"Jos olet keskiluokkainen työssäkäyvä, voit saadakin jotain pientä apua mutta jos olet työtön köyhä lapsesi viedään” yksinhuoltajaäiti ensi- ja turvakotipalveluista vuonna 2015
”Meistä ajatellaan, että samaa paskasakkia kaikki” lastensuojelun kokemusasiantuntija vuonna 2015
"Ylisukupolvisuuden ehkäisyssä tärkeää on varmistaa sekä lasten että vanhempien tuen tarve" THL, Lastensuojelun käsikirja 01.02. 2016
Badass vai dumbass?
Harva selviää vaikeuksistaan yksin , vain kaikista kovimmat uskaltavat pyytää apua, tietää toimittaja, seksuaaliterapeutti ja logoterapeutti Elina Tanskanen Helsingin Sanomissa.
Tanskanen puhuu asiaa erilaisia terapioita ja lääkityksiä koskevan tutkimusnäytön tarpeellisuudesta ja siitä, että suurin osa meistä tarvitsee tuekseen ainakin yhden ihmisen, joka kannattelee pahimmilla hetkillä.
Kuinka löytää Se Oikea ja pitää samalla hauskaa – teoksestaan tunnetun Tanskasen neuvot vain ovat toivottoman elitistisiä, yksilöpsykologisoivia ja jopa hengenvaarallisia köyhälle ja verkostoitumattomalle avunpyytäjälle. Tanskanen unohtaa, että myös auttamisjärjestelmissä ihannoidaan yksin selviämistä ja vaikeuksista vaikenemista.
Jokainen sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmässä asioinut ja työskennellyt tietää, minkälaisen painajaismaisen dominoefektin vaikkapa erityislasten yksinhuoltajaäidin tai päihteistä kuntoutuneen perheenisän elämään voi aiheuttaa harkitsematon kehoitus ”mennä ammattiauttajalle selvittelemään lapsuudentraumoja” tai ”myöntää, että on uupunut”.
Esimerkiksi lastensuojelussa vanhemman vapaaehtoistakin vuosientakaista lastensuojelullisen avun vastaanottoa käytetään riskivanhemmuuden osoittimena ja apua vastaanottaneen omien lasten huostaanoton perusteluna.
Tanskanen puhuu ” uskalluksesta näyttää olevansa hajalla” tietämättä riittävästi palvelujärjestelmän toiminnasta ja puutteista.
Hänen puheensa kuulostavat kovasti richplainingiltä.
Kermaperseet ja richplaining
Rosa Meriläinen kirjoittaa artikkelissaan "Meidän hyvätuloisten on turha väittää, että kaikilla on elämässä samat mahdollisuudet" syntyneensä kermaperseeksi. Hänen mukaansa omaa etuoikeutettua asemaa on erityisen vaikea myöntää Suomessa, jossa moni 1940- ja 1950-luvulla syntynyt pääsi tekemään komean luokkaretken hyvinvointivaltion noustessa.
"Meillä ihmisillä on kova tarve ajatella, että menestyksemme on ollut omaa ansiotamme. Tästä kertoo käsite richsplaining. Se tarkoittaa sitä, kun hyväosaiset lässyttävät köyhille juuresten edullisuudesta tai kertovat, että pitää vain yrittää kovempaa".
Meriläinen siteeraa tutkimusta, jossa ihmiset laitettiin pelaamaan monopolia niin, että pelaajille annettiin jo heti alussa eri määrä rahaa. Ne, joilla oli enemmän rahaa alussa, olivat tietysti voittajia myös lopussa. Voittajat olivat silti sitä mieltä, että he voittivat, koska olivat pelanneet niin fiksusti.
Vain etuoikeutettujen kastiin kuuluva voi kuvitella saavansa tai saaneensa tarpeenmukaista apua vain siksi , että on apua vaatimaan uskaltautunut "badass".
Köyhä, joka lukuisista varoituksista huolimatta haluaa luottaa uushuutolaisuusverkostoksi muuttuneeseen sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmään, josta puuttuu tutkimustieto, vastuu- ja korvausvelvoitteet, toimivat valitusreitit ja mahdollisuus puolueettomaan tutkintaan ja oikeudenkäyntiin ei ole badass vaan dumbass.
