon Sanomat kertoo monelle lastensuojeluperheelle tutun tarinan, jossa oma-aloitteinen avunhaku asiakirjoja fabrikoivasta, tekaistuja rikossyytteitä tehtailevasta ja laittomia toimintakäytäntöjä noudattavasta lastensuojelusta johtaa yhä syvenevään katastrofiin.
Tyypillistä tapausesimerkissä on myös sijaishuollon edunvalvojaksi ryhtyneen lastensuojelun harjoittama vanhempien ja lasten rankaisu sijoituksen/huostaanoton purkuhakemuksen johdosta.
Sijoituksen purkuhakemus johtaa asiakirjafabrikointiin ja tekaistuun rikossyytteeseen
Sijoituksen vastustaminen / purkuhakemus tai valitus aluehallintovirastolle näyttää johtavan lastensuojelussa säännönmukaisesti asiakirjafabrikointiin ja joko tekaistuun rikossyytteeseen vanhempaa vastaan tai pakotettuun perhekuntoutukseen huostaanoton aikaansaamiseksi.
Savon Sanomat kertoo selkäleikkauskierteeseen joutuneesta kolmen alle kouluikäisen lapsen äidistä, joka kääntyi oma-aloitteisesti lastensuojelun puoleen ja teki itsestään lastensuojeluilmoituksen saadakseen lapsilleen väliaikaisen hoidon selkäleikkauksesta toipumisen ajaksi.
– Lastensuojelusta saa apua, eikä avun hakemista kannata hävetä, hän muistelee vakuuttaneensa muille vanhemmille lapsiperheitä tukeneen yhdistyksen tapaamisessa.
Sosiaalityöntekijä ehdotti vapaaehtoista avohuollon sijoitusta tukiperheeseen. Sairasvuoteesta käsin Eeva alkoi järjestellä elämäänsä niin, että lapset pääsisivät välillä myös kotiin.
-En voinut itse ajaa autoa. Otin autoon täyskaskon, koska varamummot sanoivat, etteivät uskalla kuljettaa lapsia ilman kunnon vakuutusta.Eeva pakkasi laukut täyteen vaatteita ja laittoi mukaan lasten lääkkeet ja vaipat. Pääsiäisen aikaan sijaisperhe lomaili. Eeva kutsui kotiin avuksi sukulaisia pyörittämään taloutta ja hoitamaan lapsia.
Lastensuojelun sijoitustoimet tuhosivat perheen talouden
Sitten putosi pommi. Eeva näyttää kirjettä, jossa Kuopion kaupunki kertoo perivänsä perusturva- ja terveyslautakunnalle lasten isältä vahvistetun 525 euron suuruisen elatusavun lastensuojelukustannusten korvaamiseksi. 479 euron suuruiset lapsilisät Kela ohjasi sijaisperheelle. Lapsilisien lisäksi sijaisperhe sai kolmesta lapsesta kulukorvauksia yhteensä kuukaudessa noin 1500 euroa ja hoitorahaa noin 3170 euroa.
Käytäntö on laillinen, mutta perheen sosiaalityöntekijä oli unohtanut kertoa siitä leikkauksesta toipuvalle Eevalle. Eevan esittämistä aluehallintoviraston ja kaupungin asiakirjoista käy ilmi, että kaupunki on myöntänyt sosiaalityöntekijän toimineen virheellisesti. Sosiaalityöntekijä ei tiedottanut Eevaa riittävästi sijoituksen taloudellisista vaikutuksista. Kaupunki ei nähnyt työntekijän toiminnassa muuta huomautettavaa.
Varallisuusselvitys osoittaa, että perinnän jälkeen Eevan talous oli 272 euroa miinuksella. Perusperiaate on, etteivät lastensuojelun sijoitustoimet saa vaarantaa perheen taloutta. Lapset olivat vajaa kolme kuukautta kestäneen sijoituksen aikana äitinsä luona yhteensä 24 vuorokautta.
– Esitin todisteena kuitit menoista, jotka olivat syntyneet minulle sijoituksen aikana. Se ei muuttanut tilannetta. Minut käskettiin hakemaan toimeentulotukea.
