Riina Mattila kertoo virolaisille satuja Suomen lastensuojelusta ja kehottaa ilmiantoihin
Näin Espoon lastensuojelun johtava sosiaalityöntekijä Riina Mattila houkuttelee virolaisia tekemään lastensuojeluilmoituksia Suomessa asuvista sukulaisistaan:
Kui teil on mure Soomes elava lapse pärast, siis soovitan teha kohalikule lastekaitsele teatis. Ei ole vaja teada, kas kõik, mida olete kuulnud või mille pärast olete mures, on õige. Piisab sellest, et teil on mure lapse pärast. Kui te ei oska soome keelt, siis kirjutage inglise keeles või eesti keeles. Kohaliku omavalitsuse sotsiaaltöötajad oskavad inglise keelt. Väga paljude valdade töötajate hulgas on eestlasi, kes võivad teenindada Teid emakeeles. Helsingis, Espoos ja Vantaal on mitmeid eesti ja vene keelt valdavaid töötajaid.
Vapaa käännös: Jos teillä on huoli Suomessa asuvasta lapsesta niin suosittelen tekemään paikalliselle lastensuojelulle ilmoituksen. Ei teidän tarvitse tietää, onko kaikki, mitä olette kuulleet tai luulette tietävänne, totta tai ei. Riittää vain että teillä on huoli. Jos ette osaa suomea niin kirjoittakaa englanniksi tai viroksi. Paikalliset sosiaaliviranomaiset osaavat englantia. Monissa paikallisissa viranomaisyksiköissä työskentelee virolaisia, jotka voivat palvella teitä omalla äidinkielellänne. Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla työskentelee viron- ja venäjänkielentaitoisia työntekijöitä.
Riina Mattila: "Älä ota yhteyttä juristiin"
Mattilan neuvo lastensuojeluuun joutuneille vanhemmille olla ottamatta yhteyttä juristiin on vähintäänkin outo. Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen on todennut lastensuojelun yhdessä vanhuspalveluiden kanssa Suomen suurimmaksi ihmisoikeusongelmaksi. Monet tutkimukset osoittavat, että lapsen etu ei toteudu lastensuojelussa eikä hallinto- oikeuksissa.
Mattila kirjoittaa oikeusministeriön tuella julkaistussa projektissa "Hyvä neuvonta lapsiperheille":
"Jos teidän lapsi on huostattu niin sosiaalityöntekijänä minä suosittelen olla ottamatta yhteyttä juristiin tai asianajajaan, vaan sen sijaan tehdä yhteistyötä sosiaalityöntekijöiden kanssa, osallistua palavereihin ... Jos ette ymmärrä hyvin suomea niin suosittelen tulkkia". ( Sotsiaaltöötajana soovitan lastekaitseasutusse suunatud lapse vanematel mitte võtta ühendust juristi või advokaadiga, vaid teha koostööd sotsiaaltöötajatega, osaleda kokkusaamistel ja otsida samaaegselt ise aktiivselt asjale lahendust. Kui on väikegi võimalus vääritimõistmiseks, soovitan tôlgi kaasamist).
Mattila ei epäröi antaa väärää tietoa suomalaisen lastensuojelun toiminnasta.
Hän väittää valheellisesti, että huostaanottoja tuottavat avohuollon tukitoimet mm. perhekuntoutus olisi vapaaehtoista "Kõik avahoolduse teenused (näiteks peretöö, tugiisik, tugipere, rehabilitatsioon on jt.) on vabatahtlikud ja kliendid võivad nendest loobuda (on siiski soovitav põhjendada, miks) või teha ettepanek, milliseid teenuseid vajatakse." ja että huoltaja voisi katkaista lastensuojeluprosessin vain ilmoituksella, että haluaa asua lapsensa kanssa:
"Kui teie laps on suunatud lastekaitseasutusse, siis võite alati esitada avalduse suunamise lõpetamiseks ja lapse elama asumiseks enda juurde (hooldaja või lähivõrgustiku) juurde."
Mattila väittää myös valheellisesti, että asiakkaat voisivat korjata lastensuojelun virheellisiä kirjauksia: "Kui raportis esineb vigu, tuleb paluda viia sisse muudatusi, parandusi või täiendusi. Kaardistamise kokkuvôtte raport antakse lapsele ja hooldajatele ühisel kohtumisel vôi saadetakse posti teel. Nii kohtumistel perega kui ka kaardistamise raportis tehakse vajadusel ettepanekuid pere olukorda parandavate teenuste kasutamisest."
Todellisuudessa asiakkaat saavat kirjauksensa usein vasta juristin tai tietosuojavaltuutetun avustuksella ja vasta oikeusistuntoon eikä lastensuojelu suostu korjaamaan vääriä merkintöjään.