Vain vauraat ja verkostoituneet voivat näyttää olevansa hajalla ja pyytää apua jooga- ja mindfullness-retriiteissään, itsetuntemuskursseillaan ja yksityisissä psykoterapioissaan. Heillä on myös varaa palkata juristi mikäli auttamisprosessissa ilmenee ongelmia.
Työtön köyhä, joka ”uskaltaa” kunnallisessa sosiaali- ja terveydenhuollossa näyttää ”olevansa hajalla” joutuu puolestaan pyöritykseen, jossa häneltä viedään viimeisetkin voimavarat, itsetunto, työkyky, terveys ja lapset.
Kun keskiluokkainen virkanainen nousee psykoterapian voimin vastustamaan määräilevää esimiestään tai kumppania kyse voi olla henkisen uhmavoiman aktivoitumisesta, josta seuraa uusi miellyttävämpi ammattiura, työpaikka tai kumppani.
Kun köyhä nousee avoimesti vastustamaan byrokraattisen kaikkivoipaisuuden itselleen kaapannutta sosiaalivirkailijaa tai psykiatria, kyse on yksinomaan uhmakkaasta typeryydestä, josta seuraa varma rangaistus leimaavan diagnoosin, karenssin ja/ tai sosiaalivankeuden muodossa. Tosielämän badassit viruvat ala-arvoisissa lastensuojelulaitoksissa, vankiloissa ja psykiatrisissa yksiköissä ja maksavat punk-asenteestaan kalliisti. Punk:lla tarkoitettiinkin alunperin henkilöä, joka on raiskattu vankilassa.
Alakulttuurien käsitteiden kulttuurinen omiminen ja valjastaminen vetämään sosiaalityön ja psykologian vankkureita haiskahtaa ikävästi ilmiöltä, jota Stalinin vainot kokenut Dmitri Šostakovitš kuvasi käsitteellä kahteen kertaan tappaminen. Siinä vallanpitäjä toisinajattelijauhrinsa konkreettisesti tapettuaan varastaa vielä uhrin sanatkin omiin tarkoituksiinsa. Tosielämän badass:eja koko historiansa vainonneet ja vanginneet sosiaalityön ja psykologian viranomaiset eivät saa vastarinnatta omia käsitettä asiakashankintansa välineeksi tarkoittamaan viranomaisuskovaista.
Miksi köyhien selviytymisstrategioita patologisoidaan ja medikalisoidaan?
Köyhän badass:in ainoaksi eloonjäämisstrategiaksi jää välttää viimeiseen asti kontaktia viranomaiskoneistoon ja siihen joutuessaan luottaa tsaritistisista ja kuninkaallisista hallintohimmeleistä satojen vuosien ajan selviytyneiden esi-isien selviytymisoppeihin eli heittäytyä kuuromykäksi tai lähteä maanpakoon.
Köyhän täytyy ymmärtää kätkeä persoonansa, alistua ohittavaan asiantuntijamonologiin ja tekeytyä tyhjäksi tauluksi, tabula rasaksi, jolle pätemistarpeinen asiantuntija saa heijastaa , maalailla ja esitellä oletettua asiantuntemustaan.
Älä puhu, tunne tai luota- ei ole traumatisoituneen pelkurin terapiaa vaativa reaktiomalli kuten richplaining esittää- vaan käyttökelpoinen selviytymisstrategia väkivaltaisissa olosuhteissa, joissa jokainen sanasi, tunteenilmauksesi ja avautumisesi käännetään ja käytetään sinua vastaan. Strategiasta ei ole syytä luopua niin kauan kun joutuu elämään alistavassa ympäristössä. Ongelmaksi se muuttuu vasta jos pääsee pakenemaan ympäristöön, jossa on ihmisiä tavattavissa.
Juuri näitä köyhän kansan hyväksihavaittuja selviytymiskeinoja Tanskanen yrittää romuttaa pehmoisilla käänteiseen psykologiaan perustuvilla puheillaan auttajamafian asiakkaiksi vapaaehtoisesti tarjoutuvien "badassiydesta".
