Jehovantodistajien kyseenalaiset opetukset
Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila on kirjelmöinyt opetus- ja kulttuuriministeriöön Jehovan todistajien opetuksen sisällöistä mm. lapsen ”kurittamisesta”, karttamiskäytännöstä ja lapsen oikeudesta ylläpitää suhteita huoltajaan, jonka luona hän ei asu . Kurttila on myös lähettänyt asian tiedoksi Patentti- ja rekisterihallitukselle, kirjoittaa Demokraatti- lehti.
Kurttila muistuttaa kirjelmässä, että voimassa olevan uskonnonvapauslain mukaan rekisteröidyn uskonnollisen yhdyskunnan kotipaikan alioikeus voi opetus- ja kulttuuriministeriön, virallisen syyttäjän tai yhdyskunnan jäsenen kanteesta julistaa yhdyskunnan lakkautetuksi. Tämä tapahtuu, jos yhdyskunta toimii olennaisesti vastoin lakia tai yhdyskuntajärjestyksessä määrättyä tarkoitustaan.
Jos yleinen etu ei vaadi yhdyskunnan lakkauttamista, voidaan yhdyskunnalle lakkauttamisen sijasta antaa varoitus.
Jehovan todistajista on kiistetty, etteivät Jehovan todistajista erotetut saisi pitää yhteyttä läheisiinsä. Uskontojen uhrit ry:ssä katsotaan taasen, että Jehovan todistajat johtavat asiassa harhaan. (Demokraatti 14.2.2018).
Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan helmikuussa jättämän aloitteen mukaan opetus- ja kulttuuriministeriölle uskonnonvapauslaissa säädetyn asiantuntijalautakunnan tehtävää ja kokoonpanoa pitäisi muuttaa.
Kurttila katsoo, että sillä pitäisi olla mahdollisuus arvioida uskonnollisen yhdyskunnan toimintaa myös yhdyskunnan rekisteröitymisen jälkeen. Nykyisin mahdollisuutta ei ole.
Lapsiasiavaltuutettuun on oltu yhteydessä tilanteissa, joissa on syntynyt huolta, onko uskonnollinen yhdyskunta toiminut tai toimiiko se lapsen edun mukaisesti. Lapsiasiavaltuutetun mukaan säännönmukainen toiminnan arviointi mahdollistaisi monipuolisen palautteen antamisen. (Demokraatti, 06.06.2017)
Kurttila muistuttaa, että YK:n lapsen oikeuksien sopimus velvoittaa uskonnollisia yhdyskuntia kunnioittamaan lapsen oikeuksia.
Suomessa toimii noin 1000 uskonyhteisöä, joista rekisteröityjä on satoja. Uskonnollisen yhdyskunnan rekisteröinti on helppoa. Vähintään 20 täysi-ikäistä henkilöä voi perustaa rekisteröidyn uskonnollisen yhdyskunnan.
Uskonnollisia yhdyskuntia ei valvota
Kun uskonnollinen yhdyskunta on kerran rekisteröity, sen valvonta on hyvin vähäistä. Ei ole olemassa viranomaistahoa, jonka tehtäviin kuuluisi perus- ja ihmisoikeuksien edistäminen uskonyhteisöissä.
"Kuitenkin yhteisöissä esiintyy selvästi ongelmia näissä suhteissa. Yhteisöt voivat syyllistyä esimerkiksi naisten ja lasten oikeuksien polkemiseen. Jotkin ihmisoikeudet, kuten sanan-, mielipiteen- ja uskonnonvapaudet, eivät toteudu kaikissa yhteisöissä. Joissakin yhteisöissä lapset altistuvat vakaville peloille, jotka liittyvät esimerkiksi maailmanloppuun, helvettiin ja pahoihin henkivoimiin.
Kotimaa- lehden haastattelussa vuonna 2015 Kurttila sanoi, että uskonnollisten yhteisöjen kanssa on aloitettava näistä kysymyksistä säännöllinen keskustelu.
