Quantcast
Channel: Lokakuun liike - LL-Uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 661

Espoossa tekoäly on lastensuojelun bisnesälyn palveluksessa

$
0
0
PictureTiedon toimitusjohtaja Kimmo Alkio, kuvakaappaus MTV
Epäonnistuneen huoliliputuksen tilalle uusi digitaalinen huoliliputus

Lastensuojelua ei voi sen hankkeista päätelleen pitää oppivana organisaationa. Se näyttää toistavan muutaman vuodein välein aiemmin tekemänsä vakavat virheet- uudella nimellä ja rahoituksella.

Nyt epäonnistuneesta huoliliputuksesta puuhataan uutta digitaalista muotoa Espoossa, jossa kiireelliset sijoitukset ja huostaanotot ovat kasvaneet räjähdysmäisesti. Suomessa sijoituksen perusteluksi on riittänyt mm. kotiapupyyntö, kotikouluun hakeutuminen, home- ongelma, perhetyöntekijän muistiinpanot, perhetyöstä kieltäytyminen, osallistuminen lastensuojelun epätieteelliseen arviointiin, Nallekorttipelin tulkinta, äidin sairaskohtaus, lievä kehitysvamma tai riita lastensuojelulaitoksen henkilökunnan kanssa. Tutkittua tietoa kiireellisten sijoitusten syistä ei ole. Lastensuojelussa tutkimustietoa ei kerätä, käytetä eikä koeta tarpeelliseksi (Rosen 1994; Pekkarinen 2011; Finnila- Tuohimaa 2013). Valtakunnallisia tietoja ei ole saatavissa lastensuojelutoimenpiteistä eikä niiden syistä (Toimiva lastensuojelu, 2013, 52).
Kukaan Suomessa ei tiedä ovatko lastensuojelutoimien kohteina oikeat lapset, miksi heidät sijoitettiin, missä olosuhteissa he elävät ja miten lastensuojelun toimet ovat heihin vaikuttaneet (STM, Toimiva lastensuojelu).

Espoon kaupunki teki hiljattain palveluyritys Tiedon kanssa kokeilun, jossa analysoitiin teko­älyn avulla väestön palveluntarpeita. Tekoäly löysi muun muassa 280 tekijää, jotka ennakoivat lastensuojelun asiakkuutta. Tekoäly havaitsi sen minkä asiakkaat ovat tienneet vuosia: Espoossa triviaalit, lastensuojeluun liittymättömät asiat esim. tiettyjen palvelujen käyttö ennakoivat lastensuojelun asiakkuutta. Espoossa pelkkä lakisääteisten palveluiden hakeminen voi johtaa perheet lainvastaisesti lastensuojelun asiakkuuteen, joka puolestaan sinetöi avutta ja palveluitta jäämisen.

Tiedon eettinen edelläkävijyys: palvelujärjestelmän riskitekijöistä fabrikoidaan asiakkaiden ominaisuuksia

Sen sijaan, että lastensuojelussa etsittäisiin ja eliminoitaisiin kaikin mahdollisin keinoin palvelujärjestelmien riskitekijät, jotka johtavat havaittuihin lainvastaisiin käytäntöihin, tekoälyä käytetään keppihevosena sillä ratsastavalle bisnesälylle. Turhiin ja laittomiin lastensuojeluasiakkuuksiin johtavista järjestelmäkäytännöistä yritetään lavastaa asiakkaiden ongelmia ja ominaisuuksia. Lainvastaisista asiakashankintakäytännöistä tehdäänkin lastensuojelun asiakkuuden ja puutteellisen vanhemmuuden riskitekijöitä ja osoittimia. Sen sijaan, että Espoo resursoisi vaikkapa kotiapuun, kotiavun hakeminen voidaan luokitella vanhemmuuden riskitekijäksi, joka johtaa helposti lastensuojelun kiireelliseen sijoitukseen ja vähintään 200 000 euroa per lapsi sijaisperheessä ja 1000 000 euroa per lapsi perhekodissa maksavaan pysyvään huostaanottoon
Omia alati kasvavia kustannuksiaan ja vallan- ja reviirinlaajennushankkeitaan oikeuttaakseen lastensuojelu ei ole epäröinyt fabrikoida asiakkaiden kaikista yhteydenottopyynnöistä lastensuojeluilmoituksia ja tehdä omista asennevammoistaan ja ennakkoluuloistaan itsensätoteuttavia profetioita. Miten osallistuminen tällaiseen valehteluun ja keplotteluun sopii Tieto- yrityksen tavoitteisiin torjua korruptiota, toimia eettisenä edelläkävijänä globaalissa yhteiskunnassa ja luoda arvoa sidosryhmilleen?