Irvokkuuden huippu on kun tarpeenmukaista tukea vaille jäänyt yksinhuoltaja, jolta on viety lapset väkivaltaiseen ja homeiseen sijaishuoltolaitokseen uupumuksesta avautumisen takia istuu lastensuojelun pakottamana terapiassa kuulemassa että ” sä olet oikea badass kun uskalsit pyytää apua mut hei, me ei täällä valitettavasti voida ottaa kantaa huoltajuusriitoihin eikä lastensuojelun päätöksiin .. oletsä muuten tullut ajatelleeksi, että se sun tytön homeoireilu vois olla psykosomaattista ja niinku teidän erosta johtuvaa, sun pitäis ehkä ymmärtää, että ne valitukset siitä paikasta on ihan normaalia sijaishuoltoon kiinnittymistä ja hei, asioilla on kuule tapana järjestyä, muista nyt vaan syödä sun lääkkeet ja kuule, raskauden ei tartte estää seksistä nauttimista”.
Peräti kahden terapeuttitutkinnon suorittaneena Tanskasella on myös motiivi markkinoida ammattiapua.
Kokemusasiantuntijatiedon ja vaihtoehtomedioiden myötä yhä useampi osaa kuitenkin suhtautua kriittisesti asiantuntijatietoon ja siitä automaattisesti seuraaviin diagnooseihin ja lääkityksiin ja etsiä parantumisen avaimia ammattiavun sijaan omasta arjesta, vertaistuesta, ravitsemuksesta, hengellisyydestä ja liikunnasta.
Ihmisellä, joka on oikeasti hajalla on suurempi mahdollisuus löytää pakotonta, turvallista ja empaattista läsnäoloa, kohtaamista ja dialogista keskusteluotetta satunnaiselta ohikulkijalta, eläinystävältä, katukahvilasta, kuntosalilta, vertaistukiryhmästä tai rippipapilta kuin laillistetulta terapeutilta, sosiaalityöntekijältä tai psykiatrilta, joilla on ilmoitus-, kirjaamis- , raportointi- ja todistamisvelvoite ja ammatillisuus-, ansaitsemis-, menestymis-, selustanvarmistus-, kollegalojaliteetti- ja kasvojensäilytyspakko.
Ben Furmanin mukaan ”Psykiatrista hoitojärjestelmää ei ole milloinkaan luotu asiakkaita varten. Se on pikemminkin keskinäisen kädenväännön tuloksena syntynyt eri ammattiryhmien etuja ja uskottavuutta palveleva alati muuttuva rakennelma, jonka tehtävänä ei ole auttaa asiakkaita/potilaita parantumaan vaan edistää työntekijöiden hyvinvointia ja arvostusta yhteiskunnassa.”
Erilaiset riippuvuushoidotkin ovat muuttuneet valtavaksi teollisuudeksi, joka elää vanhoista väittämistä ja myyteistä. Useimmat ihmiset kuitenkin toipuvat ilman hoitoja ja tukiryhmiä (Peele 2004; Koski- Jännes 2004;2006;2009, Jaakkola 2015).
Yhä useampi haluaa myös selvlitä ilman ammattiavun tuottamia jopa 120 vuotta arkistoitavia rekisterimerkintöjä, jotka vaikuttavat paitsi asiakkaan nykyisyyden myös asiakkaan ja tämän jälkikasvun tulevaisuuden vakuutusturvaan ja kohteluun palvelujärjestelmässä.
Varatuomari Leeni Ikosen mukaan lastensuojelun asiakkaan pitää olla todella vahva ja omata hyvä mielenterveys selviytyäkseen lastensuojelun pakkoauttamistoimista.
Kuka tahansa voi nykyisin pyytää ja saada "apua" mutta vain kaikkein kovimmat selviävät tarjotusta avusta.