Kun Eeva ei pystynyt lyhentämään lainaansa kuin korkojen verran, myös asumistukea alettiin periä pois. Myöhemmin perintä saatiin oikaistua, mutta asioiden selvittely vei aikaa ja energiaa jo muutenkin raskaassa tilanteessa.
Rahasotkut kiristivät välejä Eevan, tukiperheen ja lastensuojelun välillä. Eeva kuuli, että sosiaaliasiamies voisi olla avuksi.
– Sosiaaliasiamiehestä on vaikea saada tietoa, mutta hän on ilmainen, yhteiskunnan järjestämä auttaja, joka puolustaa lastensuojelun asiakkaita.
Sosiaaliasiamiehen avustuksella Eeva tilasi tapaukseensa liittyvät asiakirjat. Sosiaalityöntekijä toi dokumentit henkilökohtaisesti Eevan kotiovelle ja sanoi, ettei papereita kannata lukea yksin. Eevaa kylmäsi. Kirjaukset rakensivat outoa kuvaa. Eeva alkoi pelätä, ettei saisi lapsiaan enää takaisin. Hän päätti purkaa vapaaehtoisuuteen perustuvan avohuollon sijoituksen. Samalla hän ilmoitti, että hän haluaa perheelleen uuden sosiaalityöntekijän.
Lapsia johdateltiin tunnustamaan keksitty rikos
Pian Eeva sai kirjeen, joka kertoi sijoituksen purkamisen jälkeen tehdystä rikosilmoituksesta. Sen mukaan lapset olivat sijoituksen aikana kertoneet, että Eeva on tukistanut lapsiaan ja sitonut heitä tuoliin. Eevaa syytettiin lastensa pahoinpitelystä.
– Se oli hirveää. Taistelet äitinä aina lapsien edun puolesta, etkä ikinä vahingoittaisi heitä. Sitten tulee tällainen. Juoksin naapuriin ja itkin.
Pahoinpitelytutkinnassa Eevaa auttoi kaksi asianajajaa. Toinen heistä oli Lokakuun liikkeessä toimiva, lastensuojeluun perehtynyt lakimies Leeni Ikonen.
Joulukuussa Eeva sai puhelun tutulta työntekijältä, joka kertoi silloisen sosiaalityöntekijän ehdottaneen lasten sijoitusta. Eeva kauhistui, ja asia jäi leijumaan ilmaan. Samalla mieltä painoi meneillään oleva rikostutkinta.
Helmikuun puolivälissä Eeva sai puhelun, jossa kerrottiin, että lapset on kuultu. Paikalla oli ollut poliisi, sosiaalityöntekijä ja kaupungin perhetyöntekijä, joka oli viettänyt lasten kanssa aiemmin vain 2,5 tuntia aikaa.
– Soitin sosiaaliasiamiehelle, joka vahvisti, että on toimittu lainvastaisesti. Teimme jälleen kantelun.
Kun Eeva näki lastensa kuulustelunauhat, hän oli järkyttynyt ja raivoissaan. Asetelma tuntui kummalliselta. Alle 7-vuotiaat lapset kuultiin miltei vuosi oletettujen tapahtumien jälkeen.
Myöhemmin kuulustelijat myönsivät virheensä. Eeva kuunteluttaa todisteeksi nauhan palaverista, jossa kuulustelijat sanovat johdatelleensa kysymyksillään lasten vastauksia. Lopulta syyttäjä päätti jättää tapauksessa syyttämättä. Asianajokulut jäivät Eevan maksettavaksi. Lastensuojelu ei maksa kuluja, eivätkä asianajokulut kuulu toimeentulon piiriin. Omavastuun osuus on vajaa puolitoista tonnia.
Eeva on pyytänyt lastensuojelun kirjauksia korjattaviksi niiltä osin, kun ne ovat olleet virheellisiä. Dokumenttien korjaaminen on tärkeää, sillä nimenomaan ne toimivat viime kädessä todisteina tapahtumien kulusta. Hän on tehnyt yhdessä sosiaaliasiamiehen kanssa yli kymmenen kantelua tapauksestaan. Kaupunki on myöntynyt maksamaan Eevalle sijoituksen aikaisten kotilomien aikana lapsista aiheutuneita kuluja. Kantelu jatkuu edelleen.