Yli 20 vuotta lastensuojeluasioita hoitanut varatuomari Leeni Ikonen varoittaa perhekuntoutuksesta seuraavasti: " Palveluntuottajat ovat kehitelleet erilaisia lastensuojelun rahastuksen keinoja, joilla yhteiskunnan rahoja syydetään liikemiehille. Mielivallan huipentumana perheitä pakotetaan lähtemään sopeuttamislaitoksiin (”perhekuntoutus”) tai perheet pakotetaan valvonnan alle ”intensiivisellä kotiin tuotavalla perhekuntoutuksella”.
Kunnan perhetyöntekijöiden lausuntoja on perinteisesti hallinto-oikeudessa pidetty joka alan asiantuntijoina ja vankkana näyttönä perheen tilanteesta (olipa heillä koulutusta tai ei). Perhekuntoutuksen näkemykset hyväksytään näyttönä sen kummemmin niitä arvioimatta.
Hallinto-oikeudessa pidetään perhekuntoutusta kokonaisvaltaisena ja vankimpana tukimuotoja,vaikka todellisuudessa eristettynä ja sopeuttamistoimien kohteena moni perhe murtuu, vanhemmat ajetaan eroon ja hermoromahduksen partaalle jatkuvalla, myös yöaikaan, tapahtuvalla valvonnalla".
Suomessa tehtiin THL:n tilaston mukaan (139 368) lastensuojeluilmoitusta. Sekä lastensuojeluilmoitukset että lasten kiireelliset sijoitukset lisääntyivät 15% vuonna 2017. Suomessa on kymmeniä kuntia (37), joissa vähintään kymmenen prosenttia kunnan lapsista on lastensuojelun asiakkaita. Joissakin kunnissa jopa joka viides lapsi on lastensuojelun asiakas- samaan aikaan kun perheiden riskit ovat vähentyneet.
Miksi lastensuojeluilmoituksia ja - asiakkaita haalitaan lisää Virosta asti?
Ovatko virolaislapset, joiden vanhemmat eivät tunne suomalaisen lapsibisneksen toimintaa otollisia lapsibisneksen kohteita, joita voi säilöä kalliissa laitoksissa ilman vastarintaa koko lapsuus?
Miksi virolainen ammattimaisuuteen pyrkivä Lastekaitseliit julkaisee tällaista propagandaa sivuillaan ja miksi propagandalla on oikeusministeriön tuki?
Eikö Lastekaitseliit:a huoleta, että suomalaisen propagandan levittäminen vie uskottavuuden heiltäkin vai eivätkö he vain tunne suomalaisen läpikorruptoituneen ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen moittiman lastensuojelujärjestelmän toimintaa?
Ennenkuin virolaiset kopioivat suomalaisen lastensuojelujärjestelmän kannattaisi tietää edes perusasiat:
5 faktaa suomalaisesta lastensuojelusta
1. Lastensuojelu maksaa suomalaisille yli miljardin vuodessa- Yhdestä lastensuojelulapsesta voi ansaita jopa 1000 000 euroa- ilman valvontaa , tulosvastuuta tai verovelvoitetta
Suomi on tehnyt hoiva-alasta kansainvälistä bisnestä samaan aikaan kun se maksaa sairaita omaisiaan hoitaville omaishoitajille vähemmän kuin työttömille. Pelkästään lastensuojelu maksaa jo yli miljardin vuodessa. Valvomattomat lastensuojelu- vammais- ja vanhuspalvelujen tuottajat rahastavat kuntia mutta laiminlyövät hoivan eivätkä maksa veroja Suomeen.
Lastensuojeluyrittäjä saa yhden lapsen keskimäärin seitsemän vuotta kestävästä huostaanotosta noin 200 000 euroa perhehoidossa( sijaisperhe) ja jopa yli 1000 000 euroa perhekodissa ( laitos tai laitosluvalla toimiva perhekoti).
Tähtitieteellisistä hoitomaksuista huolimatta Suomen hoivalaitoksissa on paljastunut satoja vakavia laittomuuksia ja asiakkaiden vammautumisiin ja kuolemiin johtaneita kaltoinkohtelutapauksia, joista ei ole annettu asianmukaisia rangaistuksia.
Suomi on saanut pohjoismaista eniten tuomioita Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta lastensuojeluasioissa. Tuomiot takoittavat, että Suomi on mahdollistanut ihmisoikeusrikkomukset kaikissa oikeusasteissa.
EIT:n tuomiot eivät ole vaikuttaneet lastensuojelun käytäntöihin lainkaan.