Perhe- ja sosiaalipalveluiden johtaja Mari Ahlströmin mukaan Espoon tavoitteena on väline, jolla pystytään tunnistamaan riskejä- tilanteessa, jossa oikeusasiamies Petri Jääskeläinen on todennut lastensuojelun itsessään vakavaksi perus- ja ihmisoikeusongelmaksi , alan ettisiä normeja ei noudateta, alalta puuttuvat riippumattomat tuomioistuimet, tutkimustieto, valvonta, seuranta, tulosvastuu, toimivat avohuollon tukimuodot ja oikeussuojakeinot perheille, kriittinen journalismi ja työntekijöiden vastuu- ja korvausvelvoitteet väärinkäytöksistä.

Espoon aikeissa on jatkaa tekoälykokeilua. Parhaillaan käydään neuvotteluita mahdollisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Tällaisen tietorekisterin ja hälytys­järjestelmän perustaminen voi kuitenkin olla eettisesti kyseenalaista.
 Espoon kaupungin data-analytiikkakonsultti Tomas Lehtinen kertoo, että teknisesti olisi mahdollista rakentaa myös ”hälytysjärjestelmä”, joka ilmoittaisi sosiaali- ja terveyspalveluiden henkilöstölle riskitekijöiden kasaantumisesta.

Lehtinen ei kuitenkaan näe sitä välttämättä järkevänä. Tekoälyyn liittyy monia eettisiä kysymyksiä. Jokaisella ihmisellä pitää kuitenkin olla tietty yksityisyys”, Lehtinen sanoo.

”Näen tekoälyn käytössä myös isoja riskejä. Esimerkiksi jos kone alkaisi tehdä päätöksiä tuosta vain. Tekoälyn pitää olla työntekijöille tukiäly. Se ei voi tehdä päätöksiä ihmisten puolesta. Tekoälyn käyttö vaatii kaupungeilta myös läpinäkyvyyttä. Ihmisten pitää tietää ja voida luottaa siihen, miten tietoja käytetään".

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan mukaan henkilötietojen suojaa koskeva sääntely on hallituksen sote-esityksessä olennaiselta osin puutteellista perustuslain kannalta.
Tieto- yrityksen palveluksessa työskentelee noin 14 000 ammattilaista lähes 20 maassa. Tiedon liikevaihto on noin 1,5 miljardia euroa. Tieto on saanut murskakritiikkiä it- järjestelmien virheistään ja muista sähläyksistään.
Julkinen sektori näyttää ajautuneen niin sijaishuollon kuin it-alan konsulttien ja bisnesmiesten maksuautomaatiksi.

PictureSosiaalityöntekijä Mari Ahlström, kuvakaappaus MTV
Lastensuojelun hankkeille oma riskipisteytys- ja huoliliputusjärjestelmä

Lastensuojelun hankkeet tarvitsevat kiireellisesti oman riskipisteytyksen ja huoliliputusjärjestelmän.
Lastensuojelun riskipisteytykseen ei tarvita kallista tekoälyä vaan ainoastaan historiallista muistia ja kokemustietoa.

Asiakkaille muodostuu lastensuojelussa automaattisesti vakava tietosuoja- ja oikeusturvariski

1) mikäli mukana on joku seuraavista
:
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sijaishuollon-hullunkuriset-riskiperheet
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelujarjestot-viimein-kuriin
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-moniammatillinen-asiantuntijaryhma-turhake-kyseenalaisten-huostaanottopaatosten-tueksi
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-moniammatillinen-yhteistyo-havittaa-niin-vuorovaikutuksen-kuin-vastuun
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-ja-psykiatrian-rajapinta-on-tuulinen-paikka-potilaalle

2) Asiakkaiden oikeusturva vaarantuu automaattisesti mikäli hanke mahdollistaa laittomat sijoitukset, jotka toteutetaan yleensä tällä kaavalla:
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tyomenetelmat-2-laiton-sijoitus-huostaanotto
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-edunvalvojien-maaramisperusteet-ja-toiminta-ovat-lainvastaisia