Lastensuojeluilmoituksesta on kulunut kaksi vuotta. Oman sairastelun, lasten sairastelun ja jatkuvan paineen vuoksi viime vuodet ovat menneet sumussa. Sijoituksen purkamisen jälkeen Eeva joutui tekemään hurjasti työtä saadakseen kotiinsa lapsiperheiden tukipalveluja. Kahden vuoden aikana perheessä on ollut kymmenkunta eri sosiaalityöntekijää.
Eeva istuu kansioidensa äärellä ja on valmis esittelemään kaikki tapaukseensa liittyvät päätökset, asiakirjat, kantelut, nauhoitteet ja muut dokumentit. Lapset ovat koulussa ja hoidossa. Kesällä Eevan selkää operoitiin kolmesti, eikä hän enää koskaan voi tehdä sitä fyysistä työtä, johon on kouluttautunut.
Eevan mukaan tukihenkilöt, asianajajat, sosiaaliasiamies ja muu vertaistuki ovat pitäneet hänen päänsä pinnalla. Eeva sanoo haluavansa kertoa oman tarinansa vertaistuen vuoksi; antaakseen voimia ja nostaakseen lastensuojelun ongelmat pöydälle.
– Toivon, ettei kukaan joudu kokemaan samaa.
Savon Sanomat on käynyt läpi useita Eevan tapaukseen liittyviä salaisia päätöksiä, asiakirjoja, Eevan tekemiä kanteluita ja nauhoitteita".(Savon Sanomat, 24.08.2018, äidin arkistot 24.8.2018)
Lastensuojelun "kehittäminen" ei kehitä lastensuojelua
Lokakuun Liike kiittää Eevaa oman kokemuksensa kertomisesta. Maakunnallistuvan lastensuojelun 3. kuntaraportin mukaan lastensuojelulaittomuuksistaan tunnetun Pohjois-Savon lastensuojelun sisällön kehittäminen jatkuu LAPE:n mukaisesti viiden osa-alueen teemoin, jotka ovat systeeminen toimintamalli, perhehoidon kehittäminen, laitoshoidon kehittäminen, sijaishuollon ohjaus ja valvonta sekä perhetyö ja perhekuntoutus. Kaikesta "kehittämisestä" huolimatta lastensuojelussa ei näy toivottuja muutoksia.
Varatuomari Leeni Ikonen kirjoitti lähes 20 vuotta sitten seuraavaa: "Kuopion tilastot osoittavat vakavaa asennevammaa, kun alle 18 -vuotiaista lapsista on sijoitettu kodin ulkopuolelle paljon yli maan keskiarvon. Asennevamma ilmenee luutuneina ennakkoasenteina, kyvyttömyytenä nähdä asiakas sosiaalihuollon palveluihin oikeutettuna ihmisenä.
Hallintotuomioistuimessa käsiteltävässä huostaanottoasiassa on usein kyse perheestä, joka on pyrkinyt saamaan lapselleen ja itselleen palvelua omasta kunnastaan siinä onnistumatta.
Näyttää siltä, että Kuopion lastensuojelussa tehdään hartiavoimin työtä lasten syrjäyttämiseksi. Kuopion päättäjien kannattaisi harkita koko lastensuojeluosaston lopettamista, koska se aiheuttaa niin paljon vahinkoa lapsiperheille. Mitä saisittekaan tilalle säästyneinä kuluina? Laadukasta päivähoitoa, perusopetusta, terveydenhuoltoa, lapsille harrastustoimintaa, kodinhoitajia jne."
Lokakuun Liike pyytää lastensuojelun tekaisemiin rikosilmoituksiin kyllästyneitä poliiseja ja syyttäjiä arvioimaan kuinka paljon lastensuojeluvirkailijoiden huostaanoton aikaansaamiseksi/jatkamiseksi tekaisemat rikosilmoitukset kuormittavat poliisia ja syyttäjää vuosittain?