2. Lastensuojeluilmoituksilla hankitaan asiakkaita lapsibisnekseen- usein perheiden yhteydenotot väärennetään lastensuojeluilmoituksiksi
Lastensuojeluilmoituksia tehdään Suomessa yli 100 000 vuodessa ja viranomaiset kehottavat tekemään niitä pienimmästäkin asiasta ilman minkäänlaista faktantarkastusta.
"Perhetukikeskuksissa" lapsia yritetään saada kertomaan vanhemmistaan jotakin raskauttavaa Pavlik Morozovin tapaan. Lastensuojeluilmoitukset ovat usein fabrikoituja eivätkä ne johda siihen, että perhe saisi tarvitsemansa avun.
Turhat lastensuojeluilmoitukset toimivat lapsibisneksen asiakashankintana tuottaen uusia asiakkaita kalliisiin mutta valvomattomiin "perhepalveluihin". Turhat ja kiusaamistarkoituksessa tehnyt lastensuojeluilmoitukset ruuhkauttavat lastensuojelun ja vievät resurssit todellisilta avuntarvitsijoilta.
Joissakin kaupungeissa sosiaalivirastot haluavat taata rahantulon hankkimalla valeasiakkaita eli merkitsemällä kaikki perheiden yhteenotot lastensuojeluilmoituksiksi.
3. Lapsiperheet eivät saa lastensuojelusta tarvitsemaansa tukea ja joutuvat jäävien sijaishuoltoyrittäjien huostaanottoon tähtäävien arviointien kohteeksi
Sosiaalityöntekijä Raili Miettinen on huomannut, että lastensuojelun avohuollon tukitoimet eivät ole aitoa perheiden tarpeenmukaista apua vaan ne tuottavat itsessään huostaanottoja.
HuosTa- tutkimuksessa havaittiin, että lastensuojelun asiakaslapsista jopa 85 prosenttia on jäänyt vaille jotain tarvitsemaansa palvelua ennen sijoitusta.
Lastensuojelun asiakkuus hankaloittaa ja jopa estää perheen avun saamisen.
Suomen lain mukaan viranomaistyöksi tarkoitettuja lastensuojelun arviointeja ei saa siirtää pois viranomaisilta. Käytännössä vanhemmuudenarviointeja tekevät kuitenkin monet sijaishuoltopalveluja myyvät jäävit järjestöt ja yritykset. Ne tehdään usein epätieteellisillä menetelmillä ammattitaidottoman henkilöstön toimesta ja niitä ohjaa taikausko sijaishuollon paremmuuteen.
Tyypillisesti vanhemmuudenarviointi tapahtuu ensi- ja turvakodissa tai perhekuntoutuslaitoksessa ja sen tavoitteena on huostaanoton edellytysten arviointi. Vanhemmalle ei välttämättä kerrota, että laitosjakson tarkoitus on vanhemmuudenarviointi vaan laitosjakso markkinoidaan perheen "tukena".
Kuntaliitto varoittaa, että yksityisen palveluntuottajan osallistuminen arviointiin voi tuoda tarpeettomia suosituksia ko. palveluntuottajan palvelujen lisäkäytöstä ja palvelutarpeen jatkumisesta.
Hoiva-alan harmaalla alueella liikutaan etenkin, kun lastensuojelulaitos tai lastensuojelujärjestö tarjoaa kunnille ostopalveluna sekä vanhemmuudenarviointia että lasten sijoitusta.
Keskustelu jääviys- ja esteellisyyskysymyksistä on paikallaan paitsi firmojen myös Pelastakaa Lapset ry:n, SOS-Lapsikylä ry:n ja palvelutuotantonsa yhtiöittäneen Nuorten Ystävät ry:n kohdalla.
4. Lastensuojeluperheet eivät saa oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä riippumattomassa tuomioistuimessa
Lastensuojeluun ajetut perheet eivät saa oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä riippumattomassa tuomioistuimessa vaan lastensuojelutapaukset käsitellään erillisessä hallinto- oikeudessa, jossa ei ole ammattituomareita, syyttömyysolettamaa tai tosiseikkaselvittelyä.
Mikä hyvänsä sosiaalityöntekijän väittämä tai huhu hyväksytään oikeudenkäyntimateriaaliksi ja asiantuntijoina ja tuomareina toimivat sosiaalityöntekijät.
Huostaanottoja tehdään mielivaltaisin perustein. Johanna Hiitola toteaa väitöskirjassaan 2015, että suomalaisia huostaanottoja eivät määritä niinkään lasten kaltoinkohtelu vaan sosiaalityöntekijän käsitys perheestä esim. koulutus ja varallisuus.
