Quantcast
Channel: Lokakuun liike - LL-Uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 661

Seksuaalinen kaltoinkohtelu - 12-vuotiaat myyvät seksiä ja Helsingin lastensuojelu väittää ilmiötä uudeksi ymmärtämättä omaa osallisuuttaan ilmiön kehittymiseen

$
0
0
PictureNamusedästä merkkivaatteisiin ja huumeisiin
Alaikäisten seksikauppa ei ole tieteellisesti tutkittua vaikka se on ilmiönä tuttu lasten ja nuorten kanssa työskenteleville kertoi Helsingin Sanomat 22.9.2017. Alle 18-vuotiaiden seksikauppaan törmätään usein.

Asiantuntijoiden mukaan seksistä maksetaan rahalla, ravinnolla, trendivaatteilla, tupakalla, yöpaikalla, alkoholilla ja huumeilla. Seksikauppa ei liity pelkästään tyttöihin. Seksiä myyviä nuoria on niin tytöissä, pojissa kuin muunsukupuolisissakin. Asiantuntijat puhuvat alaikäisten kohdalla prostituution tai seksikaupan sijaan vastikkeellisesta seksistä, koska seksin osto tai sen yrittäminen alle 18-vuotiaalta on rikos, jossa alaikäinen on rikoksen uhri. Vastuu on näissä tilanteissa aina seksiä ostavalla henkilöllä.

”Nuoret kohtaavat seksinostoyrityksiä jatkuvasti”, kertoo Nuorten Exit ry:n toiminnanjohtaja Anna Nuotio. Exit – pois prostituutiosta ry on perustettu vuonna 2008 ja ry työskentelee seksuaalisen kaltoinkohtelun ja prostituution vähentämiseksi keskittymällä ennaltaehkäisyyn sekä tiedottamis-ja vaikuttamistyöhön.
Nuorimmillaan seksiä myyvistä nuorista puhuttaessa tämän hetkisen vähäisen tutkimustiedon mukaan on kyse yläasteikäisistä 12-13-vuotiasta lapsista Väestöliiton erityisasiantuntija Kirsi Porraksen mukaan.

Helsingin poliisin rikoskomisario Teija Koskenmäki-Karaharjun mukaan seksiä yritetään ostaa netissä jopa kymmenvuotiailta ja siitä ylöspäin.

Lastensuojelun tietoon on tullut parin viime vuoden aikana myös ihmiskauppaepäilyjä, joissa ulkomailta on tuotu alaikäisiä lapsia Suomeen seksikauppaa varten.

Seksikauppaa käydään jatkuvasti, mutta lukumääristä on vaikea antaa arviota, sillä aiheesta ei ole tehty Suomessa tutkimusta.

Epäilyjä nuorten prostituutiosta nousee esiin säännöllisesti vanhempien ottaessa yhteyttä lastensuojeluun. Kotona on voitu huomata, että nuorella onkin yhtäkkiä paljon ylimääräistä rahaa.

”Vielä viisi vuotta sitten tällaista ei ollut”, kokee Helsingin lastensuojelun sosiaalityön päällikkö Sanna Teiro. ”Asia on voinut todentua, jos vanhempi on ruvennut tutkimaan nuoren tietokonetta tai kännykkää ja löytänyt sieltä jotain”, Teiro pohtii.

”Aihe jää vähän pimentoon. Varmasti yksi syy on se, että asiasta ei hirveästi kysytä nuorilta. Teema voi olla vähän ahdistava, kun puhutaan alaikäisistä”, Kirsi Porras totesi.

Ostokontakteista suuri osa luodaan netissä seksin ostajia löytyessä myös kaduilta. Lapsilla ja nuorilla on eniten mahdollisuuksia luoda asiakkuussuhteita sosiaalisessa mediassa, sillä anonyymissä nettiympäristössä kynnys vastata tarjouksiin ja tarjota seksiä on matalampi.
Suurin osa seksin ostajista on aikuisia miehiä, jotka luovat yhteystietoja vaihtamalla pitempiaikaisia suhteita seksiä myyviin lapsiin ja nuoriin.

Kaduilla alaikäisiltä ostetaan ja yritetään ostaa seksiä Helsingin keskustan lähettyvillä paikoissa, joihin nuoret kokoontuvat. Poliisi saa kadulla tapahtuvasta seksikaupasta usein vihjeitä esimerkiksi vartijoilta, kertoo rikosylikomisario Jari Koski.