Lue myös:
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/sosiaalityonpsykiatrian-palvelujarjestelmia-ei-tehty-asiakkaille-vaan-mm-keskiluokkaisten-rouvien-paistattelupaikaksi
http://www.lokakuunliike.com/allergiaohjelman-uhrit
http://www.lokakuunliike.com/perheeni-tarina/home-ongelmat-vallankayton-valineena
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-moniammatillinen-yhteistyo-havittaa-niin-vuorovaikutuksen-kuin-vastuun
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miksi-lapsille-haitallisia-uskomushoitoja-rahoitetaan-verovaroin
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityon-tutkimus-tarvitsee-huostaanottoa
http://www.lokakuunliike.com/anu-suomelan-blogi/aiti-erotisoi-lasta-imettamalla-huostaanotto-ja-psykologinen-todistelu-lapsiin-kohdistuneissa-seksuaalirikosten-epailyissa
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/sosiaalityonpsykiatrian-palvelujarjestelmia-ei-tehty-asiakkaille-vaan-mm-keskiluokkaisten-rouvien-paistattelupaikaksi
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-uskoo-yha-psykoanalyysiin-osa-1
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-uskoo-yha-psykoanalyysiin-osa-2
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lasten-kaltoinkohtelun-tunnistusohjeet-tuottavat-turhia-tutkimuksia-ja-vaaria-syytoksia
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/100-shades-of-grey-sosiaalityon-seksuaalikasityksia-ohjaavat-arvot-ja-ideologiathttp://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/noitaroviot-roihuavat-edelleen
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-arvovalta-ja-huoltoriidat-maksavat-miljoonia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/ensi-ja-turvakotien-kaytannot-selvitettava-valittomasti
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/lastensuojelun-provokaatiot-oletko-a-huora-b-hullu-vai-c-huumehorho
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/nalleilua-jo-10-vuotta-laheta-nallekorttikirjauksesi-lokakuun-liikkeelle
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/professori-featherstone-sosiaalityo-on-epahumaania
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/sosiaalityon-sairastunut-ammatillisuusihanne
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/lastensuojelun-porttiteoria-avunpyynto-avautuminen-ja-lasu-asiakkuus-portteja-elinkautisiin
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/vihapuhe-sosiaalityossa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalihuollon-tiedonhallinta-uudistus-rapauttaa-asiakkaiden-oikeusturvaa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-1-fabrikoitu-lastensuojeluilmoitus
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-2-fabrikoitu-lastensuojelulausunto
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-3-fabrikoitu-rikosilmoitus
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-4-fabrikoitu-asiakassuunnitelma
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-5-miten-tunnistaa-fabrikointi
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-milapro-lapsibisnesryppaan-asiakashankkijana
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sijaishuollon-hullunkuriset-riskiperheet
http://www.lokakuunliike.com/kauhutarina-blogi/kristan-tarina-iv-tyhjan-paalla-lastenkodissa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/nevalanmaen-perhekodit-oy-avin-valvontaan
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tyomenetelmat-2-laiton-sijoitus-huostaanotto
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-arviointivimma-salaseulontoja-puutteellisilla-menetelmilla
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tutkimusmenetelmat-osa-4-haastattelu
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/laakarin-ja-sosiaalityontekijan-moninakokulmainen-yhteistyo-tapausesimerkki#sthash.uXlXc7tY.dpuf
”Meistä ajatellaan, että samaa paskasakkia kaikki” lastensuojelun kokemusasiantuntija vuonna 2015
"Ylisukupolvisuuden ehkäisyssä tärkeää on varmistaa sekä lasten että vanhempien tuen tarve" THL, Lastensuojelun käsikirja 01.02. 2016
Badass vai dumbass?
Harva selviää vaikeuksistaan yksin , vain kaikista kovimmat uskaltavat pyytää apua, tietää toimittaja, seksuaaliterapeutti ja logoterapeutti Elina Tanskanen Helsingin Sanomissa.
Tanskanen puhuu asiaa erilaisia terapioita ja lääkityksiä koskevan tutkimusnäytön tarpeellisuudesta ja siitä, että suurin osa meistä tarvitsee tuekseen ainakin yhden ihmisen, joka kannattelee pahimmilla hetkillä.
Kuinka löytää Se Oikea ja pitää samalla hauskaa – teoksestaan tunnetun Tanskasen neuvot vain ovat toivottoman elitistisiä, yksilöpsykologisoivia ja jopa hengenvaarallisia köyhälle ja verkostoitumattomalle avunpyytäjälle. Tanskanen unohtaa, että myös auttamisjärjestelmissä ihannoidaan yksin selviämistä ja vaikeuksista vaikenemista.
Jokainen sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmässä asioinut ja työskennellyt tietää, minkälaisen painajaismaisen dominoefektin vaikkapa erityislasten yksinhuoltajaäidin tai päihteistä kuntoutuneen perheenisän elämään voi aiheuttaa harkitsematon kehoitus ”mennä ammattiauttajalle selvittelemään lapsuudentraumoja” tai ”myöntää, että on uupunut”.
Esimerkiksi lastensuojelussa vanhemman vapaaehtoistakin vuosientakaista lastensuojelullisen avun vastaanottoa käytetään riskivanhemmuuden osoittimena ja apua vastaanottaneen omien lasten huostaanoton perusteluna.
