Quantcast
Channel: Lokakuun liike - LL-Uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 661

Kotiopetus on tuloksellista ja turvallista- Miksi lastensuojelu piinaa kotikoululaisia?

$
0
0
Picture
Suomessa on oppivelvollisuus, mutta ei koulupakkoa.
Kotikoulua käy Suomessa 300 lasta. Kustannuksista vastaavat vanhemmat.

Kotiopetukseen riittää Suomessa vanhemman ilmoitus. Kunta valvoo opintojen edistymistä.
Kotiopetus tuottaa parempia oppimistuloksia kuin kouluopetus.
Ruotsista, jossa kotiopetus on tehty luvanvaraiseksi virtaa Suomeen kotiopetuspakolaisia.

Suomessa sosiaalidemokraatit ajavat kotiopetuksen
luvanvaraistamista, joka tarkoittaa käytännössä kotiopetuksen loppumista. Opetushallituksen mukaan kotiopetus sujuu nykyisin pääosin hyvin:
– Yleensä vanhemmat, jotka tämän ratkaisun tekevät, ovat sen harkinneet. He pystyvät sitoutumaan siihen, opetusneuvos Irmeli Halinen katsoo.

Perheet päätyvät kotiopetukseen monista syistä.

”Taustalla voi olla uskonnollisia näkemyksiä, tai kodin arvot ovat joutuneet törmäyskurssille koulun arvojen kanssa. Joskus syynä voi olla perheen lähteminen maailmalle, jolloin vanhemmat vastaavat opetuksesta tietyn ajan. Lapsen sairaus tai muut ongelmat voivat johtaa kotiopetukseen, samoin koulujen lakkauttamiset ja pitkät koulumatkat”, Ulla Laine luettelee.

Eskolan kotikoulu päätettiin perustaa, koska kaupunki lakkautti keskellä kylää toimineen ala-asteen vuonna 2013. Ne vanhemmat, jotka eivät halunneet lähettää lapsiaan koulukyydeillä keskustaan, ryhtyivät itse vastaamaan koulun jatkuvuudesta.

Satu Kumpulainen ei halunnut lastensa joutuvan käyttämään koulumatkoihinsa tunteja päivittäin. Hän on myös vakuuttunut siitä, että pienen koulun turvallinen, stressitön ympäristö on alakoululaisille hyväksi ja tuottaa vahvan itsetunnon.
”Minulle oli itsestään selvää, että pienet pojat eivät lähde pitkien matkojen taakse ja isoihin yksiköihin”, hän sanoo.
Kumpulaisten kaksi nuorinta lasta saavat nauttia kotikoulun rauhallisuudesta ja pienen ryhmän eduista. Äiti pitää sitä erityisen tärkeänä eskaria käyvälle Kostille, joka sairastaa epilepsiaa ja on todennäköisesti aistiyliherkkä.

Opetus tapahtuu luokassa vanhempien palkkaaman opettajan johdolla. Luokka sijaitsee koulurakennuksessa, jonka kylän asukkaiden perustama Eskolan kyläpalvelu Oy osti kaupungilta.

Picture
 Apua syrjäytyneille

Furujen perheessä isä Niklas on ottanut kasvavassa määrin vetovastuun kotikoulusta, kun taas äiti Heidi on keskittynyt enemmän vapaaehtoistyöhön vapaakirkon diakoniajärjestössä.
Työtä tehdään yhdessä rikosseuraamuslaitoksen ja työvoimahallinnon kanssa. Toimintaan kuuluu ehkäisevää päihde- ja kriminaalityötä, kuntouttavaa työtoimintaa sekä ruoka-apua.

Picture
Kouluna vene

Meretniemen perhe myi omaisuutensa ja aikoo purjehtia maailman ympäri kuudessa vuodessa, kerrotaan mtv-uutisissa. Mukaan lähtee Riikka-äiti sekä perheen kolme lasta, 7-, 5- ja 3-vuotiaat Aarre, Kerttu ja Martta.

– Lapset ovat aivan innoissaan. Veneessä olemiseen he ovat jo tottuneet, kun olemme purjehtineet heidän kanssaan. 