Lokakuun Liike kysyy lukijoiltaan: Miten lastensuojelu reagoi sijoituksen/huostaanoton purkuhakemukseenne tai AVI- valitukseenne? Johtiko huostaanoton purkuhakemus tai valitus aluehallintovirastoon perheenne kohdalla tekaistuun rikossyytteeseen, pakotettuun perhekuntoutukseen, palveluitta jäämiseen tai muihin rankaisutoimiin? Mihin? Vastaukset voi lähettää info@lokakuunliike.com
Lue myös:
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/oikeusturvavakuutus-ei-korvaa-lastensuojelun-aiheuttamia-oikeusturvaongelmia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tarkista-omat-asiakirjasi
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tukiperhe-voi-muuttua-akkia-sijaisperheeksi
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tutkimusmenetelmat-osa-4-haastattelu
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/hackneyn-malli-lisasi-lastensuojelun-kustannuksia-sijoituksia-ja-oikeusturvaongelmia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/vihapuhe-sosiaalityossa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/vain-kaikista-kovimmat-selviytyvat-tarjotusta-avusta
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kuopion-mielipuolinen-sijoitusperuste-kotiavun-tarve
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kuopio-maksaa-lahes-50-000-euroa-perheen-hajottamisesta-ja-noyryyttamisesta-sitran-rahoittamassa-perhekuntoutuksessa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-kaappasi-vauvan-aidin-sairauskohtauksen-takia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/mita-seuraa-valheellisesta-insestisyytteesta-ja-puoskaroinnista
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/lastensuojelun-provokaatiot-oletko-a-huora-b-hullu-vai-c-huumehorho
http://www.lokakuunliike.com/tiina-liljebergin-blogi/perhesurmahysteria-sosiaalityntekij-epili-tiina-iti-perhesurmaajaksi
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-herattaa-suuria-tunteita-puretaan-sosiaalityontekijoiden-myytteja
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-perhepalvelut-selkokielella
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-arviointi-on-oikeusturvariski
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/monitoimijainen-arviointi-unohtaa-perheiden-oikeusturvan
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakkuus-estaa-avun-saamisen
https://www.lokakuunliike.com/raili-miettisen-blogi/avohuollon-tukitoimet-tuottavat-huostaanottoja
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-valehtelun-ja-vaarentamisen-tekniikat-osa-1
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-vaarentaa-asiakirjoja-ilman-rangaistuksen-riskia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-1-fabrikoitu-lastensuojeluilmoitus
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-2-fabrikoitu-lastensuojelulausunto
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-3-fabrikoitu-rikosilmoitus
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-4-fabrikoitu-asiakassuunnitelma
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-5-miten-tunnistaa-fabrikointi
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/asiakirjojen-panttaamisesta-ja-vaarentamisesta-on-tullut-viranomaisten-rutiinia
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalialan-tyontekijoiden-ammatillinen-edunvalvonta-havitti-perheiden-konkreettisen-avun
https://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/yksi-syrjaytetty-nuori-tuottaa-syrjayttajilleen-miljoonan
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tyomenetelmat-2-laiton-sijoitus-huostaanotto
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miten-kiireellisesta-sijoituksesta-tehdaan-pysyva-huostaanotto
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miten-sosiaalinen-ongelma-periytetaan-osa-1
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/perhekuntoutus-on-uusi-huosta-automaatti-lastensuojelun-trendit-2018
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/huostaanotot-kestavat-koko-lapsuuden-ilman-pyrkimysta-perheiden-jalleenyhdistamiseen
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/talous-v-uushuutolaisuusverkostoissa-piiri-suuri-pyorii
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/talous-i-lastensuojelu-tyollistaa-paljon-enemman-kuin-poliisi
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/talous-iii-vanhemmuudenarviointi-kasvavana-bisneksena
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/perhetyon-ja-kuntoutuksen-jasentaminen-sisaltoelementtien-avulla
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/banaali-paha-piiloutuu-byrokratiaan
http://www.knuutilaki.net/node/24
https://www.lokakuunliike.com/leeni-ikosen-blogi/hallinto-oikeudet-lastensuojelun-sokea-piste
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-uskoo-yha-psykoanalyysiin-osa-1
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-tarvitsee-reformin
Tyypillistä tapausesimerkissä on myös sijaishuollon edunvalvojaksi ryhtyneen lastensuojelun harjoittama vanhempien ja lasten rankaisu sijoituksen/huostaanoton purkuhakemuksen johdosta.
