Raiskattu kertoi Helsingin Sanomissa sairaalassa saamastaan välinpitämättömästä kohtelusta
ja sai vastauksen, jossa väitettiin, että terveydenhuollon sosiaalityöntekijä osaa kohdata raiskauksen uhrin ja varmistaa tämän kokonaisvaltaisen hyvän hoidon.
Voi olla, että vastaajan kuvaamia sosiaalityön kriisiosaajia on olemassa, harvat jos ketkään asiakkaista vain ovat sellaisia kohdanneet. Sosiaalityön ammattitaidottomasta case- ja moniammatillisesta työstä seksuaali- ja muun väkivallan uhrien hoidossa sen sijaan on runsaasti tutkimusnäyttöä (mm. Featherstone 2015; Hiltunen 2015; Kailio 2013; Laitinen 2014; Morris 2015, van Wormer 2008).
Amnestyn mukaan eri viranomaistahoilta puuttuu osaamista vaikean ilmiön kohtaamiseen ja tunnistamiseen. Palveluketjuissa asiakkaan tarpeita ja toiveita ei aina kuulla.
Tyypillinen tapauskertomus etenee näin: Nuori kokee vapaa-ajallaan esim. kotibileissä seksuaalista väkivaltaa, muttei uskalla kertoa siitä kenellekään. Hän alkaa oireilla kotona ja koulussa. Koulusta tai terveydenhuollosta tehdään lastensuojeluilmoitus tai vanhemmat pyytävät itse apua tilanteeseen.
Sosiaalityöntekijät tulkitsevat oireilun johtuvan syntymäperheen riittämättömyydestä / kodin olosuhteista, ja nuori sijoitetaan seksuaaliväkivaltaan syyllistyneiden ja päihteiden ongelmakäyttäjänuorten kanssa samaan sijaishuoltopaikkaan, jossa oireilu pahenee. Oireilun paheneminen tulkitaan vanhempien / läheisten syyksi ja näiden yhteydenpitoa nuoreen aletaan rajoittaa.
Nuori alkaa ikävissään karkailla sijaishuoltopaikasta ja altistuu karkumatkoilla / sijaishuoltopaikassa uusille seksuaalisen hyväksikäytön kokemuksille ja päihteille.
Pian seksuaalisen väkivallan traumojen lisäksi hoidettavana on myös päihdeongelma, joka vallalla olevien psykoanalyyttisten näkemysten takia estää asianmukaisen terapian. Nuorta pallotellaan sijaishuoltopaikasta toiseen ja hänen koulutusuransa katkeaa.
Sijaishuollossa nuorelle annetaan korotetut hoitomaksut oikeuttava turha mielenterveysdiagnoosi, joka estää myös somaattisten vaivojen hoidon ja vaikeuttaa niin opiskelu- kuin työpaikan hankkimista sekä turha ja vahingollinen lääkitys, jonka haittavaikutuksista ei ole tietoa. Kukaan auttajiksi itseään kutsuvista ei selvitä eikä hoida oireilun alkusyytä.
Sosiaalityön toimintakäytännöt ja kirjaustavat vaarantavat väkivaltaa kohdanneiden asiakkaiden oikeus- ja potilasturvan
On todennäköistä, että pelkkä pelko siitä, että hoito- tai rikosprosessiin sotketaan lastensuojelu sosiaalityöntekijöineen estää asiakkaita myös kertomasta kohtaamastaan väkivallasta. Nuoret selviytyjät- ryhmän nuoren sanoin: "Nuoren ei kannata kertoa ongelmistaan koska ei voi vaikuttaa siihen, mitä sen jälkeen tapahtuu".
Palvelujärjestelmässä väkivaltakokemusta tai muuta kriisiä pidetään usein asiakkaan omana vikana ja elämänhallintapuutteena, jopa todisteena mielenterveyshäiriöstä tai ylisukupolvisesta huono-osaisuudesta. Seksuaaliväkivallan kokemuksesta avautuvaa miestä epäillään helposti omien lastensa tai lastenlastensa hyväksikäytöstä ja ensi- ja turvakodista apua hakeva raiskattu saa varautua usein salaa tehtävään epätieteelliseen vanhemmuudenarviointiin, jossa liian lyhyestä katsekontaktista lapseen tai pään kääntämisestä syöttötilanteessa tulee lapsen huostaanoton peruste.
Tutkimustieto osoittaa, että erityisesti seksuaaliväkivallan hoidossa on edelleen puutteita ja että asiakkaita pyritään jopa syyllistämään ja rankaisemaan heidän kohtaamastaan väkivallasta (Akuutti 2005; Husso 2003; Kurkilahti 2011; Featherstone 2015; Hiltunen 2015; Kailio 2013; Laitinen 2014; Morris 2015, van Wormer 2008).
Syyllistäminen ja rankaisu kohdistuu niin väkivaltaa kohdanneisiin lapsiin, nuoriin kuin näiden vanhempiin.
Tähän juttuun linkitetyssä Kristan tapauksessa sosiaalityöntekijä mm. fabrikoi asiakirjoihin raiskaustraumaansa apua hakemaan tulleen tytön prostitoiduksi sijoituspäätöksiään oikeuttaakseen.