Tieto esimerkiksi päihteitä seksiä vastaan tarjoavista aikuisista leviää nopeasti nuorten keskuudessa. Tämän jälkeen tutustutaan lyhyesti, lähdetään mukaan aikuisen asunnolle ja harrastetaan seksiä. Lasten seksuaalisessa hyväksikäytössä yhdellä epäillyllä voi olla useita uhreja.

Seksi- ja erotiikka-alalla toimivien ihmisten sekä ihmiskaupan uhrien osallisuutta ja oikeuksia edistävän asiantuntijajärjestö Pro-tukipisteen palvelujohtaja Minna Huovinen avaa:

"Prostituutio on laaja ilmiö, jonka alle menee monenlaisia asioita ja toimintaa. Saman käsitteen alla on aikuisten välistä, sopimukseen perustuvaa seksityötä. Siitäkin voidaan puhua vastikkeellisena seksinä, mutta käsite on vakiintunut alaikäisiin, jotta asioita ei sekoiteta. Alaikäisten kohdalla kyse ei ole seksityöstä, sillä he ovat suojelun kohteena”

”Vastikkeellisessa seksissä ei ole kysymys palvelun tarjoamisesta, vaan kaupallisesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä, jossa seksinostaja käyttää hyväkseen nuorten haavoittuvaa asemaa. Sen sijaan, että puhutaan siitä, että nuori myy seksiä, pitäisi puhua siitä, että nuoret kohtaavat kaupallista seksuaalista hyväksikäyttöä ja seksinostoyrityksiä. Usein näissä tilanteissa seksinostaja on aikuinen”, Exit ry:n Anna Nuotio sanoo.

”Tässä vaihdetaan kaikkea mahdollista. Jos puhutaan nuorista, jotka pärjäävät sinänsä ihan hyvin, että heillä on esimerkiksi koulupaikat sun muut, niin silloin tähän saattaa liittyä esimerkiksi arvokkaiden trenditavaroiden hankintaa tai siihen vaihtamista. Ostajien puolella tarjotaan silloin enemmän tavaran kaltaisia vastikkeita kuin rahaa”, Minna Huovinen sanoo.

Nuori voi mieltää tilanteet seurusteluksi myös ja tällöin vastikkeellisen seksin tunnistaminen sekä tunnustaminen vaikeutuu.

Osalle nuorista seksin myyminen ei jää vain kertaluontoiseksi kokeiluksi, vaan he saattavat jatkaa seksikauppaa aktiivisesti. 16-vuotiaalla on seksuaalinen itsemääräämisoikeus, vaikka seksuaalipalvelujen ostaminen tai sen yritys alle 18-vuotiaalta on tekona rikos. Suurin osa poliisin tutkittavana olevista tapauksista, joihin liittyy seksin ostamista alaikäiseltä, tulee internetistä poliisin oman paljastavan seksuaalirikostutkinnan kautta.

Lastensuojelullisessa työssä lasten seksuaalista kaltoinkohtelua koetetaan estää kiireellisillä sijoituksilla, jos tieto tilanteesta tulee vanhemmalta tai poliisilta kotonaan asuvasta lapsesta. Toisaalta nuoret, jotka tulevat Pro-tukipiste järjestön työn piiriin joko suoraan tai ammattilaisten konsultaation kautta, ovat yleensä olleet jo huostaan otettuja ja heistä on tehty lastensuojeluilmoitus.

”Usein elämä on monelta osin kaaoksessa”, Minna Huovinen sanoo.

Nuorten kanssa työskenteleviltä puuttuu usein taito kohdata alaikäinen, jolla on taustallaan vastikkeellisen seksin kokemuksia. Ongelmana on tutkimuksen puute ja se, että tieto on sirpaleisesti eri toimijoiden hallussa.

Pro-tukipiste tarjoaa palvelujaan lastensuojelulle, jotta voitaisiin selvittää mikä rooli prostituutiolla on nuoren elämässä ja mitä toimenpiteitä pitäisi tehdä.

”Tällaisissa tilanteissa pitää luoda luottamusta. Tarkoitus on saada nuorelle apua”, Huovinen sanoo.
Väestöliiton Kirsi Porras toivoo, että ammattilaisia koulutettaisiin paremmin kohtaamaan nuoret ja tunnistamaan asenteensa ja myös hakemaan tukea omien kokemustensa käsittelyyn. 

