Quantcast
Channel: Lokakuun liike - LL-Uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 661

Tukiperhe voi muuttua äkkiä sijaisperheeksi

$
0
0
Picture
Lastensuojelumielivalta lisää perheiden yksinäisyyttä ja estää hakemasta apua

Pelastakaa Lapset ry esittää olevansa huolissaan perheiden yksinäisyydestä ja verkostojen puutteesta, joka johtaa jo huostaanottoihin.


Verkostojen puute ei ole lastensuojelulain mukainen huostaanottoperuste mutta niin perustuslakia, lastensuojelulakia kuin hyvän hallinnon oikeusperiaatteita ei sosiaalitoimessa eikä lastensuojelujärjestöissä useinkaan tunneta eikä noudateta.

Lokakuun liike kehottaakin kaikkia suomalaisia perheitä kansalaistalkoisiin, jotta jokainen haastavassa tilanteessa elävä perhe saisi tukea muutoin kuin lastensuojelun tai lastensuojelujärjestöinä esiintyvien sijaishuollon edunvalvojien kautta.
Asiakasperheiden oikeusturvan kannalta suotavaa olisi, että tukiperheitä alkaisivat välittää sijaishuollosta täysin riippumattomat tahot.


Lokakuun liike huomauttaa, että Pelastakaa Lapset ry on itse toiminut kaksinaamaisesti ja edesauttanut yksinhuoltajaperheiden ja muiden haastavissa tilanteissa elävien perheiden yksinäisyyttä lobbaamalla huostaanottoja, harhaista puuttumista ja sosiaalityöntekijämielivaltaa edistänyttä lastensuojelulakia ja psykoanalyyttisiä harhaoppeja, joiden perusteella ydinperhenormista poikkeavia perheitä vaaditaan hajotettaviksi

Pelastakaa Lapset ry tarjoaa tuttuun tapaansa myös väärää tietoa asiakasperheistä ja huostaanottojen syistä ja pyrkii leimaamaan lastensuojeluun ajautuneita perheitä.


 Johanna Hiitolan ( Hiitola, 2015) väitöskirjatutkimus kuitenkin vahvisti, että huostaanottoja määritteli lapsiin kohdistuvien laiminlyöntien sijaan pikemminkin sosiaalityöntekijöiden käsitys perheiden kunnollisuudesta esim. vanhempien koulutus ja varallisuus.

Huostaanottojen syitä kartoittaneen HuosTa- tutkimuksen mukaan huostaanottojen yleisimmät taustatekijät vanhempien taloudellisten ja terveydellisten vaikeuksien ohella olivat vanhempien uupumus(58 %), sopimaton kasvatustyyli ( 50%) ja perheen ja uusperheen sisäiset ristiriidat (50 %). Tutkimuksen lapsista 70 prosenttia ei ollut saanut jotain tarvitsemaansa palvelua riittävästi ennen sijoitusta.

Lastensuojelun tutkimustieto olisi myös Pelastakaa Lapset ry:n saatavilla. Jostain syystä järjestössä tutkimustietoa ei kerätä, käytetä eikä koeta tarpeelliseksi. Miksi Pelastakaa Lapset ry haluaa jatkuvasti levittää vanhentunutta ja väärää tietoa lastensuojelusta?

Miksi Suomessa Pelastakaa Lapset ry:n harjoittama sijaishuollon edunvalvonta, lastensuojelun edunvalvontahanke, oikeusvaltioperiaatteita loukkaavat kaksois- ja kolmoissidonnaisuudet, asenteellinen disinformaatio, tutkimustietoon perustumattomat toimintakäytännöt, epäeettiset sijaisperheiden valmennussisällöt, psykoanalyysin virheellisiin oletuksiin perustuvat arviointimenetelmät, tunarointi huostaanotto-oikeudenkäynneissä ja lasten sijoituspaikkojen valinnassa tai sijoitusten ja adoptioiden puutteellinen seuranta eivät ole ylittäneet valtamedian uutiskynnystä?

Lastensuojelun tai Pelastakaa Lapset ry:n tarjoama tukiperhe voikin äkkiä muuttua sijaisperheeksi

Pelastakaa Lapset ja monet muut lastensuojelujärjestöt ovat alkaneet tehdä hartiavoimin töitä köyhien apua tarvitsevien perheiden leimaamiseksi ja kansan jakamiseksi bioriskeihin ja lastensuojelun kasvatuskumppaneihin.

Vaikka varmasti on myös hyviä, pyyteetöntä apua tarjoavia tukiperheitä, monilla lapsilla ja vanhemmilla on huonoja kokemuksia lastensuojelun välittämistä tukiperheistä, jotka ovatkin tuen sijaan alkaneet tehtailla lastensuojeluilmoituksia tuettavistaan ja röyhkeimmät jopa kaapanneet tukilapsensa omiksi sijaislapsikseen.



Pelastakaa Lapset ry:n lastensuojeluasiakkaille välittämät " tukiperheet" ovat todellisuudessa usein lastensuojelubisneksessä työskentelevien sosiaalityöntekijöiden ja sosionomien perheitä, jotka ovat jo tukiperheeksi ilmoittautumisen hetkellä usein sijaisperheitä tai sellaisiksi haluavia ja pääsevät sijaisperheiksi juuri tukiperheiksi ryhtymisen kautta.