5. Hatarin perustein tehdyt huostaanotot kestävät koko lapsuuden valvomattomissa laitoksissa ja aiheuttavat kärsimyksiä , syrjäytymistä ja mittavia kustannuksia
THL:n selvityksen mukaan suomalaiset huostaanotot kestävät koko lapsuuden ja niitä puretaan ani harvoin. Suomessa sijaishuolto painottuu laitoshuoltoon vaikka YK on varoittanut jäsenmaitaan sijoittamasta lapsia laitoksiin niissä ilmenneen runsaan väkivallan vuoksi ( YK, 2006, World Report on Violence).
Perhepiirissä-tutkimuksen mukaan vanhempien työttömyys-, toimeentulo- ja terveysongelmat jopa lisääntyvät lapsen huostaanoton jälkeen.
Heikoimmin yhteiskuntaan näyttävät kiinnittyvän teini-iässä kodin ulkopuolelle sijoitetut pojat, jotka ovat olleet laitoshoidossa tai monessa sijoituspaikassa. Heistä 80 % oli vielä 23–24-vuotiaina vailla peruskoulun jälkeistä koulutusta. Laitoshoitoon teininä sijoitetuista nuorista miehistä joka neljäs on 23–24-vuotiaana rekisterien ulkopuolella (luokassa muut) ja toinen neljäsosa on joko työttömänä tai eläkkeellä.
Kodistaan siirretyt lapset tuntevat usein niin suurta ahdistusta, että heidän elämänsä suistuu raiteiltaan. Lapsia lähtee sijaishuoltopaikoista karkureissuille, jolloin he joutuvat vaaratilanteisiin ja epäsosiaalinen elämä tulee tutuksi. Järjestelmä mahdollistaa sen, että lapsille tärkeät ihmiset, vanhemmat sisarukset ja isovanhemmat poistetaan tai rajataan lasten elämästä. Sosiaalityöntekijä saa ilman vastuuta ummistaa silmänsä, kun sijaishuollossa olevaa lasta pahoinpidellään.
Epäkohdista ovat raportoineet turhaan useat juristit, tutkijat ja toimittajat mm. Leeni Ikonen, Maria Syvälä, Jani Kaaro, Satu Krautsuk ja Tuula Malin.
Kallis järjestelmä hyödyttää niin monia poliitikkoja ja yrittäjiä, että sen epäkohtiin ei haluta Suomessa puuttua. Lastensuojelujärjestelmä uhkaa jo Suomen kansantalouden lisäksi sisäistä turvallisuutta ja yhteiskuntarauhaa.
Tällainen järjestelmä ei sovi vientituotteeksi.
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/suomen-lastensuojelun-ongelmat-on-levitetty-viroon-koulutusyhteistyon-seurauksena?
Lue myös:
☞ K сведению клиентов службы защиты прав ребенка
☞ Leeni Ikonen: An advisory for child welfare clients
http://www.lokakuunliike.com/leeni-ikosen-blogi/kansanvalistusta-lastensuojelun-asiakkaalle
http://www.lokakuunliike.com/perheeni-tarina/pieni-opas-eri-tilanteisiin-lastensuojelun-kanssa
http://www.lokakuunliike.com/opasinfo.html
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lasten-ja-perheiden-ongelmat-vahenevat-sijoitukset-lisaantyvat-ilman-tietoa-sijoitussyista
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tietoa-lastensuojeluongelmista-kansanedustajaehdokkaille
https://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/yksi-syrjaytetty-nuori-tuottaa-syrjayttajilleen-miljoonan
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/perhetyo-miten-valmistautua-kohtaamaan-perhetyontekija
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-perhepalvelut-selkokielella
http://www.lokakuunliike.com/maria-syvaumllaumln-blogi/orwellilaisesta-psykokielest
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakkuus-estaa-avun-saamisen
http://www.lokakuunliike.com/raili-miettisen-blogi/avohuollon-tukitoimet-tuottavat-huostaanottoja
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miksi-asiantuntija-asettuu-vallan-vaarinkayttajan-puolelle
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/paa-pois-brandista-ja-barrikadeille
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/hullun-leima-huostan-oikeuttajana
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/lastensuojelun-provokaatiot-oletko-a-huora-b-hullu-vai-c-huumehorho
https://www.lokakuunliike.com/kauhutarina-blogi/kristan-tarina-iv-tyhjan-paalla-lastenkodissa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-ja-psykiatrian-mielivalta-on-samankaltaista
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosionomit-ja-sosiaalityontekijat-ulos-psykoterapeuttien-kilpailutuksesta
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-uskoo-yha-psykoanalyysiin-osa-2
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-uskoo-yha-psykoanalyysiin-osa-1
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tyomenetelmat-2-laiton-sijoitus-huostaanotto
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tutkimusmenetelmat-osa-1-rorschach
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-5-miten-tunnistaa-fabrikointi
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-2-fabrikoitu-lastensuojelulausunto
Näin Espoon lastensuojelun johtava sosiaalityöntekijä Riina Mattila houkuttelee virolaisia tekemään lastensuojeluilmoituksia Suomessa asuvista sukulaisistaan:
Kui teil on mure Soomes elava lapse pärast, siis soovitan teha kohalikule lastekaitsele teatis. Ei ole vaja teada, kas kõik, mida olete kuulnud või mille pärast olete mures, on õige. Piisab sellest, et teil on mure lapse pärast. Kui te ei oska soome keelt, siis kirjutage inglise keeles või eesti keeles. Kohaliku omavalitsuse sotsiaaltöötajad oskavad inglise keelt. Väga paljude valdade töötajate hulgas on eestlasi, kes võivad teenindada Teid emakeeles. Helsingis, Espoos ja Vantaal on mitmeid eesti ja vene keelt valdavaid töötajaid.