Tätä varten on luotava jonkinlainen rakenne, tehostettava viranomaistoimintaa ja lisättävä viranomaisten osaamista. Jos uskontoihin liittyvät asiat olisi keskitetty samaan paikkaan, uskontovaltuutetun toimistoon, olisi epäkohtiin tarvittaessa helppo puuttua. Tällä hetkellä tilanne on se, ettei kukaan oikein ota kokonaisvastuuta uskonnollisista asioista.
Kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevan kansainvälisen yleissopimuksen (ICCPR) mukaan ”ketään ei saa saattaa sellaiselle pakotukselle alttiiksi, joka rajoittaa hänen vapauttaan tunnustaa tai valita oman valintansa mukainen uskonto tai usko” (artikla 18.2).
Lapsen oikeuksien sopimus sisältää ajatuksen siitä, että lapsilla on oikeuksia vaikuttaa heitä koskeviin asioihin kehitystasonsa mukaisesti. Suomen perustuslain mukaan ”uskonnon ja omantunnon vapauteen sisältyy oikeus ... kuulua tai olla kuulumatta uskonnolliseen yhdyskuntaan. Kukaan ei ole velvollinen osallistumaan omantuntonsa vastaisesti uskonnon harjoittamiseen” kirjoittaa Uskontojen uhrien tuki UUT ry:n hallituksen jäsen Jari- Pekka Peltoniemi. (Peltoniemi, 02.11.2015 )
Kurttila on oikeassa siinä, että uskonnon nimissä harjoitettuun väkivaltaan tulee puuttua ja uskonnolliselta väkivallalta tulee suojella erityisesti lapsia.
Uusi valikoivaan puuttumiseen ja poliittiseen korrektiuteen pakotettu viranomainen tuskin kykenee uskonnollista väkivaltaa lopettamaan.
Kurttilan soisi puuttuvan myös muslimiyhdyskuntien opetuksiin lapsen kurittamisesta ja lapsen oikeudesta ylläpitää suhteita huoltajaan, joka on jättänyt islamin.
Uskonnonvapaus ei koske islamin jättäneitä
Suomessa kristityiksi kääntyneitä ex- muslimeja rangaistaan avioliiton ja perimysoikeuden mitätöinnillä.
Heitä eivät käytännössä koske Suomen perustuslain uskonnonvapaus eikä uskonnonvapauslaki.
Kristityiksi kääntyviin muslimeihin sovelletaan islamilaista sharia -lakia.
Sharia-laki on joukko Koraanissa olevia sekä profeetta Mohammadin elinaikanaan antamia lainopillisia ratkaisuja ja ohjeita elämän eri tilanteisiin. Yleisinä piirteinä sharia-lakiin kuuluu mm. ruoskinta- ja kuolemantuomiot, tuomiot haureudesta ja avioliiton ulkopuolisista suhteista sekä perinnönjakoon liittyvät lait.
Suomessa arvioidaan olevan jopa satoja muslimeita, jotka kannattavat islamilaista sharia-lakia.
Kimmo Sasi (kok) on ilmoittanut kannattavansa sharia-lain osittaista käyttöönottoa Suomessa.
Suomessa uskonnonvapaus tai vakaumuksenvapaus voidaan jakaa kolmeen osaan: vapaus harjoittaa uskontoa (positiivinen uskonnonvapaus), vapaus olla osallistumatta uskonnonharjoitukseen (negatiivinen uskonnonvapaus), ja valtion tasapuolinen suhtautuminen kaikkiin katsomuksiin.
Uskonnonvapaus ei ole rajoittamaton, kaiken muun lainsäädännön ohittava oikeus. Jos tuomioistuimen käsiteltävänä olevassa asiassa lain säännöksen soveltaminen olisi ilmeisessä ristiriidassa perustuslain kanssa, tuomioistuimen on annettava etusija perustuslain säännökselle.
