Kun lastensuojelu esittää hallinto- oikeudelle huostaanottohakemuksensa, liitteenä on usein lastensuojeluilmoituksia, joiden on tarkoitus osoittaa, että perheen tilanne on huolestuttanut ulkopuolisia ja lastensuojelun puuttuminen siihen on oikeutettua.
Hallinto- oikeudelle ei kerrota, että ilmoitukset ovat usein tilaustöitä. Niitä ei olisi koskaan tehty ellei lastensuojelu itse olisi niitä tilannut tai ilmaissut odottavansa.
Tilatuilla lastensuojeluilmoituksella lastensuojelu varmistaa asiakkuuksien jatkumisen, oman mandaattinsa ja usein lakeja ja perheiden tarpeita kunnioittamattoman puuttumisensa.
Kukaan ei ole tutkinut kuinka suuri prosentti maamme noin sadasta tuhannesta vuosittaisesta lastensuojeluilmoituksesta on tosiasiassa lastensuojelun tilaamia.
Vaikka lastensuojelussa väitetään usein, että työ on tulipalojen sammuttelua, tilatut lastensuojeluilmoitukset osoittavat, että kyse on myös tulipalojen sytyttelystä. "Kasvava asiakaskuorma", jota käytetään kasvavien rahoitusvaatimusten perusteluna onkin usein itse tilattu ja tuotettu. Entä jos poliisi toimisi lastensuojelun tavoin ja alkaisi lisävirka- ja -rahoitusvaateitaan oikeuttaakseen hankkia asiakkaita vaatimalla kaikkia yhteistyökumppaneitaan tekaisemaan rikosilmoituksia haluamistaan perheistä?
Samalla tavoin lastensuojelu patistaa neuvoloita, sairaaloita, päivähoitoa ja koulua laatimaan lausuntoja suunnittelemiensa sijoitusten tueksi- usein ilman, että perheille olisi tehty käypää palvelutarpeen arviointia, asiakassuunnitelmaa tai olosuhdeselvitystä tai annettu perheiden tarvitsemia avohuollon tukitoimia.
Työjärjestys on takaperoinen; ensin tehdään asiakkuus- ja sijoituspäätös, jonka oikeuttamiseksi aletaan sitten tilata ja lavastaa perusteita. Päätösten motiivina ei useinkaan ole lapsen etu tai perheen auttaminen vaan oman selustan varmistus etukäteen mahdollisia puuttumattomuusyytteitä vastaan.
Vanhemmista tekaistaan ilmoituksia, sijaishuollon kumppaneiden väärinkäytökset pimitetään
Lastensuojelun Käsikirjan mukaan "lastensuojeluilmoituksen voi salassapitosäännöksien estämättä tehdä kuka tahansa, jos epäilee, että on tarpeen selvittää, voiko joku lapsi huonosti. Hyvän hallintotavan mukaista kuitenkin on informoida perhettä lastensuojeluilmoituksen tekemisestä, ellei ole erityisiä syitä jättää tätä tekemättä. Jos ilmoittaja on viranomainen, on tämä aina kerrottava perheelle. Jos henkilöllä on lain mukaan velvollisuus lastensuojeluilmoituksen tekemiseen, ei hän voi tehdä ilmoitusta ilmoittamatta nimeään".
Lastensuojelu on ottanut tavakseen painostaa päivähoitoa, koulua ja muita perheiden kanssa asioivia tekemään lastensuojeluilmoituksia ja arvioita haluamistaan perheistä. Molemmat tehdään usein salaa lapsilta ja vanhemmilta- ja sosiaalityöntekijän toimittamiin ennakkotietoihin tukeutuen.
Tilaustyönä teetetystä lastensuojeluilmoituksesta käynnistyi esimerkiksi Haapasten lasten vuosia kestänyt laiton huostaanotto. Keskisuomalaisen kunnan päivähoidon johtaja teki hoidokeistaan lastensuojeluilmoituksen, jota sosiaalityöntekijä ilmoitti odottavansa. Ilmoituksessa päivähoidon johtaja sanaili, että toisella sisaruksista oli ” vähän vaikeampaa”. Johtaja teki lastensuojeluilmoituksen toisesta sisaruksesta, mutta molemmat vietiin huostaan. Hallinto- oikeus hyväksyi huostaanottohakemuksen, jossa oli 102 todistettua virhettä ja paheksui vain tapauksen julkistamista.
Tiihosen perheen pojilla taas on vakavia pitkäaikaissairauksia, joiden takia arki vaatii vanhemmilta paljon voimia. Jyväskylässä asuvat Henna ja Heikki Tiihonen tiedostivat rajansa ja pyysivät apua jaksamiseensa.