Sijoituksen purkuhakemus johtaa asiakirjafabrikointiin ja tekaistuun rikossyytteeseen
Sijoituksen vastustaminen / purkuhakemus tai valitus aluehallintovirastolle näyttää johtavan lastensuojelussa säännönmukaisesti asiakirjafabrikointiin ja joko tekaistuun rikossyytteeseen vanhempaa vastaan tai pakotettuun perhekuntoutukseen huostaanoton aikaansaamiseksi.
Savon Sanomat kertoo selkäleikkauskierteeseen joutuneesta kolmen alle kouluikäisen lapsen äidistä, joka kääntyi oma-aloitteisesti lastensuojelun puoleen ja teki itsestään lastensuojeluilmoituksen saadakseen lapsilleen väliaikaisen hoidon selkäleikkauksesta toipumisen ajaksi.
– Lastensuojelusta saa apua, eikä avun hakemista kannata hävetä, hän muistelee vakuuttaneensa muille vanhemmille lapsiperheitä tukeneen yhdistyksen tapaamisessa.
Sosiaalityöntekijä ehdotti vapaaehtoista avohuollon sijoitusta tukiperheeseen. Sairasvuoteesta käsin Eeva alkoi järjestellä elämäänsä niin, että lapset pääsisivät välillä myös kotiin.
-En voinut itse ajaa autoa. Otin autoon täyskaskon, koska varamummot sanoivat, etteivät uskalla kuljettaa lapsia ilman kunnon vakuutusta.Eeva pakkasi laukut täyteen vaatteita ja laittoi mukaan lasten lääkkeet ja vaipat. Pääsiäisen aikaan sijaisperhe lomaili. Eeva kutsui kotiin avuksi sukulaisia pyörittämään taloutta ja hoitamaan lapsia.
Lastensuojelun sijoitustoimet tuhosivat perheen talouden
Sitten putosi pommi. Eeva näyttää kirjettä, jossa Kuopion kaupunki kertoo perivänsä perusturva- ja terveyslautakunnalle lasten isältä vahvistetun 525 euron suuruisen elatusavun lastensuojelukustannusten korvaamiseksi. 479 euron suuruiset lapsilisät Kela ohjasi sijaisperheelle. Lapsilisien lisäksi sijaisperhe sai kolmesta lapsesta kulukorvauksia yhteensä kuukaudessa noin 1500 euroa ja hoitorahaa noin 3170 euroa.
Käytäntö on laillinen, mutta perheen sosiaalityöntekijä oli unohtanut kertoa siitä leikkauksesta toipuvalle Eevalle. Eevan esittämistä aluehallintoviraston ja kaupungin asiakirjoista käy ilmi, että kaupunki on myöntänyt sosiaalityöntekijän toimineen virheellisesti. Sosiaalityöntekijä ei tiedottanut Eevaa riittävästi sijoituksen taloudellisista vaikutuksista. Kaupunki ei nähnyt työntekijän toiminnassa muuta huomautettavaa.
Varallisuusselvitys osoittaa, että perinnän jälkeen Eevan talous oli 272 euroa miinuksella. Perusperiaate on, etteivät lastensuojelun sijoitustoimet saa vaarantaa perheen taloutta. Lapset olivat vajaa kolme kuukautta kestäneen sijoituksen aikana äitinsä luona yhteensä 24 vuorokautta.
– Esitin todisteena kuitit menoista, jotka olivat syntyneet minulle sijoituksen aikana. Se ei muuttanut tilannetta. Minut käskettiin hakemaan toimeentulotukea.