"Ei tarvita kuin pieni ilme työntekijältä, josta nuori tekee tulkinnan, että okei, ei olisi ikinä pitänyt kertoa tästä”, Väestöliiton Kirsi Porras huomauttaa.

Nuoret, joilla ei ole suojaavia tekijöitä, ovat alttiimpia ajautumaan vastikkeellisen seksin pariin. Sosioekonomisella taustalla tai asuinalueella ei ole Nuotion mukaan merkitystä.

”Se, että nuorella on yksikin turvallinen aikuinen, mahdollisuus puhua asioista ja kykyä tunnistaa kaltoinkohtelevia tilanteita, suojelee nuorta kaikelta kaltoinkohtelulta. Sellaiset nuoret huolestuttavat, jotka eivät saa omia rajoja ja itsetuntoa vahvistavaa viestiä mistään. Hyväksikäyttävissä tilanteissa nuori voi kokea, että ainoa saatava positiivinen palaute liittyy seksuaalisuuteen tai ulkonäköön”, Anna Nuotio sanoo.

Ilmiö suinkaan ole uusi, vaan tulosta pääkaupunkiseudun sekä koko Suomen lastensuojelutyöstä vuosikymmenien takaa. Jo pelkästään se, ettei huumeita vastaan vuosikymmeniä taistelleessa Suomessa ole mitään tutkimustietoa alaikäisiltä ostetusta vastikkeellisestä seksistä on rakenteellista väkivaltaa entisiä, nykyisiä ja tulevia hyväksikäytettyjä kohtaan.

Tämänhetkiset toteutetut lastensuojelulliset toimintatavat ovat tutkitusti lasten suojaavia tekijöitä vähentäviä. Useat sijaishuollossa kasvaneet lapset ovat kertoneet kokemuksistaan hellyyttä ja rakkaudenosoituksia vaille jääneinä. Sijoitus tarkoittaa usein siirtymistä ojasta allikkoon. Lastensuojelutyön voidaan siis havaita tuottavan osalle lapsista ja nuorista leimoja, heikkoa itsetuntoa ja kuulumattomuuden kokemuksia ja näin ollen mahdollistavan lasten ajautumisen hyväksikäyttäviin suhteisiin.

1990-luvun lopulla ei ollut mitenkään outoa, että 12-vuotias myi itseään amfetamiinista Helsingissä vuosien ajan saamatta tukea. Joutuessaan 16-vuotiaana ulos katkaisuhoitolaitoksesta kannabiksen vuoksi, hän jäi ilman sosiaalitoimen ja lastensuojelun tukea, ja laitoksen ulko-ovella odotti jo täysi-ikäinen diileri seuraavan piikin kanssa odottaen seksuaalista vastapalvelusta.

Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö ja seksuaalinen kaltoinkohtelu kuten muukaan lasten kaltoinkohtelu ei ole Suomessa ja varsinkaan Helsingissä uusi ilmiö, vaikka ilmiöstä ei tehdä tilastollista tutkimusta Helsingissä.
On myös väkivaltaa väittää, ettei väkivaltaa olisi ollut . Kun lastensuojelussa korkeassa asemassa työskentelevä kokee ettei väkivaltaa ole ollut ja ilmoittaa ilmiön uudeksi, on kysymys jo rakenteellisesta väkivallasta, jota ei suostuta tunnustamaan. 

Paremman tuen kehittäminen lapsille vaatii ongelman ja siihen vaikuttavien tekijöiden tunnustamista ja korjaavien työmenetelmien suunnitelmallista toteuttamista.

Lähde:

Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville (HS - 22.9.2017):
http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005377708.html…

Tutustu myös:
Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö (D - Terveyskirjasto):
https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti…

Nuorten Exit:
https://nuortenexit.fi/

EXIT – POIS PROSTITUUTIOSTA RY:
https://nuortenexit.fi/toimintamme/exitry/

Pro-tukipiste:
https://pro-tukipiste.fi/

Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö vähentynyt, tapauksia silti yli 1 500 vuodessa (MTV - 21.11.2015):
https://www.mtv.fi/…/lasten-seksuaalinen-hyvaksika…/5570494…

Picture


Viewing all articles
Browse latest Browse all 661

Trending Articles