Avunpyynnöt kääntyivät kuitenkin heitä vastaan ja pahimmaksi painajaiseksi: psykiatri teki heistä lastensuojeluilmoituksen. Tutun sosiaalityöntekijän soittama puhelu, jossa tämä pyysi lisäapua perheelle Tiihosten luvalla, kirjattiin myös lastensuojeluilmoitukseksi.
Yksi surkuhupaisimmista lastensuojeluilmoitusten tehtailuista sattui, kun lastensuojelun työntekijät vaativat lastenpsykiatrista poliklinikkaa tekemään lastensuojeluilmoituksen palaverista, jossa he olivat itse läsnä. Lastensuojeluilmoitusta vaadittiin siis tehtäväksi työntekijöiden loukkaavaksi kokemasta kokouksesta, jossa äiti pyysi heitä perustelemaan suunniteltua huostaanottoa ja omaa toimintaansa.
Sijaisvanhemmista ja muista lastensuojelun diplomaattista koskemattomuussuojaa nauttivista perheistä tehtyjä lastensuojeluilmoituksia taas ei välttämättä käsitellä, vaikka ne koskisivat lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa. Sosiaalityöntekijät ovat jopa kieltäytyneet ottamasta vastaan sijaisperheistä tehtyjä lastensuojeluilmoituksia ja väittäneet sijaishuollon väärinkäytöksistä kertovia lapsia valehtelijoiksi.
Lastensuojelun väärennetyt ilmoitukset -kirjallista vapaapainia asiakkaiden vahingoksi
Tilatut lastensuojeluilmoitukset edustavat runoutta ja kirjallista vapaapainia, jossa lapsesta nousseen huolen voi ilmaista moniselitteisesti ja epämääräisesti. Lastensuojelun ydinongelma onkin, kuinka työssä opittaisiin erottamaan oikea tieto kollektiivisesta hysteriasta ja väkivaltaisesta asenteellisesta panettelusta.
Jos esim. hoitava lääkäri tai neuvola ei suostu tekemään perheestä lastensuojeluilmoitusta, lastensuojelu voi väärentää ilmoituksen heidän tekemikseen.
Lastensuojelu ei pääsääntöisesti suostu oikaisemaan asiakaskirjauksiaan siinäkään tapauksessa, että asiakas pystyy todistamaan ne virheellisiksi. Asiakas voi yrittää oikaisua tietosuojavaltuutetun kautta, mikäli kuntaan on sellainen nimetty mutta prosessi on raskas eikä lopputuloksesta ole varmuutta.
Väärentäminen on maan tapa
Tilatut lastensuojeluilmoitukset ovat yksi fabrikoinniksi kutsutun asiakirjojen väärentämisen ja manipulaation muoto.
Ruotsalaisprofessori Bo Edvardsson löysi kaikista tutkimistaan lastensuojeluselvityksistä laajamittaista ja vakavaa tosiasioiden manipulointia ja väärentämistä, jolle hän antoi nimen fabrikointi.
Hänen mukaansa lastensuojelun selvitykset ovat propagandadokumentteja perheitä ja lapsia vastaan vaikka niiden väitetään olevan objektiivisia tutkimuksia. Pääasia on esittää kerätystä aineistosta vääristynyt valikoima tietoa, joka näyttää, että lapsi on otettava pakkohuostaan.
Edvardsson huomasi, että lastensuojelun selvitykset oli muotoiltu syyttämisasiakirjoiksi, joissa on sellaisia tyypillisiä piirteitä kuin yksipuolinen valikointi, epäluotettavuus, toistaminen ja tietojen epämääräisyys.
Edwardssonin mukaan perheistä luodaan todisteiksi vääriä dokumentteja. Tuen sijaan lastensuojelutyö typistyy virheiden ja puutteiden etsinnäksi esim. mustamaalaavilla kotikäyntikirjauksilla ja johdattelevilla haastatteluilla.
"Viranomainen itse aiheuttaa dramaattisen tapahtuman, esimerkiksi tunkeutuu perheen kotiin keskellä yötä poliisin ja lääkärin kanssa, ja käyttää perheen reaktiota todisteena siitä, että sekä vanhempien että lasten on mentävä sairaalaan.
Vanhemman kritiikki tutkijaa, sosiaalitoimistoa tai viranomaisia kohtaan tulkitaan psyykkiseksi häiriöksi tai osoittamaan vaarallisuutta tai psyykkistä poikkeavuutta.”
Tilatut lastensuojeluilmoitukset kuuluvat väärentämisen määrälliseen strategiaan. Siinä sosiaalitoimi dokumentoi perheestä suuren määrän irrelevantteja, triviaaleja ja epäluotettavia tietoja ilman aikarajoitusta.