3) Asiakkaiden oikeusturvariskit lisääntyvät mikäli hankkeiden valvonta jätetään tyypilliseen tapaan retuperälle eli lastensuojelun omavalvonnan varaan.
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/pukit-jalleen-kaalimaan-vartijoina-sijaishuollon-edunvalvojat-perheiden-jalleenyhdistamista-kehittamassa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/alkaa-jattako-lastensuojelun-arviointia-ja-kehittamista-sosiaalityontekijoille
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tehdaanko-lastensuojelun-tiekartastakin-sosiaalityontekijoiden-ammatillista-edunvalvontaa

Lastensuojelun johto tarvitsee oman huoliliputuksen

Valitettavasti lastensuojelun johdon väärinkäytökset eivät johda huoliliputukseen. Lastensuojelun johtamisen suurin ongelma on, että johdon rikoksia ja väärinkäytöksiä hoidetaan palkallisella sairaslomalla, siirroilla ja tehtävänimikkeiden ja titteleiden vaihdoksilla, ei rikostuomioilla, korvausvelvoitteilla tai irtisanomisilla. Väärin toimivasta johtajasta ei tule irtisanottua eikä tuomittua vaan väärin toimiva, usein palkittu erityisosaaja , muutosjohtaja, konsultti tai terapeutti.

– Sote-uudistus on saamassa dystopisia piirteitä. Ihmiset aiotaan pisteyttää järjestelmää hyödyttäviksi ja hyödyttämättömiksi palasiksi. Saavatko lapset jo syntyessään oman kastimerkkinsä vanhempiensa pisteytyksen perusteella? Maria Guzenina twiittaa.

Satu Taavitsainen vastustaa uutta mallia jyrkästi.

– Ihmisten pisteytys on jo niin sairasta touhua, että kuvottaa. Vastustan jyrkästi. Se on helppo välttää toteuttamalla sote niin, että palvelut järjestää ja tuottaa julkinen toimija. Silloin ei rahan ansaitseminen kiilu silmissä, vaan ihmisten hoitaminen on perustehtävä, Taavitsainen twiittaa.
Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan mukaan lastensuojelun kustannusrakenne on läpinäkymätön, kallis ja mahdollistaa valvonnan ollessa heikkoa lapsen kannalta epätarkoituksenmukaiset ratkaisut.

Hänen mukaansa lastensuojelun sijaishuolto on säädettävä perusopetuksen eli koulujemme tapaan liiketaloudellisen voiton tavoittelun ulkopuolelle.

Termistä ehkäisevä lastensuojelu tulisi luopua ja sitä koskevat lastensuojelulain säännökset kumota. Sama normipurku koskisi myös lastensuojelun avopalveluita. Nämä palvelut löytyvät eri säädöksistä, kuten sosiaalihuoltolaista, tavanomaisina lasten ja perheiden palveluina.



Perhe- ja sosiaalipalveluiden johtaja Mari Ahlströmin kannattaisi tutustua Espoon edellisen huoliliputuksen huonoihin tuloksiin, jotka aiotaan nyt kerrata uudessa digitaalisessa versiossa.
 Tajua- mut toimintamallin käyttöönottomotivaatiota ovat vähentäneet kyseenalainen lisäarvo ja puutteet tavassa, jolla hanketta on johdettu ja myyty. Nuorten opiskelu- ja työllistämispalvelut perustuivat pakkoon eivätkä johtaneet nuorten toivomiin tuloksiin, muutoksen tuomaa hyötyä ei tunnettu, hanke kohdistui opettajien (ja muidenkin ammattiryhmien) mielestä epäolennaisiin seikkoihin ja kehittämiskeinot eivät näyttäneet tukevan tavoitteisiin pääsyä (nuorten ongelmien ratkeamista) (Sitra 97, 2015, 25).

Tutkimusprofessori Tom Arnkil esitti huolensa toimintamallista;" Lupaavalta kuulostava periaate merkitsee ikävää rohkaisua salailuun..järjestelmä vapauttaa huolen kantajan kohtaamistilanteista ja kannustaa piilotteluun. En haluaisi olla oppilaan vanhempi, joka joutuu arvailemaan, onko hänen lapsestaan liputettu".