Vapaa käännös: Jos teillä on huoli Suomessa asuvasta lapsesta niin suosittelen tekemään paikalliselle lastensuojelulle ilmoituksen. Ei teidän tarvitse tietää, onko kaikki, mitä olette kuulleet tai luulette tietävänne, totta tai ei. Riittää vain että teillä on huoli. Jos ette osaa suomea niin kirjoittakaa englanniksi tai viroksi. Paikalliset sosiaaliviranomaiset osaavat englantia. Monissa paikallisissa viranomaisyksiköissä työskentelee virolaisia, jotka voivat palvella teitä omalla äidinkielellänne. Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla työskentelee viron- ja venäjänkielentaitoisia työntekijöitä.
Riina Mattila: "Älä ota yhteyttä juristiin"
Mattilan neuvo lastensuojeluuun joutuneille vanhemmille olla ottamatta yhteyttä juristiin on vähintäänkin outo. Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen on todennut lastensuojelun yhdessä vanhuspalveluiden kanssa Suomen suurimmaksi ihmisoikeusongelmaksi. Monet tutkimukset osoittavat, että lapsen etu ei toteudu lastensuojelussa eikä hallinto- oikeuksissa.
Mattila kirjoittaa oikeusministeriön tuella julkaistussa projektissa "Hyvä neuvonta lapsiperheille":
"Jos teidän lapsi on huostattu niin sosiaalityöntekijänä minä suosittelen olla ottamatta yhteyttä juristiin tai asianajajaan, vaan sen sijaan tehdä yhteistyötä sosiaalityöntekijöiden kanssa, osallistua palavereihin ... Jos ette ymmärrä hyvin suomea niin suosittelen tulkkia". ( Sotsiaaltöötajana soovitan lastekaitseasutusse suunatud lapse vanematel mitte võtta ühendust juristi või advokaadiga, vaid teha koostööd sotsiaaltöötajatega, osaleda kokkusaamistel ja otsida samaaegselt ise aktiivselt asjale lahendust. Kui on väikegi võimalus vääritimõistmiseks, soovitan tôlgi kaasamist).
Mattila ei epäröi antaa väärää tietoa suomalaisen lastensuojelun toiminnasta.
Hän väittää valheellisesti, että huostaanottoja tuottavat avohuollon tukitoimet mm. perhekuntoutus olisi vapaaehtoista "Kõik avahoolduse teenused (näiteks peretöö, tugiisik, tugipere, rehabilitatsioon on jt.) on vabatahtlikud ja kliendid võivad nendest loobuda (on siiski soovitav põhjendada, miks) või teha ettepanek, milliseid teenuseid vajatakse." ja että huoltaja voisi katkaista lastensuojeluprosessin vain ilmoituksella, että haluaa asua lapsensa kanssa:
"Kui teie laps on suunatud lastekaitseasutusse, siis võite alati esitada avalduse suunamise lõpetamiseks ja lapse elama asumiseks enda juurde (hooldaja või lähivõrgustiku) juurde."
Mattila väittää myös valheellisesti, että asiakkaat voisivat korjata lastensuojelun virheellisiä kirjauksia: "Kui raportis esineb vigu, tuleb paluda viia sisse muudatusi, parandusi või täiendusi. Kaardistamise kokkuvôtte raport antakse lapsele ja hooldajatele ühisel kohtumisel vôi saadetakse posti teel. Nii kohtumistel perega kui ka kaardistamise raportis tehakse vajadusel ettepanekuid pere olukorda parandavate teenuste kasutamisest."
Todellisuudessa asiakkaat saavat kirjauksensa usein vasta juristin tai tietosuojavaltuutetun avustuksella ja vasta oikeusistuntoon eikä lastensuojelu suostu korjaamaan vääriä merkintöjään.