Tanskanen puhuu ” uskalluksesta näyttää olevansa hajalla” tietämättä riittävästi palvelujärjestelmän toiminnasta ja puutteista.
Hänen puheensa kuulostavat kovasti richplainingiltä.
Kermaperseet ja richplaining
Rosa Meriläinen kirjoittaa artikkelissaan "Meidän hyvätuloisten on turha väittää, että kaikilla on elämässä samat mahdollisuudet" syntyneensä kermaperseeksi. Hänen mukaansa omaa etuoikeutettua asemaa on erityisen vaikea myöntää Suomessa, jossa moni 1940- ja 1950-luvulla syntynyt pääsi tekemään komean luokkaretken hyvinvointivaltion noustessa.
"Meillä ihmisillä on kova tarve ajatella, että menestyksemme on ollut omaa ansiotamme. Tästä kertoo käsite richsplaining. Se tarkoittaa sitä, kun hyväosaiset lässyttävät köyhille juuresten edullisuudesta tai kertovat, että pitää vain yrittää kovempaa".
Meriläinen siteeraa tutkimusta, jossa ihmiset laitettiin pelaamaan monopolia niin, että pelaajille annettiin jo heti alussa eri määrä rahaa. Ne, joilla oli enemmän rahaa alussa, olivat tietysti voittajia myös lopussa. Voittajat olivat silti sitä mieltä, että he voittivat, koska olivat pelanneet niin fiksusti.
Vain etuoikeutettujen kastiin kuuluva voi kuvitella saavansa tai saaneensa tarpeenmukaista apua vain siksi , että on apua vaatimaan uskaltautunut "badass".
Köyhä, joka lukuisista varoituksista huolimatta haluaa luottaa uushuutolaisuusverkostoksi muuttuneeseen sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmään, josta puuttuu tutkimustieto, vastuu- ja korvausvelvoitteet, toimivat valitusreitit ja mahdollisuus puolueettomaan tutkintaan ja oikeudenkäyntiin ei ole badass vaan dumbass.
Vain vauraat ja verkostoituneet voivat näyttää olevansa hajalla ja pyytää apua jooga- ja mindfullness-retriiteissään, itsetuntemuskursseillaan ja yksityisissä psykoterapioissaan. Heillä on myös varaa palkata juristi mikäli auttamisprosessissa ilmenee ongelmia.
Työtön köyhä, joka ”uskaltaa” kunnallisessa sosiaali- ja terveydenhuollossa näyttää ”olevansa hajalla” joutuu puolestaan pyöritykseen, jossa häneltä viedään viimeisetkin voimavarat, itsetunto, työkyky, terveys ja lapset.
Kun keskiluokkainen virkanainen nousee psykoterapian voimin vastustamaan määräilevää esimiestään tai kumppania kyse voi olla henkisen uhmavoiman aktivoitumisesta, josta seuraa uusi miellyttävämpi ammattiura, työpaikka tai kumppani.
Kun köyhä nousee avoimesti vastustamaan byrokraattisen kaikkivoipaisuuden itselleen kaapannutta sosiaalivirkailijaa tai psykiatria, kyse on yksinomaan uhmakkaasta typeryydestä, josta seuraa varma rangaistus leimaavan diagnoosin, karenssin ja/ tai sosiaalivankeuden muodossa. Tosielämän badassit viruvat ala-arvoisissa lastensuojelulaitoksissa, vankiloissa ja psykiatrisissa yksiköissä ja maksavat punk-asenteestaan kalliisti. Punk:lla tarkoitettiinkin alunperin henkilöä, joka on raiskattu vankilassa.
Alakulttuurien käsitteiden kulttuurinen omiminen ja valjastaminen vetämään sosiaalityön ja psykologian vankkureita haiskahtaa ikävästi ilmiöltä, jota Stalinin vainot kokenut Dmitri Šostakovitš kuvasi käsitteellä kahteen kertaan tappaminen. Siinä vallanpitäjä toisinajattelijauhrinsa konkreettisesti tapettuaan varastaa vielä uhrin sanatkin omiin tarkoituksiinsa. Tosielämän badass:eja koko historiansa vainonneet ja vanginneet sosiaalityön ja psykologian viranomaiset eivät saa vastarinnatta omia käsitettä asiakashankintansa välineeksi tarkoittamaan viranomaisuskovaista.
Miksi köyhien selviytymisstrategioita patologisoidaan ja medikalisoidaan?