Kun Eeva ei pystynyt lyhentämään lainaansa kuin korkojen verran, myös asumistukea alettiin periä pois. Myöhemmin perintä saatiin oikaistua, mutta asioiden selvittely vei aikaa ja energiaa jo muutenkin raskaassa tilanteessa.
Rahasotkut kiristivät välejä Eevan, tukiperheen ja lastensuojelun välillä. Eeva kuuli, että sosiaaliasiamies voisi olla avuksi.
– Sosiaaliasiamiehestä on vaikea saada tietoa, mutta hän on ilmainen, yhteiskunnan järjestämä auttaja, joka puolustaa lastensuojelun asiakkaita.
Sosiaaliasiamiehen avustuksella Eeva tilasi tapaukseensa liittyvät asiakirjat. Sosiaalityöntekijä toi dokumentit henkilökohtaisesti Eevan kotiovelle ja sanoi, ettei papereita kannata lukea yksin. Eevaa kylmäsi. Kirjaukset rakensivat outoa kuvaa. Eeva alkoi pelätä, ettei saisi lapsiaan enää takaisin. Hän päätti purkaa vapaaehtoisuuteen perustuvan avohuollon sijoituksen. Samalla hän ilmoitti, että hän haluaa perheelleen uuden sosiaalityöntekijän.
Lapsia johdateltiin tunnustamaan keksitty rikos
Pian Eeva sai kirjeen, joka kertoi sijoituksen purkamisen jälkeen tehdystä rikosilmoituksesta. Sen mukaan lapset olivat sijoituksen aikana kertoneet, että Eeva on tukistanut lapsiaan ja sitonut heitä tuoliin. Eevaa syytettiin lastensa pahoinpitelystä.
– Se oli hirveää. Taistelet äitinä aina lapsien edun puolesta, etkä ikinä vahingoittaisi heitä. Sitten tulee tällainen. Juoksin naapuriin ja itkin.
Pahoinpitelytutkinnassa Eevaa auttoi kaksi asianajajaa. Toinen heistä oli Lokakuun liikkeessä toimiva, lastensuojeluun perehtynyt lakimies Leeni Ikonen.
Joulukuussa Eeva sai puhelun tutulta työntekijältä, joka kertoi silloisen sosiaalityöntekijän ehdottaneen lasten sijoitusta. Eeva kauhistui, ja asia jäi leijumaan ilmaan. Samalla mieltä painoi meneillään oleva rikostutkinta.
Helmikuun puolivälissä Eeva sai puhelun, jossa kerrottiin, että lapset on kuultu. Paikalla oli ollut poliisi, sosiaalityöntekijä ja kaupungin perhetyöntekijä, joka oli viettänyt lasten kanssa aiemmin vain 2,5 tuntia aikaa.
– Soitin sosiaaliasiamiehelle, joka vahvisti, että on toimittu lainvastaisesti. Teimme jälleen kantelun.
Kun Eeva näki lastensa kuulustelunauhat, hän oli järkyttynyt ja raivoissaan. Asetelma tuntui kummalliselta. Alle 7-vuotiaat lapset kuultiin miltei vuosi oletettujen tapahtumien jälkeen.
Myöhemmin kuulustelijat myönsivät virheensä. Eeva kuunteluttaa todisteeksi nauhan palaverista, jossa kuulustelijat sanovat johdatelleensa kysymyksillään lasten vastauksia. Lopulta syyttäjä päätti jättää tapauksessa syyttämättä. Asianajokulut jäivät Eevan maksettavaksi. Lastensuojelu ei maksa kuluja, eivätkä asianajokulut kuulu toimeentulon piiriin. Omavastuun osuus on vajaa puolitoista tonnia.
Eeva on pyytänyt lastensuojelun kirjauksia korjattaviksi niiltä osin, kun ne ovat olleet virheellisiä. Dokumenttien korjaaminen on tärkeää, sillä nimenomaan ne toimivat viime kädessä todisteina tapahtumien kulusta. Hän on tehnyt yhdessä sosiaaliasiamiehen kanssa yli kymmenen kantelua tapauksestaan. Kaupunki on myöntynyt maksamaan Eevalle sijoituksen aikaisten kotilomien aikana lapsista aiheutuneita kuluja. Kantelu jatkuu edelleen.