Leeni Ikonen kertoo kirjassaan Salassapidettävä kuinka isoäiti järkyttyi sijoitetun lapsenlapsen alkaessa nuolla häntä kaulasta ja kertoessa, että sijaisisä tekee myös niin ja nuolee häntä pyllystäkin. Kun lapsen isoäiti ja äiti ottivat yhteyttä lastensuojeluun ja kertoivat tapahtumista lastensuojelija teki yhteydenpidon rajoittamista koskevan päätöksen lapsen ja äidin välille ja perui lapsen kotilomat ( Ikonen, 2013, 446).
Samaan aikaan kun sosiaalityössä kehitellään mitä mielikuvituksellisempia ”todisteita” ja tunnistusohjeita ja arvioidaan ja seulotaan perheitä seksuaalisen väkivallan merkkien löytämiseksi, sijaisperheissä ja lastensuojelulaitoksissa todettua seksuaalista väkivaltaa piilotellaan ja mitätöidään.
Vaikka huostaanotto ja kodin ulkopuolelle sijoittaminen on tutkitusti riski, sosiaali- ja terveydenhuollossa ei puhuta lasten riskisijoittamisesta, riskilaitoksista tai riskiyrittäjistä tai - työntekijöistä, ainoastaan riskiperheistä.
Oikeusasiamies on kiinnittänyt huomiota siihen, että sosiaalityöntekijät eivät tunnu edes havaitsevan saati raportoivan puutteita sijaishuollossa (Tarkastuspöytäkirja dnro 1001/3/12).
Suomessa edes sijaislasten pahoinpitelystä saatu tuomio ei johda perhekotilupien menetykseen vaan pahoinpitelevälle sijaisvanhemmalle voidaan sijoittaa lapsia edelleen.
Asiakkaiden raportointia väärinkäytöksistä kutsutaan sosiaalityössä "vihapuheeksi" josta asiakkaita rangaistaan rikossyytteillä ja viemällä heidän puheoikeutensa lapsen asioissa lastensuojelun edunvalvojan avulla. Asiakkaiden yrityksiä oikoa virheellisiä asiakirjoja kutsutaan " asiakirjakilpavarusteluksi" ja oikaisua yrittävää asiakasta "läpitunkevan viranomaisvastaiseksi."
Usein minkä hyvänsä väkivallan kohtaamista esim. koulukiusaamista käytetään verukkeena ala-ikäisen huostaanottoon ja eristämiseen läheisistään. Mikäli väkivallan uhriksi joutuu vanhempi, on tämäkin peruste lapsen huostaanottoon.
Tarja Hiltusen väitöskirjassa kuvataan kuinka esim. raiskaustraumaansa apua hakeneita äitejä alettiin lastensuojelussa syyttää valheellisesti oman lapsensa hyväksikäytöstä. Tapaukset tutkittiin, jonka jälkeen todettiin, ettei epäilyille ollut perusteita. Kuitenkin epäilyt aiheuttivat äideille paljon mielipahaa (mt., 205).
Kielo- äitiä ja hänen lastaan tutkittiin perättömän seksuaalisen hyväksikäyttö-epäilyn johdosta lähes kaksi vuotta (mt., 162). Äidit kokivat heihin kohdistuneet epäilykset ja tutkimukset nöyryyttäviksi (mt., 163).
Lähes 70% aineiston äideistä yritti itsemurhaa huostaanoton seurauksena.
Ani Leikoniemen tapauksessa tuntemattomien sivullisten kotirauharikos johti lastensuojelun fabrikoitujen asiakirjamerkintöjen takia huostaanottoprosessiin.
Väärin perustein tehdyn huostaanoton kokenut Ani Leikoniemi kertoo: "Järkyttävintä kohdallani on ollut se, että vasta tammikuussa 2012 käydyssä rikosoikeudenkäynnissä paljastui se, että viranomaiset ovat perustaneet koko sijoitus- ja huostaanottoprosessinsa minun psykoterapialausuntoihini irrottaen sieltä sanoja ja lauseita omiin tarkoituksiinsa."
”Sain kauhukseni lukea huostaanottohakemuksesta asiayhteyksistä irrotettuja sanoja tunnekokemuksistani vuosilta 1965-67. Poiminnat oli siirretty 2000-luvulle. Yhdestäkään lastensuojelun asiakirjasta ei löydy lainmukaista merkintää siitä, milloin ja mistä lastensuojelijat olivat lausunnot hankkineet. ”
Kun Leikoniemi pyysi tietojaan sosiaalityöntekijältä, tämä vaati yksilöimään halutut paperit. Kuitenkaan lastensuojeluasiakirjoihin ei ollut kirjattu, mitä tietoja sosiaalitoimessa oli.
”Tietosuoja joutuu outoon valoon, jos sen varjolla estetään ihmistä näkemästä häntä tai lastaan koskevaa tietoa. Korjaapa sitten siinä virheet."