Köyhän badass:in ainoaksi eloonjäämisstrategiaksi jää välttää viimeiseen asti kontaktia viranomaiskoneistoon ja siihen joutuessaan luottaa tsaritistisista ja kuninkaallisista hallintohimmeleistä satojen vuosien ajan selviytyneiden esi-isien selviytymisoppeihin eli heittäytyä kuuromykäksi tai lähteä maanpakoon.
Köyhän täytyy ymmärtää kätkeä persoonansa, alistua ohittavaan asiantuntijamonologiin ja tekeytyä tyhjäksi tauluksi, tabula rasaksi, jolle pätemistarpeinen asiantuntija saa heijastaa , maalailla ja esitellä oletettua asiantuntemustaan.
Älä puhu, tunne tai luota- ei ole traumatisoituneen pelkurin terapiaa vaativa reaktiomalli kuten richplaining esittää- vaan käyttökelpoinen selviytymisstrategia väkivaltaisissa olosuhteissa, joissa jokainen sanasi, tunteenilmauksesi ja avautumisesi käännetään ja käytetään sinua vastaan. Strategiasta ei ole syytä luopua niin kauan kun joutuu elämään alistavassa ympäristössä. Ongelmaksi se muuttuu vasta jos pääsee pakenemaan ympäristöön, jossa on ihmisiä tavattavissa.
Juuri näitä köyhän kansan hyväksihavaittuja selviytymiskeinoja Tanskanen yrittää romuttaa pehmoisilla käänteiseen psykologiaan perustuvilla puheillaan auttajamafian asiakkaiksi vapaaehtoisesti tarjoutuvien "badassiydesta".
Irvokkuuden huippu on kun tarpeenmukaista tukea vaille jäänyt yksinhuoltaja, jolta on viety lapset väkivaltaiseen ja homeiseen sijaishuoltolaitokseen uupumuksesta avautumisen takia istuu lastensuojelun pakottamana terapiassa kuulemassa että ” sä olet oikea badass kun uskalsit pyytää apua mut hei, me ei täällä valitettavasti voida ottaa kantaa huoltajuusriitoihin eikä lastensuojelun päätöksiin .. oletsä muuten tullut ajatelleeksi, että se sun tytön homeoireilu vois olla psykosomaattista ja niinku teidän erosta johtuvaa, sun pitäis ehkä ymmärtää, että ne valitukset siitä paikasta on ihan normaalia sijaishuoltoon kiinnittymistä ja hei, asioilla on kuule tapana järjestyä, muista nyt vaan syödä sun lääkkeet ja kuule, raskauden ei tartte estää seksistä nauttimista”.
Peräti kahden terapeuttitutkinnon suorittaneena Tanskasella on myös motiivi markkinoida ammattiapua.
Kokemusasiantuntijatiedon ja vaihtoehtomedioiden myötä yhä useampi osaa kuitenkin suhtautua kriittisesti asiantuntijatietoon ja siitä automaattisesti seuraaviin diagnooseihin ja lääkityksiin ja etsiä parantumisen avaimia ammattiavun sijaan omasta arjesta, vertaistuesta, ravitsemuksesta, hengellisyydestä ja liikunnasta.
Ihmisellä, joka on oikeasti hajalla on suurempi mahdollisuus löytää pakotonta, turvallista ja empaattista läsnäoloa, kohtaamista ja dialogista keskusteluotetta satunnaiselta ohikulkijalta, eläinystävältä, katukahvilasta, kuntosalilta, vertaistukiryhmästä tai rippipapilta kuin laillistetulta terapeutilta, sosiaalityöntekijältä tai psykiatrilta, joilla on ilmoitus-, kirjaamis- , raportointi- ja todistamisvelvoite ja ammatillisuus-, ansaitsemis-, menestymis-, selustanvarmistus-, kollegalojaliteetti- ja kasvojensäilytyspakko.
Ben Furmanin mukaan ”Psykiatrista hoitojärjestelmää ei ole milloinkaan luotu asiakkaita varten. Se on pikemminkin keskinäisen kädenväännön tuloksena syntynyt eri ammattiryhmien etuja ja uskottavuutta palveleva alati muuttuva rakennelma, jonka tehtävänä ei ole auttaa asiakkaita/potilaita parantumaan vaan edistää työntekijöiden hyvinvointia ja arvostusta yhteiskunnassa.”