Määrälliseen syytösstrategiaan perustuva huostaanottohakemus voi koostua esim. lastensuojelun itsensä tilaamista lastensuojeluilmoituksista, lastensuojelun itsensä tekemistä rikosilmoituksista esim. asiakkaan julkistettua tapauskertomuksensa, asiakkaan ex-puolisolta huoltajuusriidassa saadusta lausumasta, vanhemman nuoruudenaikaisen terapian asiakaskirjauksista kaivetuista asiayhteyksistään irroitetuista lauseista ja sosiaalityöntekijöiden arveluista ja mutudiagnooseista. Hakemuksista voidaan poistaa kaikki vanhempia puoltava materiaali.
Hallinto- oikeus hyväksyy laittomuudet
Tosiseikkaselvittelyn, näytönarvioinnin ja asiakkaiden suullisen kuulemisen puuttuessa hallinto-oikeudenkäytön perustaksi muodostuvat vanhemmuutta arvioivat lausunnot ja kuvaukset.
"Ennakkoluuloinen tuomari silmäilee asiakirjanippua ja lyö leiman syytteille yli 96% varmuudella (Hiitola & Heinonen 2008, 64).
Näin tapahtuu, vaikka kirjauksista löytyisi mainintoja "väärin tehdystä makaronilaatikosta" tai "omituisesta tunteesta sosiaalityöntekijän takaraivossa" tai jostakin muusta aivan tyhjänpäiväisestä havainnosta.
"Näyttö" nimittäin tulee sanahelinästä: kielteisistä, epäselvistä ja hämäristä peräkkäin luetelluista pikku huolista. Hallinto-oikeuden logiikalla monta pientä huolta on yhtä kuin iso ongelma tai vakava vaara.
Päälle lyödään Salassapidettävää-leima. Ja taas imee sijaishuoltobisnes valtiota kuiviin."
Aikuisten viranhaltijoiden suojelua ja edunvalvontaa
Lastensuojeluilmoitusten tilaamistehtailu osoittaa, etteivät lastensuojeluilmoitukset välttämättä kerro enää mitään lasten tai perheiden tarpeista tai tilanteista. Sen sijaan ne kertovat paljon viranomaisten etiikasta ja tarpeista.
Lapset uhrataan kollegiaalisen lojaalisuuden ja avunannon nimissä, jotta aikuisten viranhaltijoiden hyvä mieli, rutiinit ja laittomat toimintakäytännöt säilyisivät.
Lastensuojelutyötä voitaisiin tehdä muutenkin kuin tilailemalla lastensuojeluilmoituksia ja -lausuntoja- esimerkiksi antamalla asiakkaille apua eli toimiviksi havaittuja lastensuojelulain edellyttämiä asiakaslähtöisiä, tarpeenmukaisia ja oikea-aikaisia avohuollon tukitoimia.
Valitettavasti kykyä tai halua auttamiseen ei aina ole.
Kun lastensuojelu sanelee asiakkaita kuulematta asiakkaiden ongelmat ja puuttumisen keinot- syntyy vahingollista ja lainvastaista puuttumista, turhia ja kalliita huostaanottoja, tuhoutuneita perheitä ja vuosikausia kestäviä oikeus- ja valitusprosesseja.
Lastensuojelun kumppanuus siirtää ongelmat omalle hallinnonalalle
Outoa on toisten hallinnonalojen alistuminen lastensuojelun määräilyyn ja sokea usko
lastensuojeluviranomaisen oikeamielisyyteen.
Kun lastensuojelun työntekijä vihjaa "riskiperheestä, joka pitäisi saada avun pariin" tai lätkäisee terveydenhuollon asiantuntijan eteen lomakkeen, jonka nimi on lastensuojeluilmoituksen ilmoitusosa ja kehottaa asiantuntijaa kuvailemaan siihen perheen, jota asiantuntija ei tunne, hälytyskellojen pitäisi soida. Yllättävän moni kuitenkin taipuu tekemään työtä käskettyä luottaen sosiaalityöntekijän epämääräiseen lupaukseen, että lomake on vain muodollisuus, jonka avulla lapsi saa "tarvitsemansa avun".
Päivähoidossa ja koulussa ei vielä tunneta lastensuojelun toimintakäytäntöjä eikä tiedetä niiden vakavista laillisuus- ja valvontapuutteista ja oikeusturva-ongelmista.
