Quantcast
Channel: Lokakuun liike - LL-Uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 662

Miten lääketutkimuksissa huijataan ja miten masennuksesta leivottiin kaikkien aikojen bisnes

$
0
0
PictureDeborah Cohen, kuvakaappaus Too Much Medicine
Lokakuun Liike suosittelee lukijoitaan tutustumaan 15-17.8. Helsingissä pidettävän lääketieteen ylidiagnosointia ja - hoitoa käsittelevän Too Much Medicine- Symposiumin tausta-artikkeleihin, sillä ne liittyvät olennaisesti lastensuojelun väärinkäytöksiin.

Lastensuojelujärjestöillä, -tutkijoilla,- työntekijöillä ja - yrityksillä on usein kiinteät yhteydet lääketeollisuuteen ja psykiatriaan. Lääkkeitä ja rokotteita on ollut tapana testata ensi- ja lastenkotien lapsilla.
Nuorten Ystävillä oli pitkään yhteys lääkejätti Lillyyn ja Save the Children (Pelastakaa Lapset )- järjestön yhteistyökumppani ja THL:n suurin yksityinen rahoittaja on lääkejätti GlaxoSmithKline (GSK), joka rokotti 1930- luvulla salaa jopa 2000 ensi- ja lastenkotien lasta.

Monissa nykyisissä lastensuojelututkimuksissa on kiinnitetty huomiota huostaanotettujen lasten turhaan ja runsaaseen lääkitykseen, jolla korvataan muun hoidon puutteita.

Lääkärilehden mukaan myös suomalaislapsilla on yhä enemmän psykoosilääkitystä.
Päivi Santalahti ja Andre Sourander (Onko lasten psykiatrinen sairastavuus lisääntynyt?, Duodecim 13/2008, s. 1499-1506) toteavat lääkehoidon määrän lisääntymisen heijastavan selkeästi hoitokulttuurin eikä psyykkisten oireiden määrän muutosta. Kirjoittajat tuovat esiin myös sen mielenkiintoisen seikan, että Suomessa on kansainvälisesti katsottuna paljon lastenpsykiatreja suhteessa väkilukuun.
Souranderin mukaan ministeriö rahoittaa lasten mielenterveystyötä kehittäviä hankkeita, joista puuttuu vaikuttavuuden seuranta. Tieteellisen tutkimuksen liittäminen hankkeisiin on hänen mukaansa jopa kielletty.

Miksi lääketiede tarvitsee tutkivaa journalismia?

British Medical Journal on maailman ainoa lääketieteellinen julkaisusarja, jossa tehdään tutkivaa journalismia. Sen tähtitoimittaja, palkintoja niittänyt Deborah Cohen on keskeinen henkilö influenssalääke Tamiflun epäselvyyksien paljastamisessa.

Jani Kaaron mukaan Tamiflu saatiin näyttämään tehokkaalta, koska sen markkinoille tuonut lääkeyhtiö Roche ei antanut kaikkia tuloksia julkisuuteen. Hallitukset ja heidän lääketieteelliset asiantuntijansa eivät tienneet asiasta, ja lääkettä hamstrattiin miljardien arvosta.

Loppujen lopuksi influenssalääkkeestä todettiin olevan enemmän haittaa kuin hyötyä. Sen todettiin muun muassa aiheuttavan osalle potilaista pahoja vatsavaivoja. Influenssaa se lyhensi puolella vuorokaudella.

Lääketiedettä opiskellut Cohen kirjoitti aiheesta kattavia paljastavia raportteja arvostettuun British Medical Journal-tiedelehteen. Niiden ansiosta lääkärit Britanniassa eivät juuri Tamifluta potilaille määrää.
Suomessa edes viranomaiset eivät kyseenalaistaneet lääkkeen tehoa ja iso osa lääkäreistä määrää sitä edelleen.

Cohen on paljastanut useita muitakin lääkeyhtiöiden kyseenalaisia väitteitä, joilla on edistetty lääkkeiden myyntiä esim. varfariinin korvanneen verenohennuslääke dabigatraanin valheellisen markkinoinnin seurantaa tarvitsemattomana lääkkeenä.

