Helsingin hovioikeus antoi hiljattain ratkaisun, jonka mukaan suomalaisäitinsä kanssa asuva 1,5-vuotias poika on palautettava isän kotimaahan Islantiin. Kaapatut Lapset ry pitää viranomaisten toimintaa tapauksessa poikkeuksellisena, kertoo mtv-uutiset.
Heti perjantai-iltana poikaa tultiin hakemaan vastaanottokeskukseen odottamaan palautusta. Äidin mukaan oven takana oli kihlakunnanvouti, kaksi poliisia, ulosottomies ja lastensuojeluviranomaiset.
Äiti kertoo olevansa tapauksen johdosta järkyttynyt.
–Tämä on aivan järjetöntä. Minulle ilmoitetaan paria minuuttia ennen virastojen sulkeutumisaikaa, äiti sanoo.
Äidin mukaan myös poika on tilanteesta tolaltaan.
– Sain taisteltua, että sain lähteä lapsen mukaan. En ole varma, kuinka pitkään saan olla lapsen kanssa täällä vastaanottokeskuksessa ja milloin hänet on tarkoitus palauttaa, suomalaisäiti kertoi sunnuntaina STT:lle.
1,5-vuotiaalla pojalla on sekä Suomen että Islannin kansalaisuus. Hovioikeuden tuomion mukaan lapsi matkusti äitinsä kanssa Islannin ja Suomen väliä säännöllisesti helmikuuhun saakka. Vanhemmat erosivat helmikuussa, minkä jälkeen lapsi on elänyt äidin kanssa Suomessa. Pariskunnalla on erimielisyyttä siitä, oliko äidillä isän lupa muuttaa lapsen kanssa Suomeen.
Helsingin hovioikeuden päätöksessä nojaudutaan Islannin lapsilain 3 luvun 28 artiklaan. Sen nojalla kumpikaan huoltajista ei saa viedä lasta maasta toiseen ilman toisen huoltajan suostumusta.
Yleensä vanhemmalle jää aikaa valmistella muutosta. Kaapatut Lapset ry pitää viranomaisten toimintaa tapauksessa poikkeuksellisena.
– En ole ikinä kuullut tällaisesta. Kun palautuspäätös on tehty, siihen pitäisi olla mahdollisuus hakea valituslupaa, sanoo yhdistyksen toiminnanjohtaja Tarja Räisänen.
Räisäsen tietoon tulleissa tapauksissa korkein oikeus on aina antanut valitusluvan lapsikaappausasioissa.
Yleensä vanhemmalle jätetään palautuspäätöksen jälkeen myös aikaa valmistaa lasta muutokseen ja järjestellä mahdollista omaa muuttoa toiseen maahan. Palautuspäätös ottaa kantaa vain siihen, missä maassa lapsen huoltajuuteen liittyvät ratkaisut tehdään. Huoltajuusasiat ratkotaan erikseen.
Äidin asianajajan Ulla-Riitta Harjun mukaan tarkoitus on nyt hakea tuomion täytäntöönpanokieltoa ja valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.
Poliisi, ulosottomies, oikeusministeriö / ulkoministeriö ja juristi auttavat
Kansainvälisestä lapsikaappauksesta on yleensä kyse, kun lapsi on viety ilman huoltajan suostumusta ulkomaille tai jätetty sieltä tapaamisoikeuden jälkeen palauttamatta ja lapsi on asunut pysyvästi Suomessa ja on alle 16-vuotias.
Kaapatut Lapset -yhdistyksen mukaan Suomeen kaapataan tyypillisesti vuosittain 7–15 lasta. Suomesta kaapattiin viime vuonna ulkomaille 34 lasta.
Noin 80 maata on allekirjoittanut Haagin lapsikaappaussopimuksen, jonka tarkoituksena on taata lapsen palautus asuinmaahansa.
Jos lapsi on viety Haagin kansainväliseen lapsikaappaussopimukseen kuuluvaan valtioon, oikeusministeriö avustaa kaappauksen selvittämisessä ja antaa ohjeita palautushakemuksen tekemiseksi.
Jos lapsi on viety Haagin kansainväliseen lapsikaappaussopimukseen kuulumattomaan valtioon, ulkoministeriö avustaa kaappauksen selvittämisessä konsulipalvelulain 31 ja 32 pykälien mukaan.
Jos kohdemaata ei tiedetä, asiaa selvittelee poliisi. Poliisi voi tehdä keskusrikospoliisin kautta olinpaikkaetsintäkuulutuksen.