Hallinto-oikeus Talentia-jäsenineen on totuttanut sosiaalityön asiakkaat lainsuojattomuuteen ja sosiaalityöntekijät ja hallinto-oikeuden asiantuntijat siihen, ettei työn etiikasta, laillisuudesta tai laadusta tarvitse kantaa minkäänlaista vastuuta. Tehokas edunvalvonta takaa, että toisin kuin terveydenhuollossa sosiaalialalla epäeettisesti toimiva työntekijä voi jatkaa väärinkäytöksiään koko virkauransa ilman seuraamustoimia.
Toisten alojen ammattilaiset eivät ymmärrä, että lastensuojelun jatkeeksi rupeaminen tuhoaa kansalaisten luottamuksen myös omaan ammattialaan, -taitoon ja -etiikkaan. Hälyyttävää on opetustoimen ja terveydenhuollon ammattilaisten yleinen tietämättömyys ja piittaamattomuus lastensuojeluprosessien oikeusturvaongelmista.
Moniammatillisessa yhteistyössäkään ei tosiasiassa kuulla kaikkia ammattilaisia eikä usein tehdä yhteistyötä sen paremmin lapsen, perheen kuin toisten ammattilaisten kanssa. Tavaksi on tullut, että lastensuojelu valikoi tiedot, ongelmat ja tavoitteet joiden pohjalta työskentely alkaa ja asiakkaita puoltavien ammattilaisten asiantuntijuus, osallisuus ja näkemykset sivuutetaan.
Lastensuojelusta on tullut vallastaan juopunut öykkäröivä emäntä, jolla on piikanaan Suomen valtio ja sen ammattikunnat. Laittomuudet oikeuttaa hokema lapsen edusta.
Muutosehdotuksia:
-Lastensuojeluilmoituksia tehtäisiin tulevaisuudessa vain selvistä vaaratilanteista, eikä esimerkiksi kotipihan lähelle karkailevista pikkupojista, tupakoivasta teinistä, tarhalapsen rikkinäisistä sukista tai kuntosalilla käyvästä äidistä. Mikäli lastensuojeluilmoitus on lastensuojelun itsensä tilaama, se tulee mainita ilmoituksessa.
- Turhien ilmiantojen tehtailu sanktioitaisiin.
- Lääkäri tai muu ammattilainen olisi velvollinen kertomaan huolestaan suoraan asiakkailleen eikä toimimaan lastensuojelun kanssa asiakkaan selän takana kuten mm. Ylöjärven apulaisylilääkäri Merja Hietanen sanoo tekevänsä.
- Jos perheeseen tarvitaan kotiapua tai muuta konsultaatiota, tehtäisiin lastensuojeluilmoituksen sijaan "perhepalvelulähete" sen palvelujärjestelmän piiriin, jossa lasta/perhettä toivotaan autettavan.
- Asiakasperheiden tukipalvelut siirrettäisiin lastensuojelusta ja sijaishuollosta riippumattomille peruspalvelujärjestelmien toimijoille.
- Kaikkeen lapsiperheitä koskevaan lainsäädäntö-, suunnittelu- ja toimeenpanotyöhön palvelunkäyttäjien edustus ja osallisuus ja tehtyjen toimenpiteiden seuranta- ja vaikuttavuustutkimus.
Lue myös:
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/nalleilua-jo-10-vuotta-laheta-nallekorttikirjauksesi-lokakuun-liikkeelle
http://www.lokakuunliike.com/leeni-ikosen-blogi/kansanvalistusta-lastensuojelun-asiakkaalle
http://www.lokakuunliike.com/perheeni-tarina/pieni-opas-eri-tilanteisiin-lastensuojelun-kanssa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tyomenetelmat-2-laiton-sijoitus-huostaanotto
http://www.lokakuunliike.com/raili-miettisen-blogi/avohuollon-tukitoimet-tuottavat-huostaanottoja
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lapsi-voi-paatya-sijoitukseen-vahingossa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/jyly-v-akseli-kun-ei-ole-mitaan-rajaa-lastensuojelu-teki-huostaanottopaatoksen-aitia-kuulematta
http://www.lokakuunliike.com/perheeni-tarina/july-19th-2015
http://www.lokakuunliike.com/heli-haumlmaumllaumlisen-blogi/kuinka-lapsiasiavaltuutetusta-tuli-viranomaisasiavaltuutettuhttp://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-arviointivimma-salaseulontoja-puutteellisilla-menetelmilla
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tuottoisa-myytti-riskiperheista
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalihuollon-tiedonhallinta-uudistus-rapauttaa-asiakkaiden-oikeusturvaa
http://www.lokakuunliike.com/henri-auteron-blogi/viranomainen-ja-demokratia
http://www.lokakuunliike.com/perheeni-tarina/siljan-tarina-suurperhe-viranomaiskiusaamisen-kohteena
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/lastensuojelun-porttiteoria-avunpyynto-avautuminen-ja-lasu-asiakkuus-portteja-elinkautisiin
Hallinto- oikeudelle ei kerrota, että ilmoitukset ovat usein tilaustöitä. Niitä ei olisi koskaan tehty ellei lastensuojelu itse olisi niitä tilannut tai ilmaissut odottavansa.