Jos aikoo viettää kuusi vuotta purjehtien maailman ympäri, pitää kotikoulua kolmelle lapselle ja olla globaalisti yhteydessä kaikkialle, varusteiden täytyy olla kunnossa.

– Aluksessa on serveri ja Suomessa 15 opettajaa, joiden kanssa ollaan yhteydessä Skypessä.

Lisäksi mukana on paljon viestintälaitteita ja kameroita, joilla reissu dokumentoidaan kaikin tavoin.

– Tarkoitus on pitää blogia sekä suomeksi että englanniksi. Olemme myös Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa.

Valitettavasti kotikouluun siirtyminen ei aina suju yhtä hyvin kuin Komulaisilla, Furuilla tai Meretniemillä.

Picture
Kotiopetuksessa olevia vainotaan viranomaisten taholta

Lastensuojeluilmoituksia, pelkoa huostaanotosta tai koulun päätös olla antamatta lapselle koulukirjoja.
Tätä voi pahimmillaan olla arki perheessä, jossa lapsi on kotiopetuksessa, kertoo Helsingin Uutiset.

Suomen Kotiopettajat ry:n puheenjohtajalla, viiden lapsen isällä, Juhani Paavolaisella, on kokemusta jälkimmäisimmästä.

– Kotiopetuksessa olevia vainotaan viranomaisten taholta, toteaa Paavolainen, jonka lapsille koulu ei suostunut aikanaan antamaan oppikirjoja.

Paavolaisten kaikki viisi lasta ovat olleet kouluopetuksen lisäksi myös kotiopetuksessa.
Loviisassa asuessaan koulu ei antanut lapsille oppikirjoja. Asiaa puitiin 2000-luvun alussa hallinto-oikeutta ja korkeinta hallinto-oikeutta myöten.

Paavolainen arvostelee hallinto-oikeuden linjausta, ettei kunnan tarvinnut antaa kotiopetuksessa olevalle oppikirjoja. Samoin todetaan myös opetushallituksen kotiopetusohjeissa.

– Kyseessä on ohje, joka ei perustu lakiin! Jokainen tajuaa, että jos lapsilta otetaan kirjat pois, niin eihän se ole oikein. Mikään laki ei kiellä kuntaa antamasta kirjoja, toteaa Paavolainen ja vetoaa perustuslakiin, jossa mainitaan, että perusopetus on maksutonta.
Opetushallituksen omilla sivuilla todetaan myös, että "Mitkään säädökset eivät estä kuntaa antamasta maksuttomia oppikirjoja tai muita palveluja kouluopetukseen osallistumattomalle oppivelvolliselle".

Paavolainen on vuosien aikana saanut yhdistyksen puitteissa lukuisia yhteydenottoja vanhemmilta.
– Tiedän myös tapauksia, joissa jo ilmoitus lapsen kotiopetukseen siirtymisestä on ollut syy lastensuojeluilmoituksen tekemiseen. Myös huostaanotolla on uhkailtu.

Kotikouluun johtaneita syitä on usein monia, niin myös Paavolaisilla: kiusaamista, koulunkäyntivaikeuksia ja näkemyseroja.

– Kotiopetuksesta on tullut oikeustaistelu, joka kulminoituu jo ihmisoikeuksien puolelle, Paavolainen toteaa ja painottaa, ettei kotiopetukseen tarvitse olla erityisempää syytä.

Lohjalainen 16-vuotias Kalle Kujanpää sai kevään 2015 ylioppilaskirjoituksissa peräti 10 laudaturia ja yhden eximian. Hän kertoo salaisuudekseen kotiopetuksen.
Kujanpää aloitti peruskoulun vuotta muita aiemmin ja suoritti sen vuotta muita nopeammin. Opettajina toimivat äiti ja isä muiden töiden ohella. Peruskoulu saa huippuoppilaalta kritiikkiä:

– Hyvät opiskelijat ja ei niin hyvät laitetaan kaikki samoille kursseille jolloin jompikumpi ryhmä väkisin kyllästyy. Toiset eivät saa tarpeeksi haastetta ja toisille sitä haastetta on liikaa. Sen takia valitsin kotikoulun ja iltalukion, että pystyisin opiskelemaan asioita sillä vaikeustasolla, mikä on itselle sopivin vaihtoehto.