Nykyään lastensuojelu saa antaa, vastoin huoltajan suostumusta, välttämättömiksi määrittelemiään tietoja muille viranomaisille tai vaikkapa toisen kunnan toimeksiannosta toimivalle yksityiselle lastensuojelulaitokselle ja lastensuojelulaitokset puolestaan tuottavat sosiaalitoimelle usein fabrikoitua, asiakkaitaan mustamaalaavaa materiaalia asiakashankintansa ja laskutuksensa oikeuttamiseksi.
Lastensuojelussa käytetään ja jopa kerätään vanhoja ja virheellisiä tietoja eikä niitä edes vanhempien vaatimuksesta korjata, joten nämä vanhat ja virheelliset tiedot päätyvät viranomaisten päätöksiin. Hallinto-oikeudet eivät tutki lastensuojeluviranomaisten tekemien kirjausten oikeellisuutta.
Varatuomari Outi Mannosen mielestä lastensuojelutyöntekijät saavat tietoja liian helposti, vaikka heillä ei ole ammattitaitoa ymmärtää tiedon, esimerkiksi lääketieteellisen diagnoosin, merkitystä.
”Nuorelle luvataan, että terapeutti on vaitiolovelvollinen. Häneltä salataan, että vieras sosiaalityöntekijä voi saada kaikki luottamukselliset asiakaskirjaukset käsiinsä ja koota niistä perusteita huostaanotolle. Oikeuden istunnoissa nuoren salaisuuksia käsitellään vanhempien ja ulkopuolisten kuullen. Luuletteko, että hän enää uskoutuu vieraalle?”
Mannosen mukaan sosiaalityöntekijät vuotavat usein hoitotahoille oletuksiaan asiakkaastaan näiden selän takana. ”Jotkut lääkärit kirjaavat sosiaalityöntekijän luulot faktoina asiakkaan papereihin eteenpäin siten, että asiakas ei sitä tiedä eikä siksi osaa korjata virheellisiä tietoja. Arat asiat ja katteettomat luulot leviävät.”
Sosiaalityö syyllistää ja rankaisee seksuaalista väkivaltaa kohdanneita
Sosiaalityön syyllistys- ja rankaisuhenkisestä asenteesta, kaksinaismoralismista ja osaamattomasta asiakastyöstä löytyy runsaasti näyttöä sosiaalityön omista asiakasdokumenteista. Johanna Hiitolan ja Hanna Heinosen (2009, 57) hallinto-oikeuden huostaanotto-päätöksiä käsitelleen tutkimusraportin mukaan väkivallan uhreja vastuutettiin pahoinpitelijöiden käytöksestä ja riittämättömästä vanhemmuudesta.
Tutkijat huomasivat, että väkivaltaa ei pelkästään sivuutettu, vaan väkivallan tekijän tekoa pyrittiin ymmärtämään ja uhrin vanhemmuus kyseenalaistettiin.
Katarina Finnilä-Tuohimaan (2009) väitöskirja totesi vakavia puutteita seksuaalista väkivaltaa tutkivien ammattilaisten ammattitaidossa ja asenteissa. Suurin osa ei käyttänyt eikä seurannut tieteellistä tutkimusta ja jopa 40% uskoi todistetusti kelvottomiin työmenetelmiin seksuaalisen väkivallan epäilyä selvitettäessä. Koulutus ei vähentänyt vääriä uskomuksia- vaan päinvastoin lisäsi niitä.
Todennäköisyys näytön tuhoutumiseen ja virheellisiin tulkintoihin, jopa väärään tuomioon on suuri mikäli lasta pääsee haastattelemaan vaikkapa pikkukaupungin usein osaamaton lastenpsykiatri, perheneuvolapsykologi tai sosiaalityöntekijä. Vanhempien kannattaakin vaatia haastattelut ja tutkimukset tehtäviksi aina isojen kaupunkien yksiköissä, joissa on oikeuspsykiatrista osaamista ja kokemusta haastatteluista.
Tampereen lastensuojelun asiakirjoihin tutustunut Anna Kontula on kiinnittänyt blogissaan huomiota sosiaalityön sukupuolitettuihin seksuaalisuuden kontrollimekanismeihin ja ihmettelee miksi tyttöjen seksuaalinen aktiivisuus on ongelma silloinkin, kun se tapahtuu omasta halusta, poikien ei edes silloin kun se on tapahtunut nuoren tahdon vastaisesti.
Perustellusti voi väittää, että lastensuojelun sosiaalityöntekijän mukaantulo seksuaalista väkivaltaa kokeneen hoitoon ei välttämättä auta uhria tai tämän läheisiä vaan päinvastoin tuottaa heille usein lisää kärsimystä ja ongelmia kuten tämä 4-osainen tapausesimerkki- johon Lokakuun Liike kehottaa kaikkia terveydenhuollon työntekijöitä tutustumaan -osoittaa:
http://www.lokakuunliike.com/kauhutarina-blogi/kristan-tarina-i-hyvaksikaytetty-tytto-huostaan
http://www.lokakuunliike.com/kauhutarina-blogi/kristan-tarina-ii-kahden-psykiatrin-eriavat-nakemykset
http://www.lokakuunliike.com/kauhutarina-blogi/kristan-tarina-iii-taistelu-vaaria-tulkintoja-vastaan
http://www.lokakuunliike.com/kauhutarina-blogi/kristan-tarina-iv-tyhjan-paalla-lastenkodissa
Sosiaali- ja terveydenhuollon integraation ja tiedonhallintauudistuksen myötä olisi entistäkin tärkeämpää, että kaikilla väkivallan uhrien hoitoon osallistuvilla olisi riittävä perustieto ja ammattitaito seksuaalisen ja muun väkivallan tutkimus-, rikos- ja hoitoprosessin asialliseen hoitamiseen ja kyky erottaa tosiasiat asenteellisesta panettelusta ja fabrikoiduista asiakirjoista.
