Quantcast
Channel: Lokakuun liike - LL-Uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 661

Äänestä perheiden puolustajaa- älä lapsibisneksen edunvalvojaa

$
0
0
Picture
Kukaan Suomessa ei tiedä ovatko lastensuojelutoimien kohteina oikeat lapset, miksi heidät sijoitettiin, missä olosuhteissa he elävät ja miten lastensuojelun toimet ovat heihin vaikuttaneet (STM, Toimiva lastensuojelu).

Lastensuojelun sijaishuolto maksaa enemmän kuin poliisitoimi tai lukiokoulutus, mutta sitä ei tutkita eikä valvota riittävästi. 


Lastensuojelutausta ennustaa muita ikäryhmän lapsia korkeampaa todennäköisyyttä syrjäytyä, tehdä rikoksia tai joutua itse rikoksen uhriksi (SOTKANET). 

​Silti Suomessa riittää vuodesta toiseen poliittista tahtoa tukea lastensuojelumielivaltaa ja lasten siirtoa pois kodeistaan.

Olisiko näissä vaaleissa jo aika muuttaa toiminnan suunta?

KERÄÄ JA JAA TIETOA

Vuosina 1997–2013 lastensuojelun kulut kasvoivat 420 miljoonasta eurosta 1,1 miljardiin. Tästä laitoshoitoon meni valtaosa, noin 700 miljoonaa. Yritysten tuottamien lastensuojelun palvelujen osuus kolminkertaistui. 

- Yli 100 000 vuosittaista lastensuojeluilmoitusta. Ilmoituksen voi tehdä pelkästä epäilyistä.
 Lastensuojeluilmoituksen tietoja ei voida jälkikäteen muuttaa sen vuoksi, että niiden oikeellisuus myöhemmin kiistetään. Asiakirjamerkintöjä ei yleensä korjata ja niitä säilytetään jopa 120 vuotta.

- 89 000 lastensuojelun asiakasta vuonna 2013 (vrt 33 000 asiakasta vuonna 1996). Uusien asiakkaiden osuus 43 % (38 500). 

- 15–17-vuotiaiden huostaanottojen määrä on yhdeksänkertaistunut vajaassa 20 vuodessa.

- Joka kymmenennellä 16–17-vuotiaalla on lastensuojelun asiakkuus. Turussa joka neljäs 16–17-vuotias joutui lastensuojeluilmoituksen kohteeksi.

- Tahdonvastainen huostaanotto käsitellään hallinto-oikeudessa (HAO). Hallinto-oikeuskäsittely on erilainen kuin vaikkapa rikosasian käsittely käräjillä. Tosiseikkaselvittely puuttuu eli sosiaalityöntekijöiden väittämien todenperäisyyttä ei tutkita. Perhe häviää jutun 93 prosentissa tapauksista.

Lapset ja perheet eivät saa tarvitsemiaan tukitoimia ennen, aikana tai jälkeen huostaanoton. Lastensuojelun avohuollon tukitoimia käytetään pohjustamaan suunniteltuja huostaanottoja.

​- L
astensuojelun perhetyö ei ole konkreettista kotiapua. 

- Sijoitetun lapsen laitosvuosi maksaa vähintään 110 000 euroa. Käytännössä sijaisperheiden taksat ovat yhdestä lapsesta kuussa noin 2 500 euroa, josta noin kolmannes on verotonta. Päälle tulee tukia ja etuisuuksia. Vuoden laitossijoituksen hinnalla järjestettäisiin 3 000 tuntia kotipalvelua.

Perinteiset lastensuojelujärjestöt (Pelastakaa Lapset ry, Nuorten Ystävät ry, SOS- Lapsikylä) ovat mukana lastensuojelubisneksessä.
 
-Huostaanotto on purettava, kun siihen johtaneet syyt ovat poistuneet. Lain ja kansainvälisten ihmisoikeussopimusten henki on perheen jälleenyhdistäminen, mutta Suomessa huostaanotto on käytännössä pysyvä: alle 7 %:a huostaanotoista puretaan vuosittain 

- Lapsen edun käsite on tulkinnanvarainen, perheitä ei tueta riittävästi, sijaishuollon valvonta on puutteellista, sen kasvatustavat voivat vaikuttaa kyseenalaisilta, eivätkä lapset saa tarvitsemiaan palveluita. ( Valtiontalouden tarkastusviraston VTV:n raportti 2012.)

Sijaishuollossa olleita, varsinkin teini-ikäisiä poikia, uhkaa syrjäytyminen. Heistä joka neljäs on 23–24-vuotiaana rekisterien ulkopuolella ja neljännes työttömänä tai eläkkeellä. ( Kela, 2010) 

-Media pääsääntöisesti vaikenee sosiaalityöntekijöiden ammattikunnan toimintatapoihin liittyvistä vakavista ihmisoikeusongelmista . Toimittajia on ohjeistettu välttämään kyseenalaisten huostaanottojen käsittelyä sekä hyllytetty aiheeseen liittyviä tekstejä ja mielipidekirjoituksia. Sanoma-yhtiön lehdet korostuvat näissä havainnoissa. 
(Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos: Lastensuojelu 2011. Tilastoraportti 26/2012.) 
http://www.lokakuunliike.com/opasinfo.html


Picture

KYSY ROHKEASTI

Testaa maamme päättäjäksi pyrkivän ajatusmaailmaa. 