Tukiperhetoiminnassa tuettavista lapsista voikin äkkiä tulla sijoitettuja lapsia ja koko tukiperhehankkeesta on vaarassa muotoutua perheiden tukemisen sijaan uusi sijaislasten ja -perheiden rekrytointihanke.

Tapausesimerkkejä tukiperheiden toiminnasta

Lokakuun Liike on aiemmin julkaissut tapauskertomuksen, jossa köyhän perheen lapset valjastettiin vauraan tukiperheen oman lapsen kannustajiksi, hoviksi
:
http://www.lokakuunliike.com/perheeni-tarina/tukiperhe-halusi-ponkittaa-oman-lapsensa-egoa

Toisessa tapauksessa " tukiperheenä toiminut pariskunta ihastui hoitamaansa yksinhuoltajan lapseen ja keksi samalla keinon, joka mahdollisti toisen vanhemman kotiin jäämisen
Tukiperhe alkoi tehdä lapsesta lastensuojeluilmoituksia ja laati huostaanottoasiaan yksinhuoltajaäitiä panettelevia kirjoituksia mm: "Äidin taidot eivät riitä vanhemmuuteen, vaan lapsi pitäisi sijoittaa olosuhteisiin, joissa hänellä on vakaat olosuhteet ja mahdollisuus kehittyä normaalisti. Meillä lapselle on tukiperheenä kehittynyt turvallinen kiintymyssuhde". Kirjoituksia käytettiin hallinto- oikeudessa todistelemaan huostaanoton perusteita ja kodin vakavaa vaaraa lapselle " (Ikonen, Salassa pidettävä, 2013, 229)

Kolmannessa tapauksessa " äiti sai lastensuojelusta tukiperheen, jonne hänen lapsensa meni käymään. Alle kouluikäinen lapsi oli kuitenkin haluton ensimmäisen kerran jälkeen enää käymään tukiperheessä. Äiti selvitteli asiaa ja kysyi myös tukiperheeltä, oliko viikonlopun aikana sattunut jotakin. Lastensuojelun työntekijät kuitenkin edellyttivät äidin vievän haluttoman lapsen tukiperheeseen ja viranomaisen määrittämästä tuesta tuli koko perheelle, erityisesti lapselle melkoinen rasite.

Äiti kertoo:
-Se tukiperhe kaappasi poikani. Sellaista tukea se oli.

Lastensuojelun asiakaspapereihin on kirjattu, että tukiperheen äiti oli soitellut lastensuojeluun ja kertonut epäilevänsä äidin kykyä hoitaa lapsiaan. Oireiksi oli merkitty mm. että lapsi on hiljainen kotioloistaan.
Ujo ja arka poika joutui perheneuvolan asiakkaaksi. Äiti kertoo, että kun hän oli kyseenalaistanut lapsen psykiatriset tutkimukset, psykiatri oli sanonut häntä narsistiksi.
-Sitten vaihtuivat sosiaalitantat. Sain tekstarin puhelimeen, että poika ei ole haettavissa päiväkodista. Hänet oli viety sijaisperheeseen, joka oli aiemmin toiminut perheen tukiperheenä. Lastenpsykiatri, joka ei ollut koskaan tavannut lasta vaati lapsen siirtämistä sosiaalitoimen odotusten mukaisesti.

Äiti ei saanut tavata lastaan, vaan sijaisperhe kieltäytyi kaikesta yhteistyöstä.


Äiti teki asiassa kantelun ja aluehallintovirasto arvioi kunnan lastensuojelun toimia seuraavasti:

"Lastensuojelu on ollut voimaton vahvatahtoisen sijaishuoltoäidin määritellessä oma-aloitteellisella toiminnallaan lastensuojelun sisältöä. Koulutuksen ja ohjauksen puute näkyy myös tilanteessa, jossa sijaisvanhempi on toiminut epäammatillisesti uhatessaan lapsen hylkäämisellä, mikäli lapsi siirretään äitinsä luokse. Erikoisena kuvastuu myös tilanne, jossa lastensuojelun kirjauksissa todetaan sijaisvanhempien järjestäneen lapselle terapiaa keskustelematta asiasta sosiaalityöntekijän kanssa. Sijaisäidin voimakas mielipide lapsen ja äidin tapaamisten vahingollisuudesta ja tapaamisten vastustaminen on otettu huomioon lastensuojelussa, jopa siten, että lapsen toive äidin tapaamisesta on sivuutettu.
Kunnan tulee voimakkaasti koko sijoituksen ajan ohjata sijaisvanhempia hyväksymään jaettu vanhemmuus sekä ohjata heitä rakentavaan yhteistyöhön vanhempien kanssa riippumatta siitä, minkälaisiin ongelmiin huostaanotto perustuu. Sijaisvanhemmille annettu tuki ja ohjaus ei ole toteutunut asianmukaisella tavalla ja tämä on heikentänyt lapsen edun
toteutumista." (Leeni Ikonen, 2013, Salassapidettävä)

PictureVäärää tietoa lastensuojeluperheistä levittävä PELA:n aluejohtaja Kristiina Mattinen.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 661

Trending Articles