Tilatuilla lastensuojeluilmoituksella lastensuojelu varmistaa asiakkuuksien jatkumisen, oman mandaattinsa ja usein lakeja ja perheiden tarpeita kunnioittamattoman puuttumisensa.
Kukaan ei ole tutkinut kuinka suuri prosentti maamme noin sadasta tuhannesta vuosittaisesta lastensuojeluilmoituksesta on tosiasiassa lastensuojelun tilaamia.
Vaikka lastensuojelussa väitetään usein, että työ on tulipalojen sammuttelua, tilatut lastensuojeluilmoitukset osoittavat, että kyse on myös tulipalojen sytyttelystä. "Kasvava asiakaskuorma", jota käytetään kasvavien rahoitusvaatimusten perusteluna onkin usein itse tilattu ja tuotettu. Entä jos poliisi toimisi lastensuojelun tavoin ja alkaisi lisävirka- ja -rahoitusvaateitaan oikeuttaakseen hankkia asiakkaita vaatimalla kaikkia yhteistyökumppaneitaan tekaisemaan rikosilmoituksia haluamistaan perheistä?
Samalla tavoin lastensuojelu patistaa neuvoloita, sairaaloita, päivähoitoa ja koulua laatimaan lausuntoja suunnittelemiensa sijoitusten tueksi- usein ilman, että perheille olisi tehty käypää palvelutarpeen arviointia, asiakassuunnitelmaa tai olosuhdeselvitystä tai annettu perheiden tarvitsemia avohuollon tukitoimia.
Työjärjestys on takaperoinen; ensin tehdään asiakkuus- ja sijoituspäätös, jonka oikeuttamiseksi aletaan sitten tilata ja lavastaa perusteita. Päätösten motiivina ei useinkaan ole lapsen etu tai perheen auttaminen vaan oman selustan varmistus etukäteen mahdollisia puuttumattomuusyytteitä vastaan.
Vanhemmista tekaistaan ilmoituksia, sijaishuollon kumppaneiden väärinkäytökset pimitetään
Lastensuojelun Käsikirjan mukaan "lastensuojeluilmoituksen voi salassapitosäännöksien estämättä tehdä kuka tahansa, jos epäilee, että on tarpeen selvittää, voiko joku lapsi huonosti. Hyvän hallintotavan mukaista kuitenkin on informoida perhettä lastensuojeluilmoituksen tekemisestä, ellei ole erityisiä syitä jättää tätä tekemättä. Jos ilmoittaja on viranomainen, on tämä aina kerrottava perheelle. Jos henkilöllä on lain mukaan velvollisuus lastensuojeluilmoituksen tekemiseen, ei hän voi tehdä ilmoitusta ilmoittamatta nimeään".
Lastensuojelu on ottanut tavakseen painostaa päivähoitoa, koulua ja muita perheiden kanssa asioivia tekemään lastensuojeluilmoituksia ja arvioita haluamistaan perheistä. Molemmat tehdään usein salaa lapsilta ja vanhemmilta- ja sosiaalityöntekijän toimittamiin ennakkotietoihin tukeutuen.
Tilaustyönä teetetystä lastensuojeluilmoituksesta käynnistyi esimerkiksi Haapasten lasten vuosia kestänyt laiton huostaanotto. Keskisuomalaisen kunnan päivähoidon johtaja teki hoidokeistaan lastensuojeluilmoituksen, jota sosiaalityöntekijä ilmoitti odottavansa. Ilmoituksessa päivähoidon johtaja sanaili, että toisella sisaruksista oli ” vähän vaikeampaa”. Johtaja teki lastensuojeluilmoituksen toisesta sisaruksesta, mutta molemmat vietiin huostaan. Hallinto- oikeus hyväksyi huostaanottohakemuksen, jossa oli 102 todistettua virhettä ja paheksui vain tapauksen julkistamista.
Tiihosen perheen pojilla taas on vakavia pitkäaikaissairauksia, joiden takia arki vaatii vanhemmilta paljon voimia. Jyväskylässä asuvat Henna ja Heikki Tiihonen tiedostivat rajansa ja pyysivät apua jaksamiseensa.