Olennaista lapsikaappaustapauksissa on pyrkiä sovinnolliseen ratkaisuun – siihen, että kaappaaja palaa vapaaehtoisesti lapsen kanssa, kerrotaan Poliisi- tv:ssä. Joidenkin maiden kohdalla rikosilmoituksen tekeminen voi vauhdittaa viranomaistoimintaa, mutta jos lapsen vienyt vanhempi tietää rikosprosessin olevan käynnissä, hän ei ehkä halua tulla lasten kanssa takaisin.
Pyydä turvaamistoimiin ryhtymistä
Jos vanhempi epäilee, että toinen vanhempi aikoo luvatta viedä lapsen maasta, hän voi pyytää väliaikaisiin turvaamistoimiin ryhtymistä.
Lapsikaappauksen suunnittelua epäiltäessä on syytä ottaa yhteys joko poliisiin tai ulosottomieheen, joka voi ottaa lapsen väliaikaisesti haltuun kaappaamisen estämiseksi. Tuomioistuin voi esim. velvoittaa tapaamisoikeutta koskevassa täytäntöönpanossa hakijan tallettamaan oman ja lapsen voimassa olevan passin ulosottomiehen huostaan tapaamisen ajaksi.
Lapsikaappauksen uhan ollessa välitön saattaa ääritilanteessa ehkäisykeinoksi soveltua lastensuojelulain (417/2007) mukainen lapsen kiireellinen sijoitus.
Lähestymiskielto voidaan määrätä, jos on perusteltu syy olettaa, että kieltoon määrättävä henkilö voisi uhata suojattavan henkeä, terveyttä tai vapautta tai muuten vakavasti häiritä tätä.
Tukea ja neuvoja saa Kaapatut Lapset ry:stä. Kaapattuja lapsia muistetaan Suomessa kadonneiden lasten päivänä 26. päivä toukokuuta.
Suomi muuttuu koko ajan monikulttuurisemmaksi, joten lapsikaappaukset todennäköisesti yleistyvät. Suomessa lapsikaappaus on rikos, mutta näin ei ole kaikissa maissa.
Patria Potestad ja patriarkaaliset uskonnot ja käytännöt vaarantavat äitien ja lasten oikeuksia
Äitien ja lasten asemaa vaikeuttaa monissa Euroopan maissa Patria Potestad, kertoo Annakoti ry:n puheenjohtaja Anna Pajari.
Pajarin mukaan Patria Potestad eri pykälineen on 2500 vuotta vanha, roomanaikaisten paternofiilivaltajärjestelmien epätasa-arvoinen lakijäänne. Se on espanjalaisessa lainsoveltamishierarkiassa korkeammalla kuin naisen tai lasten perustavanlaatuiset ihmisoikeudet.
Käytännössä lastensa isästä eronnut yksinhuoltajaäiti on täysin riippuvainen ex-miehen päätösvallasta. Vailla ex-miehen allekirjoitusta naisen on lähes mahdotonta muuttaa, hakea töitä toiselta paikkakunnalta tai mennä syöpähoitoihin toiselle paikkakunnalle. Yksinhuoltajaäiti on miehen niin halutessa sosioekonomisesti täysin alistettu, eikä lasten etua tarkastella oikeudenmukaisesti.
Patria Potestad ei tue vanhemman eettisiä velvollisuuksia lasta kohtaan: se tukee vanhemman (käytännössä isän) vallankäyttöoikeuksia. Ne taas ovat ristiriidassa lasten oikeuksien kanssa. Mies päättää, missä lapset asuvat, käyvät koulua, mitä syövät, mitä harrastavat. Mikäli mies määrää, että eivät matkusta, eivät syö tai eivät harrasta, äiti voi hakea oikeusteitse omalle mielipiteelleen kannatusta. Tämä on käytännössä aina tuloksetonta ja tulee kohtuuttoman kalliiksi.
Patria Potestad-laki polkee naisten ja lasten oikeuksia ympäri maailman Skandinaviaa lukuun ottamatta. Euroopan unionilla ei ole perheoikeudellista tuomioistuinta, vaikka kaikilla muilla lainsäädännön aloilla tällainen on. Kansainvälinen ja yleiseurooppalainen ihmisoikeusjuridinen puuttuminen asiaan olisi toivottavaa.