Vaikuttaa siltä, että Suomessa kansalaisten yhdenvertaisuus lain edessä, uskonnonvapaus tai valtion tasapuolinen suhtautuminen kaikkiin katsomuksiin ei toteudu.
Kirkko ja Kaupunki-lehden mukaan kristityksi kääntyminen voi vaarantaa turvapaikanhakijan hengen. Käännynnäisiä uhkaillaan vastaanottokeskuksissa.
Open Doors -järjestö julkaisi lokakuussa 2016 kyselytutkimuksen, jossa yli 700 kristittyä tai muuta ei-islamilaista vähemmistöä edustanutta turvapaikanhakijaa kertoi joutuneensa uskonnollisen ahdistelun kohteeksi Saksan vastaanottokeskuksissa. Raportin mukaan kristittyjä oli pahoinpidelty myös fyysisesti, ja osassa tapauksia tekijöinä olivat muslimitaustaiset vastaanottokeskusten vapaaehtoistyöntekijät.
Poliisiammattikorkeakoulun tuoreen raportin mukaan Suomessa kristityiksi kääntyneet muslimit ovat jopa hengenvaarassa ja yhteisöjensä uhkan, syrjinnän ja kiusaamisen kohteena.
Maailman kulttuurien laitoksen yliopistonlehtorin Sylvia Akarin mukaan uskosta luopuminen eli apostasia on synti, jota islamissa ei saa anteeksi. Iranissa ja Saudi-Arabiassa myös maallinen lainsäädäntö määrää uskosta luopumisesta kuolemanrangaistuksen.
Toimittaja Mari Turusen uudessa Kääntyneet-kirjassa (SEKL) Suomen Islamilaisen Yhdyskunnan imaami Anas Hajjar myöntää, että puolison käännyttyä islamista kristinuskoon avioero astuu voimaan heti.
Islamin jättänyt ei peri eikä häntä peritä.
Islamista ei katsota olevan mahdollista luopua. Shariaa rikoslaissaan noudattavissa maissa siitä rangaistaan kuolemalla.
Turusen mukaan Anas Hajjar katsoo vastauksensa perusteella, että islamin jättäneen kohtelu kuuluu muslimiyhteisön johtajan päätäntävaltaan.
Hajjar ei tuominnut Turusen mainitsemia muslimiyhteisön toimesta annettuja tappouhkauksia tai hylkäämisiä.
Hajjar toimi Suomen Islamilainen Neuvosto (SINE)- yhdistyksen puheenjohtajana vuosina 2012–2015. Hajjar ja SINE toimivat mm. valtioneuvoston asettamassa yhdenvertaisuusasioiden neuvottelukunnassa ja laativat lausuntoja mm. Suomen sosiaali- ja terveysministeriölle.
Opetus- ja kulttuuriministeriö on antanut yli 450 000 euron avustukset Suomen islamilaiselle neuvostolle (SINE), joka oli tukea saadessaan itse ilmoittanut harjoittavansa islamilaiseen lakiin liittyvien asioiden hoitamista siihen tarkoitetun lautakunnan voimin.
Sharia- laki määrittää kristinuskoon kääntyneiden ex- muslimien kohtelua Suomessa
Anas Hajjar antoi vastaukset kirjan kysymyksiin viikon kuluttua kirjallisesti ja vaati niiden julkaisemista kokonaisuutena.
Mari Turusen mukaan ”hänen kommenttinsa vahvistavat haastateltujen kokemukset, ja samalla hän tulee paljastaneeksi, että Suomessa toimii jo yhteisön sisäinen laki, kun muslimiyhteisö ratkaisee islamin hylänneen kohtalon”.
– Vähintään hän menettää aviopuolisonsa ja perimysoikeutensa. Tällaisesta ajatusmaailmasta nousee monen vastaajan kokemus, että he ovat kuin lainsuojattomia. Silloinkin, kun he eivät pelkää henkensä menettämistä, monia kohdellaan tavoilla, jotka ovat julmia, kirjassa todetaan.