Yli 20 vuotta lastensuojeluasioita hoitanut varatuomari Leeni Ikonen varoittaa perhekuntoutuksesta seuraavasti: " Palveluntuottajat ovat kehitelleet erilaisia lastensuojelun rahastuksen keinoja, joilla yhteiskunnan rahoja syydetään liikemiehille. Mielivallan huipentumana perheitä pakotetaan lähtemään sopeuttamislaitoksiin (”perhekuntoutus”) tai perheet pakotetaan valvonnan alle ”intensiivisellä kotiin tuotavalla perhekuntoutuksella”.
Kunnan perhetyöntekijöiden lausuntoja on perinteisesti hallinto-oikeudessa pidetty joka alan asiantuntijoina ja vankkana näyttönä perheen tilanteesta (olipa heillä koulutusta tai ei). Perhekuntoutuksen näkemykset hyväksytään näyttönä sen kummemmin niitä arvioimatta.
Hallinto-oikeudessa pidetään perhekuntoutusta kokonaisvaltaisena ja vankimpana tukimuotoja,vaikka todellisuudessa eristettynä ja sopeuttamistoimien kohteena moni perhe murtuu, vanhemmat ajetaan eroon ja hermoromahduksen partaalle jatkuvalla, myös yöaikaan, tapahtuvalla valvonnalla".
Suomessa tehtiin THL:n tilaston mukaan (139 368) lastensuojeluilmoitusta. Sekä lastensuojeluilmoitukset että lasten kiireelliset sijoitukset lisääntyivät 15% vuonna 2017. Suomessa on kymmeniä kuntia (37), joissa vähintään kymmenen prosenttia kunnan lapsista on lastensuojelun asiakkaita. Joissakin kunnissa jopa joka viides lapsi on lastensuojelun asiakas- samaan aikaan kun perheiden riskit ovat vähentyneet.
Miksi lastensuojeluilmoituksia ja - asiakkaita haalitaan lisää Virosta asti?
Ovatko virolaislapset, joiden vanhemmat eivät tunne suomalaisen lapsibisneksen toimintaa otollisia lapsibisneksen kohteita, joita voi säilöä kalliissa laitoksissa ilman vastarintaa koko lapsuus?
Miksi virolainen ammattimaisuuteen pyrkivä Lastekaitseliit julkaisee tällaista propagandaa sivuillaan ja miksi propagandalla on oikeusministeriön tuki?
Eikö Lastekaitseliit:a huoleta, että suomalaisen propagandan levittäminen vie uskottavuuden heiltäkin vai eivätkö he vain tunne suomalaisen läpikorruptoituneen ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen moittiman lastensuojelujärjestelmän toimintaa?
Ennenkuin virolaiset kopioivat suomalaisen lastensuojelujärjestelmän kannattaisi tietää edes perusasiat:
5 faktaa suomalaisesta lastensuojelusta
1. Lastensuojelu maksaa suomalaisille yli miljardin vuodessa- Yhdestä lastensuojelulapsesta voi ansaita jopa 1000 000 euroa- ilman valvontaa , tulosvastuuta tai verovelvoitetta
Suomi on tehnyt hoiva-alasta kansainvälistä bisnestä samaan aikaan kun se maksaa sairaita omaisiaan hoitaville omaishoitajille vähemmän kuin työttömille. Pelkästään lastensuojelu maksaa jo yli miljardin vuodessa. Valvomattomat lastensuojelu- vammais- ja vanhuspalvelujen tuottajat rahastavat kuntia mutta laiminlyövät hoivan eivätkä maksa veroja Suomeen.
Lastensuojeluyrittäjä saa yhden lapsen keskimäärin seitsemän vuotta kestävästä huostaanotosta noin 200 000 euroa perhehoidossa( sijaisperhe) ja jopa yli 1000 000 euroa perhekodissa ( laitos tai laitosluvalla toimiva perhekoti).
Tähtitieteellisistä hoitomaksuista huolimatta Suomen hoivalaitoksissa on paljastunut satoja vakavia laittomuuksia ja asiakkaiden vammautumisiin ja kuolemiin johtaneita kaltoinkohtelutapauksia, joista ei ole annettu asianmukaisia rangaistuksia.
Suomi on saanut pohjoismaista eniten tuomioita Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta lastensuojeluasioissa. Tuomiot takoittavat, että Suomi on mahdollistanut ihmisoikeusrikkomukset kaikissa oikeusasteissa.
EIT:n tuomiot eivät ole vaikuttaneet lastensuojelun käytäntöihin lainkaan.