Tällä hetkellä tämä tietotaito liian usein puuttuu niin poliisilta, tuomioistuinlaitokselta ja terveydenhuollolta kuin terveyden-, päihde- ja kriminaalihuollon ja lastensuojelun sosiaalityöntekijöiltä.
Käyvän hoidon ja oikeusturvansa varmistamiseksi seksuaalista väkivaltaa kohdanneilla asiakkailla tulisi olla oikeus kieltäytyä lastensuojelun sekaantumisesta hoitoprosessiin tai ainakin valita itse hoitoyksikkönsä ja vastuusosiaalityöntekijänsä. Lisäksi asiakkaille pitäisi myöntää automaattinen luku- ja oikaisu- oikeus kaikkiin asiakirjamerkintöihin ja korvaus laittomissa huostaanottotapauksissa.
Jos sosiaalialan väärinkäytöksiin ei puututa, avuntarvitsijat eivät uskalla enää hakea apua ja lakeja ja ammattieettisiä ohjeita noudattavien sosiaalialan ammattilaisten ammattitaito ja työpanos haaskautuu väärintoimivien kollegoiden ja esimiesten virheiden korjaamiseen ja johtaa ennenpitkää uupumiseen ja alanvaihtoon.
Niin kauan kun sosiaalityön tiedonmuodostus, oikeudenkäyttö ja laillisuusvalvonta saa perustua sille, mitä epäeettisesti toimivat sosiaalityöntekijät ja näiden esimiehet väittävät tapahtuneen eikä sille mitä todellisuudessa tapahtui, asiakkaiden ihmisoikeudet eivät tule toteutumaan.
Lokakuun Liike on listannut seksuaaliväkivallan hoitoon liittyviä tekstejä ja auttajatahoja:
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/miksi-seksuaalista-vakivaltaa-hoidetaan-huostaanotoilla
ja laatinut asiakkaille ohjeet sosiaalipalvelujärjestelmän väkivallasta selviytymiseksi: http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miten-toipua-palvelujarjestelman-vakivallasta
Lue myös:
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/miksi-seksuaalista-vakivaltaa-hoidetaan-huostaanotoilla
http://www.lokakuunliike.com/anu-suomelan-blogi/aiti-erotisoi-lasta-imettamalla-huostaanotto-ja-psykologinen-todistelu-lapsiin-kohdistuneissa-seksuaalirikosten-epailyissa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/noitaroviot-roihuavat-edelleen
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/vakivalta-sijaishuollossa-onkin-biovanhempien-syyta-ja-sijoitettujen-tietamattomyytta
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/100-shades-of-grey-sosiaalityon-seksuaalikasityksia-ohjaavat-arvot-ja-ideologiat
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-1-fabrikoitu-lastensuojeluilmoitus
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-2-fabrikoitu-lastensuojelulausunto
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-3-fabrikoitu-rikosilmoitus
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/saisiko-keroputaan-mallin-myos-lastensuojeluun
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityon-tutkimus-tarvitsee-huostaanottoa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityon-koulutus-tuottaa-ja-yllapitaa-lastensuojelun-ongelmia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/laakarin-ja-sosiaalityontekijan-moninakokulmainen-yhteistyo-tapausesimerkki
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-uskoo-yha-psykoanalyysiin-osa-1
ww.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/lastensuojelun-provokaatiot-oletko-a-huora-b-hullu-vai-c-huumehorho
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-arviointivimma-salaseulontoja-puutteellisilla-menetelmilla
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tutkimusmenetelmat-osa-4-haastattelu
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/lastensuojelun-porttiteoria-avunpyynto-avautuminen-ja-lasu-asiakkuus-portteja-elinkautisiin
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/varhainen-huoli-ja-puuttuminen-mielen-sairautta -
http://www.rapport.fi/rapport/artikkeli.php?aid=225443
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/sosiaalityonpsykiatrian-palvelujarjestelmia-ei-tehty-asiakkaille-vaan-mm-keskiluokkaisten-rouvien-paistattelupaikaksi
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lasten-kaltoinkohtelun-tunnistusohjeet-tuottavat-turhia-tutkimuksia-ja-vaaria-syytoksia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/ensi-ja-turvakotien-kaytannot-selvitettava-valittomasti
https://www.thl.fi/fi/web/lapset-nuoret-ja-perheet/tyon_tueksi/lomakkeet/lomakkeet_vakivallan_puheeksi_ottamiseen#RAP
ja sai vastauksen, jossa väitettiin, että terveydenhuollon sosiaalityöntekijä osaa kohdata raiskauksen uhrin ja varmistaa tämän kokonaisvaltaisen hyvän hoidon.