Turvakotien väärinkäyttö ja valheelliset syytökset vaarantavat isien ja lasten oikeuksia
J.P. Roosin mukaan seksuaalisen hyväksikäytön epäilyn esittäminen on erittäin tehokas tapa erottaa lapsi isästään avioeron yhteydessä. Toinen on perheväkivaltaa koskeva väite. Kumpaankin pitää suhtautua erittäin vakavasti mutta on tärkeää, että insesti- ja väkivaltasyytösten väärinkäyttömahdollisuus suljetaan pois (ks. Taskinen 2004).
Huoltoriitoihin ja kaappaussuunnitelmiin voi liittyä lastensuojelun ja turvakotien väärinkäyttö. Roos käyttää esimerkkinä mm. tapaus Pierre:ä ja kuvaa kuinka suomalainen lastensuojelu ottaa puolia huoltoriidassa; se asettuu selkeästi toisen osapuolen kannalle, ei välitä lasten mielipiteestä tai edusta, ei kykene muuttamaan toimintatapojaan edes sen jälkeen, kun lastensuojelua valvova luottamusmieselin antaa sille selvän sanktion, ja tekisi ehkä paljon rajumpiakin ratkaisuja, ellei se tietäisi olevansa jatkuvassa seurannassa (mitä se tavallisesti ei ole). Tapausesimerkkeihin isien ja lasten oikeuksien polkemisesta voi tutustua Vääryyskirjassa.
Kaapatut Lapset -yhdistyksessä syntyneiden kokemusten mukaan vanhempien tulisi kiinnittää huomiota erityisesti seuraaviin seikkoihin:
1) Tutustu puolison kulttuuriin
Tutustu myös uskontoon sekä hänen kotimaansa perhelainsäädäntöön ja perhekäsitteeseen. Uskonto on tyypillinen taustavaikutin etenkin, kun lapsi kaapataan muslimienemmistöiseen maahan. Myös vanhemman suku voi yrittää vaikuttaa lapsen kasvuympäristöön, ja sukulaiset ovat usein huolissaan erityisesti tyttöjen siveyskasvatuksesta Suomessa. Vanhempaa voidaan arvostella, mikäli hänen lapsensa eivät hallitse islamin perusteita. Suomesta kaapattiin vuosina 2007–2016 eniten lapsia niihin maihin, joista suomalaisilla on paljon kumppaneita: Ruotsiin, Espanjaan ja Viroon. Venäjälle kaapattiin eniten lapsia ennen sen liittymistä Haagin sopimukseen vuonna 2013.
2) Pyri tunnistamaan riskitilanteet
Sekä äiti että isä voi kaapata lapsen ja kaappaaja voi olla yhtälailla niin suomalainen kuin ulkomaalainen. Lapsia kaapataan erityisesti kesällä kun lapset lähtevät käymään vanhemman/vanhempien kotimaassa. Kaappauksen perimmäinen syy on yleensä vanhemman oma halu asua kotimaassaan tai kiristäminen muissa perheeseen liittyvissä asioissa. Kaappausta voi edeltää erimielisyydet lapsen huollosta, tapaamisista tai kasvatuksesta – näissä asioissa uskonnolla voi olla merkittävä rooli. Työpaikasta irtisanoutuminen, muuton valmistelu ja pankkitilin tyhjennys voivat olla merkkejä lähtösuunnitelmista.
3) Ota selvää Kaapatut lapset ry:n palveluista
Kaapatut Lapset -yhdistyksestä voit saada myös yhteystietoja vanhemmista, joiden lapset on kaapattu samaan kohdemaahan tai kohdevaltion lähimaihin.
4) Ota selvää viranomaisten toimintamahdollisuuksista
Passi- ja viisumikysymykset
Tee ilmoitus toisen vanhemman kotimaan edustustoon siitä, että et ole antanut suostumustasi viisumin tai passin hankkimiseksi lapselle. Kaksoiskansalaisuuden ja passin myöntämisestä saat tietoa toisen vanhemman kotimaan edustustosta. Lapsen Suomen passin myöntämiseen ja peruuttamiseen liittyviä kysymyksiä voi tiedustella poliisilta.
Turvaamistoimenpiteet
Selvitä turvaamistoimenpiteiden, esimerkiksi kiireellisen sijoituksen mahdollisuudet.
Valvotut tapaamiset
Neuvoja ja ohjeita voit kysyä kotikuntasi lastensuojeluviranomaisilta ja turvakodeista.
Päiväkodin ja koulun informoiminen
Ilmoita päiväkotiin ja kouluun, että lastasi ei saa luovuttaa tapaavalle vanhemmalle tai muulle henkilölle ilman suostumustasi.
Poliisin ja lastensuojeluviranomaisten informoiminen
Kerro poliisille sekä sosiaali- ja lastensuojeluviranomaisille kaappausuhasta.