Picture
Homekoulut ja koulukiusaaminen ajavat lapsia kotiopetukseen

Kotona opiskelu on joidenkin vanhempien ratkaisu, kun lapset oireilevat koulussa sisäilman takia, kertoo Iltalehti. Jotkut vanhemmat kokevat, että viranomaiset suhtautuvat asiaan nihkeästi. Onni Saxberg ja Hanna Savolaisen tytär Manna ovat kotiopetuksessa Onnin äidin Susanna Saxbergin kotona.

Iltalehti on uutisoinut Akaan Viialan Keskustan koulun sisäilmaongelmista. Pahiten oireilevia oppilaita on nyt siirretty väistötiloihin.
Kotiopetuksessa on omat haasteensa mutta myös hyvät puolensa.
- Opetin lapsille murtolukuja paistamieni lettujen avulla samaan tapaan kuin oppikirjoissa on piirakankuvia. Pidämme tiiviitä oppitunteja. Lapset oppivat 20 minuutissa saman kuin koulun 45 minuutin oppitunnilla, opettajana pitkään työskennellyt Susanna Saxberg toteaa.

Kunnat uhkailleet lastensuojelulla

Kolmen lapsen äidillä Eevalla on monen vuoden kokemus lasten oireilusta homekoulussa.
- Kunta ei myöntänyt, että koulussa olisi mitään sisäilmaongelmia. Opettajat tajusivat tilanteen ja soittivat joskus minulle, että lapsi yskii hirmuisesti luokassa. He kysyivät, että haemmeko hänet kotiin vai mitä tehdään.
Eevan lapset ovat olleet kukin kotiopetuksessa useaan otteeseen vuosien aikana, kun vanhemmat ovat yrittäneet etsiä heille tervettä koulua.

Kotiopetuksen järjestäminen ei ole ollut helppoa, mutta se on onnistunut vanhempien joustavien työaikojen ansiosta. Kotiopetus on luonnollisesti rajoittanut lasten sosiaalista elämää. Koulussa sovitaan monista menoista, joista kotona opiskeleva jää paitsi.
Eeva on ollut vapaaehtoistyön kautta yhteyksissä myös muihin kotonaan lasta opettaneisiin vanhempiin.

Hänen mukaansa kunnasta on joskus uhkailtu vanhempia, että lastensuojelu saattaa puuttua tilanteeseen, vaikka kotiopetus on lain takaama oikeus.

Myös Hanna Savolainen kokee, että kotiopetuksen järjestämisestä ei saanut kunnalta riittävästi tietoa, ja asiaan suhtauduttiin nihkeästi. Koulusta tietoa ei herunut. Hän sai kuvan, että lapsella pitää olla kotikoulussa pedagogisen koulutuksen saanut opettaja.

Lokakuun Liikkeeseen otti hiljattain yhteyttä äiti, joka oli siirtänyt lapsensa kotiopetukseen koulukiusaamisen takia. Koulu teki lastensuojeluilmoituksen asiasta. Vaikka äiti oli jo sopinut opetuksen järjestämisestä kotiopetuksena lastensuojelu katsoi oikeudekseen tunkeutua poliisien kanssa perheen kotiin kuulustelemaan lasta, joka ahdistui kuulustelemisesta ja pelkäsi joutuvansa takaisin kiusaavaan kouluun.