Voi olla, että vastaajan kuvaamia sosiaalityön kriisiosaajia on olemassa, harvat jos ketkään asiakkaista vain ovat sellaisia kohdanneet. Sosiaalityön ammattitaidottomasta case- ja moniammatillisesta työstä seksuaali- ja muun väkivallan uhrien hoidossa sen sijaan on runsaasti tutkimusnäyttöä (mm. Featherstone 2015; Hiltunen 2015; Kailio 2013; Laitinen 2014; Morris 2015, van Wormer 2008).
Amnestyn mukaan eri viranomaistahoilta puuttuu osaamista vaikean ilmiön kohtaamiseen ja tunnistamiseen. Palveluketjuissa asiakkaan tarpeita ja toiveita ei aina kuulla.
Tyypillinen tapauskertomus etenee näin: Nuori kokee vapaa-ajallaan esim. kotibileissä seksuaalista väkivaltaa, muttei uskalla kertoa siitä kenellekään. Hän alkaa oireilla kotona ja koulussa. Koulusta tai terveydenhuollosta tehdään lastensuojeluilmoitus tai vanhemmat pyytävät itse apua tilanteeseen.
Sosiaalityöntekijät tulkitsevat oireilun johtuvan syntymäperheen riittämättömyydestä / kodin olosuhteista, ja nuori sijoitetaan seksuaaliväkivaltaan syyllistyneiden ja päihteiden ongelmakäyttäjänuorten kanssa samaan sijaishuoltopaikkaan, jossa oireilu pahenee. Oireilun paheneminen tulkitaan vanhempien / läheisten syyksi ja näiden yhteydenpitoa nuoreen aletaan rajoittaa.
Nuori alkaa ikävissään karkailla sijaishuoltopaikasta ja altistuu karkumatkoilla / sijaishuoltopaikassa uusille seksuaalisen hyväksikäytön kokemuksille ja päihteille.
Pian seksuaalisen väkivallan traumojen lisäksi hoidettavana on myös päihdeongelma, joka vallalla olevien psykoanalyyttisten näkemysten takia estää asianmukaisen terapian. Nuorta pallotellaan sijaishuoltopaikasta toiseen ja hänen koulutusuransa katkeaa.
Sijaishuollossa nuorelle annetaan korotetut hoitomaksut oikeuttava turha mielenterveysdiagnoosi, joka estää myös somaattisten vaivojen hoidon ja vaikeuttaa niin opiskelu- kuin työpaikan hankkimista sekä turha ja vahingollinen lääkitys, jonka haittavaikutuksista ei ole tietoa. Kukaan auttajiksi itseään kutsuvista ei selvitä eikä hoida oireilun alkusyytä.
Sosiaalityön toimintakäytännöt ja kirjaustavat vaarantavat väkivaltaa kohdanneiden asiakkaiden oikeus- ja potilasturvan
On todennäköistä, että pelkkä pelko siitä, että hoito- tai rikosprosessiin sotketaan lastensuojelu sosiaalityöntekijöineen estää asiakkaita myös kertomasta kohtaamastaan väkivallasta. Nuoret selviytyjät- ryhmän nuoren sanoin: "Nuoren ei kannata kertoa ongelmistaan koska ei voi vaikuttaa siihen, mitä sen jälkeen tapahtuu".
Palvelujärjestelmässä väkivaltakokemusta tai muuta kriisiä pidetään usein asiakkaan omana vikana ja elämänhallintapuutteena, jopa todisteena mielenterveyshäiriöstä tai ylisukupolvisesta huono-osaisuudesta. Seksuaaliväkivallan kokemuksesta avautuvaa miestä epäillään helposti omien lastensa tai lastenlastensa hyväksikäytöstä ja ensi- ja turvakodista apua hakeva raiskattu saa varautua usein salaa tehtävään epätieteelliseen vanhemmuudenarviointiin, jossa liian lyhyestä katsekontaktista lapseen tai pään kääntämisestä syöttötilanteessa tulee lapsen huostaanoton peruste.
Tutkimustieto osoittaa, että erityisesti seksuaaliväkivallan hoidossa on edelleen puutteita ja että asiakkaita pyritään jopa syyllistämään ja rankaisemaan heidän kohtaamastaan väkivallasta (Akuutti 2005; Husso 2003; Kurkilahti 2011; Featherstone 2015; Hiltunen 2015; Kailio 2013; Laitinen 2014; Morris 2015, van Wormer 2008).
Syyllistäminen ja rankaisu kohdistuu niin väkivaltaa kohdanneisiin lapsiin, nuoriin kuin näiden vanhempiin.
Tähän juttuun linkitetyssä Kristan tapauksessa sosiaalityöntekijä mm. fabrikoi asiakirjoihin raiskaustraumaansa apua hakemaan tulleen tytön prostitoiduksi sijoituspäätöksiään oikeuttaakseen.