5) Pyri sovintoon
Lapsellanne on oikeus molempiin vanhempiinsa. Siksi on hyödyllistä, että pyrit eri vaiheissa sopimaan ja sovittelemaan lapsen huollosta ja tapaamisista. Sovinnolla on todennäköisesti tehokkain ennaltaehkäisevä vaikutus. Halukkuus yhteistoimintaan ja sovinnollisuus on myös lapsenne edun kannalta paras vaihtoehto. Se antaa myös sinusta lapsen huoltajana vastuullisen ja hyvän kuvan mahdollisissa tulevissa oikeudenkäynneissä.
6) Hanki hyvä lakimies
Mikäli et pääse sovintoon, ota yhteys asianajajaan tai muuhun lakimieheen. Tarvitset avustajaa eri oikeudenkäynneissä. Lakimies on välttämätön myös haettaessa esim. turvaamistoimia, valvottuja tapaamisia tai lähestymiskieltoa.
www.kaapatutlapset.fi.
https://oikeus.fi/fi/index/esitteet/kansainvalinenlapsikaappaus/kaapatutlapsetrynneuvojavanhemmille.html
Vastakaappaus viimeisenä vaihtoehtona
Suomessa toimii yritys, joka lupaa tuoda ulkomaille kaapatut lapset takaisin kotimaahan, kertoo YLE-uutiset.
Ulkomailla vastaavilla yrityksillä on pitkät perinteet. Ne tekevät niin sanottuja vastakaappauksia tilanteissa, joissa ex-puoliso on vienyt yksinhuoltajalta lapsen luvatta ulkomaille. Lasten kotiin tuontia kauppaavan yrityksen operatiivinen johtaja Mikko Salmi sanoo, että takaisinkaappaus on vasta viimeinen vaihtoehto.
– On oltava tilanteessa, jossa viranomainen ei pysty auttamaan.
Yritys edellyttää myös, että Suomessa olevalla vanhemmalla on todella yksinhuoltajuus. Lisäksi lapsen on haluttava takaisin Suomeen, jottei tehdä sieppausta.
https://oikeus.fi/fi/index/esitteet/kansainvalinenlapsikaappaus.html
https://oikeus.fi/fi/index/esitteet/kansainvalinenlapsikaappaus/lapsikaappaustenennaltaehkaisy.html
https://oikeus.fi/fi/index/esitteet/kansainvalinenlapsikaappaus/lapsikaappauksestaaiheutuvatkustannukset.html
Lue myös:
http://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1994/19940057
https://e-justice.europa.eu/content_parental_child_abduction-309-fi.do
http://blogs.helsinki.fi/jproos/2005/01/09/post19/
https://yle.fi/uutiset/3-9694289
http://hudoc.echr.coe.int/eng#{%22itemid%22:[%22001-111938%22]}
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012032815378059_uu.shtml
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/11/23/tapaus-anton-kaynnisti-lapsikiistat-suomen-ja-venajan-valilla
https://fi.wikipedia.org/wiki/Anton-tapaus
http://m.iltalehti.fi/uutiset/200705256154509_uu.shtml
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kerstin_Duffy
http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/kosken-pojat-palautettiin-isalleen/349277/
http://www.kaleva.fi/uutiset/ulkomaat/outi-koski-vapautui-vankilasta-yhdysvalloissa/4060/
https://fi.wikipedia.org/wiki/Lastani_ette_saa
https://en.wikipedia.org/wiki/Betty_Mahmoody
https://en.wikipedia.org/wiki/Mahtob_Mahmoody
https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/ksml-lapsikaappaukset-suomesta-ulkomaille-yli-kaksinkertaistuivat-vuodessa/5802134
http://maalainen.blogspot.fi/2005/10/kammottavaa-luettavaa-ruotsista.html
http://www.globalarrk.org/
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2015/may/16/the-mothers-fighting-to-get-their-children-back-home-again
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2013/sep/21/partner-abducted-child-parents-left-behind
http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/features/an-abducted-child-reveals-the-true-story-of-her-stolen-life-three-decades-later-a6711121.html
http://edition.cnn.com/2013/04/12/world/kidnapped-to-egypt/index.html
https://travel.gc.ca/travelling/publications/international-child-abductions
http://medicalkidnap.com/2016/03/02/medical-kidnapping-a-threat-to-every-child-in-america-today/
https://childabductionrecovery.wordpress.com/
http://www.international-divorce.com/How-to-Win-a-Hague-Convention-Child-Abduction-Case.htm
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/suomalaisaiti-lapsineen-ahdingossa-espanjassa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/varastettu-lapsi-korkeimman-oikeuden-ulosmittaamana
Heti perjantai-iltana poikaa tultiin hakemaan vastaanottokeskukseen odottamaan palautusta. Äidin mukaan oven takana oli kihlakunnanvouti, kaksi poliisia, ulosottomies ja lastensuojeluviranomaiset.