Avunpyynnöt kääntyivät kuitenkin heitä vastaan ja pahimmaksi painajaiseksi: psykiatri teki heistä lastensuojeluilmoituksen. Tutun sosiaalityöntekijän soittama puhelu, jossa tämä pyysi lisäapua perheelle Tiihosten luvalla, kirjattiin myös lastensuojeluilmoitukseksi.
Yksi surkuhupaisimmista lastensuojeluilmoitusten tehtailuista sattui, kun lastensuojelun työntekijät vaativat lastenpsykiatrista poliklinikkaa tekemään lastensuojeluilmoituksen palaverista, jossa he olivat itse läsnä. Lastensuojeluilmoitusta vaadittiin siis tehtäväksi työntekijöiden loukkaavaksi kokemasta kokouksesta, jossa äiti pyysi heitä perustelemaan suunniteltua huostaanottoa ja omaa toimintaansa.
Sijaisvanhemmista ja muista lastensuojelun diplomaattista koskemattomuussuojaa nauttivista perheistä tehtyjä lastensuojeluilmoituksia taas ei välttämättä käsitellä, vaikka ne koskisivat lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa. Sosiaalityöntekijät ovat jopa kieltäytyneet ottamasta vastaan sijaisperheistä tehtyjä lastensuojeluilmoituksia ja väittäneet sijaishuollon väärinkäytöksistä kertovia lapsia valehtelijoiksi.
Lastensuojelun väärennetyt ilmoitukset -kirjallista vapaapainia asiakkaiden vahingoksi
Tilatut lastensuojeluilmoitukset edustavat runoutta ja kirjallista vapaapainia, jossa lapsesta nousseen huolen voi ilmaista moniselitteisesti ja epämääräisesti. Lastensuojelun ydinongelma onkin, kuinka työssä opittaisiin erottamaan oikea tieto kollektiivisesta hysteriasta ja väkivaltaisesta asenteellisesta panettelusta.
Jos esim. hoitava lääkäri tai neuvola ei suostu tekemään perheestä lastensuojeluilmoitusta, lastensuojelu voi väärentää ilmoituksen heidän tekemikseen.
Lastensuojelu ei pääsääntöisesti suostu oikaisemaan asiakaskirjauksiaan siinäkään tapauksessa, että asiakas pystyy todistamaan ne virheellisiksi. Asiakas voi yrittää oikaisua tietosuojavaltuutetun kautta, mikäli kuntaan on sellainen nimetty mutta prosessi on raskas eikä lopputuloksesta ole varmuutta.
Väärentäminen on maan tapa
Tilatut lastensuojeluilmoitukset ovat yksi fabrikoinniksi kutsutun asiakirjojen väärentämisen ja manipulaation muoto.
Ruotsalaisprofessori Bo Edvardsson löysi kaikista tutkimistaan lastensuojeluselvityksistä laajamittaista ja vakavaa tosiasioiden manipulointia ja väärentämistä, jolle hän antoi nimen fabrikointi.
Hänen mukaansa lastensuojelun selvitykset ovat propagandadokumentteja perheitä ja lapsia vastaan vaikka niiden väitetään olevan objektiivisia tutkimuksia. Pääasia on esittää kerätystä aineistosta vääristynyt valikoima tietoa, joka näyttää, että lapsi on otettava pakkohuostaan.
Edvardsson huomasi, että lastensuojelun selvitykset oli muotoiltu syyttämisasiakirjoiksi, joissa on sellaisia tyypillisiä piirteitä kuin yksipuolinen valikointi, epäluotettavuus, toistaminen ja tietojen epämääräisyys.
Edwardssonin mukaan perheistä luodaan todisteiksi vääriä dokumentteja. Tuen sijaan lastensuojelutyö typistyy virheiden ja puutteiden etsinnäksi esim. mustamaalaavilla kotikäyntikirjauksilla ja johdattelevilla haastatteluilla.
"Viranomainen itse aiheuttaa dramaattisen tapahtuman, esimerkiksi tunkeutuu perheen kotiin keskellä yötä poliisin ja lääkärin kanssa, ja käyttää perheen reaktiota todisteena siitä, että sekä vanhempien että lasten on mentävä sairaalaan.
Vanhemman kritiikki tutkijaa, sosiaalitoimistoa tai viranomaisia kohtaan tulkitaan psyykkiseksi häiriöksi tai osoittamaan vaarallisuutta tai psyykkistä poikkeavuutta.”
Tilatut lastensuojeluilmoitukset kuuluvat väärentämisen määrälliseen strategiaan. Siinä sosiaalitoimi dokumentoi perheestä suuren määrän irrelevantteja, triviaaleja ja epäluotettavia tietoja ilman aikarajoitusta.