Leeni Ikonen kertoo kirjassaan Salassapidettävä kuinka isoäiti järkyttyi sijoitetun lapsenlapsen alkaessa nuolla häntä kaulasta ja kertoessa, että sijaisisä tekee myös niin ja nuolee häntä pyllystäkin. Kun lapsen isoäiti ja äiti ottivat yhteyttä lastensuojeluun ja kertoivat tapahtumista lastensuojelija teki yhteydenpidon rajoittamista koskevan päätöksen lapsen ja äidin välille ja perui lapsen kotilomat ( Ikonen, 2013, 446).
Samaan aikaan kun sosiaalityössä kehitellään mitä mielikuvituksellisempia ”todisteita” ja tunnistusohjeita ja arvioidaan ja seulotaan perheitä seksuaalisen väkivallan merkkien löytämiseksi, sijaisperheissä ja lastensuojelulaitoksissa todettua seksuaalista väkivaltaa piilotellaan ja mitätöidään.
Vaikka huostaanotto ja kodin ulkopuolelle sijoittaminen on tutkitusti riski, sosiaali- ja terveydenhuollossa ei puhuta lasten riskisijoittamisesta, riskilaitoksista tai riskiyrittäjistä tai - työntekijöistä, ainoastaan riskiperheistä.
Oikeusasiamies on kiinnittänyt huomiota siihen, että sosiaalityöntekijät eivät tunnu edes havaitsevan saati raportoivan puutteita sijaishuollossa (Tarkastuspöytäkirja dnro 1001/3/12).
Suomessa edes sijaislasten pahoinpitelystä saatu tuomio ei johda perhekotilupien menetykseen vaan pahoinpitelevälle sijaisvanhemmalle voidaan sijoittaa lapsia edelleen.
Asiakkaiden raportointia väärinkäytöksistä kutsutaan sosiaalityössä "vihapuheeksi" josta asiakkaita rangaistaan rikossyytteillä ja viemällä heidän puheoikeutensa lapsen asioissa lastensuojelun edunvalvojan avulla. Asiakkaiden yrityksiä oikoa virheellisiä asiakirjoja kutsutaan " asiakirjakilpavarusteluksi" ja oikaisua yrittävää asiakasta "läpitunkevan viranomaisvastaiseksi."
Usein minkä hyvänsä väkivallan kohtaamista esim. koulukiusaamista käytetään verukkeena ala-ikäisen huostaanottoon ja eristämiseen läheisistään. Mikäli väkivallan uhriksi joutuu vanhempi, on tämäkin peruste lapsen huostaanottoon.
Tarja Hiltusen väitöskirjassa kuvataan kuinka esim. raiskaustraumaansa apua hakeneita äitejä alettiin lastensuojelussa syyttää valheellisesti oman lapsensa hyväksikäytöstä. Tapaukset tutkittiin, jonka jälkeen todettiin, ettei epäilyille ollut perusteita. Kuitenkin epäilyt aiheuttivat äideille paljon mielipahaa (mt., 205).
Kielo- äitiä ja hänen lastaan tutkittiin perättömän seksuaalisen hyväksikäyttö-epäilyn johdosta lähes kaksi vuotta (mt., 162). Äidit kokivat heihin kohdistuneet epäilykset ja tutkimukset nöyryyttäviksi (mt., 163).
Lähes 70% aineiston äideistä yritti itsemurhaa huostaanoton seurauksena.
Ani Leikoniemen tapauksessa tuntemattomien sivullisten kotirauharikos johti lastensuojelun fabrikoitujen asiakirjamerkintöjen takia huostaanottoprosessiin.
Väärin perustein tehdyn huostaanoton kokenut Ani Leikoniemi kertoo: "Järkyttävintä kohdallani on ollut se, että vasta tammikuussa 2012 käydyssä rikosoikeudenkäynnissä paljastui se, että viranomaiset ovat perustaneet koko sijoitus- ja huostaanottoprosessinsa minun psykoterapialausuntoihini irrottaen sieltä sanoja ja lauseita omiin tarkoituksiinsa."
”Sain kauhukseni lukea huostaanottohakemuksesta asiayhteyksistä irrotettuja sanoja tunnekokemuksistani vuosilta 1965-67. Poiminnat oli siirretty 2000-luvulle. Yhdestäkään lastensuojelun asiakirjasta ei löydy lainmukaista merkintää siitä, milloin ja mistä lastensuojelijat olivat lausunnot hankkineet. ”
Kun Leikoniemi pyysi tietojaan sosiaalityöntekijältä, tämä vaati yksilöimään halutut paperit. Kuitenkaan lastensuojeluasiakirjoihin ei ollut kirjattu, mitä tietoja sosiaalitoimessa oli.
”Tietosuoja joutuu outoon valoon, jos sen varjolla estetään ihmistä näkemästä häntä tai lastaan koskevaa tietoa. Korjaapa sitten siinä virheet."