– Se, mikä on ollut tavanomaista lähtömaassa, voi kuitenkin täyttää Suomessa rikoksen tunnusmerkit. Nämä törmäykset ovat vakavia.
Uutuuskirjassa kerrotaan, miten Suomen ex-muslimeita painostetaan rankasti heidän yhteisöissään.
Toimittaja Mari Turusen kirjaan Kääntyneet on otettu yhteyttä 165 luterilaisen seurakunnan kirkkoherraan ja haastateltu 31 entistä muslimia Suomessa.
Kirjan tiedotteen mukaan monet heistä ovat joutuneet täällä vakavan häirinnän kohteeksi.
Kirjan 31 haastatellusta 27 sanoo joutuneensa vaikeuksiin kristinuskoon kääntymisen vuoksi. Yleisintä on eristäminen, puhumattomuus, uhkailu ja elämän hankaloittaminen.
Käännynnäiset kohtaavat vakavaa häirintää ja väkivaltaa
Viisi vastaajista oli kokenut väkivaltaa. Heitä on hakattu, pahoinpidelty ja potkittu.
– Täällä uskonnonvapauden mallimaassa on ihmisryhmä, joka joutuu kärsimään vakavaa häirintää uskonsa vuoksi, Mari Turunen toteaa.
Anonyymit ex-muslimit kertovat muun muassa seuraavaa:
”Kun kerroin äidilleni uskostani, hän toivoi, että olisin mieluummin kuollut kotimaassani kuin kääntynyt.”
”Meidät on eristetty, meitä vältellään, eivätkä muut lapset saa leikkiä lastemme kanssa.”
”Kofer tarkoittaa luopiota. Monissa maissa hänet voi rauhassa tappaa ilman seuraamuksia. Murhaaja pääsee paratiisiin, kuten Koraani lupaa.”
”’Jos kerrot jollekin, me tapamme sinut’, he huusivat mennessään. Minäkin poistuin nopeasti paikalta. Palattuani vastaanottokeskukseen muslimihuonetoverini naureskeli minulle ja sanoi: ’Sait mitä ansaitset.'”
”Pelko oli jatkuvaa. Vastaanottokeskuksessa kävi imaameja, jotka alkoivat uhkailla omaisiani kotimaassa ja myös omaa henkeäni.”
”Tytärtemme eteen on syljetty, kun he eivät peitä päätään.”
Ex-muslimeiden avioliitot on mitätöity eikä vaimoon saa enää olla yhteydessä.
– On henkistä häirintää, kiusaamista ja haukkumista, joka voi olla niin rajua, että se järkyttää mielenterveyttä. Usein mukana on pelottelua ja uhkailua, joka kohdistuu henkilöön itseensä tai hänen läheisiinsä. Ja sitten on raakaa väkivaltaa, Turunen kirjoittaa.
Kirjassa pastori Timo Keskitalo kirjoittaa, että Suomessa maltillisetkin imaamit myöntävät, että luopiot pitäisi surmata, mutta se ei ole täällä mahdollista. Imaamit miettivätkin, miten soveltaa Koraania, kun eletään vähemmistönä vääräuskoisen lain alla.
– Islamin tavoitteena on, että shariaa voidaan noudattaa siellä, missä asuu muslimeja. Tämä imaamien tavoite on dokumentoitu myös Suomessa jo 90-luvulla, Keskitalo toteaa.
Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila on kirjelmöinyt opetus- ja kulttuuriministeriöön Jehovan todistajien opetuksen sisällöistä mm. lapsen ”kurittamisesta”, karttamiskäytännöstä ja lapsen oikeudesta ylläpitää suhteita huoltajaan, jonka luona hän ei asu . Kurttila on myös lähettänyt asian tiedoksi Patentti- ja rekisterihallitukselle, kirjoittaa Demokraatti- lehti.