Potilasmäärien kasvaessa dabigatraanin käyttäjiltä alettiin raportoida vakavia sisäisiä verenvuotoja ja niihin liittyviä kuolemia. Cohenin selvitystyö viittaa vahvasti siihen, että Boehringer Ingelheim tiesi dabigatraanin ongelmista mutta piti tiedot itsellään voidakseen markkinoida dabigatraania lääkkeenä, joka ei vaadi laboratorioseurantaa.

Seuraavana Cohen paljasti, että Bayerin ja Janssenin kehittämän verenohennuslääke rivaroksabaanin hyvät tulokset johtuivat mittausvirheestä. Cohen onnistui osoittamaan, että tutkimuksen tehneellä Janssenilla tiedettiin INR-mittalaitteen olevan epäluotettava. Yhtiö päätti silti jatkaa tutkimusta, eikä paljastanut tietoaan Bayerille eikä Yhdysvaltain lääkeviranomaisille – ennen kuin lääke oli saanut myyntiluvan.

Yksi Cohenin isoista paljastuksista liittyi lääketieteellisten laitteiden ja tekonivelten laillistamisen hakuprosessiin. Cohen ja hänen toimittajakollegansa testasivat saisivatko he markkinoille tekaistun tekonivelen. Keksityn yrityksen markkinoimassa valetuotteessa oli räikeitä puutteita mm. vaara raskasmetallien irtoamiseen. Samaan aikaan potilailta eri maissa poistettiin oikeita huonolaatuisia tekoniveliä.
Yllättäen keksitylle ja huonolaatuiselle tekonivelelle ei ollut mitään ongelmaa saada CE-merkintää useammaltakin organisaatiolta.

Cohenin tuorein tutkimus kertoo, miten Oxfordin yliopiston tutkijat päättivät aloittaa uuden tuberkuloosirokotteensa ihmiskokeet Etelä- Afrikassa, vaikka eläinkokeissa rokotetta saaneista kuudesta apinasta kuoli viisi.
Rokotetutkimukselle saatiin lupa näyttämällä viranomaisille vain valikoituja tutkimustuloksia. Muut tulokset, kuten apinatutkimusta koskevat, annettiin julkisuuteen vähin äänin vasta kun tutkimus eteläafrikkalaisilla lapsilla oli jo hyvässä vauhdissa. Puutteellisesta näytöstä huolimatta rokotetta annettiin lähes 3000 vauvalle Etelä- Afrikassa.

Lue Jani Kaaron koko juttu:

http://too-much-medicine.com/miksi-laaketiede-tarvitsee-tutkivaa-journalismia-katsaus-bmjn-tutkivan-toimittajan-deborah-cohenin-tyohon/



PictureLisa Cosgrove, kuvakaappaus Too Much Medicine
Miten masennuksesta leivottiin kaikkien aikojen bisnes?

Jani Kaaro kertoo kuinka Massachusettsin yliopiston psykologian professori Lisa Cosgroven ja mielenterveysbisnestä kritisoivia kirjoja kirjoittaneen tietokirjalija Robert Whitakerin omaksuma institutionaalisen korruption näkökulma tarkoittaa sen analysoimista, ovatko ulkopuoliset vaikutustaloudet (engl. economies of influence) vaikuttaneet psykiatrikunnan kykyyn edistää kahta tärkeintä alkuperäistä tavoitettaan – potilaiden etua ja tieteellistä totuutta.
Erityisen kritiikin kohteena on Yhdysvaltain Psykiatriyhdistys, vaikutusvaltainen American Psychiatric Association (APA).

Masennuksen serotoniiniteoriaa ei ole todistettu oikeaksi

"Käsitys, jonka mukaan monet mielenterveyden häiriöt saattaisivat johtua aivojen kemiallisesta epätasapainosta aktivoitui 1950-luvulla ensimmäisen antipsykoottisen lääkkeen, klooripromatsiinin myötä ja johti spekulaatioihin serotoniinivajeesta masennuksen syynä.

Yleiseen tietoisuuteen masennuksen kemiallisen epätasapainon teoria alkoi murtautua Yhdysvalloissa 1980-luvun alussa, kun DSM-III, uusi versio amerikkalaisesta mielenterveyden häiriöiden luokitusjärjestelmästä, julkaistiin. Lääkeyhtiöiden mainoskampanjoissa korostettiin niin ikään masennuksen monoamiiniteoriaa –serotoniini kuuluu monoamiineiksi kutsuttuun välittäjäaineryhmään – jonka mukaan masennus voisi johtua välittäjäaineiden epätasapainosta aivoissa.