Äiti kertoo olevansa tapauksen johdosta järkyttynyt.
–Tämä on aivan järjetöntä. Minulle ilmoitetaan paria minuuttia ennen virastojen sulkeutumisaikaa, äiti sanoo.
Äidin mukaan myös poika on tilanteesta tolaltaan.
– Sain taisteltua, että sain lähteä lapsen mukaan. En ole varma, kuinka pitkään saan olla lapsen kanssa täällä vastaanottokeskuksessa ja milloin hänet on tarkoitus palauttaa, suomalaisäiti kertoi sunnuntaina STT:lle.
1,5-vuotiaalla pojalla on sekä Suomen että Islannin kansalaisuus. Hovioikeuden tuomion mukaan lapsi matkusti äitinsä kanssa Islannin ja Suomen väliä säännöllisesti helmikuuhun saakka. Vanhemmat erosivat helmikuussa, minkä jälkeen lapsi on elänyt äidin kanssa Suomessa. Pariskunnalla on erimielisyyttä siitä, oliko äidillä isän lupa muuttaa lapsen kanssa Suomeen.
Helsingin hovioikeuden päätöksessä nojaudutaan Islannin lapsilain 3 luvun 28 artiklaan. Sen nojalla kumpikaan huoltajista ei saa viedä lasta maasta toiseen ilman toisen huoltajan suostumusta.
Yleensä vanhemmalle jää aikaa valmistella muutosta. Kaapatut Lapset ry pitää viranomaisten toimintaa tapauksessa poikkeuksellisena.
– En ole ikinä kuullut tällaisesta. Kun palautuspäätös on tehty, siihen pitäisi olla mahdollisuus hakea valituslupaa, sanoo yhdistyksen toiminnanjohtaja Tarja Räisänen.
Räisäsen tietoon tulleissa tapauksissa korkein oikeus on aina antanut valitusluvan lapsikaappausasioissa.
Yleensä vanhemmalle jätetään palautuspäätöksen jälkeen myös aikaa valmistaa lasta muutokseen ja järjestellä mahdollista omaa muuttoa toiseen maahan. Palautuspäätös ottaa kantaa vain siihen, missä maassa lapsen huoltajuuteen liittyvät ratkaisut tehdään. Huoltajuusasiat ratkotaan erikseen.
Äidin asianajajan Ulla-Riitta Harjun mukaan tarkoitus on nyt hakea tuomion täytäntöönpanokieltoa ja valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.
Poliisi, ulosottomies, oikeusministeriö / ulkoministeriö ja juristi auttavat
Kansainvälisestä lapsikaappauksesta on yleensä kyse, kun lapsi on viety ilman huoltajan suostumusta ulkomaille tai jätetty sieltä tapaamisoikeuden jälkeen palauttamatta ja lapsi on asunut pysyvästi Suomessa ja on alle 16-vuotias.
Kaapatut Lapset -yhdistyksen mukaan Suomeen kaapataan tyypillisesti vuosittain 7–15 lasta. Suomesta kaapattiin viime vuonna ulkomaille 34 lasta.
Noin 80 maata on allekirjoittanut Haagin lapsikaappaussopimuksen, jonka tarkoituksena on taata lapsen palautus asuinmaahansa.
Jos lapsi on viety Haagin kansainväliseen lapsikaappaussopimukseen kuuluvaan valtioon, oikeusministeriö avustaa kaappauksen selvittämisessä ja antaa ohjeita palautushakemuksen tekemiseksi.
Jos lapsi on viety Haagin kansainväliseen lapsikaappaussopimukseen kuulumattomaan valtioon, ulkoministeriö avustaa kaappauksen selvittämisessä konsulipalvelulain 31 ja 32 pykälien mukaan.
Jos kohdemaata ei tiedetä, asiaa selvittelee poliisi. Poliisi voi tehdä keskusrikospoliisin kautta olinpaikkaetsintäkuulutuksen.