Tee täsmäkysymyksiä:

– Onko sinulla sidoksia lastensuojelun toimijoihin esim. yrityksiin tai järjestöihin?

-Oletko joskus kirjoittanut Amnestyn vetoomuksen puolueettoman tutkinnan ja oikeudenkäynnin saamiseksi ulkomailla vangitulle? Tiesitkö, että suomalaisilla lastensuojeluperheillä ei ole oikeutta oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin? Kirjoittaisitko vetoomuksen myös heidän puolestaan?

– Tunnetko Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen Suomelle lastensuojeluasioissa antamat tuomiot?

- Tunnetko YK:n lapsen oikeuksien komitean määräaikaisraporttien sisällön? Entä Oikeusasiamiehen ja Valtiontalouden tarkastusviraston raportit? 

– Mihin toimiin olet ryhtynyt vaikuttaaksesi lastensuojelun laatuun? Mitä aiot tehdä, jotta lastensuojeluun saataisiin riippumaton tutkimus , valvonta ja oikeudenmukainen oikeudenkäynti?

Kunnilta on viety suurin osa vallasta ja se on siirretty maakunnille. Niissä valtaa tulee käyttämään ennen muuta keskusta sopivasti vedettyjen vaalipiirien rajojen seurauksena, kirjoittaa Erkka Railo Talouselämässä.

Teatterimies Juha Hurme on tehnyt hyvät ohjeet äänestäjille: http://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/03/29/juha-hurme-ohjeita-aanestajalle samoin blogisti Jussi Korhonen: https://seura.fi/isanpikajuna/2017/03/29/et-kai-vain-ajatellut-aanestaa-henkiloa/?shared=7666-58fe3a0c-999

Lokakuun Liikkeen jäsenistä ja tukijoista näissä vaaleissa ovat mukana Henri Autero Nokialta, Inga Petäjäniemi Etelä- Pohjanmaalta, Anne Soimajärvi Kangasalalta, Johanna Törmänen Orimattilasta ja Elena Uusitalo Kihniöstä. 

Picture
TARKASTA TAUSTAT

Lastensuojelun johdon rikoksia ja väärinkäytöksiä hoidetaan siirroilla ja tehtävänimikkeiden ja titteleiden vaihdoksilla, ei rikostuomioilla, korvausvelvoitteilla tai irtisanomisilla. Väärin toimivasta johtajasta ei tule käytännössä koskaan irtisanottua eikä tuomittua vaan väärin toimiva erityisosaaja , muutosjohtaja, konsultti tai psykoterapeutti.

Googlaa ehdokkaasi mahdolliset lastensuojelukytkökset kirjoittamalla hakukenttään ehdokkaan nimen yhteyteen tunnetuimmat lastensuojelun ja sijaishuollon järjestöt ja yritykset ja sosiaalialan ammattinimikkeet.
Räikeimmistä väärinkäytöksistä löytyy tietoa Lokakuun Liikkeestä, lasten ja vanhempien blogeista ja asiakkaiden keskustelupalstoilta. Mikko Niskasaaren peloton blogi on jo vuosia käsitellyt viranomaisrikollisuutta ja Vanhemmat.comista voi löytää tietoja sijaishuollon seksuaalirikollisista. Älä anna lastensuojelun mielivallan kertautua omassa tiedonhankinnassasi. 



Picture
TEE KRIITTISIÄ HAVAINTOJA

Valpastu jos ehdokkaasi käyttää lastensuojelun tai psykiatrian orwellilaista psykokieltä esim. ilmaisuja sosiaaliperimä, ylisukupolvisesti periytyvä huono- osaisuus, riskivanhempi, riskilapsi, riskiperhe, hukassa oleva vanhemmuus, lapsen etu, varhainen puuttuminen, naksaus, viranomaisvastaisuusstrukturoitu/kelluva arki, turvaistaminenlastensuojelun moninäkökulmainen yhteistyö, traumojen vakauttaminen tai curling- vanhempi

ÄLÄ USKO VALHEITA 

Perheiden puolustaja ei toistele sijaishuollon valheellisia hokemia esim. Suomessa ei tehdä turhia huostaanottoja, huostaanotto on aina viimesijainen tukitoimi, perheitä autetaan aina ennen huostaanottoa tai ylisukupolvisesti periytyvien ongelmien / riskiperheiden / lasten mielenterveysongelmien/ hukassa olevien vanhempien määrä on lisääntynyt / lastensuojelussa ja psykiatrisessa sairaanhoidossa on toimiva valvonta ja valitusreitit tai lastensuojelu/ varhainen puuttuminen/ huostaanotto/ sijaishuollonlastensuojelun rahoituksen lisääminen/ moniammatillinen yhteistyö/perhetyö / avoin adoptio / pysyvä huostaanotto on lapsen etu tai 
varhaisen puuttumisen/ lastensuojelun perhetyönsosiaalityöntekijöiden/ huoli puheeksi- koulutusten määrää lisäämällä vähennetään huostaanottoja. 