Myös Yhdysvaltain Psykiatriyhdistys APA kampanjoi teorian puolesta. Suurelle yleisölle kerrottiin, että mielenterveysongelmat olivat “todellisia sairauksia”. Kahden vuosikymmenen aktiivisen mediahuomion ja kampanjoinnin jälkeen viesti alkoi mennä perille. APA:n kyselytutkimuksessa vuonna 2005 todettiin, että 75 prosenttia amerikkalaisista uskoi, että mielenterveyden häiriöt johtuvat kemiallisesta epätasapainosta aivoissa. Tämä oli APA:n puheenjohtajan Steven Sharfsteinin mukaan “hyvä uutinen”.

Psykiatrit lähtivät innolla mukaan lääkekehitykseen, ja APA tiivisti yhteistyötään lääkeyhtiöiden kanssa- tietämättä oliko kemiallisen epätasapainon teoria totta.

Vuonna 1999, yli 30 vuoden uutteran yrityksen jälkeen, APA:n omassa psykiatrian oppikirjassa todettiin, että monoamiiniteorialle serotoniinivajeen ja masennuksen yhteydestä ei ole löydetty tieteellistä vahvistusta. 2000-luvulle tultaessa yhä useammat tutkijat totesivat myös julkisuudessa, että tarina, jonka suuri yleisö oli kuullut jo monen vuosikymmenen ajan, ei pitänyt tieteellisesti paikkaansa.

Paroksetiinin haittavaikutukset lapsille ovat merkittäviä

GlaxoSmithKlinen (GSK) mielialalääkettä paroksetiinia koskevat suotuisat tulokset julkaistiin Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry -sarjassa vuonna 2001. Pian tutkimuksen julkaisemisen jälkeen myyntiluvut lähtivät nousuun. Paroksetiinista tuli yksi maailman myydyimmistä mielialalääkkeistä. Yksi syy tähän oli se, että lääke vaikutti soveltuvan lapsille ja nuorille.

Kun riippumattomat tutkijat pyysivät nähtäväkseen koko aineiston, GSK (GlaxoSmithKline) kieltäytyi luovuttamasta sitä. Kesti neljätoista vuotta ennen kuin lääkeyhtiö suostui avaamaan aineistonsa, ja silloinkin se teki sen vaikeimman kautta. Kun riippumattomat tutkijat analysoivat kaiken aineiston uudelleen, paroksetiinista paljastui täysin toisenlainen kuva kuin alkuperäisessä artikkelissa. Ensinnäkään lääke ei lievittänyt masennusta kliinisesti merkittävällä tavalla lumelääkettä paremmin. Toiseksi haittavaikutusten raportointia oli manipuloitu siten, että lääke vaikutti turvallisemmalta kuin se todellisuudessa oli. Kolmanneksi uudelleenanalyysissa paljastui, että lääkkeen haittavaikutukset lapsille ja nuorille olivat kliinisesti merkittävät.

Psykiatriyhdistys APA on edistänyt enemmän lääketeollisuuden kuin potilaiden etuja


Olisiko meillä tällaista masennusepidemiaa, jos siihen ei ensin olisi keksitty lääkettä ?
Onko sairauksia markkinoitu lääkkeiden kylkiäisenä niin massiivisesti, että sillä on ollut oma itsenäinen vaikutuksensa siihen, miten ihmiset tulkitsevat omaa ja läheistensä käyttäytymistä? Kaaro kysyy.

Cosgrove ja Whitaker tulevat teoksessaan hätkähdyttävään lopputulokseen: heidän mukaansa APA (American Psychiatric Association) on taloudellisten riippuvuussuhteidensa ja omien ammattikuntaintressiensä vuoksi edistänyt enemmän lääketeollisuuden kuin potilaidensa etuja.