Olennaista lapsikaappaustapauksissa on pyrkiä sovinnolliseen ratkaisuun – siihen, että kaappaaja palaa vapaaehtoisesti lapsen kanssa, kerrotaan Poliisi- tv:ssä. Joidenkin maiden kohdalla rikosilmoituksen tekeminen voi vauhdittaa viranomaistoimintaa, mutta jos lapsen vienyt vanhempi tietää rikosprosessin olevan käynnissä, hän ei ehkä halua tulla lasten kanssa takaisin.
Pyydä turvaamistoimiin ryhtymistä
Jos vanhempi epäilee, että toinen vanhempi aikoo luvatta viedä lapsen maasta, hän voi pyytää väliaikaisiin turvaamistoimiin ryhtymistä.
Lapsikaappauksen suunnittelua epäiltäessä on syytä ottaa yhteys joko poliisiin tai ulosottomieheen, joka voi ottaa lapsen väliaikaisesti haltuun kaappaamisen estämiseksi. Tuomioistuin voi esim. velvoittaa tapaamisoikeutta koskevassa täytäntöönpanossa hakijan tallettamaan oman ja lapsen voimassa olevan passin ulosottomiehen huostaan tapaamisen ajaksi.
Lapsikaappauksen uhan ollessa välitön saattaa ääritilanteessa ehkäisykeinoksi soveltua lastensuojelulain (417/2007) mukainen lapsen kiireellinen sijoitus.
Lähestymiskielto voidaan määrätä, jos on perusteltu syy olettaa, että kieltoon määrättävä henkilö voisi uhata suojattavan henkeä, terveyttä tai vapautta tai muuten vakavasti häiritä tätä.
Tukea ja neuvoja saa Kaapatut Lapset ry:stä. Kaapattuja lapsia muistetaan Suomessa kadonneiden lasten päivänä 26. päivä toukokuuta.
Suomi muuttuu koko ajan monikulttuurisemmaksi, joten lapsikaappaukset todennäköisesti yleistyvät. Suomessa lapsikaappaus on rikos, mutta näin ei ole kaikissa maissa.
Patria Potestad ja patriarkaaliset uskonnot ja käytännöt vaarantavat äitien ja lasten oikeuksia
Äitien ja lasten asemaa vaikeuttaa monissa Euroopan maissa Patria Potestad, kertoo Annakoti ry:n puheenjohtaja Anna Pajari.
Pajarin mukaan Patria Potestad eri pykälineen on 2500 vuotta vanha, roomanaikaisten paternofiilivaltajärjestelmien epätasa-arvoinen lakijäänne. Se on espanjalaisessa lainsoveltamishierarkiassa korkeammalla kuin naisen tai lasten perustavanlaatuiset ihmisoikeudet.
Käytännössä lastensa isästä eronnut yksinhuoltajaäiti on täysin riippuvainen ex-miehen päätösvallasta. Vailla ex-miehen allekirjoitusta naisen on lähes mahdotonta muuttaa, hakea töitä toiselta paikkakunnalta tai mennä syöpähoitoihin toiselle paikkakunnalle. Yksinhuoltajaäiti on miehen niin halutessa sosioekonomisesti täysin alistettu, eikä lasten etua tarkastella oikeudenmukaisesti.
Patria Potestad ei tue vanhemman eettisiä velvollisuuksia lasta kohtaan: se tukee vanhemman (käytännössä isän) vallankäyttöoikeuksia. Ne taas ovat ristiriidassa lasten oikeuksien kanssa. Mies päättää, missä lapset asuvat, käyvät koulua, mitä syövät, mitä harrastavat. Mikäli mies määrää, että eivät matkusta, eivät syö tai eivät harrasta, äiti voi hakea oikeusteitse omalle mielipiteelleen kannatusta. Tämä on käytännössä aina tuloksetonta ja tulee kohtuuttoman kalliiksi.
Patria Potestad-laki polkee naisten ja lasten oikeuksia ympäri maailman Skandinaviaa lukuun ottamatta. Euroopan unionilla ei ole perheoikeudellista tuomioistuinta, vaikka kaikilla muilla lainsäädännön aloilla tällainen on. Kansainvälinen ja yleiseurooppalainen ihmisoikeusjuridinen puuttuminen asiaan olisi toivottavaa.
Turvakotien väärinkäyttö ja valheelliset syytökset vaarantavat isien ja lasten oikeuksia
J.P. Roosin mukaan seksuaalisen hyväksikäytön epäilyn esittäminen on erittäin tehokas tapa erottaa lapsi isästään avioeron yhteydessä. Toinen on perheväkivaltaa koskeva väite. Kumpaankin pitää suhtautua erittäin vakavasti mutta on tärkeää, että insesti- ja väkivaltasyytösten väärinkäyttömahdollisuus suljetaan pois (ks. Taskinen 2004).