Kurttila muistuttaa kirjelmässä, että voimassa olevan uskonnonvapauslain mukaan rekisteröidyn uskonnollisen yhdyskunnan kotipaikan alioikeus voi opetus- ja kulttuuriministeriön, virallisen syyttäjän tai yhdyskunnan jäsenen kanteesta julistaa yhdyskunnan lakkautetuksi. Tämä tapahtuu, jos yhdyskunta toimii olennaisesti vastoin lakia tai yhdyskuntajärjestyksessä määrättyä tarkoitustaan.
Jos yleinen etu ei vaadi yhdyskunnan lakkauttamista, voidaan yhdyskunnalle lakkauttamisen sijasta antaa varoitus.
Jehovan todistajista on kiistetty, etteivät Jehovan todistajista erotetut saisi pitää yhteyttä läheisiinsä. Uskontojen uhrit ry:ssä katsotaan taasen, että Jehovan todistajat johtavat asiassa harhaan. (Demokraatti 14.2.2018).
Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan helmikuussa jättämän aloitteen mukaan opetus- ja kulttuuriministeriölle uskonnonvapauslaissa säädetyn asiantuntijalautakunnan tehtävää ja kokoonpanoa pitäisi muuttaa.
Kurttila katsoo, että sillä pitäisi olla mahdollisuus arvioida uskonnollisen yhdyskunnan toimintaa myös yhdyskunnan rekisteröitymisen jälkeen. Nykyisin mahdollisuutta ei ole.
Lapsiasiavaltuutettuun on oltu yhteydessä tilanteissa, joissa on syntynyt huolta, onko uskonnollinen yhdyskunta toiminut tai toimiiko se lapsen edun mukaisesti. Lapsiasiavaltuutetun mukaan säännönmukainen toiminnan arviointi mahdollistaisi monipuolisen palautteen antamisen. (Demokraatti, 06.06.2017)
Kurttila muistuttaa, että YK:n lapsen oikeuksien sopimus velvoittaa uskonnollisia yhdyskuntia kunnioittamaan lapsen oikeuksia.
Suomessa toimii noin 1000 uskonyhteisöä, joista rekisteröityjä on satoja. Uskonnollisen yhdyskunnan rekisteröinti on helppoa. Vähintään 20 täysi-ikäistä henkilöä voi perustaa rekisteröidyn uskonnollisen yhdyskunnan.
Uskonnollisia yhdyskuntia ei valvota
Kun uskonnollinen yhdyskunta on kerran rekisteröity, sen valvonta on hyvin vähäistä. Ei ole olemassa viranomaistahoa, jonka tehtäviin kuuluisi perus- ja ihmisoikeuksien edistäminen uskonyhteisöissä.
"Kuitenkin yhteisöissä esiintyy selvästi ongelmia näissä suhteissa. Yhteisöt voivat syyllistyä esimerkiksi naisten ja lasten oikeuksien polkemiseen. Jotkin ihmisoikeudet, kuten sanan-, mielipiteen- ja uskonnonvapaudet, eivät toteudu kaikissa yhteisöissä. Joissakin yhteisöissä lapset altistuvat vakaville peloille, jotka liittyvät esimerkiksi maailmanloppuun, helvettiin ja pahoihin henkivoimiin.
Kotimaa- lehden haastattelussa vuonna 2015 Kurttila sanoi, että uskonnollisten yhteisöjen kanssa on aloitettava näistä kysymyksistä säännöllinen keskustelu.
Tätä varten on luotava jonkinlainen rakenne, tehostettava viranomaistoimintaa ja lisättävä viranomaisten osaamista. Jos uskontoihin liittyvät asiat olisi keskitetty samaan paikkaan, uskontovaltuutetun toimistoon, olisi epäkohtiin tarvittaessa helppo puuttua. Tällä hetkellä tilanne on se, ettei kukaan oikein ota kokonaisvastuuta uskonnollisista asioista.
Kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevan kansainvälisen yleissopimuksen (ICCPR) mukaan ”ketään ei saa saattaa sellaiselle pakotukselle alttiiksi, joka rajoittaa hänen vapauttaan tunnustaa tai valita oman valintansa mukainen uskonto tai usko” (artikla 18.2).
Lapsen oikeuksien sopimus sisältää ajatuksen siitä, että lapsilla on oikeuksia vaikuttaa heitä koskeviin asioihin kehitystasonsa mukaisesti. Suomen perustuslain mukaan ”uskonnon ja omantunnon vapauteen sisältyy oikeus ... kuulua tai olla kuulumatta uskonnolliseen yhdyskuntaan. Kukaan ei ole velvollinen osallistumaan omantuntonsa vastaisesti uskonnon harjoittamiseen” kirjoittaa Uskontojen uhrien tuki UUT ry:n hallituksen jäsen Jari- Pekka Peltoniemi. (Peltoniemi, 02.11.2015 )
Kurttila on oikeassa siinä, että uskonnon nimissä harjoitettuun väkivaltaan tulee puuttua ja uskonnolliselta väkivallalta tulee suojella erityisesti lapsia.
Uusi valikoivaan puuttumiseen ja poliittiseen korrektiuteen pakotettu viranomainen tuskin kykenee uskonnollista väkivaltaa lopettamaan.
Kurttilan soisi puuttuvan myös muslimiyhdyskuntien opetuksiin lapsen kurittamisesta ja lapsen oikeudesta ylläpitää suhteita huoltajaan, joka on jättänyt islamin.
Uskonnonvapaus ei koske islamin jättäneitä
Suomessa kristityiksi kääntyneitä ex- muslimeja rangaistaan avioliiton ja perimysoikeuden mitätöinnillä.
Heitä eivät käytännössä koske Suomen perustuslain uskonnonvapaus eikä uskonnonvapauslaki.
Kristityiksi kääntyviin muslimeihin sovelletaan islamilaista sharia -lakia.
Sharia-laki on joukko Koraanissa olevia sekä profeetta Mohammadin elinaikanaan antamia lainopillisia ratkaisuja ja ohjeita elämän eri tilanteisiin. Yleisinä piirteinä sharia-lakiin kuuluu mm. ruoskinta- ja kuolemantuomiot, tuomiot haureudesta ja avioliiton ulkopuolisista suhteista sekä perinnönjakoon liittyvät lait.
Suomessa arvioidaan olevan jopa satoja muslimeita, jotka kannattavat islamilaista sharia-lakia.
Kimmo Sasi (kok) on ilmoittanut kannattavansa sharia-lain osittaista käyttöönottoa Suomessa.
Suomessa uskonnonvapaus tai vakaumuksenvapaus voidaan jakaa kolmeen osaan: vapaus harjoittaa uskontoa (positiivinen uskonnonvapaus), vapaus olla osallistumatta uskonnonharjoitukseen (negatiivinen uskonnonvapaus), ja valtion tasapuolinen suhtautuminen kaikkiin katsomuksiin.
Uskonnonvapaus ei ole rajoittamaton, kaiken muun lainsäädännön ohittava oikeus. Jos tuomioistuimen käsiteltävänä olevassa asiassa lain säännöksen soveltaminen olisi ilmeisessä ristiriidassa perustuslain kanssa, tuomioistuimen on annettava etusija perustuslain säännökselle.
Vaikuttaa siltä, että Suomessa kansalaisten yhdenvertaisuus lain edessä, uskonnonvapaus tai valtion tasapuolinen suhtautuminen kaikkiin katsomuksiin ei toteudu.
Kirkko ja Kaupunki-lehden mukaan kristityksi kääntyminen voi vaarantaa turvapaikanhakijan hengen. Käännynnäisiä uhkaillaan vastaanottokeskuksissa.