Sitran selvityksistä paljastuu, että toimintamalli toisti lastensuojelun ja sen moniammatillisen yhteistyön ongelmia:
Nuoriin ei tutustuttu, nuoria ei otettu mukaan kehittelyyn, heitä ei kuultu eikä heillä ollut vaikutusvaltaa itseään koskeviin suunnitelmiin, osallistumismahdollisuudet eivät olleet aitoja, toimintamallin henki oli negatiivinen, pakottava tai syyllistävä, vastuut jäivät epäselviksi, toimintamallin pilotointi oli liian lyhyt ja malli otettiin valmiina käyttöön vaihtoehtoja pohtimatta, toimijoiden esim. etsivän nuorisotyön toiminnansisältöä ei tunnettu, hyödyt ja onnistumistarinat eivät olleet havainnoitavissa ja ulkopäin tulevat pakot eivät lisänneet nuorten toimijuutta.

Yksi pääongelmista oli se, ettei nuorten tarpeenmukaisia palveluja ylipäätään ole olemassa. Nuoret eivät saaneet aina riittävästi apua, vaikka avuntarve olisi tunnistettu ja tiedostettu ajoissa. Nuorille ei kaikissa tilanteissa löytynyt tarvetta vastaavia, ennaltaehkäiseviä palveluita.

Nuorten syrjäytymisen ehkäisemisessä keskityttiin vahvasti koulutus- ja työllistymispalveluihin. Vaikeimmin työllistyvät nuoret tarvitsevat kuitenkin ensisijaisesti niin sanottuja sosiaalisen vahvistamisen palveluja, jotka motivoivat sekä tukevat arjenhallintaa ja voimavarojen lisäämistä. Vanhemmat olivat huolissaan koulutus- ja työllistämistoimenpiteistä, jotka perustuvat pakkoon. Ne lisäävät heidän tulkintansa mukaan nuorten huonojen kokemusten kierrettä tai vaikeuttavat oman alan löytämistä. Pahimmillaan ne voivat vahvistaa nuoren epäonnistumisen tunnetta ja kokemusta omasta kyvyttömyydestä (Sitra 110, 2016, 20).


Lue myös:
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tarkista-omat-asiakirjasi
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tuottoisa-myytti-riskiperheista
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-arviointivimma-salaseulontoja-puutteellisilla-menetelmilla
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-arviointi-on-oikeusturvariski
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kunnat-ja-lastensuojelujarjestot-elavat-huostaanotoista
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/eun-tietosuoja-asetus-tuo-uusia-oikeuksia-kansalaisille
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tutkimustiedon-keruuta-vai-asiakassegmentointia-yritysten-tarpeisiin
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-sosiaalityontekijat-valtasivat-tyovoimatoimistotkin
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/urkinta-lisaantyy-lastensuojelussa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/professori-varoittaa-potilastietojen-arkisto-kannan-riskeista
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelija-urkki-130-perheen-tiedot-oulussa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lokakuun-liikkeen-uhkakuvat-toteutuivat-sote-pisteytyksessa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/asiakirjojen-panttaamisesta-ja-vaarentamisesta-on-tullut-viranomaisten-rutiinia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalihuollon-tiedonhallinta-uudistus-rapauttaa-asiakkaiden-oikeusturvaa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-1-fabrikoitu-lastensuojeluilmoitus
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-2-fabrikoitu-lastensuojelulausunto
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-3-fabrikoitu-rikosilmoitus
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-4-fabrikoitu-asiakassuunnitelma​
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-5-miten-tunnistaa-fabrikointi
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/lastensuojelun-porttiteoria-avunpyynto-avautuminen-ja-lasu-asiakkuus-portteja-elinkautisiin
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-valehtelun-ja-vaarentamisen-tekniikat-osa-1
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tyomenetelmat-2-laiton-sijoitus-huostaanotto
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/talous-iii-vanhemmuudenarviointi-kasvavana-bisneksena
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/talous-ii-lastensuojelujarjestot-bisneksen-syrjassa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-kehittamisen-ihanteet-ja-todellisuus
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lasten-ja-perheiden-ongelmat-vahenevat-sijoitukset-lisaantyvat-ilman-tietoa-sijoitussyista
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lokakuun-liikkeen-uhkakuvat-toteutuivat-sote-pisteytyksessa




Viewing all articles
Browse latest Browse all 661

Trending Articles