Huoltoriitoihin ja kaappaussuunnitelmiin voi liittyä lastensuojelun ja turvakotien väärinkäyttö. Roos käyttää esimerkkinä mm. tapaus Pierre:ä ja kuvaa kuinka suomalainen lastensuojelu ottaa puolia huoltoriidassa; se asettuu selkeästi toisen osapuolen kannalle, ei välitä lasten mielipiteestä tai edusta, ei kykene muuttamaan toimintatapojaan edes sen jälkeen, kun lastensuojelua valvova luottamusmieselin antaa sille selvän sanktion, ja tekisi ehkä paljon rajumpiakin ratkaisuja, ellei se tietäisi olevansa jatkuvassa seurannassa (mitä se tavallisesti ei ole). Tapausesimerkkeihin isien ja lasten oikeuksien polkemisesta voi tutustua Vääryyskirjassa.
Kaapatut Lapset -yhdistyksessä syntyneiden kokemusten mukaan vanhempien tulisi kiinnittää huomiota erityisesti seuraaviin seikkoihin:
1) Tutustu puolison kulttuuriin
Tutustu myös uskontoon sekä hänen kotimaansa perhelainsäädäntöön ja perhekäsitteeseen. Uskonto on tyypillinen taustavaikutin etenkin, kun lapsi kaapataan muslimienemmistöiseen maahan. Myös vanhemman suku voi yrittää vaikuttaa lapsen kasvuympäristöön, ja sukulaiset ovat usein huolissaan erityisesti tyttöjen siveyskasvatuksesta Suomessa. Vanhempaa voidaan arvostella, mikäli hänen lapsensa eivät hallitse islamin perusteita. Suomesta kaapattiin vuosina 2007–2016 eniten lapsia niihin maihin, joista suomalaisilla on paljon kumppaneita: Ruotsiin, Espanjaan ja Viroon. Venäjälle kaapattiin eniten lapsia ennen sen liittymistä Haagin sopimukseen vuonna 2013.
2) Pyri tunnistamaan riskitilanteet
Sekä äiti että isä voi kaapata lapsen ja kaappaaja voi olla yhtälailla niin suomalainen kuin ulkomaalainen. Lapsia kaapataan erityisesti kesällä kun lapset lähtevät käymään vanhemman/vanhempien kotimaassa. Kaappauksen perimmäinen syy on yleensä vanhemman oma halu asua kotimaassaan tai kiristäminen muissa perheeseen liittyvissä asioissa. Kaappausta voi edeltää erimielisyydet lapsen huollosta, tapaamisista tai kasvatuksesta – näissä asioissa uskonnolla voi olla merkittävä rooli. Työpaikasta irtisanoutuminen, muuton valmistelu ja pankkitilin tyhjennys voivat olla merkkejä lähtösuunnitelmista.
3) Ota selvää Kaapatut lapset ry:n palveluista
Kaapatut Lapset -yhdistyksestä voit saada myös yhteystietoja vanhemmista, joiden lapset on kaapattu samaan kohdemaahan tai kohdevaltion lähimaihin.
4) Ota selvää viranomaisten toimintamahdollisuuksista
Passi- ja viisumikysymykset
Tee ilmoitus toisen vanhemman kotimaan edustustoon siitä, että et ole antanut suostumustasi viisumin tai passin hankkimiseksi lapselle. Kaksoiskansalaisuuden ja passin myöntämisestä saat tietoa toisen vanhemman kotimaan edustustosta. Lapsen Suomen passin myöntämiseen ja peruuttamiseen liittyviä kysymyksiä voi tiedustella poliisilta.
Turvaamistoimenpiteet
Selvitä turvaamistoimenpiteiden, esimerkiksi kiireellisen sijoituksen mahdollisuudet.
Valvotut tapaamiset
Neuvoja ja ohjeita voit kysyä kotikuntasi lastensuojeluviranomaisilta ja turvakodeista.
Päiväkodin ja koulun informoiminen
Ilmoita päiväkotiin ja kouluun, että lastasi ei saa luovuttaa tapaavalle vanhemmalle tai muulle henkilölle ilman suostumustasi.
Poliisin ja lastensuojeluviranomaisten informoiminen
Kerro poliisille sekä sosiaali- ja lastensuojeluviranomaisille kaappausuhasta.