Open Doors -järjestö julkaisi lokakuussa 2016 kyselytutkimuksen, jossa yli 700 kristittyä tai muuta ei-islamilaista vähemmistöä edustanutta turvapaikanhakijaa kertoi joutuneensa uskonnollisen ahdistelun kohteeksi Saksan vastaanottokeskuksissa. Raportin mukaan kristittyjä oli pahoinpidelty myös fyysisesti, ja osassa tapauksia tekijöinä olivat muslimitaustaiset vastaanottokeskusten vapaaehtoistyöntekijät.
Poliisiammattikorkeakoulun tuoreen raportin mukaan Suomessa kristityiksi kääntyneet muslimit ovat jopa hengenvaarassa ja yhteisöjensä uhkan, syrjinnän ja kiusaamisen kohteena.
Maailman kulttuurien laitoksen yliopistonlehtorin Sylvia Akarin mukaan uskosta luopuminen eli apostasia on synti, jota islamissa ei saa anteeksi. Iranissa ja Saudi-Arabiassa myös maallinen lainsäädäntö määrää uskosta luopumisesta kuolemanrangaistuksen.
Toimittaja Mari Turusen uudessa Kääntyneet-kirjassa (SEKL) Suomen Islamilaisen Yhdyskunnan imaami Anas Hajjar myöntää, että puolison käännyttyä islamista kristinuskoon avioero astuu voimaan heti.
Islamin jättänyt ei peri eikä häntä peritä.
Islamista ei katsota olevan mahdollista luopua. Shariaa rikoslaissaan noudattavissa maissa siitä rangaistaan kuolemalla.
Turusen mukaan Anas Hajjar katsoo vastauksensa perusteella, että islamin jättäneen kohtelu kuuluu muslimiyhteisön johtajan päätäntävaltaan.
Hajjar ei tuominnut Turusen mainitsemia muslimiyhteisön toimesta annettuja tappouhkauksia tai hylkäämisiä.
Hajjar toimi Suomen Islamilainen Neuvosto (SINE)- yhdistyksen puheenjohtajana vuosina 2012–2015. Hajjar ja SINE toimivat mm. valtioneuvoston asettamassa yhdenvertaisuusasioiden neuvottelukunnassa ja laativat lausuntoja mm. Suomen sosiaali- ja terveysministeriölle.
Opetus- ja kulttuuriministeriö on antanut yli 450 000 euron avustukset Suomen islamilaiselle neuvostolle (SINE), joka oli tukea saadessaan itse ilmoittanut harjoittavansa islamilaiseen lakiin liittyvien asioiden hoitamista siihen tarkoitetun lautakunnan voimin.
Sharia- laki määrittää kristinuskoon kääntyneiden ex- muslimien kohtelua Suomessa
Anas Hajjar antoi vastaukset kirjan kysymyksiin viikon kuluttua kirjallisesti ja vaati niiden julkaisemista kokonaisuutena.
Mari Turusen mukaan ”hänen kommenttinsa vahvistavat haastateltujen kokemukset, ja samalla hän tulee paljastaneeksi, että Suomessa toimii jo yhteisön sisäinen laki, kun muslimiyhteisö ratkaisee islamin hylänneen kohtalon”.
– Vähintään hän menettää aviopuolisonsa ja perimysoikeutensa. Tällaisesta ajatusmaailmasta nousee monen vastaajan kokemus, että he ovat kuin lainsuojattomia. Silloinkin, kun he eivät pelkää henkensä menettämistä, monia kohdellaan tavoilla, jotka ovat julmia, kirjassa todetaan.
– Se, mikä on ollut tavanomaista lähtömaassa, voi kuitenkin täyttää Suomessa rikoksen tunnusmerkit. Nämä törmäykset ovat vakavia.
Uutuuskirjassa kerrotaan, miten Suomen ex-muslimeita painostetaan rankasti heidän yhteisöissään.
Toimittaja Mari Turusen kirjaan Kääntyneet on otettu yhteyttä 165 luterilaisen seurakunnan kirkkoherraan ja haastateltu 31 entistä muslimia Suomessa.
Kirjan tiedotteen mukaan monet heistä ovat joutuneet täällä vakavan häirinnän kohteeksi.