Suojassa kiusaamiselta kotikoulussa

Perusopetuslain mukaan opetukseen osallistuvalla on oikeus turvalliseen oppimisympäristöön. Kuitenkin 80% kasiluokkalaisista on sitä mieltä, että aikuiset eivät puutu koulukiusaamiseen.
Peruskoulujen ylimmillä luokilla jatkuvaa kiusaamista koki 4000 poikaa ja 3000 tyttöä vuonna 2013.
"Kiusaamisongelma on paisunut entistä moniulotteisemmaksi, kun koulut ovat muuttuneet kansainvälisten kulttuureiden sulatusuuneiksi.
Kiusattu lapsi ei saa apua kuuntelemalla julkkisten kiusaamiskokemuksia. Kiusaajat eivät lopeta vainoamista istumalla jälki-istuntoja. Opettajat, perheet ja koululääkärit eivät saa tukea ongelmatilanteisiin lukemalla KiVoja oppaita. Kiusaaminen ei lopu sillä, että koulussa laaditaan suunnitelma, jossa lukee mitä pitäisi tehdä. Niin kauan kuin kouluväkivalta jatkuu, syyllistyy opetuksen järjestäjä laittomuuksiin.
On aika puhua kiusaamisen alle haudatuista asioista niiden oikeilla nimillä: pahoinpitely, vainoaminen, laiton uhkaus, salakatselu", vaatii Mirita Saxberg.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila on huolissaan siitä, että hallituksen toimet lisäävät koulukiusaamista. Hallitus aikoo muuttaa peruskoulujen ja lukioiden järjestyssäännöt vapaaehtoisiksi.

Kouluilta poistuu velvollisuus tehdä suunnitelma, jolla suojataan lapsia ja nuoria väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä.

Kurttilan mukaan hallituksen esitys vaarantaa lasten turvallisuuden ja opettajien jaksamista ja vähentää mahdollisuutta puuttua kiusaamiseen.

Kotiopetus on turvallisempaa kuin kouluopetus. Kotiopetuksessa ei tarvitse olla tekemisissä viranhaltijoiden, kiusaajien ja heidän vanhempien kanssa.

Kotiopetus myös tuottaa parempia oppimistuloksia kuin kouluopetus. Keskimäärin kotioppilaat pärjäävät paremmin kuin 86% kouluoppilaista.

Parempien arvosanojen lisäksi kotona opetetut lapset ovat koulua käyneitä sosiaalisempia, aktiivisempia, onnellisempia, ja heillä on positiivisempi kuva itsestään.

 
Miksi parempiin oppimistuloksiin pyrkiminen ja lasten turvaaminen koulukiusaamiselta ja homehaitoilta ärsyttää valtiota niin paljon, että se on poistanut kotioppilailta oikeuden koulukirjoihin, kouluterveydenhuoltoon ja muihin koulupalveluihin?

Miksi viranomaiset ovat ottaneet tehtäväkseen vainota kotikoululaisia?

Lue myös:

http://www.lokakuunliike.com/elena-maria-uusitalon-blogi/kotikoulu-on-oiva-vaihtoehto
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/palveluihin-palaa-miljardeja-silti-nuoret-syrjytyvt
http://www.lokakuunliike.com/mirja-heleniuksen-blogi/-koulukiusaamisen-karut-kasvot
http://www.lokakuunliike.com/mirja-heleniuksen-blogi/portailla-parantunut-oppilas
http://www.lokakuunliike.com/mirja-heleniuksen-blogi/laki-on-niin-kuin-se-luetaan
http://www.lokakuunliike.com/elena-maria-uusitalon-blogi/koulukiusaaminen-rjhti-ksiin
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-katkaisee-niin-sijoitettujen-kuin-vanhempien-koulutuspolut-osa-1
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-katkaisee-niin-sijoitettujen-kuin-vanhempien-koulutuspolut-osa-2
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakkuus-estaa-avun-saamisen
http://www.lokakuunliike.com/perheeni-tarina/ylojarvi-koulu-ja-lastensuojelu-piinasivat-perhetta-vuosia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/homeoireileva-lapsi-vietiin-psykiatriseen-hoitoon-aidin-tietamatta
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/takaa-lapsille-koulutus-lopeta-sijaishuollon-rahoitus

Miten siirrän lapseni kotiopetukseen:

http://www.oph.fi/saadokset_ja_ohjeet/ohjeita_koulutuksen_jarjestamiseen/perusopetuksen_jarjestaminen/kotiopetus
http://kotikoulu.net/
http://kotikoulu.net/tutkimustuloksia/
http://www.feeniks-koulu.fi/
http://suomenkotiopettajat.fi/aloitan-kotiopetuksen/
Facebookissa: Kotikoulu /Homeschool



Viewing all articles
Browse latest Browse all 661

Trending Articles