Määrälliseen syytösstrategiaan perustuva huostaanottohakemus voi koostua esim. lastensuojelun itsensä tilaamista lastensuojeluilmoituksista, lastensuojelun itsensä tekemistä rikosilmoituksista esim. asiakkaan julkistettua tapauskertomuksensa, asiakkaan ex-puolisolta huoltajuusriidassa saadusta lausumasta, vanhemman nuoruudenaikaisen terapian asiakaskirjauksista kaivetuista asiayhteyksistään irroitetuista lauseista ja sosiaalityöntekijöiden arveluista ja mutudiagnooseista. Hakemuksista voidaan poistaa kaikki vanhempia puoltava materiaali.
Hallinto- oikeus hyväksyy laittomuudet
Tosiseikkaselvittelyn, näytönarvioinnin ja asiakkaiden suullisen kuulemisen puuttuessa hallinto-oikeudenkäytön perustaksi muodostuvat vanhemmuutta arvioivat lausunnot ja kuvaukset.
"Ennakkoluuloinen tuomari silmäilee asiakirjanippua ja lyö leiman syytteille yli 96% varmuudella (Hiitola & Heinonen 2008, 64).
Näin tapahtuu, vaikka kirjauksista löytyisi mainintoja "väärin tehdystä makaronilaatikosta" tai "omituisesta tunteesta sosiaalityöntekijän takaraivossa" tai jostakin muusta aivan tyhjänpäiväisestä havainnosta.
"Näyttö" nimittäin tulee sanahelinästä: kielteisistä, epäselvistä ja hämäristä peräkkäin luetelluista pikku huolista. Hallinto-oikeuden logiikalla monta pientä huolta on yhtä kuin iso ongelma tai vakava vaara.
Päälle lyödään Salassapidettävää-leima. Ja taas imee sijaishuoltobisnes valtiota kuiviin."
Aikuisten viranhaltijoiden suojelua ja edunvalvontaa
Lastensuojeluilmoitusten tilaamistehtailu osoittaa, etteivät lastensuojeluilmoitukset välttämättä kerro enää mitään lasten tai perheiden tarpeista tai tilanteista. Sen sijaan ne kertovat paljon viranomaisten etiikasta ja tarpeista.
Lapset uhrataan kollegiaalisen lojaalisuuden ja avunannon nimissä, jotta aikuisten viranhaltijoiden hyvä mieli, rutiinit ja laittomat toimintakäytännöt säilyisivät.
Lastensuojelutyötä voitaisiin tehdä muutenkin kuin tilailemalla lastensuojeluilmoituksia ja -lausuntoja- esimerkiksi antamalla asiakkaille apua eli toimiviksi havaittuja lastensuojelulain edellyttämiä asiakaslähtöisiä, tarpeenmukaisia ja oikea-aikaisia avohuollon tukitoimia.
Valitettavasti kykyä tai halua auttamiseen ei aina ole.
Kun lastensuojelu sanelee asiakkaita kuulematta asiakkaiden ongelmat ja puuttumisen keinot- syntyy vahingollista ja lainvastaista puuttumista, turhia ja kalliita huostaanottoja, tuhoutuneita perheitä ja vuosikausia kestäviä oikeus- ja valitusprosesseja.
Lastensuojelun kumppanuus siirtää ongelmat omalle hallinnonalalle
Outoa on toisten hallinnonalojen alistuminen lastensuojelun määräilyyn ja sokea usko
lastensuojeluviranomaisen oikeamielisyyteen.
Kun lastensuojelun työntekijä vihjaa "riskiperheestä, joka pitäisi saada avun pariin" tai lätkäisee terveydenhuollon asiantuntijan eteen lomakkeen, jonka nimi on lastensuojeluilmoituksen ilmoitusosa ja kehottaa asiantuntijaa kuvailemaan siihen perheen, jota asiantuntija ei tunne, hälytyskellojen pitäisi soida. Yllättävän moni kuitenkin taipuu tekemään työtä käskettyä luottaen sosiaalityöntekijän epämääräiseen lupaukseen, että lomake on vain muodollisuus, jonka avulla lapsi saa "tarvitsemansa avun".
Päivähoidossa ja koulussa ei vielä tunneta lastensuojelun toimintakäytäntöjä eikä tiedetä niiden vakavista laillisuus- ja valvontapuutteista ja oikeusturva-ongelmista.
Hallinto-oikeus Talentia-jäsenineen on totuttanut sosiaalityön asiakkaat lainsuojattomuuteen ja sosiaalityöntekijät ja hallinto-oikeuden asiantuntijat siihen, ettei työn etiikasta, laillisuudesta tai laadusta tarvitse kantaa minkäänlaista vastuuta. Tehokas edunvalvonta takaa, että toisin kuin terveydenhuollossa sosiaalialalla epäeettisesti toimiva työntekijä voi jatkaa väärinkäytöksiään koko virkauransa ilman seuraamustoimia.