Nykyään lastensuojelu saa antaa, vastoin huoltajan suostumusta, välttämättömiksi määrittelemiään tietoja muille viranomaisille tai vaikkapa toisen kunnan toimeksiannosta toimivalle yksityiselle lastensuojelulaitokselle ja lastensuojelulaitokset puolestaan tuottavat sosiaalitoimelle usein fabrikoitua, asiakkaitaan mustamaalaavaa materiaalia asiakashankintansa ja laskutuksensa oikeuttamiseksi.
Lastensuojelussa käytetään ja jopa kerätään vanhoja ja virheellisiä tietoja eikä niitä edes vanhempien vaatimuksesta korjata, joten nämä vanhat ja virheelliset tiedot päätyvät viranomaisten päätöksiin. Hallinto-oikeudet eivät tutki lastensuojeluviranomaisten tekemien kirjausten oikeellisuutta.
Varatuomari Outi Mannosen mielestä lastensuojelutyöntekijät saavat tietoja liian helposti, vaikka heillä ei ole ammattitaitoa ymmärtää tiedon, esimerkiksi lääketieteellisen diagnoosin, merkitystä.
”Nuorelle luvataan, että terapeutti on vaitiolovelvollinen. Häneltä salataan, että vieras sosiaalityöntekijä voi saada kaikki luottamukselliset asiakaskirjaukset käsiinsä ja koota niistä perusteita huostaanotolle. Oikeuden istunnoissa nuoren salaisuuksia käsitellään vanhempien ja ulkopuolisten kuullen. Luuletteko, että hän enää uskoutuu vieraalle?”
Mannosen mukaan sosiaalityöntekijät vuotavat usein hoitotahoille oletuksiaan asiakkaastaan näiden selän takana. ”Jotkut lääkärit kirjaavat sosiaalityöntekijän luulot faktoina asiakkaan papereihin eteenpäin siten, että asiakas ei sitä tiedä eikä siksi osaa korjata virheellisiä tietoja. Arat asiat ja katteettomat luulot leviävät.”
Sosiaalityö syyllistää ja rankaisee seksuaalista väkivaltaa kohdanneita
Sosiaalityön syyllistys- ja rankaisuhenkisestä asenteesta, kaksinaismoralismista ja osaamattomasta asiakastyöstä löytyy runsaasti näyttöä sosiaalityön omista asiakasdokumenteista. Johanna Hiitolan ja Hanna Heinosen (2009, 57) hallinto-oikeuden huostaanotto-päätöksiä käsitelleen tutkimusraportin mukaan väkivallan uhreja vastuutettiin pahoinpitelijöiden käytöksestä ja riittämättömästä vanhemmuudesta.
Tutkijat huomasivat, että väkivaltaa ei pelkästään sivuutettu, vaan väkivallan tekijän tekoa pyrittiin ymmärtämään ja uhrin vanhemmuus kyseenalaistettiin.
Katarina Finnilä-Tuohimaan (2009) väitöskirja totesi vakavia puutteita seksuaalista väkivaltaa tutkivien ammattilaisten ammattitaidossa ja asenteissa. Suurin osa ei käyttänyt eikä seurannut tieteellistä tutkimusta ja jopa 40% uskoi todistetusti kelvottomiin työmenetelmiin seksuaalisen väkivallan epäilyä selvitettäessä. Koulutus ei vähentänyt vääriä uskomuksia- vaan päinvastoin lisäsi niitä.
Todennäköisyys näytön tuhoutumiseen ja virheellisiin tulkintoihin, jopa väärään tuomioon on suuri mikäli lasta pääsee haastattelemaan vaikkapa pikkukaupungin usein osaamaton lastenpsykiatri, perheneuvolapsykologi tai sosiaalityöntekijä. Vanhempien kannattaakin vaatia haastattelut ja tutkimukset tehtäviksi aina isojen kaupunkien yksiköissä, joissa on oikeuspsykiatrista osaamista ja kokemusta haastatteluista.
Tampereen lastensuojelun asiakirjoihin tutustunut Anna Kontula on kiinnittänyt blogissaan huomiota sosiaalityön sukupuolitettuihin seksuaalisuuden kontrollimekanismeihin ja ihmettelee miksi tyttöjen seksuaalinen aktiivisuus on ongelma silloinkin, kun se tapahtuu omasta halusta, poikien ei edes silloin kun se on tapahtunut nuoren tahdon vastaisesti.
Perustellusti voi väittää, että lastensuojelun sosiaalityöntekijän mukaantulo seksuaalista väkivaltaa kokeneen hoitoon ei välttämättä auta uhria tai tämän läheisiä vaan päinvastoin tuottaa heille usein lisää kärsimystä ja ongelmia kuten tämä 4-osainen tapausesimerkki- johon Lokakuun Liike kehottaa kaikkia terveydenhuollon työntekijöitä tutustumaan -osoittaa:
http://www.lokakuunliike.com/kauhutarina-blogi/kristan-tarina-i-hyvaksikaytetty-tytto-huostaan
http://www.lokakuunliike.com/kauhutarina-blogi/kristan-tarina-ii-kahden-psykiatrin-eriavat-nakemykset
http://www.lokakuunliike.com/kauhutarina-blogi/kristan-tarina-iii-taistelu-vaaria-tulkintoja-vastaan
http://www.lokakuunliike.com/kauhutarina-blogi/kristan-tarina-iv-tyhjan-paalla-lastenkodissa
Sosiaali- ja terveydenhuollon integraation ja tiedonhallintauudistuksen myötä olisi entistäkin tärkeämpää, että kaikilla väkivallan uhrien hoitoon osallistuvilla olisi riittävä perustieto ja ammattitaito seksuaalisen ja muun väkivallan tutkimus-, rikos- ja hoitoprosessin asialliseen hoitamiseen ja kyky erottaa tosiasiat asenteellisesta panettelusta ja fabrikoiduista asiakirjoista.