Kirjan 31 haastatellusta 27 sanoo joutuneensa vaikeuksiin kristinuskoon kääntymisen vuoksi. Yleisintä on eristäminen, puhumattomuus, uhkailu ja elämän hankaloittaminen.
Käännynnäiset kohtaavat vakavaa häirintää ja väkivaltaa
Viisi vastaajista oli kokenut väkivaltaa. Heitä on hakattu, pahoinpidelty ja potkittu.
– Täällä uskonnonvapauden mallimaassa on ihmisryhmä, joka joutuu kärsimään vakavaa häirintää uskonsa vuoksi, Mari Turunen toteaa.
Anonyymit ex-muslimit kertovat muun muassa seuraavaa:
”Kun kerroin äidilleni uskostani, hän toivoi, että olisin mieluummin kuollut kotimaassani kuin kääntynyt.”
”Meidät on eristetty, meitä vältellään, eivätkä muut lapset saa leikkiä lastemme kanssa.”
”Kofer tarkoittaa luopiota. Monissa maissa hänet voi rauhassa tappaa ilman seuraamuksia. Murhaaja pääsee paratiisiin, kuten Koraani lupaa.”
”’Jos kerrot jollekin, me tapamme sinut’, he huusivat mennessään. Minäkin poistuin nopeasti paikalta. Palattuani vastaanottokeskukseen muslimihuonetoverini naureskeli minulle ja sanoi: ’Sait mitä ansaitset.'”
”Pelko oli jatkuvaa. Vastaanottokeskuksessa kävi imaameja, jotka alkoivat uhkailla omaisiani kotimaassa ja myös omaa henkeäni.”
”Tytärtemme eteen on syljetty, kun he eivät peitä päätään.”
Ex-muslimeiden avioliitot on mitätöity eikä vaimoon saa enää olla yhteydessä.
– On henkistä häirintää, kiusaamista ja haukkumista, joka voi olla niin rajua, että se järkyttää mielenterveyttä. Usein mukana on pelottelua ja uhkailua, joka kohdistuu henkilöön itseensä tai hänen läheisiinsä. Ja sitten on raakaa väkivaltaa, Turunen kirjoittaa.
Kirjassa pastori Timo Keskitalo kirjoittaa, että Suomessa maltillisetkin imaamit myöntävät, että luopiot pitäisi surmata, mutta se ei ole täällä mahdollista. Imaamit miettivätkin, miten soveltaa Koraania, kun eletään vähemmistönä vääräuskoisen lain alla.
– Islamin tavoitteena on, että shariaa voidaan noudattaa siellä, missä asuu muslimeja. Tämä imaamien tavoite on dokumentoitu myös Suomessa jo 90-luvulla, Keskitalo toteaa.
Lue myös:
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sharia-lakia-sovelletaan-jo-suomessa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lapsi-ja-pakkoavioliitot-yleistyvat-suomessakin-lainsaadanto-laahaa-perassa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tyttojen-silpomiseen-ei-uskalleta-puuttua-suomessa
www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kirkon-ja-sosiaalityon-epapyha-liitto
https://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/lastensuojelun-puhtauskultti
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/komissio-selvittamaan-ensikotien-rikoksia-ja-olosuhteita
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityon-ja-talentian-valikoiva-ammattietiikka-ja-poliittinen-korrektius
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sharia-lakia-sovelletaan-jo-suomessa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lapsi-ja-pakkoavioliitot-yleistyvat-suomessakin-lainsaadanto-laahaa-perassa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tyttojen-silpomiseen-ei-uskalleta-puuttua-suomessa
www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kirkon-ja-sosiaalityon-epapyha-liitto
https://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/lastensuojelun-puhtauskultti
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/komissio-selvittamaan-ensikotien-rikoksia-ja-olosuhteita
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityon-ja-talentian-valikoiva-ammattietiikka-ja-poliittinen-korrektius