Toisten alojen ammattilaiset eivät ymmärrä, että lastensuojelun jatkeeksi rupeaminen tuhoaa kansalaisten luottamuksen myös omaan ammattialaan, -taitoon ja -etiikkaan. Hälyyttävää on opetustoimen ja terveydenhuollon ammattilaisten yleinen tietämättömyys ja piittaamattomuus lastensuojeluprosessien oikeusturvaongelmista.
Moniammatillisessa yhteistyössäkään ei tosiasiassa kuulla kaikkia ammattilaisia eikä usein tehdä yhteistyötä sen paremmin lapsen, perheen kuin toisten ammattilaisten kanssa. Tavaksi on tullut, että lastensuojelu valikoi tiedot, ongelmat ja tavoitteet joiden pohjalta työskentely alkaa ja asiakkaita puoltavien ammattilaisten asiantuntijuus, osallisuus ja näkemykset sivuutetaan.
Lastensuojelusta on tullut vallastaan juopunut öykkäröivä emäntä, jolla on piikanaan Suomen valtio ja sen ammattikunnat. Laittomuudet oikeuttaa hokema lapsen edusta.
Muutosehdotuksia:
-Lastensuojeluilmoituksia tehtäisiin tulevaisuudessa vain selvistä vaaratilanteista, eikä esimerkiksi kotipihan lähelle karkailevista pikkupojista, tupakoivasta teinistä, tarhalapsen rikkinäisistä sukista tai kuntosalilla käyvästä äidistä. Mikäli lastensuojeluilmoitus on lastensuojelun itsensä tilaama, se tulee mainita ilmoituksessa.
- Turhien ilmiantojen tehtailu sanktioitaisiin.
- Lääkäri tai muu ammattilainen olisi velvollinen kertomaan huolestaan suoraan asiakkailleen eikä toimimaan lastensuojelun kanssa asiakkaan selän takana kuten mm. Ylöjärven apulaisylilääkäri Merja Hietanen sanoo tekevänsä.
- Jos perheeseen tarvitaan kotiapua tai muuta konsultaatiota, tehtäisiin lastensuojeluilmoituksen sijaan "perhepalvelulähete" sen palvelujärjestelmän piiriin, jossa lasta/perhettä toivotaan autettavan.
- Asiakasperheiden tukipalvelut siirrettäisiin lastensuojelusta ja sijaishuollosta riippumattomille peruspalvelujärjestelmien toimijoille.
- Kaikkeen lapsiperheitä koskevaan lainsäädäntö-, suunnittelu- ja toimeenpanotyöhön palvelunkäyttäjien edustus ja osallisuus ja tehtyjen toimenpiteiden seuranta- ja vaikuttavuustutkimus.
Lue myös:
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/nalleilua-jo-10-vuotta-laheta-nallekorttikirjauksesi-lokakuun-liikkeelle
http://www.lokakuunliike.com/leeni-ikosen-blogi/kansanvalistusta-lastensuojelun-asiakkaalle
http://www.lokakuunliike.com/perheeni-tarina/pieni-opas-eri-tilanteisiin-lastensuojelun-kanssa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tyomenetelmat-2-laiton-sijoitus-huostaanotto
http://www.lokakuunliike.com/raili-miettisen-blogi/avohuollon-tukitoimet-tuottavat-huostaanottoja
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lapsi-voi-paatya-sijoitukseen-vahingossa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/jyly-v-akseli-kun-ei-ole-mitaan-rajaa-lastensuojelu-teki-huostaanottopaatoksen-aitia-kuulematta
http://www.lokakuunliike.com/perheeni-tarina/july-19th-2015
http://www.lokakuunliike.com/heli-haumlmaumllaumlisen-blogi/kuinka-lapsiasiavaltuutetusta-tuli-viranomaisasiavaltuutettuhttp://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-arviointivimma-salaseulontoja-puutteellisilla-menetelmilla
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tuottoisa-myytti-riskiperheista
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalihuollon-tiedonhallinta-uudistus-rapauttaa-asiakkaiden-oikeusturvaa
http://www.lokakuunliike.com/henri-auteron-blogi/viranomainen-ja-demokratia
http://www.lokakuunliike.com/perheeni-tarina/siljan-tarina-suurperhe-viranomaiskiusaamisen-kohteena
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/lastensuojelun-porttiteoria-avunpyynto-avautuminen-ja-lasu-asiakkuus-portteja-elinkautisiin