Lastensuojeluilmoituksesta on kulunut kaksi vuotta. Oman sairastelun, lasten sairastelun ja jatkuvan paineen vuoksi viime vuodet ovat menneet sumussa. Sijoituksen purkamisen jälkeen Eeva joutui tekemään hurjasti työtä saadakseen kotiinsa lapsiperheiden tukipalveluja. Kahden vuoden aikana perheessä on ollut kymmenkunta eri sosiaalityöntekijää.
Eeva istuu kansioidensa äärellä ja on valmis esittelemään kaikki tapaukseensa liittyvät päätökset, asiakirjat, kantelut, nauhoitteet ja muut dokumentit. Lapset ovat koulussa ja hoidossa. Kesällä Eevan selkää operoitiin kolmesti, eikä hän enää koskaan voi tehdä sitä fyysistä työtä, johon on kouluttautunut.
Eevan mukaan tukihenkilöt, asianajajat, sosiaaliasiamies ja muu vertaistuki ovat pitäneet hänen päänsä pinnalla. Eeva sanoo haluavansa kertoa oman tarinansa vertaistuen vuoksi; antaakseen voimia ja nostaakseen lastensuojelun ongelmat pöydälle.
– Toivon, ettei kukaan joudu kokemaan samaa.
Savon Sanomat on käynyt läpi useita Eevan tapaukseen liittyviä salaisia päätöksiä, asiakirjoja, Eevan tekemiä kanteluita ja nauhoitteita".(Savon Sanomat, 24.08.2018, äidin arkistot 24.8.2018)
Lastensuojelun "kehittäminen" ei kehitä lastensuojelua
Lokakuun Liike kiittää Eevaa oman kokemuksensa kertomisesta. Maakunnallistuvan lastensuojelun 3. kuntaraportin mukaan lastensuojelulaittomuuksistaan tunnetun Pohjois-Savon lastensuojelun sisällön kehittäminen jatkuu LAPE:n mukaisesti viiden osa-alueen teemoin, jotka ovat systeeminen toimintamalli, perhehoidon kehittäminen, laitoshoidon kehittäminen, sijaishuollon ohjaus ja valvonta sekä perhetyö ja perhekuntoutus. Kaikesta "kehittämisestä" huolimatta lastensuojelussa ei näy toivottuja muutoksia.
Varatuomari Leeni Ikonen kirjoitti lähes 20 vuotta sitten seuraavaa: "Kuopion tilastot osoittavat vakavaa asennevammaa, kun alle 18 -vuotiaista lapsista on sijoitettu kodin ulkopuolelle paljon yli maan keskiarvon. Asennevamma ilmenee luutuneina ennakkoasenteina, kyvyttömyytenä nähdä asiakas sosiaalihuollon palveluihin oikeutettuna ihmisenä.
Hallintotuomioistuimessa käsiteltävässä huostaanottoasiassa on usein kyse perheestä, joka on pyrkinyt saamaan lapselleen ja itselleen palvelua omasta kunnastaan siinä onnistumatta.
Näyttää siltä, että Kuopion lastensuojelussa tehdään hartiavoimin työtä lasten syrjäyttämiseksi. Kuopion päättäjien kannattaisi harkita koko lastensuojeluosaston lopettamista, koska se aiheuttaa niin paljon vahinkoa lapsiperheille. Mitä saisittekaan tilalle säästyneinä kuluina? Laadukasta päivähoitoa, perusopetusta, terveydenhuoltoa, lapsille harrastustoimintaa, kodinhoitajia jne."
Lokakuun Liike pyytää lastensuojelun tekaisemiin rikosilmoituksiin kyllästyneitä poliiseja ja syyttäjiä arvioimaan kuinka paljon lastensuojeluvirkailijoiden huostaanoton aikaansaamiseksi/jatkamiseksi tekaisemat rikosilmoitukset kuormittavat poliisia ja syyttäjää vuosittain?