Tällä hetkellä tämä tietotaito liian usein puuttuu niin poliisilta, tuomioistuinlaitokselta ja terveydenhuollolta kuin terveyden-, päihde- ja kriminaalihuollon ja lastensuojelun sosiaalityöntekijöiltä.
Käyvän hoidon ja oikeusturvansa varmistamiseksi seksuaalista väkivaltaa kohdanneilla asiakkailla tulisi olla oikeus kieltäytyä lastensuojelun sekaantumisesta hoitoprosessiin tai ainakin valita itse hoitoyksikkönsä ja vastuusosiaalityöntekijänsä. Lisäksi asiakkaille pitäisi myöntää automaattinen luku- ja oikaisu- oikeus kaikkiin asiakirjamerkintöihin ja korvaus laittomissa huostaanottotapauksissa.
Jos sosiaalialan väärinkäytöksiin ei puututa, avuntarvitsijat eivät uskalla enää hakea apua ja lakeja ja ammattieettisiä ohjeita noudattavien sosiaalialan ammattilaisten ammattitaito ja työpanos haaskautuu väärintoimivien kollegoiden ja esimiesten virheiden korjaamiseen ja johtaa ennenpitkää uupumiseen ja alanvaihtoon.
Niin kauan kun sosiaalityön tiedonmuodostus, oikeudenkäyttö ja laillisuusvalvonta saa perustua sille, mitä epäeettisesti toimivat sosiaalityöntekijät ja näiden esimiehet väittävät tapahtuneen eikä sille mitä todellisuudessa tapahtui, asiakkaiden ihmisoikeudet eivät tule toteutumaan.
Lokakuun Liike on listannut seksuaaliväkivallan hoitoon liittyviä tekstejä ja auttajatahoja:
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/miksi-seksuaalista-vakivaltaa-hoidetaan-huostaanotoilla
ja laatinut asiakkaille ohjeet sosiaalipalvelujärjestelmän väkivallasta selviytymiseksi: http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miten-toipua-palvelujarjestelman-vakivallasta
Lue myös:
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/miksi-seksuaalista-vakivaltaa-hoidetaan-huostaanotoilla
http://www.lokakuunliike.com/anu-suomelan-blogi/aiti-erotisoi-lasta-imettamalla-huostaanotto-ja-psykologinen-todistelu-lapsiin-kohdistuneissa-seksuaalirikosten-epailyissa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/noitaroviot-roihuavat-edelleen
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/vakivalta-sijaishuollossa-onkin-biovanhempien-syyta-ja-sijoitettujen-tietamattomyytta
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/100-shades-of-grey-sosiaalityon-seksuaalikasityksia-ohjaavat-arvot-ja-ideologiat
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-1-fabrikoitu-lastensuojeluilmoitus
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-2-fabrikoitu-lastensuojelulausunto
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-3-fabrikoitu-rikosilmoitus
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/saisiko-keroputaan-mallin-myos-lastensuojeluun
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityon-tutkimus-tarvitsee-huostaanottoa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityon-koulutus-tuottaa-ja-yllapitaa-lastensuojelun-ongelmia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/laakarin-ja-sosiaalityontekijan-moninakokulmainen-yhteistyo-tapausesimerkki
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-uskoo-yha-psykoanalyysiin-osa-1
ww.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/lastensuojelun-provokaatiot-oletko-a-huora-b-hullu-vai-c-huumehorho
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-arviointivimma-salaseulontoja-puutteellisilla-menetelmilla
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tutkimusmenetelmat-osa-4-haastattelu
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/lastensuojelun-porttiteoria-avunpyynto-avautuminen-ja-lasu-asiakkuus-portteja-elinkautisiin
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/varhainen-huoli-ja-puuttuminen-mielen-sairautta -
http://www.rapport.fi/rapport/artikkeli.php?aid=225443
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/sosiaalityonpsykiatrian-palvelujarjestelmia-ei-tehty-asiakkaille-vaan-mm-keskiluokkaisten-rouvien-paistattelupaikaksi
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lasten-kaltoinkohtelun-tunnistusohjeet-tuottavat-turhia-tutkimuksia-ja-vaaria-syytoksia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/ensi-ja-turvakotien-kaytannot-selvitettava-valittomasti
https://www.thl.fi/fi/web/lapset-nuoret-ja-perheet/tyon_tueksi/lomakkeet/lomakkeet_vakivallan_puheeksi_ottamiseen#RAP