5) Pyri sovintoon
Lapsellanne on oikeus molempiin vanhempiinsa. Siksi on hyödyllistä, että pyrit eri vaiheissa sopimaan ja sovittelemaan lapsen huollosta ja tapaamisista. Sovinnolla on todennäköisesti tehokkain ennaltaehkäisevä vaikutus. Halukkuus yhteistoimintaan ja sovinnollisuus on myös lapsenne edun kannalta paras vaihtoehto. Se antaa myös sinusta lapsen huoltajana vastuullisen ja hyvän kuvan mahdollisissa tulevissa oikeudenkäynneissä.
6) Hanki hyvä lakimies
Mikäli et pääse sovintoon, ota yhteys asianajajaan tai muuhun lakimieheen. Tarvitset avustajaa eri oikeudenkäynneissä. Lakimies on välttämätön myös haettaessa esim. turvaamistoimia, valvottuja tapaamisia tai lähestymiskieltoa.
www.kaapatutlapset.fi.
https://oikeus.fi/fi/index/esitteet/kansainvalinenlapsikaappaus/kaapatutlapsetrynneuvojavanhemmille.html
Vastakaappaus viimeisenä vaihtoehtona
Suomessa toimii yritys, joka lupaa tuoda ulkomaille kaapatut lapset takaisin kotimaahan, kertoo YLE-uutiset.
Ulkomailla vastaavilla yrityksillä on pitkät perinteet. Ne tekevät niin sanottuja vastakaappauksia tilanteissa, joissa ex-puoliso on vienyt yksinhuoltajalta lapsen luvatta ulkomaille. Lasten kotiin tuontia kauppaavan yrityksen operatiivinen johtaja Mikko Salmi sanoo, että takaisinkaappaus on vasta viimeinen vaihtoehto.
– On oltava tilanteessa, jossa viranomainen ei pysty auttamaan.
Yritys edellyttää myös, että Suomessa olevalla vanhemmalla on todella yksinhuoltajuus. Lisäksi lapsen on haluttava takaisin Suomeen, jottei tehdä sieppausta.
https://oikeus.fi/fi/index/esitteet/kansainvalinenlapsikaappaus.html
https://oikeus.fi/fi/index/esitteet/kansainvalinenlapsikaappaus/lapsikaappaustenennaltaehkaisy.html
https://oikeus.fi/fi/index/esitteet/kansainvalinenlapsikaappaus/lapsikaappauksestaaiheutuvatkustannukset.html
Lue myös:
http://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1994/19940057
https://e-justice.europa.eu/content_parental_child_abduction-309-fi.do
http://blogs.helsinki.fi/jproos/2005/01/09/post19/
https://yle.fi/uutiset/3-9694289
http://hudoc.echr.coe.int/eng#{%22itemid%22:[%22001-111938%22]}
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012032815378059_uu.shtml
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/11/23/tapaus-anton-kaynnisti-lapsikiistat-suomen-ja-venajan-valilla
https://fi.wikipedia.org/wiki/Anton-tapaus
http://m.iltalehti.fi/uutiset/200705256154509_uu.shtml
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kerstin_Duffy
http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/kosken-pojat-palautettiin-isalleen/349277/
http://www.kaleva.fi/uutiset/ulkomaat/outi-koski-vapautui-vankilasta-yhdysvalloissa/4060/
https://fi.wikipedia.org/wiki/Lastani_ette_saa
https://en.wikipedia.org/wiki/Betty_Mahmoody
https://en.wikipedia.org/wiki/Mahtob_Mahmoody
https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/ksml-lapsikaappaukset-suomesta-ulkomaille-yli-kaksinkertaistuivat-vuodessa/5802134
http://maalainen.blogspot.fi/2005/10/kammottavaa-luettavaa-ruotsista.html
http://www.globalarrk.org/
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2015/may/16/the-mothers-fighting-to-get-their-children-back-home-again
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2013/sep/21/partner-abducted-child-parents-left-behind
http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/features/an-abducted-child-reveals-the-true-story-of-her-stolen-life-three-decades-later-a6711121.html
http://edition.cnn.com/2013/04/12/world/kidnapped-to-egypt/index.html
https://travel.gc.ca/travelling/publications/international-child-abductions
http://medicalkidnap.com/2016/03/02/medical-kidnapping-a-threat-to-every-child-in-america-today/
https://childabductionrecovery.wordpress.com/
http://www.international-divorce.com/How-to-Win-a-Hague-Convention-Child-Abduction-Case.htm
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/suomalaisaiti-lapsineen-ahdingossa-espanjassa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/varastettu-lapsi-korkeimman-oikeuden-ulosmittaamana