 
HOIDA OMA TONTTISI JA VAIKUTA

Lastensuojelun vakavat ja vuodesta toiseen jatkuvat oikeusturvaongelmat koskettavat jo satoja tuhansia suomalaisia. 

Silti lastensuojelusta puuttuvat edelleen riippumattomat tuomioistuimet, tutkimustieto, valvonta, seuranta, tulosvastuu, toimivat avohuollon tukimuodot, oikeussuojakeinot perheille, työntekijöiden vastuu- ja korvausvelvoitteet väärinkäytöksistä ja kriittinen journalismi valtamedioissa

 Apua, tukea, oikeutta tai riippumatonta tutkimustietoa etsivä ei löydä etsimäänsä sosiaaliasiamieheltä, lapsiasiavaltuutetulta tai perinteisiltä lastensuojelujärjestöiltä, jotka ovat mukana lastensuojelubisneksessä.

Mikään ei kuitenkaan estä hankkimasta tietoa ja tukea itsenäisesti ja äänestämästä poliitikkoa, joka on sitoutunut työskentelemään lastensuojelun epäkohtien poistamiseksi. 

- Tue kansanliikkeitä , puolueita, poliitikkoja ja aktivisteja, jotka uskaltavat raportoida väärinkäytöksistä ja työskennellä epäkohtien korjaamiseksi.
 
- Ota yhteyttä toisiin asiakkaisiin ja selvitä kuinka paljon ja millaisia ongelmia lastensuojelun yksiköissä on ja kuinka kauan niitä on ollut.

- Perusta facebook- ryhmiä, kerro kohtelustasi/ näkemästäsi ja vaihda, kerää ja taltioi kokemuksia.

- Ota valokuvia ja kopioita virheellisistä asiakirjoista ja litteroi äänitteet asiattomista palavereista.

​- Raportoi vakavista väärinkäytöksistä potilas- ja omaisjärjestöille, kansanedustajille, valveutuneille tutkijoille ja toimittajille, Aluehallintovirastolle, Valviralleeduskunnan oikeusasiamiehelle ja ulkomaisille ihmisoikeustoimijoille esim. NKMR:lle ja Euroopan kidutuksen vastaiselle komitealle (Committee for the Prevention of Torture). 

- Huolehdi omasta tontistasi ja boikotoi yrityksiä, yhdistyksiä , yksityishenkilöitä ja kampanjoita jotka pyrkivät kaventamaan kansalaisten jo valmiiksi heikkoa oikeusturvaa ja sananvapautta esim. varhaisen puuttumisen tai asiantuntijavallan kasvattamisen nimissä. Kyseenalaista ja ilmaise suoraan, ettei epäeettisellä toiminnalla ole hyväksyntääsi.

- Aja asiantuntijavaltaa ja lapsibisnestä lobbaavat toimijat ja hankkeet pois kotisi ja perheesi piiristä, opiskelu- ja työpaikaltasi, harrastus- ja yhdistystoiminnastasi, hengellisistä yhteisöistäsi, lukemistasi lehdistä, asioimistasi liikkeistä, puolueestasi, ammattijärjestöstäsi ja asuinalueeltasi.

- Ilmaise, että peruutat lehtitilauksen, eroat yhdistyksestä, järjestöstä tai puolueesta ja kieltäydyt ostamasta jotain tuotetta tai äänestämästä tiettyä henkilöä juuri sijaishuoltobisneksen ja sen asiantuntijavallan lobbaustoiminnan takia.

- Anna kriittistä palautetta päättäjille niin kirjeitse kuin henkilökohtaisesti. 

Älä rahoita yhdistyksiä äläkä osta tuotteita järjestöiltä tai yrityksiltä jotka toimivat lapsibisneksessä ja pyrkivät kansalaisiin kohdistuvan kontrollin ja asiantuntijavallan lisäämiseen.
Lisää keinoja kyttäyskulttuurin vastustamiseen löydät: http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/nyt-kaikki-ilmiantamaan


Maailma muuttuu hitaasti mutta varmasti- yhdessä toisten kansalaisten kanssa toimien. 
Lue myös: 

http://www.lokakuunliike.com/opasinfo.html
http://www.lokakuunliike.com/maria-syvaumllaumln-blogi/10-muutosehdotusta-kohti-parempaa-perheidensuojelua

http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/suomi-100-vuotta-lapset-kotiin


Viewing all articles
Browse latest Browse all 661

Trending Articles