2. Lastensuojeluilmoituksilla hankitaan asiakkaita lapsibisnekseen- usein perheiden yhteydenotot väärennetään lastensuojeluilmoituksiksi
Lastensuojeluilmoituksia tehdään Suomessa yli 100 000 vuodessa ja viranomaiset kehottavat tekemään niitä pienimmästäkin asiasta ilman minkäänlaista faktantarkastusta.
"Perhetukikeskuksissa" lapsia yritetään saada kertomaan vanhemmistaan jotakin raskauttavaa Pavlik Morozovin tapaan. Lastensuojeluilmoitukset ovat usein fabrikoituja eivätkä ne johda siihen, että perhe saisi tarvitsemansa avun.
Turhat lastensuojeluilmoitukset toimivat lapsibisneksen asiakashankintana tuottaen uusia asiakkaita kalliisiin mutta valvomattomiin "perhepalveluihin". Turhat ja kiusaamistarkoituksessa tehnyt lastensuojeluilmoitukset ruuhkauttavat lastensuojelun ja vievät resurssit todellisilta avuntarvitsijoilta.
Joissakin kaupungeissa sosiaalivirastot haluavat taata rahantulon hankkimalla valeasiakkaita eli merkitsemällä kaikki perheiden yhteenotot lastensuojeluilmoituksiksi.
3. Lapsiperheet eivät saa lastensuojelusta tarvitsemaansa tukea ja joutuvat jäävien sijaishuoltoyrittäjien huostaanottoon tähtäävien arviointien kohteeksi
Sosiaalityöntekijä Raili Miettinen on huomannut, että lastensuojelun avohuollon tukitoimet eivät ole aitoa perheiden tarpeenmukaista apua vaan ne tuottavat itsessään huostaanottoja.
HuosTa- tutkimuksessa havaittiin, että lastensuojelun asiakaslapsista jopa 85 prosenttia on jäänyt vaille jotain tarvitsemaansa palvelua ennen sijoitusta.
Lastensuojelun asiakkuus hankaloittaa ja jopa estää perheen avun saamisen.
Suomen lain mukaan viranomaistyöksi tarkoitettuja lastensuojelun arviointeja ei saa siirtää pois viranomaisilta. Käytännössä vanhemmuudenarviointeja tekevät kuitenkin monet sijaishuoltopalveluja myyvät jäävit järjestöt ja yritykset. Ne tehdään usein epätieteellisillä menetelmillä ammattitaidottoman henkilöstön toimesta ja niitä ohjaa taikausko sijaishuollon paremmuuteen.
Tyypillisesti vanhemmuudenarviointi tapahtuu ensi- ja turvakodissa tai perhekuntoutuslaitoksessa ja sen tavoitteena on huostaanoton edellytysten arviointi. Vanhemmalle ei välttämättä kerrota, että laitosjakson tarkoitus on vanhemmuudenarviointi vaan laitosjakso markkinoidaan perheen "tukena".
Kuntaliitto varoittaa, että yksityisen palveluntuottajan osallistuminen arviointiin voi tuoda tarpeettomia suosituksia ko. palveluntuottajan palvelujen lisäkäytöstä ja palvelutarpeen jatkumisesta.
Hoiva-alan harmaalla alueella liikutaan etenkin, kun lastensuojelulaitos tai lastensuojelujärjestö tarjoaa kunnille ostopalveluna sekä vanhemmuudenarviointia että lasten sijoitusta.
Keskustelu jääviys- ja esteellisyyskysymyksistä on paikallaan paitsi firmojen myös Pelastakaa Lapset ry:n, SOS-Lapsikylä ry:n ja palvelutuotantonsa yhtiöittäneen Nuorten Ystävät ry:n kohdalla.
4. Lastensuojeluperheet eivät saa oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä riippumattomassa tuomioistuimessa
Lastensuojeluun ajetut perheet eivät saa oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä riippumattomassa tuomioistuimessa vaan lastensuojelutapaukset käsitellään erillisessä hallinto- oikeudessa, jossa ei ole ammattituomareita, syyttömyysolettamaa tai tosiseikkaselvittelyä.
Mikä hyvänsä sosiaalityöntekijän väittämä tai huhu hyväksytään oikeudenkäyntimateriaaliksi ja asiantuntijoina ja tuomareina toimivat sosiaalityöntekijät.
Huostaanottoja tehdään mielivaltaisin perustein. Johanna Hiitola toteaa väitöskirjassaan 2015, että suomalaisia huostaanottoja eivät määritä niinkään lasten kaltoinkohtelu vaan sosiaalityöntekijän käsitys perheestä esim. koulutus ja varallisuus.