Lokakuun Liike kysyy lukijoiltaan: Miten lastensuojelu reagoi sijoituksen/huostaanoton purkuhakemukseenne tai AVI- valitukseenne? Johtiko huostaanoton purkuhakemus tai valitus aluehallintovirastoon perheenne kohdalla tekaistuun rikossyytteeseen, pakotettuun perhekuntoutukseen, palveluitta jäämiseen tai muihin rankaisutoimiin? Mihin? Vastaukset voi lähettää info@lokakuunliike.com
Lue myös:
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/oikeusturvavakuutus-ei-korvaa-lastensuojelun-aiheuttamia-oikeusturvaongelmia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tarkista-omat-asiakirjasi
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tukiperhe-voi-muuttua-akkia-sijaisperheeksi
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tutkimusmenetelmat-osa-4-haastattelu
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/hackneyn-malli-lisasi-lastensuojelun-kustannuksia-sijoituksia-ja-oikeusturvaongelmia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/vihapuhe-sosiaalityossa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/vain-kaikista-kovimmat-selviytyvat-tarjotusta-avusta
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kuopion-mielipuolinen-sijoitusperuste-kotiavun-tarve
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kuopio-maksaa-lahes-50-000-euroa-perheen-hajottamisesta-ja-noyryyttamisesta-sitran-rahoittamassa-perhekuntoutuksessa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-kaappasi-vauvan-aidin-sairauskohtauksen-takia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/mita-seuraa-valheellisesta-insestisyytteesta-ja-puoskaroinnista
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/lastensuojelun-provokaatiot-oletko-a-huora-b-hullu-vai-c-huumehorho
http://www.lokakuunliike.com/tiina-liljebergin-blogi/perhesurmahysteria-sosiaalityntekij-epili-tiina-iti-perhesurmaajaksi
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-herattaa-suuria-tunteita-puretaan-sosiaalityontekijoiden-myytteja
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-perhepalvelut-selkokielella
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-arviointi-on-oikeusturvariski
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/monitoimijainen-arviointi-unohtaa-perheiden-oikeusturvan
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakkuus-estaa-avun-saamisen
https://www.lokakuunliike.com/raili-miettisen-blogi/avohuollon-tukitoimet-tuottavat-huostaanottoja
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-valehtelun-ja-vaarentamisen-tekniikat-osa-1
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-vaarentaa-asiakirjoja-ilman-rangaistuksen-riskia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-1-fabrikoitu-lastensuojeluilmoitus
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-2-fabrikoitu-lastensuojelulausunto
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-3-fabrikoitu-rikosilmoitus
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-4-fabrikoitu-asiakassuunnitelma
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-5-miten-tunnistaa-fabrikointi
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/asiakirjojen-panttaamisesta-ja-vaarentamisesta-on-tullut-viranomaisten-rutiinia
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalialan-tyontekijoiden-ammatillinen-edunvalvonta-havitti-perheiden-konkreettisen-avun
https://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/yksi-syrjaytetty-nuori-tuottaa-syrjayttajilleen-miljoonan
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tyomenetelmat-2-laiton-sijoitus-huostaanotto
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miten-kiireellisesta-sijoituksesta-tehdaan-pysyva-huostaanotto
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miten-sosiaalinen-ongelma-periytetaan-osa-1
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/perhekuntoutus-on-uusi-huosta-automaatti-lastensuojelun-trendit-2018
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/huostaanotot-kestavat-koko-lapsuuden-ilman-pyrkimysta-perheiden-jalleenyhdistamiseen
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/talous-v-uushuutolaisuusverkostoissa-piiri-suuri-pyorii
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/talous-i-lastensuojelu-tyollistaa-paljon-enemman-kuin-poliisi
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/talous-iii-vanhemmuudenarviointi-kasvavana-bisneksena
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/perhetyon-ja-kuntoutuksen-jasentaminen-sisaltoelementtien-avulla
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/banaali-paha-piiloutuu-byrokratiaan
http://www.knuutilaki.net/node/24
https://www.lokakuunliike.com/leeni-ikosen-blogi/hallinto-oikeudet-lastensuojelun-sokea-piste
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-uskoo-yha-psykoanalyysiin-osa-1
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-tarvitsee-reformin