Potilaiden etu olisi silti kiistatta ollut kuulla, miten epäsuoraa ja kiistanalaista kemiallisiin epätasapainotiloihin liittyvä tieteellinen näyttö oli ja miten verrattain heikko mielialalääkkeiden vaikutus masennuksen hoidossa on. Jos APA olisi ajatellut ensisijaisesti potilaitaan, se ei olisi toiminut kuin lääketeollisuuden PR-osasto, vaan vaatinut lääketutkimukseen läpinäkyvyyttä ja vahvempaa näyttöä lääkkeiden vaikuttavuudesta.

 Whitaker uskoo, että yhteinen maaperä psykiatrian ja psykiatriaa vastustavien liikkeiden välillä voisi löytyä brittiläisten psykiatrien aloittamasta kriittisen psykiatrian liikkeestä, jossa psykiatrit koettavat muuttaa psykiatriaa sisältäpäin. Iso-Britanniassa toimivan Critical Psychiatry Network -verkoston psykiatrit ovat uskaltaneet kyseenalaistaa DSM:n pätevyyden ja tutkia kriittisesti lääkkeiden todellista vaikuttavuutta psykiatrisessa hoidossa".

Lue Jani Kaaron koko juttu:

http://too-much-medicine.com/miten-masennuksesta-leivottiin-kaikkien-aikojen-bisnes/

Mad in America- nettisivu

Lue myös:
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/hoidolliset-huostaanototmedical-kidnappingskasvava-ongelma
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/laakariliitto-ja-psykiatriyhdistys-teppo-jarvisen-kimpussa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/toimittajat-ja-tutkijat-tautimarkkinoijina
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lapsensa-psyykelaakityksesta-kieltaytyvaa-rangaistaan-lastensuojeluilmoituksella
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kemiallinen-vakivalta-lastensuojelussa-tunnistusohjeet
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miksi-lapsille-haitallisia-uskomushoitoja-rahoitetaan-verovaroin
http://www.lokakuunliike.com/neurologinen-kuntoutus.html

http://www.lokakuunliike.com/allergiaohjelman-uhrit
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/sosiaalityonpsykiatrian-palvelujarjestelmia-ei-tehty-asiakkaille-vaan-mm-keskiluokkaisten-rouvien-paistattelupaikaksi
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/hullun-leima-huostan-oikeuttajana
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/laakarin-ja-sosiaalityontekijan-moninakokulmainen-yhteistyo-tapausesimerkki
http://www.lokakuunliike.com/laulavan-uutisankkurin-blogi/ssri-hiljaiset-sivuoireet
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/ketipinorin-vaaroista-vaietaan-suomessa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/vain-kaikista-kovimmat-selviytyvat-tarjotusta-avusta
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miten-paadytaan-mielisairaalapotilaaksi
http://www.lokakuunliike.com/kauhutarina-blogi/kristan-tarina-ii-kahden-psykiatrin-eriavat-nakemykset
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/juha-kurvinen-kupittaan-tarkastus-puutteellinen-ongelmia-oli-kaikilla-osastoilla
http://www.lokakuunliike.com/maria-syvaumllaumln-blogi/laakarin-kaksoisrooli-ja-maasta-paennut-potilas
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/paattajat-eivat-halua-tutkimustietoa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sote-aloilla-toimii-yha-enemman-riskiammattilaisia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/homeoireileva-lapsi-vietiin-psykiatriseen-hoitoon-aidin-tietamatta
http://www.lokakuunliike.com/elena-maria-uusitalon-blogi/lapsemme-laitoksissa-osa-2-mita-laitoksissamme-tapahtuu
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-arviointi-on-oikeusturvariski
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/palveluihin-palaa-miljardeja-silti-nuoret-syrjytyvt
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-arviointivimma-salaseulontoja-puutteellisilla-menetelmilla
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakkuus-estaa-avun-saamisen

http://akukopakkala.fi/olet-pian-veroparatiisiyhtion-hoivassa/
http://akukopakkala.fi/masennuslaakitys-ja-vakivalta/
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-5-miten-tunnistaa-fabrikointi
http://www.lokakuunliike.com/maria-syvaumllaumln-blogi/orwellilaisesta-psykokielest

http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tyomenetelmat-2-laiton-sijoitus-huostaanotto
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kuopio-maksaa-lahes-50-000-euroa-perheen-hajottamisesta-ja-noyryyttamisesta-sitran-rahoittamassa-perhekuntoutuksessa


Viewing all articles
Browse latest Browse all 662

Trending Articles