5. Hatarin perustein tehdyt huostaanotot kestävät koko lapsuuden valvomattomissa laitoksissa ja aiheuttavat kärsimyksiä , syrjäytymistä ja mittavia kustannuksia
THL:n selvityksen mukaan suomalaiset huostaanotot kestävät koko lapsuuden ja niitä puretaan ani harvoin. Suomessa sijaishuolto painottuu laitoshuoltoon vaikka YK on varoittanut jäsenmaitaan sijoittamasta lapsia laitoksiin niissä ilmenneen runsaan väkivallan vuoksi ( YK, 2006, World Report on Violence).
Perhepiirissä-tutkimuksen mukaan vanhempien työttömyys-, toimeentulo- ja terveysongelmat jopa lisääntyvät lapsen huostaanoton jälkeen.
Heikoimmin yhteiskuntaan näyttävät kiinnittyvän teini-iässä kodin ulkopuolelle sijoitetut pojat, jotka ovat olleet laitoshoidossa tai monessa sijoituspaikassa. Heistä 80 % oli vielä 23–24-vuotiaina vailla peruskoulun jälkeistä koulutusta. Laitoshoitoon teininä sijoitetuista nuorista miehistä joka neljäs on 23–24-vuotiaana rekisterien ulkopuolella (luokassa muut) ja toinen neljäsosa on joko työttömänä tai eläkkeellä.
Kodistaan siirretyt lapset tuntevat usein niin suurta ahdistusta, että heidän elämänsä suistuu raiteiltaan. Lapsia lähtee sijaishuoltopaikoista karkureissuille, jolloin he joutuvat vaaratilanteisiin ja epäsosiaalinen elämä tulee tutuksi. Järjestelmä mahdollistaa sen, että lapsille tärkeät ihmiset, vanhemmat sisarukset ja isovanhemmat poistetaan tai rajataan lasten elämästä. Sosiaalityöntekijä saa ilman vastuuta ummistaa silmänsä, kun sijaishuollossa olevaa lasta pahoinpidellään.
Epäkohdista ovat raportoineet turhaan useat juristit, tutkijat ja toimittajat mm. Leeni Ikonen, Maria Syvälä, Jani Kaaro, Satu Krautsuk ja Tuula Malin.
Kallis järjestelmä hyödyttää niin monia poliitikkoja ja yrittäjiä, että sen epäkohtiin ei haluta Suomessa puuttua. Lastensuojelujärjestelmä uhkaa jo Suomen kansantalouden lisäksi sisäistä turvallisuutta ja yhteiskuntarauhaa.
Tällainen järjestelmä ei sovi vientituotteeksi.
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/suomen-lastensuojelun-ongelmat-on-levitetty-viroon-koulutusyhteistyon-seurauksena?
Lue myös:
☞ K сведению клиентов службы защиты прав ребенка
☞ Leeni Ikonen: An advisory for child welfare clients
http://www.lokakuunliike.com/leeni-ikosen-blogi/kansanvalistusta-lastensuojelun-asiakkaalle
http://www.lokakuunliike.com/perheeni-tarina/pieni-opas-eri-tilanteisiin-lastensuojelun-kanssa
http://www.lokakuunliike.com/opasinfo.html
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lasten-ja-perheiden-ongelmat-vahenevat-sijoitukset-lisaantyvat-ilman-tietoa-sijoitussyista
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tietoa-lastensuojeluongelmista-kansanedustajaehdokkaille
https://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/yksi-syrjaytetty-nuori-tuottaa-syrjayttajilleen-miljoonan
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/perhetyo-miten-valmistautua-kohtaamaan-perhetyontekija
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-perhepalvelut-selkokielella
http://www.lokakuunliike.com/maria-syvaumllaumln-blogi/orwellilaisesta-psykokielest
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakkuus-estaa-avun-saamisen
http://www.lokakuunliike.com/raili-miettisen-blogi/avohuollon-tukitoimet-tuottavat-huostaanottoja
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miksi-asiantuntija-asettuu-vallan-vaarinkayttajan-puolelle
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/paa-pois-brandista-ja-barrikadeille
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/hullun-leima-huostan-oikeuttajana
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/lastensuojelun-provokaatiot-oletko-a-huora-b-hullu-vai-c-huumehorho
https://www.lokakuunliike.com/kauhutarina-blogi/kristan-tarina-iv-tyhjan-paalla-lastenkodissa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-ja-psykiatrian-mielivalta-on-samankaltaista
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosionomit-ja-sosiaalityontekijat-ulos-psykoterapeuttien-kilpailutuksesta
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-uskoo-yha-psykoanalyysiin-osa-2
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-uskoo-yha-psykoanalyysiin-osa-1
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tyomenetelmat-2-laiton-sijoitus-huostaanotto
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tutkimusmenetelmat-osa-1-rorschach
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-5-miten-tunnistaa-fabrikointi
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-2-fabrikoitu-lastensuojelulausunto