Erilaiset riippuvuushoidotkin ovat muuttuneet valtavaksi teollisuudeksi, joka elää vanhoista väittämistä ja myyteistä. Useimmat ihmiset kuitenkin toipuvat ilman hoitoja ja tukiryhmiä (Peele 2004; Koski- Jännes 2004;2006;2009, Jaakkola 2015).
Yhä useampi haluaa myös selvlitä ilman ammattiavun tuottamia jopa 120 vuotta arkistoitavia rekisterimerkintöjä, jotka vaikuttavat paitsi asiakkaan nykyisyyden myös asiakkaan ja tämän jälkikasvun tulevaisuuden vakuutusturvaan ja kohteluun palvelujärjestelmässä.
Varatuomari Leeni Ikosen mukaan lastensuojelun asiakkaan pitää olla todella vahva ja omata hyvä mielenterveys selviytyäkseen lastensuojelun pakkoauttamistoimista.
Kuka tahansa voi nykyisin pyytää ja saada "apua" mutta vain kaikkein kovimmat selviävät tarjotusta avusta.
Lue myös:
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/sosiaalityonpsykiatrian-palvelujarjestelmia-ei-tehty-asiakkaille-vaan-mm-keskiluokkaisten-rouvien-paistattelupaikaksi
http://www.lokakuunliike.com/allergiaohjelman-uhrit
http://www.lokakuunliike.com/perheeni-tarina/home-ongelmat-vallankayton-valineena
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-moniammatillinen-yhteistyo-havittaa-niin-vuorovaikutuksen-kuin-vastuun
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miksi-lapsille-haitallisia-uskomushoitoja-rahoitetaan-verovaroin
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityon-tutkimus-tarvitsee-huostaanottoa
http://www.lokakuunliike.com/anu-suomelan-blogi/aiti-erotisoi-lasta-imettamalla-huostaanotto-ja-psykologinen-todistelu-lapsiin-kohdistuneissa-seksuaalirikosten-epailyissa
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/sosiaalityonpsykiatrian-palvelujarjestelmia-ei-tehty-asiakkaille-vaan-mm-keskiluokkaisten-rouvien-paistattelupaikaksi
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-uskoo-yha-psykoanalyysiin-osa-1
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-uskoo-yha-psykoanalyysiin-osa-2
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lasten-kaltoinkohtelun-tunnistusohjeet-tuottavat-turhia-tutkimuksia-ja-vaaria-syytoksia
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/100-shades-of-grey-sosiaalityon-seksuaalikasityksia-ohjaavat-arvot-ja-ideologiathttp://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/noitaroviot-roihuavat-edelleen
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-arvovalta-ja-huoltoriidat-maksavat-miljoonia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/ensi-ja-turvakotien-kaytannot-selvitettava-valittomasti
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/lastensuojelun-provokaatiot-oletko-a-huora-b-hullu-vai-c-huumehorho
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/nalleilua-jo-10-vuotta-laheta-nallekorttikirjauksesi-lokakuun-liikkeelle
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/professori-featherstone-sosiaalityo-on-epahumaania
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/sosiaalityon-sairastunut-ammatillisuusihanne
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/lastensuojelun-porttiteoria-avunpyynto-avautuminen-ja-lasu-asiakkuus-portteja-elinkautisiin
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/vihapuhe-sosiaalityossa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalihuollon-tiedonhallinta-uudistus-rapauttaa-asiakkaiden-oikeusturvaa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-1-fabrikoitu-lastensuojeluilmoitus
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-2-fabrikoitu-lastensuojelulausunto
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-3-fabrikoitu-rikosilmoitus
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-4-fabrikoitu-asiakassuunnitelma
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-5-miten-tunnistaa-fabrikointi
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-milapro-lapsibisnesryppaan-asiakashankkijana
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sijaishuollon-hullunkuriset-riskiperheet
http://www.lokakuunliike.com/kauhutarina-blogi/kristan-tarina-iv-tyhjan-paalla-lastenkodissa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/nevalanmaen-perhekodit-oy-avin-valvontaan
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tyomenetelmat-2-laiton-sijoitus-huostaanotto
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-arviointivimma-salaseulontoja-puutteellisilla-menetelmilla
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tutkimusmenetelmat-osa-4-haastattelu
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/laakarin-ja-sosiaalityontekijan-moninakokulmainen-yhteistyo-tapausesimerkki#sthash.uXlXc7tY.dpuf